U bent hier : / Home / Keuken kopen – leuke keukens met weetjes TIPS en advies

 

Keuken kopen – leuke keukens met weetjes TIPS en advies

keuken maatkeuken TIPS

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over keukens met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.

Keuken TOPPER

Alle keukens bij bol.com

NIEUW - Tip 12: Wat is het meest ideale keukeneiland voor je keuken?

Denk je eraan om een nieuwe keuken te bouwen of je huidige keuken te renoveren dan moet je zeker eens stil staan bij de functies die wilt geven aan je keukeneiland. Het keukeneiland is namelijk niet meer weg te denken uit de hedendaagse keuken en is letterlijk het centerstuk in je keuken. Dit zowel inzake uitstraling van je gehele keuken, want het eiland staat effectief in het midden, als het middelpunt van het koken of het gezellig tafelen.

De vraag die je thans dient te stellen is hoe je het keukeneiland zo optimaal mogelijk kan indelen en opbouwen teneinde het maximale rendement of keukengevoel te creëren.

Koken of tafelen aan je keukeneiland?

Een eerste vraag die je dient te stellen is of het keukeneiland een werkplaats wordt om effectief te koken of eerder een plaats om gezellig te eten, of misschien een combinatie van beiden. Wordt het eiland een plaats om te koken, dan zal je volgende vraag zijn welk proces van het koken je wenst uit te voeren. Dit kan zijn het koken en bereiden zelf, wat betekent dat je vuren en afzuigingen dient te voorzien in het eiland, of het kan ook de wasplaats zijn waarbij je dan weer wasbakken en waterkranen en dus ook waterleiding en afvoeren dient te voorzien.

Ga je daarentegen enkel voorbereidend werk uitvoeren zoals groenten versnijden dan dien je eigenlijk niets speciaals te voorzien en dien je even stil te staan bij een zo optimaal mogelijk werkblad. Dit is ook zo als je het keukeneiland enkel gaat gebruiken om gezellig te eten. Ook dan zijn er geen specifieke vereisten dan enkel de ideale keuze van je werkblad waar eerder een warm dan koud materiaal aangewezen is. Eten aan een koude stenen werkblad is niet zo comfortabel.

De functie van het keukeneiland hetzij tafelen, hetzij een specifiek kookproces zijnde koken, afwas of voorbereiding zal naast de vormgeving op het keukeneiland (boven het keukenwerkblad) ook de onderbouw (onder het werkblad) bepalen. Zo zal een eiland om aan te eten voornamelijk een lege onderbouw hebben zodat je via leuke krukjes of zitjes makkelijk met de benen onder het keukeneiland kan (let op de hoogte van de krukjes en het keukeneiland voor een optimale eethouding).

Heeft je keukeneiland daarentegen een bepaald kookproces dan kan je opteren om de onderbouw volledig af te stemmen op het specifieke kookproces waardoor je via allerhande schuiven en lades alle materialen direct binnen handbereik hebt.

Kortom, ga je een keukeneiland integreren in je keuken, weet dan dat dit eiland wel eens een zeer belangrijk plaats, zo niet de belangrijkste plaats in je keuken kan zijn en je dit bijgevolg zeer goed dient te analyseren teneinde het ideale rendement en gevoel te creëren.

Tip 11: Stappenplan voor loodgieterswerk in de keuken

Tips van de vakman KLEINEen tip van: Loodgieter Oostende - België - Loodgieter Oostende

U begint de dag met het bereiden van een ontbijtje in de keuken, in de middag maakt u er uw lunch en ’s avonds bereidt u hier het diner voor uw gezin. Reden genoeg om van de keuken een sfeervolle ruimte te maken!

Vaak blijkt het niet eenvoudig te zijn om de keuken op een leuke manier in te delen. Hoe voorkomt u dat uw servies, pannen en ander keukengerei in het zicht staat? Hoe voorkomt u dat de leidingen van bijvoorbeeld uw gootsteen zichtbaar zijn? Enzovoorts.

Om überhaupt aan de indeling en inrichting van de keuken te kunnen denken, is het belangrijk om loodgieterswerk op de juiste wijze uit te voeren. Een loodgietersbedrijf kan u hierbij helpen!

A. Waarom een plan voor de indeling van uw keuken?

Voordat men kan beginnen met de installatie van de gootsteen, het fornuis of de volledige keuken, is het belangrijk om een duidelijk plan op te stellen. Welke elementen wilt u in uw keuken verwerken? Wilt u de keuken op maat laten samenstellen, of kiest u voor een standaardkeuken? Enzovoorts.

Een loodgieter kan op basis van uw plannen bepalen of uw complete plan haalbaar is. Mochten bepaalde delen van uw plan niet haalbaar blijken te zijn, dan kan een loodgieter een alternatief aandragen.

Het komt regelmatig voor dat woningbezitters zonder een duidelijk plan aan de slag gaan bij de renovatie van hun keuken. Als gevolg hiervan blijken bepaalde plannen helemaal niet uitvoerbaar te zijn! Het is erg lastig om de plannen voor de renovatie van uw keuken nog op een later moment aan te passen.

B. Waarom de hulp van een loodgieter bij het plaatsen van de nieuwe keuken

Niet alleen bij het maken van een plan voor uw nieuwe keuken kan een loodgietersbedrijf hulp bieden. Ook bij het uiteindelijk installeren van de keuken kan de hulp van een vakman gewenst zijn. Een loodgieter kan de leidingen voor uw keuken aanleggen, kan de afvoer aan- of verleggen, enzovoorts.

Ook voor het aansluiten van de gasleiding op uw gasfornuis kan een loodgieter voor een passende oplossing zorgen. Het is af te raden om dergelijke klussen zelf uit te voeren, omdat dit de kans op complicaties vergroot. Denk bijvoorbeeld aan leidingen die niet goed op elkaar aansluiten, waardoor er speling tussen de leidingstukken ontstaat. Dit kan tot vervelende lekkages in uw keuken leiden!

Wilt u inspiratie opdoen voor een nieuwe keuken? Er zijn diverse interieurstylisten die foto’s van de door hen ingerichte ruimtes op internet delen! Wellicht vindt u tussen deze foto’s leuke ideeën voor uw eigen keuken.

Tip 10: Nieuwe keuken kopen? Denk eens aan een houten werkblad.

Hout is een standaard gegeven in vrijwel elke keuken. Alle kasten en schabben zijn wel uit één of ander houtproduct gemaakt, al dan niet gelamineerd om extra bescherming te bieden. Hout is dan ook een gekend en zeer geprezen materiaal in de keukenbouw. Maar wat dacht je van een keukenwerkblad uit hout. Dat is niet zo gekend.

Als we naar het merendeel van de keukenbladen kijken dan zien we bij voorkeur een steen materiaal. Dit omdat een stenen keukenwerkblad in eerste opzicht slijtvast en makkelijk te reinigen is.

Maar ook in houten werkbladen kunnen soortgelijke kenmerken gecreëerd worden, al zal het uiteraard niet volledig voldoen aan de kenmerken van een uit steen vervaardigd werkblad. Maar een houten keukenwerkblad heeft dan weer andere kenmerken en voordelen die je tijdens je keukenontwerp of de keuze bij het kopen van een nieuwe keuken kunnen overhalen om je stenen werkblad in te ruilen tegen een houten blad.

Zo is een houten werkblad makkelijker te produceren en te bewerken dan een steen uitvoering wat bij een keuken op maat met vele uitsparingen en kantjes, zeker in de kostprijs te zien zal zijn. Hout voelt lekker warm aan in vergelijking met een steen materiaal wat het aanraken wat aangenamer maakt en zeker een overweging is bij een keukeneiland waar men tevens aan kan zitten.

Met hout kan je mooie warme kleuren kiezen

Met hout is tevens veel mogelijk inzake de soorten hout, de uitstraling en de kleuren, en dat zowel in massief hout als gelamineerde bladen. Deze brede waaier aan kleuren en houtstructuren geven het grote voordeel dat je je karakter van je keuken zelf kan bepalen hetgeen dan weer eerder zeer beperkt is met steen materialen. En er is zelf meer.

Al eens gedacht je keuken een exotisch karakter te geven door bijvoorbeeld gebruik te maken van uniek gekleurde houtsoorten die uit exotische landen geïmporteerd zijn. Laat het dan nog eens behandelen met een vernis beschermlaag of dergelijke en het reinigen of poetsen gebeurt in een handomdraai. Kortom, denk je eraan een nieuwe keuken te kopen, sta dan eens even stil bij de materiaalkeuzen van je werkblad. Je weet nu dat naast steen, hout je de mogelijkheid biedt een uniek karakter aan je keuken te geven.

Tip 9 : Hoe in de keuken een graniet of staal gootsteen poetsen

(een tip van) Poetsbureau
Als je nu en dan al eens in de keuken staat, dan gebruik je uiteraard ook de gootsteen en zal je wel gemerkt hebben dat deze ook goed vuil kan worden. Hoe kan je de gootsteen dan eigenlijk best poetsen? Wel hier volgen enkele nuttige tips voor de schoonmaak. Gootstenen van graniet kan je best schoonmaken met natuurlijke zeep. Andere middelen zijn niet zo goed voor het graniet.

Je hebt wel een stevige borstel nodig om de granieten gootsteen schoon te maken. Een stalen gootsteen daarentegen is dan weer vrij gemakkelijk schoon te maken. Een sopje is vaak al voldoende. Bij wat ergere vlekken kun je ook nog een schuursponsje gebruiken. Extra tip: gooi een keer in de maand wat schoorsteen reiniger in de schoorsteen afvoer. Dit om achtergebleven troep en restjes te verwijderen en vervelende luchtjes te vermijden.

Tip 8 : Nieuwe keuken of oude keuken renoveren?

(een tip van) Keuken spuiten
Eens in de zoveel tijd bent u toe aan een nieuwe keuken. U kunt een nieuwe keuken aanschaffen, maar u kunt de oude ook van een nieuwe look voorzien. Er zijn tegenwoordig technieken waardoor je de keuken hoogglans kan spuiten. Hierdoor kan je zowel de kleur als de look van de keuken een geheel andere tint geven alsof je een nieuwe keuken zou hebben.

Tip 7 : Hoe kan je makkelijk een kookplaat reinigen?

(een tip van) Bonnet Thirode
Kies bij een bakplaat in de keuken altijd voor een verchroomde toplaag. Dit zorgt voor een mooie gelijkmatige verhitting van uw producten en maakt de reiniging zeer eenvoudig met slechts water en ijsblokjes.

Tip 6 : Hoe kan u makkelijk een keuken te vervangen

(een tip van) Bocket
Een keuken kunt u vernieuwen door enkel de frontpanelen, tablet en toestellen te vervangen. Soms zijn de binnenkanten van de kastjes nog in een betrekkelijk goede staat.

Tip 5 : Keukens met een keukeneiland zijn hip

Ludo claes TIPSDe dag van vandaag is de keuken meer geworden dan louter een plaats waar gekookt wordt. De keuken wordt meer en meer een open ruimte waar tevens getafeld en wat nagekletst wordt. Tevens is de keuken een ultramoderne werkplaats geworden met allerhande machines en toestellen die automatisch en semi-automatisch het zware werk hebben overgenomen. Een trend die zich daarbij steeds verder doorzet is het integreren van een keukeneiland in de keuken.

Een keukeneiland is een keukenmeubel dat in het midden van de keuken wordt geplaatst en als een alleenstaand eiland fungeert waar omheen gewerkt wordt. De dag van vandaag kan een keukeneiland allerlei functies dragen zoals een wasplaats met afwasbakken, opbergplaats, een kookeiland waarin de kookvuren geïntegreerd zijn, een aanzittafel met barkrukken en zo meer. Denkt u er dus aan om een nieuwe keuken te plaatsen, overweeg dan zeker eens de integratie van een keukeneiland.

Tip 4 : Zijn er eigenlijk verschillende soorten keukens?

keukensDenkt u eraan om een nieuwe keuken te plaatsen of te laten plaatsen, dan heeft u een brede waaier aan mogelijkheden en soorten. Keukens worden op maat geproduceerd volgens ontwerp en materialen waardoor het aanbod zeer groot is en de mogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn.

Bij de keuze van het ontwerp van een keuken wordt veelal naar de vorm van de gewenste keuken gekeken die hetzij in één rechte lijn kan verlopen, hetzij in een L-vom of G-vorm kan opgebouwd zijn of via een keukeneiland kan opgedeeld worden.

Kortom alles is vrijwel mogelijk en is afhankelijk van de eigen specifieke wensen, de gewenste stijl zoals klassiek of modern, en de constructie of inbouwmogelijkheden in de plaats waar de keuken komt te staan.

Ook inzake keukenkasten zijn er tal van mogelijkheden zoals draaisystemen waarbij de schabben met één beweging uit de keukenkast draaien, hetgeen veelal in de hoeken van de keuken wordt gebruikt, tot de standaard uitschuifbare lades in de kasten tot schabben die via een mechanische schuif of scharniertechniek volledig uit de kast komen.

Ook inzake kleuren zijn en bijna geen beperkingen waarbij de meest denkbare combinaties realiseerbaar zijn. Kortom, inzake ontwerp en mogelijkheden zijn er vrijwel geen beperkingen en biedt de markt een brede waaier aan uitvoeringen. Voornaam is dan ook dat u goed weet wat u precies wenst en u zich vervolgens laat informeren over de slaagkansen van uw wensen.

Tip 3 : Wat is de ideale keuken?

Als we spreken over de ideale keuken, dan duiden we hiermee voornamelijk op het comfort en de strategische plaatsing van alle kasten en keukentoestellen volgens het gebruik. De eerste vraag in het bepalen van de ideale keuken is de functionaliteit en het gebruik per locatie in de keuken wat een maatstaf zal zijn voor het ontwerp van de keuken.

Elke keuken is namelijk opgebouwd uit meerdere werkstations waarbij elk station een eigen functie draagt. Het ontwerp en plaatsing van de keukenkasten en keukentoestellen dient op de functie van het desbetreffende werkstation afgestemd te zijn.

De kookruimte in de keuken

Een eerste en belangrijk werkstation is de effectieve kookruimte. Dit is de plaats in de keuken waar de vuren en dampkap staan en waar effectief gekookt wordt. Wilt u dit station voor uw situatie ideaal maken, dan dient u zich de vraag te stellen welke middelen u voornamelijk op dit station gebruikt. Dit kan zijn pannen en kookpotten, kruiden en specerijen en dergelijke.

Bij dit station dienen deze middelen dan ook binnen handbereik geplaatst te worden. Dit hetzij in weggeborgen keukenkasten of aan rekjes waaraan de kookpotten en pannen opgehangen worden.

De voorbewerking in de keuken

Een tweede belangrijke station in de keuken is voorbewerkinglocatie. Dit is een plaats waar alle ingrediënten voorbereid worden. Denk hierbij aan het versnijden van vlees, groenten en zo meer. Ook nu is weer de vraag welke middelen u meest gebruikt in dit station dewelke ook nu weer binnen handbereik geplaatst dienen te worden.

De presentatie in de keuken

Een derde station in de keuken is de plaats waar de gerechten afgewerkt en gepresenteerd worden. Dit is een plaats waar de borden en bestek zeker een plaats dienen toegewezen te krijgen waarbij ook nu weer de vraag dient gesteld te worden welke middelen u vaak gebruikt bij het afwerken en dresseren van de klaargemaakte gerechten.

Gebruikte materialen en de afwas

Een vierde station in de keuken is de plaats waar de afwas gebeurt. Ook nu weer de vraag welke middelen u vaak gebruikt in dit station. Kortom, denkt u eraan een nieuwe keuken te plaatsen of te laten ontwerpen, deel uw keuken dan eerst in volgens voorgaande stations en bepaal welke middelen u per station benodigd.

Sta hierbij tevens even stil bij het aantal of het volume aan middelen dat u per station benodigd, en u kan vervolgens per station de grootte of de vereiste schap volumes bepalen. Via deze methode kan u met andere woorden uw ideale keuken samenstellen en bepalen volgens eigen specifieke wensen en eisen.

Heeft u deze gegevens klaar, dan kan u ook even kijken naar de ideale locatie van de stations in de keuken wat zal resulteren in een bepaalde vorm van de keuken. Dit ontwerp kan u vervolgens bespreken met een producent of leverancier van keukens die samen met u uw ontwerp zal bekijken en optimaliseren waar nodig.

Tip 2 : Wat zijn de randgegevens bij de inbouw van een keuken?

Bij het ontwerp van de keuken dient tevens rekening gehouden te worden met allerhande randgegevens die bij de de keuken spelen. Randgegevens die zich voornamelijk in de directe omgeving van de keuken profileren. Zo dient men bijvoorbeeld rekening te houden met de elektrische benodigdheden zoals stopcontacten en dergelijke.

De locatie en benodigdheden zijn hierbij afhankelijk van de wensen en benodigdheden. Let hierbij tevens op voor het vermogen van de elektrische toestellen dewelke wel eens een hoog kan zijn waardoor het aangewezen wordt de keukentoestellen een speciale stroomlijn met separate zekering te plaatsen.

Denk zeker aan je verlichting in de keuken

Tevens is de verlichting in de keuken zeer voornaam. De keuken is voornamelijk een werkplaats, opgedeeld in meerdere werkstations (zie vorig punt) waarbij elk station een goede verlichting dient te hebben. In deze kan het ook aangewezen zijn per station een separate verlichting te voorzien. In de keuken wordt wel eens gemorst en kan derhalve vlekken veroorzaken.

En wat met de vloer?

Bij het ontwerp of de plaatsing van de keuken dient dan ook even stil gestaan te worden bij de keuze van de vloer die in de keuken wordt geplaatst. Dit dient bij voorkeur een vloer te zijn die makkelijk te reinigen is en waar stevige vetvlekken, al dan niet op hete temperatuur, geen beschadigingen aan de vloer veroorzaken. Dit geldt ook voor de wandtegels die ter hoogte van de kookvuren, tegen de muur van de keuken worden geplaatst.

Kortom, gaat u een nieuwe keuken plaatsen of laten plaatsen, sta dan ook even stil bij de randgegevens die opdraven bij het inbouwen van de keuken. Informeer u hiervoor tevens bij uw leverancier.

Tip 1 : Teken uw keuken eerst zelf uit

Ludo claes TIPSHet grootste probleem bij het kiezen van een nieuwe keuken, zeker als het ontwerp nieuw is en u met andere woorden opteert voor een keuken op maat ofwel een maatkeuken, is de communicatie van de wensen en mogelijkheden. In deze is het dan ook te adviseren dat u zelf eerst even een tekening maakt van uw ideale keuken. Vervolgens gaat u met deze tekening naar de keukenbouw en legt u uw schets voor waarna zij volgens hun mogelijkheden en advies uw schets zullen omvormen naar een inbouwklaar ontwerp.

Deze wijze van werken bespaart u en ook de keukenbouw een op-en-neer communicatie met herhaaldelijke wijzigingen. Uiteraard staat elke leverancier van keukens u graag ter beschikking om u een vrijblijvend bezoek te brengen mocht u dit wensen waarbij u eveneens de wensen kan aangeven, doch de vraag hierbij is of u aan alles denkt als de keukenbouwer bij u is.

Denk zelf eerst goed na over uw wensen en noden

Gezien de uitgebreidheid van de keuken kan snel iets vergeten worden en om dit te vermijden is het aan te raden dat u zelf even rustig en doordacht een schets maakt, die u wellicht zelf enkele keren zal wijzigen, dat een beeld geeft van hetgeen u wenst.

Als u dan in contact treedt met leveranciers van keukens dan kan u duidelijk uiten wat u wenst. Het zou jammer zijn als blijkt dat na plaatsing van de keuken deze toch niet zo optimaal is als gedacht of cruciale fouten opduiken. Kortom, wees goed voorbereid als u gaat shoppen naar een keuken en weet goed wat u wenst of vereist.

Teken uw ideale keuken tevens uit volgens de beschikbare afmetingen van de locatie waar de keuken zal komen te staan met de plaats en afmetingen van eventuele ramen of vensters, locatie van de binnendeuren of buitendeuren,  locatie van de radiatoren van de verwarming, elektriciteitsvoorzieningen, verlichting en zo meer en leg dit voor aan uw keukenbouw. Zij zullen u gegarandeerd kunnen informeren en adviseren over de mogelijkheden en toepassingen.

De volgende stap is dat uw keukenbouw uw keuken uittekent en samen met u bespreekt waarna u kan bijsturen waar nodig. Deze wijze van werken staat garant voor een succesvolle, aangename en ideale keuken.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Badkamers TIPS
- Koken en gerechten TIPS
Afwasmachines en vaatwassers TIPS
Koelkasten en ijskasten TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


(Wekelijks publiceren we nieuwe TIPS en onderzoeken)
(Heb je ook een leuke tip of artikel over een bepaald thema? Zend het even toe. Misschien publiceren we het op deze website.)