U bent hier : / Home / Chapewerken – 11 tips voor uw beste chape en isolatiechape

 

Chapewerken – 11 tips voor uw beste chape en isolatiechape

hape chapevloer isolatiechape TIPS weetjes

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over chape en chapewerken met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.


NIEUW - Tip 11 : Welke chape kan je best nemen als dekvloer voor je woning?

De chape is een heel belangrijk deel van uw huis. Goede en degelijke chapewerken worden best uitgevoerd door een professional die jaren ervaring heeft. Chapwerken zorgen voor een goede vloerisolatie alsook akoestische isolatie en ook voor het gemakkelijk en goed afwerken van uw uiteindelijke zichtbare vloer.

Chape is een samenstelling van 5 delen Rijnzand en 1 deel cement, dit alles gemengd met water zodat de chape vochtig aanvoelt maar niet volledig nat is en zijn stevigheid behoudt. Chape bepaalt hoe uw vloer eruit zal zien en dus is het aangewezen de chape te laten leggen door een vakman want u wilt vast en zeker geen lelijke randjes, onafgewerkte hoekjes of erger: een vloer die afhelt.

Hechtende chape

Dit soort van chape wordt steeds rechtstreeks op de draagvloer aangebracht en voorzien van een uitzettingsvoeg (randstrook) tussen vloer en muren.
Bij toepassing ervan moeten de volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • de draagvloer moet voldoende mechanische sterkte hebben en geen actieve scheuren vertonen,
  • er moet minstens een dikte van 5 cm kunnen worden aangebracht,
  • de draagvloer is droog of kan normaal drogen en zal in de toekomst droog blijven, tenzij het aanwezige vocht niet nadelig is voor de chape, de vloerbedekking en haar plaatsingsproducten.

Niet hechtende of zwevende chape

Hier wordt de chape gescheiden van de draagvloer door middel van een scheidingsmiddel, bijvoorbeeld een folie, geluidsisolatie of thermische isolatie. Deze chape moet steeds voorzien worden van een bewapening.
Bij toepassing ervan moeten de volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • er moet minstens een dikte van 5 cm kunnen worden aangebracht,
  • er worden vervormingen van de draagvloer verwacht, die onverenigbaar zijn met een hechtende dekvloer,
  • de draagvloer bestaat uit gefractioneerde elementen (zonder druklaag),
  • de draagvloer is zeer poreus (b.v. gebakken klei, schuimbeton, beton met geëxpandeerde klei, ...),
  • er is risico voor opstijgend vocht of bouwvocht afkomstig van de ondergrond, terwijl de dekvloer en/of de vloerbedekking of haar plaatsingsproducten vochtgevoelig zijn.

Chape voor vloerverwarming

De chape wordt rechtstreeks aangebracht op de vloerverwarmingselementen en wordt voorzien van een bewapeningsnet (50x50x2) om de sterkte van de vloer te kunnen garanderen. Tevens wordt er ook een dispersie product aan de chape toegevoegd om een goede thermische geleidbaarheid te verkrijgen zodat de warmte niet allemaal in de vloer blijft zitten. Bij toepassing ervan moet er minstens een dikte van 5,5 cm kunnen worden aangebracht.

Tip 10 : Wat is chape eigenlijk?

chape dekvloerAls we praten over chape dan bedoelen we hiermee een betonmengsel ofwel een cementgebonden zandmengsel. Chape wordt in vloeibare vorm uitgespreid over de welfsels met als doel de betonvloer te egaliseren waarop vervolgens egaal gevloerd kan worden. De chape functioneert dus als ondervloer waarop de eigenlijke vloer zoals parketvloer of laminaatvloer of kurkvloer of vloer met vloertegels wordt geplaatst.

Het is zeer voornaam dat de chape op een stevige ondergrond zoals beton welfsels wordt geplaatst of dat de chape extra versterkt wordt met vezelwapening of netwapening als de chape op zich een dragende functie dient te ondergaan die de uiteindelijke stevigheid van de vloer bepaalt.

Aangezien op de chape de vloerbedekking wordt aangebracht dient de chape waterpas te liggen wil de vloer eveneens waterpas zijn. Een slechte chape weerspiegelt zich automatisch in de vloer. Gaat u dus een chape plaatsen of laten plaatsen, laat u dan goed informeren door gespecialiseerde chapewerken opdat u laten geen problemen krijgt met uw vloer of stabiliteit.

Tip 9 : Wat is chape met vezelwapening

Indien extra sterkte van de chape vereist is kan de chape voorzien worden van vezelwapening waarbij fijne vezels in het chapemengsel worden verwerkt. Chape met vezelversterking biedt weerstand tegen mogelijk scheuren. De laatste jaren wordt dergelijke chape met vezelwapening meer en meer toegepast.

Tip 8 : Denk ook aan chape met netwapening

Indien de vezelwapening niet voldoende of ontoereikend mocht zijn, zoals bij industriële vloeren bijvoorbeeld waar grote gewichten dienen gedragen te worden, dan wordt de chapevloer voorzien van netwapening. Hierbij worden metaalnetten of staalnetten ingewerkt in de chapelaag. Naargelang de sterkte die vereist is kunnen netten uit metaal of staal gebruikt worden met dikkere diameter.

Tip 7 : Wat is een sneldrogende chape?

Om de chape snel te laten drogen kan het chapemengsel voorzien worden van een speciaal product waardoor het mengsel snel droogt. Hierdoor kunnen de verdere werken zoals het leggen van de vloer sneller plaatsvinden.

Tip 6 : Hechtende of niet hechtende dekvloer bij chapewerken

Als we spreken over een hechtende dekvloer dan bedoelen we hiermee dat de chape rechtstreeks op de welfsels is aangebracht en dat er met andere woorden een verbinding is tussen de chape en de andere bouwmaterialen of bouwdelen zoals tevens de muren en gevels.

Als we spreken over een niet hechtende dekvloer dan bedoelen we hiermee dat de chape niet rechtstreeks op de welfsels is aangebracht en dat er met andere woorden geen verbinding is tussen de chape en de andere bouwmaterialen of bouwdelen zoals tevens de muren en gevels. Deze scheiding geschied via een folie dewelke over de welfsels en tegen de muren is aangebracht. Nergens raakt de chape dus andere bouwdelen of bouwmaterialen.

Tip 5 : Wat is een zwevende dekvloer bij chapewerken?

Bij een zwevende dekvloer wordt de chape eveneens niet op de welfsels aangebracht maar worden deze van elkaar gescheiden door een plastic folie met isolatiematerialen. Tussen de chape en de welfsels zit dus een isolerende laag waardoor beiden, welfsels en chape, met grotere afstand van elkaar gescheiden worden. Bij dergelijke zwevende dekvloeren is het steeds aan te raden staalnetten in de chape te verwerken om de stevigheid en stabiliteit van de vloer te garanderen

Tip 4 : Isolatiechape als een isolerende dekvloer

Als u een chape laat aanbrengen, dan kan u tevens opteren voor een isolerende chape of isolatiechape. Dit is een chape waarbij in het betonmengsel een isolerende materiaal geïntegreerd is. Hierdoor wordt het plaatsen van isolatieplaten overbodig of kan uiteraard een combinatie van beiden toegepast worden als een extra hoge isolatiekwaliteit vereist is. Dit is zeker een aanrader voor vloeren die gelegen zijn op een niet verwarmde onderruimte zoals een kruipkelder bijvoorbeeld.

Het voordeel van een isolerende chape of isolatiechape is dat deze geheel naadloos is waardoor potentiële koudebruggen worden vermeden wat bij het leggen van isolerende platen wel kan voorkomen. Informeer bij uw leverancier van de isolatiechape steeds om de R-waarde ofwel de isolatiekwaliteit van uw chape. Er zijn wettelijke bepalingen die de minimum isolatiekwaliteit vastleggen die voornaam zijn voor de bouwvergunning.

Tip 3 : Chape en vloerverwarming nat systeem

Denkt u eraan een vloerverwarming te plaatsen dan kan deze in de chape van de vloer ingewerkt worden waardoor we spreken over een nat systeem. Indien het buizensysteem van de vloerverwarming niet in de chape wordt ingewerkt maar in de bovenliggende isolatieplaten dan spreken we over een droog systeem. De vereiste dikte van de chape bij vloerverwarming wordt bepaald door de ondervloer, het buizensysteem van de vloerverwarming en de sterkte van de vloerbedekking.

Kortom, indien u chape gaat leggen informeer dan de chapewerken die de chape zal leggen dat u opteert om een vloerverwarming te plaatsen en welke vloerbedekking u gaat aanbrengen.

Tip 2 : ATG attest bij isolatie chape

(een tip van) Isolatiechape
Als U bij een isolatiechape prijs vergelijkt, let op het voorhanden zijn van een ATG attest. Dit is zeer belangrijk ivm druksterkte en isolatiewaarde.

Tip 1 : Zoek naar kwaliteit  in chapewerken

(een tip van) Chapewerken Dima - Wommelgem België
Let vooral bij het zoeken naar een chapebedrijf op kwaliteit in plaats van kwantiteit. De kwaliteit van de chapelaag heeft immers invloed op het uiteindelijke resultaat van uw totale vloeropbouw en een vloer is iets wat je toch plaatst voor meerdere jaren.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Tegelvloeren - TIPS
- Parketvloer en laminaatvloer - TIPS
- Matten en tapijten - TIPS
- Kurkvloer leggen - TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

Categorieën en rubrieken : Nieuwe TIPS - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact