Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

Lekker en gezond koken met leuke weetjes, TIPS en advies

Koken praktische TIPS van restaurants in België en Nederland

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over koken en recepten.


♥ Leuke kookproducten kopen
- bol.com / koken en tafelen
- Amazon / kookartikelen


FILMTIP
Kooktips van "Zo aan tafel recepten"

NIEUW - Tip 10 : Wortelen zijn niet alleen lekker maar ook super gezond en goed voor de ogen

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Eigenlijk zou iedereen regelmatig wat wortelen moeten eten. Wortelen zijn namelijk niet alleen lekker maar ook nog eens super gezond. Wortelen bevatten namelijk veel vezels, vitamine K1, kalium, bètacaroteen, Vitamine B en antioxidanten.

Als je hierbij weet dat Kalium samen met chloride en Natrium de vochtbalans en bloedruk in je lichaam regelt en de zenuwen ondersteund naar de werking van de spieren, dan begrijp je wel dat wortelen meer te bieden hebben dan enkel een lekkere smaak. En er is nog meer.

Wortelen hebben een hoge voedingswaarde, zijn bevorderend voor een lagere cholesterol en hebben een positieve invloed op gewichtsverlies. Ideaal dus voor diegene die wil vermageren of afslanken. De antioxidanten in wortelen verminderen dan weer het risico op kanker.

Wortelen ook goed voor de ogen

Maar ook voor de ogen bieden wortelen een enorme meerwaarde. Wortelen, oranje wortelen weliswaar, bevatten namelijk bètacaroteen die door het lichaam omgezet worden naar vitamine A die dan weer bevorderlijk zijn voor de cellen in de ogen. Zo zou een beter nachtzicht verkregen worden en blijven de ogen langer gezond. Maar vitamine A bevordert tevens de groei en ontwikkeling van het lichaam en stimuleert het immuunsysteem.

Wat is de voedingswaarde van wortelen?

Als we de voedingswaarde van wortelen even bekijken dan kunnen we volgende cijfers als gemiddelde waarden beschouwen per 100gram zijnde: 88% water, 0,9 gram proteïnen, 9,6 gram koolhydraten, 4,7 gram suikers, 2,8 gram vezels en 0,2 gram vetten. Ook is het voornaam om weten dat wortelen een lage GI (Glycemic Index) hebben wat een meting is van hoe snel de bloedsuiker stijgt na een maaltijd.

Wortelen zijn dus zeker een aanrader voor diabetici. Wist je trouwens dat wortelen ook goed zijn voor de darmen en risico op constipatie verkleinen. Kortom, ben je opzoek naar een lekkere maar tevens gezonde snack, denk dan zeker eens aan die oranje wortel in de supermarkt. Je doet er je lichaam alvast een groot plezier mee.

Tip 9 : Koken met stoom biedt hoge voedingswaarden

(een tip van) Siemens-home
Het zal niemand verbazen dat heel wat professionals zweren bij de stoomkeuken. Als we het koken met stoom vergelijken met de andere bereidingswijzen, zien we dat het stomen veel meer vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen bewaart. En dan is er nog de smaak en de aromas die onaangetast blijven, net als de celstructuur van de groenten die intact blijft waardoor de groenten hun natuurlijke kleur en stevigheid behouden. Bovendien moet u bij het koken met stoom geen vetstoffen toevoegen!

Tip 8 : Heb je honger? Neem dan zeker geen belangrijke beslissingen

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Tot deze opmerkelijke conclusie komt een nieuwe studie die uitgevoerd werd in een Britse Universiteit. Bij deze studie werden proefpersonen onderworpen aan allerhande proeven waarbij ze zowel onbelangrijke als zeer belangrijke beslissingen moesten nemen op enerzijds een volle maag en anderzijds een lege maag.

Het onderzoek toonde aan dat de beslissingen die genomen werden op een lege maag en met hongergevoel veel sneller en minder doordacht waren. Het hongergevoel gaf de proefpersonen dus een extra stressfactor om snel te beslissen, ongeacht het resultaat. Heb je straks dus een belangrijke beslissing te nemen, ga dan zeker eerst even goed eten.

Tip 7 : Tip voor bakken van vlees

(een tip van) Solo
Als je vlees tijdens het bakken wil omdraaien, gebruik je beter geen vork. Door in het vlees te prikken maak je immers gaatjes waarlangs het vocht van het vlees weg kan.

Tip 6 : Eet uw kind geen of te weinig groenten, lach dan eens tijdens het eten

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Dat gezond eten zoals groenten en fruit belangrijk is voor kinderen is alom geweten. Thans is het ook geweten dat het niet eenvoudig is om de kinderen te stimuleren om gezond te eten. Dit omdat de smaak van al dat gezond eten zoals groenten minder prettig is voor de kinderen. Hoe kan men dan toch kinderen stimuleren om dat saaie eten effectief te eten? Hierbij kan een nieuwe studie soelaas brengen. Een nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat lachen bij een activiteit, zoals eten bijvoorbeeld, de kinderen aanzet om deel te nemen aan de activiteit.

Ook toonde het onderzoek dat als de ouders lachen bij een activiteit de kinderen niet alleen aangespoord maar zelfs extra gemotiveerd worden om extra inspanningen te tonen in de activiteit. Ook bij het eten werd dit fenomeen geconstateerd en merkten de onderzoekers dat kinderen veel sneller en met meer motivatie saai smakende groenten aten als de ouders simpelweg lachten tijdens het eten. Heb ook jij dus problemen met je kinderen dat ze geen of te weinig groenten eten, lach dan eens tijdens het eten en maak het eten van groenten leuk. Je zou wel eens versteld kunnen staan van het resultaat.

Ook het GSM gebruik verminderde aanzienlijk

Het onderzoek toonde tevens dat het overmatig gebruik van GSM of smartphone tijdens het eten, wat zeer irriterend kan zijn, aanzienlijk werd verminderd door de grotere humoristische betrokkenheid van de ouders. Simpelweg wat vaker lachen en vertellen van leuke gebeurtenissen trekt de aandacht van de kinderen dermate weg van hun smartphone waardoor ze zich meer aanwezig gingen voelen bij de maaltijd en ze aanzienlijk beter en langer gingen eten.

Kortom, heb je kinderen die zich niet kunnen weghalen van hun GSM, lach eens wat meer en probeer boeiender te zijn dat wat er op de GSM gebeurt. Zeker een uitdaging, maar wel eentje met prachtige resultaten.

Tip 5 : Tip voor ideale bordschikking?

(een tip van) Restaurant.be
Kijk niet naar de grootte van het bord, wel naar wat er op ligt. De beste reclame is nog steeds de mond aan mond reclame. Probeer daarom steeds culinair nieuws te weten te komen

Tip 4 : Ga altijd voor vers bij het koken !

(een tip van) Casadesabores
Als de keukenprinses of -prins in u naar boven komt zorg voor verse producten en ga met liefde aan de gang. Kook groentjes al dente en spoel ze koud in ijswater voor het behoud van de kleur en tegen het doorgaren. Bij verse vis let op heldere ogen en rode kieuwen,donkere kieuwen betekend dat de vis al wat ouder is. Smakelijk.

Tip 3 : Hoe kan je uien snijden zonder tranen?

Het versnijden van uiten resulteert vaak in een uitbarsting van tranen. Thans zijn er enkele technieken waardoor de prikkeling of irritatie in de ogen verminderd kan worden. Leg de ui bijvoorbeeld eerst enkele uren in de ijskast voor je hem aansnijdt. De koude vermindert de hoeveelheid zwavel die vrijkomt tijdens het snijden waardoor je ogen minder geprikkeld worden.

Gebruik tevens een scherp mes om de ui te snijden waardoor de cellen van de ui echt gesneden worden in plaats van gebroken, wat wel vaker gebeurt met een bot mes en wederom meer zwavel vrijkomt. Hou je mes tijdens het versnijden tevens geregeld onder de kraan. De zwavel reageert hierdoor eerst op het water van het mes en dus minder met het vocht van je ogen.

Versnijd de ui tenslotte onder de dampkap opdat het grootste gedeelte vrijkomend zwavel door de dampkap opgezogen wordt. Met deze technieken wordt koken weer leuk.

Tip 2 : Tip voor het gebruik van nootmuskaat

Nootmuskaat is een vluchtige specerij en daarom is het beter dat het vers wordt geraspt. Overigens: te veel nootmuskaat geeft een bittere smaak op het kookrecept, dus kies bij het koken voor een kleine rasp met scherpe tandjes.

Tip 1 : Algemene informatie over koken

kokenKoken is een echte hobby. Koken is eigenlijk een kunst van spelen met ingrediënten en recepten om als resultaat een lekker gerecht op tafel te toveren. Maar koken is tegenwoordig meer dan enkel goede smaak. Het is tevens een kwestie van voedingswaarden en gezondheid, het creëren van een mooi ogende schotel, en zo meer.

We stellen dan ook steeds meer eisen aan de keuken hetgeen dan weer leidt naar meer verscheidenheid en kookkunsten. De hedendaagse kok is dan ook meer een kunstenaar en voedingsconsulent geworden. Op deze pagina vind je alvast praktische TIPS voor lekker koken.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Waarom is teveel zout zo slecht voor je hart?
Keukens TIPS
Catering en traiteur TIPS
Feestzalen TIPS
- Airfryer TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie