Koken recepten gerechten – TIPS en weetjes uit België en Nederland

U bent hier : Home > Hobby > Koken recepten

Koken praktische TIPS van restaurants in België en Nederland

Onderstaande TIPS en artikelen over koken en gerechten worden u aangeboden door de Vakman en Vakvrouw uit je buurt. Wilt u ook een artikel publiceren met gratis LINKS naar uw website: Zie pagina contact.

Wist je dat ... zout niet alleen lekker smaakt maar gewoonweg noodzakelijk is voor de gezondheid

Als we naar een kookprogramma kijken dan zien we maar al te vaak dat zout alom wordt toegevoegd bij het klaarmaken van de gerechten, maar is dit wel nodig? Hierover wordt vaak zeer kritisch gesproken waarbij het voor de één te veel is, is het voor de ander weer te weinig. Doch is het toevoegen van zout tijdens het koken niet alleen goed om de smaak te verbeteren maar is gewoonweg noodzakelijk voor een goede gezondheid. Zo heeft het menselijk lichaam ongeveer 200 gram (40 theelepeltjes) zout per 50 kg lichaamsgewicht nodig om te gezond te leven. Het zout, meer bepaald Sodium, is tevens van noodzaak voor de transmissie van signalen tussen de cellen in het lichaam. Ook de hersencellen kunnen niet functioneren bij een tekort aan Sodium. Tevens regelt zout je bloeddruk en bloedstroom. Als je hierbij weet dat we bij zweten zoals tijdens het sporten of harde inspanning gemiddeld 3 gram zout per liter vocht verliezen dan kan je wel inbeelden dat regelmatige inname van zout niet alleen gezond maar gewoon noodzakelijk is. Zo blijkt uit onderzoek dat het sterftecijfer in het leger van Napoleon extreem hoog was door zoutarmoede. Men stelde vast dat omwille van het tekort aan zout bij de soldaten hun wonden niet genazen waardoor ze stierven.

Maar wat als we te veel zout innemen? Ook dit dienen we kritisch te bekijken. Een teveel aan zout gaat de nieren stimuleren om vocht op te houden wat dan weer niet goed is op langere termijn. Een langdurig ophouden van vocht kan leiden tot zwellingen, stijfheid en hoge bloeddruk. Ook tonen onderzoeken aan dat een overmatig en regelmatig teveel aan zout schadelijk zou kunnen zijn voor de maag. Maar wees gerust. Er is een simpele oplossing en indicatie voor een teveel aan zout in je lichaam namelijk dorst. Van zodra je te veel zout binnen krijgt, gaat het lichaam vrij snel reageren door je een dorst gevoel te geven waardoor je gaat drinken en de verhouding zout en water wordt herstelt. Kortom, ga je dadelijk aan de slag in de keuken, gebruik gerust wat zout, maar zoals met alles, doe het met mate.

Koken met stoom biedt hoge voedingswaarden (een tip van) Siemens-home

Het zal niemand verbazen dat heel wat professionals zweren bij de stoomkeuken. Als we het koken met stoom vergelijken met de andere bereidingswijzen, zien we dat het stomen veel meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen bewaart. En dan is er nog de smaak en de aromas die onaangetast blijven, net als de celstructuur van de groenten die intact blijft waardoor de groenten hun natuurlijke kleur en stevigheid behouden. Bovendien moet u bij het koken met stoom geen vetstoffen toevoegen!

Tip voor bakken van vlees (een tip van) Solo

Als je vlees tijdens het bakken wil omdraaien, gebruik je beter geen vork. Door in het vlees te prikken maak je immers gaatjes waarlangs het vocht van het vlees weg kan.

Tip voor ideale bordschikking? (een tip van) Restaurant.be

Kijk niet naar de grootte van het bord, wel naar wat er op ligt. De beste reclame is nog steeds de mond aan mond reclame. Probeer daarom steeds culinair nieuws te weten te komen

Ga altijd voor vers bij het koken ! (een tip van) Casadesabores

Als de keukenprinses of -prins in u naar boven komt zorg voor verse producten en ga met liefde aan de gang. Kook groentjes al dente en spoel ze koud in ijswater voor het behoud van de kleur en tegen het doorgaren. Bij verse vis let op heldere ogen en rode kieuwen,donkere kieuwen betekend dat de vis al wat ouder is. Smakelijk.

Hoe kan je uien snijden zonder tranen?

Het versnijden van uiten resulteert vaak in een uitbarsting van tranen. Thans zijn er enkele technieken waardoor de prikkeling of irritatie in de ogen verminderd kan worden. Leg de ui bijvoorbeeld eerst enkele uren in de ijskast voor je hem aansnijdt. De koude vermindert de hoeveelheid zwavel die vrijkomt tijdens het snijden waardoor je ogen minder geprikkeld worden. Gebruik tevens een scherp mes om de ui te snijden waardoor de cellen van de ui echt gesneden worden in plaats van gebroken, wat wel vaker gebeurt met een bot mes en wederom meer zwavel vrijkomt. Hou je mes tijdens het versnijden tevens geregeld onder de kraan. De zwavel reageert hierdoor eerst op het water van het mes en dus minder met het vocht van je ogen. Versnijd de ui tenslotte onder de dampkap opdat het grootste gedeelte vrijkomend zwavel door de dampkap opgezogen wordt. Met deze technieken wordt koken weer leuk.

Tip voor het gebruik van nootmuskaat

Nootmuskaat is een vluchtige specerij en daarom is het beter dat het vers wordt geraspt. Overigens: te veel nootmuskaat geeft een bittere smaak op het kookrecept, dus kies bij het koken voor een kleine rasp met scherpe tandjes.


Algemene informatie

kokenKoken is een echte hobby. Koken is eigenlijk een kunst van spelen met ingrediënten en recepten om als resultaat een lekker gerecht op tafel te toveren. Maar koken is tegenwoordig meer dan enkel goede smaak. Het is tevens een kwestie van voedingswaarden en gezondheid, het creëren van een mooi ogende schotel, en zo meer.

We stellen dan ook steeds meer eisen aan de keuken hetgeen dan weer leidt naar meer verscheidenheid en kookkunsten. De hedendaagse kok is dan ook meer een kunstenaar en voedingsconsulent geworden.
Meer informatie bij volgende update.
Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten

ZIE OOK:
> Keukens
> Catering en traiteur
> Feestzalen