Keukens en inbouwkeukens of maatkeukens – gratis TIPS België Nederland

U bent hier : Home > Woning > Keukens

keuken maatkeuken TIPSDe keuken is het kookparadijs van de woning. De keuken is vaak de centrale plaats in de woning waar niet alleen gekookt wordt maar tevens tijd vrijgemaakt wordt om als gezin gezamenlijk te vertoeven. De dag van vandaag wordt veel aandacht besteed aan het design en de opbouw van keukens waardoor het vaak moeilijk wordt een keuze te maken. Op deze pagina vindt u gratis TIPS en advies over keukens maatkeukens en inbouwkeukens, u aangeboden door de Vakman en Vakvrouw uit België en Nederland. Zij staan u eveneens graag te woord voor verdere informatie of prijzen / prijs.

1. TIPS van de Vakman en Vakvrouw

Tip 1 = Stappenplan loodgieterswerk in de keuken – Loodgieter Oostende

Tip 2 = Wat is de ideale keuken - Ludo Claes

Tip 3 =

Tip 4 = ... zie volgende update.

Uw TIP en website hier toevoegen? Zie pagina contact

2. MINI-TIPS - keukens en maatkeukens

Nieuwe keuken of oude keuken renoveren? - Keuken spuiten
Eens in de zoveel tijd bent u toe aan een nieuwe keuken. U kunt een nieuwe keuken aanschaffen, maar u kunt de oude ook van een nieuwe look voorzien. Er zijn tegenwoordig technieken waardoor je de keuken hoogglans kan spuiten. Hierdoor kan je zowel de kleur als de look van de keuken een geheel andere tint geven alsof je een nieuwe keuken zou hebben.

Hoe kan je makkelijk een kookplaat reinigen? - Bonnet Thirode
Kies bij een bakplaat in de keuken altijd voor een verchroomde toplaag. Dit zorgt voor een mooie gelijkmatige verhitting van uw producten en maakt de reiniging zeer eenvoudig met slechts water en ijsblokjes.

Hoe kan u makkelijk een keuken te vervangen - Bocket
Een keuken kunt u vernieuwen door enkel de frontpanelen, tablet en toestellen te vervangen. Soms zijn de binnenkanten van de kastjes nog in een betrekkelijk goede staat.

Keukens met een keukeneiland zijn hip
De dag van vandaag is de keuken meer geworden dan louter een plaats waar gekookt wordt. De keuken wordt meer en meer een open ruimte waar tevens getafeld en wat nagekletst wordt. Tevens is de keuken een ultramoderne werkplaats geworden met allerhande machines en toestellen die automatisch en semi-automatisch het zware werk hebben overgenomen. Een trend die zich daarbij steeds verder doorzet is het integreren van een keukeneiland in de keuken. Een keukeneiland is een keukenmeubel dat in het midden van de keuken wordt geplaatst en als een alleenstaand eiland fungeert waar omheen gewerkt wordt. De dag van vandaag kan een keukeneiland allerlei functies dragen zoals een wasplaats met afwasbakken, opbergplaats, een kookeiland waarin de kookvuren geïntegreerd zijn, een aanzittafel met barkrukken en zo meer. Denkt u er dus aan om een nieuwe keuken te plaatsen, overweeg dan zeker eens de integratie van een keukeneiland.

3. Algemene informatie

Soorten keukens

keukensDenkt u eraan om een nieuwe keuken te plaatsen of te laten plaatsen, dan heeft u een brede waaier aan mogelijkheden en soorten. Keukens worden op maat geproduceerd volgens ontwerp en materialen waardoor het aanbod zeer groot is en de mogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn. Bij de keuze van het ontwerp van een keuken wordt veelal naar de vorm van de gewenste keuken gekeken die hetzij in één rechte lijn kan verlopen, hetzij in een L-vom of G-vorm kan opgebouwd zijn of via een keukeneiland kan opgedeeld worden. Kortom alles is vrijwel mogelijk en is afhankelijk van de eigen specifieke wensen, de gewenste stijl zoals klassiek of modern, en de constructie of inbouwmogelijkheden in de plaats waar de keuken komt te staan. Ook inzake keukenkasten zijn er tal van mogelijkheden zoals draaisystemen waarbij de schabben met één beweging uit de keukenkast draaien, hetgeen veelal in de hoeken van de keuken wordt gebruikt, tot de standaard uitschuifbare lades in de kasten tot schabben die via een mechanische schuif of scharniertechniek volledig uit de kast komen. Ook inzake kleuren zijn en bijna geen beperkingen waarbij de meest denkbare combinaties realiseerbaar zijn. Kortom, inzake ontwerp en mogelijkheden zijn er vrijwel geen beperkingen en biedt de markt een brede waaier aan uitvoeringen. Voornaam is dan ook dat u goed weet wat u precies wenst en u zich vervolgens laat informeren over de slaagkansen van uw wensen.

De ideale keuken

Als we spreken over de ideale keuken, dan duiden we hiermee voornamelijk op het comfort en de strategische plaatsing van alle kasten en keukentoestellen volgens het gebruik. De eerste vraag in het bepalen van de ideale keuken is de functionaliteit en het gebruik per locatie in de keuken wat een maatstaf zal zijn voor het ontwerp van de keuken. Elke keuken is namelijk opgebouwd uit meerdere werkstations waarbij elk station een eigen functie draagt. Het ontwerp en plaatsing van de keukenkasten en keukentoestellen dient op de functie van het desbetreffende werkstation afgestemd te zijn. Een eerste en belangrijk werkstation is de effectieve kookruimte. Dit is de plaats in de keuken waar de vuren en dampkap staan en waar effectief gekookt wordt. Wilt u dit station voor uw situatie ideaal maken, dan dient u zich de vraag te stellen welke middelen u voornamelijk op dit station gebruikt. Dit kan zijn pannen en kookpotten, kruiden en specerijen en dergelijke. Bij dit station dienen deze middelen dan ook binnen handbereik geplaatst te worden. Dit hetzij in weggeborgen keukenkasten of aan rekjes waaraan de kookpotten en pannen opgehangen worden. Een tweede belangrijke station in de keuken is voorbewerkinglocatie. Dit is een plaats waar alle ingrediënten voorbereid worden. Denk hierbij aan het versnijden van vlees, groenten en zo meer. Ook nu is weer de vraag welke middelen u meest gebruikt in dit station dewelke ook nu weer binnen handbereik geplaatst dienen te worden. Een derde station in de keuken is de plaats waar de gerechten afgewerkt en gepresenteerd worden. Dit is een plaats waar de borden en bestek zeker een plaats dienen toegewezen te krijgen waarbij ook nu weer de vraag dient gesteld te worden welke middelen u vaak gebruikt bij het afwerken en dresseren van de klaargemaakte gerechten. Een vierde station in de keuken is de plaats waar de afwas gebeurt. Ook nu weer de vraag welke middelen u vaak gebruikt in dit station. Kortom, denkt u eraan een nieuwe keuken te plaatsen of te laten ontwerpen, deel uw keuken dan eerst in volgens voorgaande stations en bepaal welke middelen u per station benodigt. Sta hierbij tevens even stil bij het aantal of het volume aan middelen dat u per station benodigt, en u kan vervolgens per station de grootte of de vereiste schapvolumes bepalen. Via deze methode kan u met andere woorden uw ideale keuken samenstellen en bepalen volgens eigen specifieke wensen en eisen. Heeft u deze gegevens klaar, dan kan u ook even kijken naar de ideale locatie van de stations in de keuken wat zal resulteren in een bepaalde vorm van de keuken. Dit ontwerp kan u vervolgens bespreken met een producent of leverancier van keukens die samen met u uw ontwerp zal bekijken en optimaliseren waar nodig.

Randgegevens bij de inbouw van een keuken

Bij het ontwerp van de keuken dient tevens rekening gehouden te worden met allerhande randgegevens die bij de de keuken spelen. Randgegevens die zich voornamelijk in de directe omgeving van de keuken profileren. Zo dient men bijvoorbeeld rekening te houden met de elektrische benodigdheden zoals stopcontacten en dergelijke. De locatie en benodigdheden zijn hierbij afhankelijk van de wensen en benodigdheden. Let hierbij tevens op voor het vermogen van de elektrische toestellen dewelke wel eens een hoog kan zijn waardoor het aangewezen wordt de keukentoestellen een speciale stroomlijn met separate zekering te plaatsen. Tevens is de verlichting in de keuken zeer voornaam. De keuken is voornamelijk een werkplaats, opgedeeld in meerdere werkstations (zie vorig punt) waarbij elk station een goede verlichting dient te hebben. In deze kan het ook aangewezen zijn per station een separate verlichting te voorzien. In de keuken wordt wel eens gemorst en kan derhalve vlekken veroorzaken. Bij het ontwerp of de plaatsing van de keuken dient dan ook even stil gestaan te worden bij de keuze van de vloer die in de keuken wordt geplaatst. Dit dient bij voorkeur een vloer te zijn die makkelijk te reinigen is en waar stevige vetvlekken, al dan niet op hete temperatuur, geen beschadigingen aan de vloer veroorzaken. Dit geldt ook voor de wandtegels die ter hoogte van de kookvuren, tegen de muur van de keuken worden geplaatst. Kortom, gaat u een nieuwe keuken plaatsen of laten plaatsen, sta dan ook even stil bij de randgegevens die opdraven bij het inbouwen van de keuken. Informeer u hiervoor tevens bij uw leverancier.

Teken uw keuken zelf uit

Het grootste probleem bij het kiezen van een nieuwe keuken, zeker als het ontwerp nieuw is en u met andere woorden opteert voor een keuken op maat ofwel een maatkeuken, is de communicatie van de wensen en mogelijkheden. In deze is het dan ook te adviseren dat u zelf eerst even een tekening maakt van uw ideale keuken. Vervolgens gaat u met deze tekening naar de keukenbouw en legt u uw schets voor waarna zij volgens hun mogelijkheden en advies uw schets zullen omvormen naar een inbouwklaar ontwerp. Deze wijze van werken bespaart u en ook de keukenbouw een op-en-neer communicatie met herhaaldelijke wijzigingen. Uiteraard staat elke leverancier van keukens u graag ter beschikking om u een vrijblijvend bezoek te brengen mocht u dit wensen waarbij u eveneens de wensen kan aangeven, doch de vraag hierbij is of u aan alles denkt als de keukenbouwer bij u is. Gezien de uitgebreidheid van de keuken kan snel iets vergeten worden en om dit te vermijden is het aan te raden dat u zelf even rustig en doordacht een schets maakt, die u wellicht zelf enkele keren zal wijzigen, dat een beeld geeft van hetgeen u wenst. Als u dan in contact treedt met leveranciers van keukens dan kan u duidelijk uiten wat u wenst. Het zou jammer zijn als blijkt dat na plaatsing van de keuken deze toch niet zo optimaal is als gedacht of cruciale fouten opduiken. Kortom, wees goed voorbereid als u gaat shoppen naar een keuken en weet goed wat u wenst of vereist. Teken uw ideale keuken uit volgens de beschikbare afmetingen van de locatie waar de keuken zal komen te staan met de plaats en afmetingen van eventuele ramen of vensters, locatie van de binnendeuren of buitendeuren,  locatie van de radiatoren van de verwarming, elektriciteitsvoorzieningen, verlichting en zo meer in uw keuken en leg dit voor aan uw keukenbouw. Zij zullen u gegarandeerd kunnen informeren en adviseren over de mogelijkheden en toepassingen. De volgende stap is dat uw keukenbouw uw keuken uittekent en samen met u bespreekt waarna u kan bijsturen waar nodig. Deze wijze van werken staat garant voor een succesvolle, aangename en ideale keuken.

Meer tips bij volgende update.
Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.