Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

Hoe kan je echte antiek herkennen? TIPS en advies

Antiek meubelen slaapkamer TIPS


Dit artikel wordt u aangeboden door : Antiek Den Ouden Overzet


Tips van de vakman vakvrouw

Iedereen stelt zich wel eens de vraag "is dit wel echt antiek, is dit geen namaak of copy ?.  En inderdaad, er worden vaak prachtig nagemaakte stukken verkocht, waaraan het moeilijk te zien is of het voorwerp of meubel authentiek is.

Jarenlange ervaring en vooral waarnemen, herkennen en opletten zijn vereist.  Klopt het verhaal dat men verteld wel ? Enige kennis van de geschiedenis in onze streek en de gebeurtenissen in de juiste tijd kunnen plaatsen zijn belangrijk.

Ga altijd eerst na of waargenomen slijtage "logisch" is

Rond de slotplaat van een antieke kast heeft men vaak donkerder vlekken : doordat men met de hand de kast dichtduwde, doordat het beslag heeft afgegeven op het hout, en zo meer, is het hout verkleurd.

Is de scharnier uitgebroken en hersteld, werd er ooit een slot vervangen? Dan heeft men vrijwel zeker met een oud stuk te maken.

Denk ook na of in de tijd waarin een voorwerp gesitueerd werd dergelijke meubelen of items wel in gebruik waren. Een "antieke tafel op maat" kopen? Raar wanneer men er over nadenkt.

Een originele televisie kast uit de tijd van Louis huppeldepup? Dit zijn uiteraard frappante voorbeelden, maar toch opletten of de uitleg wel klopt met de geschiedenis !

Zet het ontwerp in de logische context

Ook het voorwerp in zijn context zetten zo zal men bijvoorbeeld in onze contreien geen hangkast gebruikt hebben voor het midden van de 19e eeuw. Men vouwde kledingstukken netjes op en deze werden op de planken gelegd. Een "armoire" zal dus altijd minstens de sporen dragen van de latten waarop de planken gelegd werden, ook al zijn de originele planken verdwenen.

Kijk dan goed na of de uitgebeitelde gaten in de voorste stijlen overeen komen met de hoogtes van de gaten in de achterste stijlen. Is dit zo? Dan is het wel degelijk een originele antieke legkast. Men gaat bij het maken van een nieuwe kast zulke merktekens niet namaken.

Heeft u een mooi porseleinen beeldje zien staan dat u zo graag zou aankopen, maar waarover u twijfelt? Als het opgehoogd is met goudschildering, zal deze goudschildering op sommige plaatsen afgesleten zijn. Dit moeten logische plaatsen zijn, controleer even met het beeldje in de hand, of dit de plekken zijn waar u het beeldje vasthoud en waar u het zeker zou poetsen of afkuisen. Dit moeten de plekken zijn waar het goud bijna verdwenen is, of toch zeker slijtage moet vertonen.!


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Landelijk Interieur & Antiek Den Ouden Overzet
Melsele - België

Gediplomeerd antiekhandelaars en -restaurateurs. Reeds meer dan 30 jaar ervaring in het aankopen, verkopen en restaureren van meubelen en decoratieartikelen.
www.antiekdenoudenoverzet.be

knop webwinkel ludo claes


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Antiek meubelen TIPS
Meubelen TIPS
Zitmeubelen TIPS
Meubelmakers TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie