Chape en isolatiechape – chapewerken – TIPS en weetjes uit België en Nederland

U bent hier : Home > Woning > Chapewerken

hape chapevloer isolatiechape TIPS weetjes
Onderstaande artikelen en tips worden u aangeboden door de Vakman en Vakvrouw uit België en Nederland.

> Artikel 1 : zie volgende update


Zoek naar kwaliteit  in chapewerken (een tip van) Chapewerken Dima

Let vooral bij het zoeken naar een chapebedrijf op kwaliteit in plaats van kwantiteit. De kwaliteit van de chapelaag heeft immers invloed op het uiteindelijke resultaat van uw totale vloeropbouw.... en een vloer is iets wat je toch plaatst voor meerdere jaren.

ATG attest bij isolatie chape (een tip van) Isolatiechape

Als U bij een isolatiechape prijs vergelijkt, let op het voorhanden zijn van een ATG attest. Dit is zeer belangrijk ivm druksterkte en isolatiewaarde.

Welke vloer is krasvast (een tip van) DRT gietvloeren

Als u een gietvloer zoekt die krasvast is, kies dan voor een Polyurethaan gietvloer in plaats van een Epoxy gietvloer.


Algemene informatie - Wat is chape ?

chape dekvloerAls we praten over chape dan bedoelen we hiermee een betonmengsel ofwel een cementgebonden zandmengsel. Chape wordt in vloeibare vorm uitgespreid over de welfsels met als doel de betonvloer te egaliseren waarop vervolgens egaal gevloerd kan worden. De chape functioneert dus als ondervloer waarop de eigenlijke vloer zoals parketvloer of laminaatvloer of kurkvloer of vloer met vloertegels wordt geplaatst.

Het is zeer voornaam dat de chape op een stevige ondergrond zoals beton welfsels wordt geplaatst of dat de chape extra versterkt wordt met vezelwapening of netwapening als de chape op zich een dragende functie dient te ondergaan die de uiteindelijke stevigheid van de vloer bepaalt.

Aangezien op de chape de vloerbedekking wordt aangebracht dient de chape waterpas te liggen wil de vloer eveneens waterpas zijn. Een slechte chape weerspiegelt zich automatisch in de vloer. Gaat u dus een chape plaatsen of laten plaatsen, laat u dan goed informeren door gespecialiseerde chapewerken opdat u laten geen problemen krijgt met uw vloer of stabiliteit.

Chape met vezelwapening

Indien extra sterkte van de chape vereist is kan de chape voorzien worden van vezelwapening waarbij fijne vezels in het chapemengsel worden verwerkt. Chape met vezelversterking biedt weerstand tegen mogelijk scheuren. De laatste jaren wordt dergelijke chape met vezelwapening meer en meer toegepast.

Chape met netwapening

Indien de vezelwapening niet voldoende of ontoereikend mocht zijn, zoals bij industriële vloeren bijvoorbeeld waar grote gewichten dienen gedragen te worden, dan wordt de chapevloer voorzien van netwapening. Hierbij worden metaalnetten of staalnetten ingewerkt in de chapelaag. Naargelang de sterkte die vereist is kunnen netten uit metaal of staal gebruikt worden met dikkere diameter.

Sneldrogende chape bij chapewerken

Om de chape snel te laten drogen kan het chapemengsel voorzien worden van een speciaal product waardoor het mengsel snel droogt. Hierdoor kunnen de verdere werken zoals het leggen van de vloer sneller plaatsvinden.

Hechtende en niet hechtende dekvloer bij chapewerken

Als we spreken over een hechtende dekvloer dan bedoelen we hiermee dat de chape rechtstreeks op de welfsels is aangebracht en dat er met andere woorden een verbinding is tussen de chape en de andere bouwmaterialen of bouwdelen zoals tevens de muren en gevels.
Als we spreken over een niet hechtende dekvloer dan bedoelen we hiermee dat de chape niet rechtstreeks op de welfsels is aangebracht en dat er met andere woorden geen verbinding is tussen de chape en de andere bouwmaterialen of bouwdelen zoals tevens de muren en gevels. Deze scheiding geschied via een folie dewelke over de welfsels en tegen de muren is aangebracht. Nergens raakt de chape dus andere bouwdelen of bouwmaterialen.

Zwevende dekvloer bij chapewerken

Bij een zwevende dekvloer wordt de chape eveneens niet op de welfsels aangebracht maar worden deze van elkaar gescheiden door een plastic folie met isolatiematerialen. Tussen de chape en de welfsels zit dus een isolerende laag waardoor beiden, welfsels en chape, met grotere afstand van elkaar gescheiden worden. Bij dergelijke zwevende dekvloeren is het steeds aan te raden staalnetten in de chape te verwerken om de stevigheid en stabiliteit van de vloer te garanderen

Isolatiechape een isolerende chape als dekvloer

Als u een chape laat aanbrengen, dan kan u tevens opteren voor een isolerende chape of isolatiechape. Dit is een chape waarbij in het betonmengsel een isolerende materiaal geïntegreerd is. Hierdoor wordt het plaatsen van isolatieplaten overbodig of kan uiteraard een combinatie van beiden toegepast worden als een extra hoge isolatiekwaliteit vereist is wat zeker een aanrader kan zijn voor vloeren die gelegen zijn op een niet verwarmde onderruimte zoals een kruipkelder bijvoorbeeld. Het voordeel van een isolerende chape of isolatiechape is dat deze geheel naadloos is waardoor potentiële koudebruggen worden vermeden wat bij het leggen van isolerende platen wel kan voorkomen. Informeer bij uw leverancier van de isolatiechape steeds om de R-waarde ofwel de isolatiekwaliteit van uw chape. Er zijn wettelijke bepalingen die de minimum isolatiekwaliteit vastleggen die voornaam zijn voor de bouwvergunning.

Chape en vloerverwarming nat systeem

Denkt u eraan een vloerverwarming te plaatsen dan kan deze in de chape van de vloer ingewerkt worden waardoor we spreken over een nat systeem. Indien het buizensysteem van de vloerverwarming niet in de chape wordt ingewerkt maar in de bovenliggende isolatieplaten dan spreken we over een droog systeem. De vereiste dikte van de chape bij vloerverwarming wordt bepaald door de ondervloer, het buizensysteem van de vloerverwarming en de sterkte van de vloerbedekking. Indien u chape gaat leggen informeer dan de chapewerken die de chape zal leggen dat u opteert om een vloerverwarming te plaatsen en welke vloerbedekking u gaat aanbrengen.

Meer TIPS bij volgende update. Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.

Alle weetjes
Moppen en grappen
Promoties