Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

Waarom is teveel zout zo ongezond voor hart en bloedvaten? Onderzoek

Te veel zout is slecht voor het hart

Van harte welkom
Het is geweten dat het lichaam zout nodig heeft om te kunnen overleven. Maar een nieuwe studie toont aan dat dagelijks te veel zout consumeren wel eens zéér nadelige gevolgen kan hebben voor het hart en zelfs het risico op een hartfalen aanzienlijk vergroot.


Onderzoek door Universiteit Helsinki - Finland

Ons lichaam heeft dagelijks zout nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder zout in ons lichaam raakt de vochtbalans uit evenwicht, wordt de hersenactiviteit gestoord en zullen de spieren aangetast worden. Dit zijn maar enkele van de vele neveneffecten die we ervaren als we dagelijks te weinig zout consumeren.

Een dagelijkse inname of consumptie van zout is gewoon een noodzaak voor een gezond leven. Maar ook het tegengestelde is niet zonder gevaar. Een nieuw onderzoek toont aan dat een teveel aan dagelijkse zout consumptie slecht is voor het hart en zelfs de kans op een hartfalen aanzienlijk vergroot.

1. Waarom dit hartonderzoek bij zoutconsumptie?

Het is een gekend gegeven dat hartproblemen of hartfalen een steeds groter wordend probleem is in Europa als elders in de wereld. Hiervoor werden reeds meerdere studies en onderzoeken uitgevoerd die tal van redenen voor hartfalen aankaarten zoals ons eetpatroon, dieet en eetgewoontes, onze algemene conditie en sport, blootstelling aan stress en zo meer.

Bij al deze onderzoeken werd thans geen rekening gehouden met een mogelijk te veel aan dagelijkse zout consumptie. Daarom de nood voor een nieuw onderzoek waarbij de impact van zout eindelijk duiding zou kunnen geven in wat nu eigenlijk goed of slecht is.

2. Hoe werd het hartonderzoek gevoerd?

Studie onderzoek KLEINDe recent gepubliceerde onderzoekbesluiten zijn het resultaat van een lange-termijn studie die van start ging in 1979 en beëindigd werd in 2002 waarbij de bevindingen tot op vandaag worden gebruikt in allerhande vervolgstudies. In deze studie werden ca 4500 proefpersonen met leeftijd tussen 25 en 65 jaar gevolgd in hun eetpatroon en levensstijl.

Als studie-methodiek werd de “24 uur Sodium Excretion” methode toegepast die wereldwijd als de meest accurate techniek wordt aanzien om zout consumptie in kaart te brengen. Daarnaast werd tevens de BMI “Body Mass Index” geanalyseerd gecombineerd met de lengte van de proefpersonen en de bloeddruk. Dit alles werd gecombineerd met bloedtesten en urinetesten om een duidelijk beeld te kunnen krijgen van de status van de proefpersonen. De urinetesten werden geanalyseerd om de dagelijkse zoutconsumptie van de proefpersonen in kaart te brengen.

3. Wat was het resultaat van het hartonderzoek?

Tijdens het langdurig onderzoek werden 120 gevallen van hartproblemen vastgesteld waarbij het onderzoek duidelijk de link kon leggen met de concentratie en grootte van dagdagelijkse zoutconsumpties. Dit onderzoek constateerde dus effectief een relatie tussen een te hoge dagelijkse consumptie van zout en mogelijke volgende hartproblemen tot zelf een mogelijk hartfalen.
Besluit: Het hart houdt niet van zout. Dat is alvast duidelijk.

4. Hoeveel zout mag je dan dagelijks consumeren?

Ludo claes TIPSOns lichaam heeft zout nodig. Dit ongeveer 2 à 3 gram per dag. Zout, meer bepaald Sodium, regelt namelijk mede de transmissie van signalen tussen de cellen in het lichaam en is het nodig om je zenuwen te prikkelen die vervolgens je spieren activeren. Ook regelt zout mede de opname en afvoer van vocht. Ook onze hersencellen kunnen niet optimaal functioneren bij een tekort aan Sodium. Zout regelt daarnaast ook je bloeddruk en bloedstroom.

De ideale dagelijkse zoutconsumptie ligt om en bij de 4 à 6 gram per dag. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat zelfs nog een stapje verder en claimt dan de aanbevolen zoutconsumptie per dag maar maximaal 5 gram mag zijn.
(Zie rapport WHO inPDF file)

Hierbij dient men in acht te nemen dat de effectieve nood of behoefte aan zout door het lichaam slechts 2 tot 3 gram per dag is.

5. Hoeveel zout eten we eigenlijk?

Een breder en eerder algemeen onderzoek in eetpatronen en eetgewoontes heeft aangetoond dat zo maar even 90% van de bevolking in de westerse landen dagelijks te veel zout consumeert. En dit bij zowel kinderen als volwassenen. Gemiddeld consumeren we ongeveer tussen 9 en 13 gram zout per dag wat eigenlijk te veel is.

6. Hoe gaat het nu verder?

Dit hartonderzoek opent alvast nieuwe wegen en denkpistes naar het ontwikkelen van nieuwe eetrichtlijnen en verfijnde geneeskunde, medicijnen of eetpatronen teneinde de algemene gezondheid en levenskwaliteit te bevorderen. En ga je straks nog een hapje eten, wees dan alvast voorzichtig met het zout.

Maar, ga nu zeker niet zout volledig verbannen. Je lichaam heeft een dagelijkse portie zout nodig om goed te functioneren, maar zoals met zoveel dingen, overdrijf niet en doe het met mate.

Broninformatie
Bron: ESC European Society of Cardiology
Onderzoek: High salt intake associated with doubled risk of heart failure


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Koken en gerechten TIPS

Deel dit onderzoek zeker met je vrienden


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie