Waarom is zout zo slecht voor hart en bloedvaten? – Onderzoek

U bent hier : Home > Gezondheid > Te veel zout is slecht voor het hart

Te veel zout is slecht voor het hart

Onderzoek door:
Universiteit Helsinki - Finland

Het is geweten dat het lichaam zout nodig heeft om te kunnen overleven. Maar een nieuwe studie toont aan dat dagelijks te veel zout consumeren wel eens zéér nadelige gevolgen kan hebben voor het hart en zelfs het risico op een hartfalen aanzienlijk vergroot.

Ons lichaam heeft dagelijks zout nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder zout in ons lichaam raakt de vochtbalans uit evenwicht, wordt de hersenactiviteit gestoord en zullen de spieren aangetast worden. Dit zijn maar enkele van de vele neveneffecten die we ervaren als we dagelijks te weinig zout consumeren.

Een dagelijkse inname of consumptie van zout is gewoon een noodzaak voor een gezond leven. Maar ook het tegengestelde is niet zonder gevaar. Een nieuw onderzoek toont aan dat een teveel aan dagelijkse zout consumptie slecht is voor het hart en zelfs de kans op een hartfalen aanzienlijk vergroot.

Waarom een hartonderzoek bij zoutconsumptie?

Het is een gekend gegeven dat hartproblemen of hartfalen een steeds groter wordend probleem is in Europa als elders in de wereld. Hiervoor werden reeds meerdere studies en onderzoeken uitgevoerd die tal van redenen voor hartfalen aankaarten zoals ons eetpatroon, dieet en eetgewoontes, onze algemene conditie en sport, blootstelling aan stress en zo meer.

Bij al deze onderzoeken werd thans geen rekening gehouden met een mogelijk te veel aan dagelijkse zout consumptie. Daarom de nood voor een nieuw onderzoek waarbij de impact van zout eindelijk duiding zou kunnen geven in wat nu eigenlijk goed of slecht is.

Hoe werd het hartonderzoek gevoerd?

Studie onderzoek KLEINDe recent gepubliceerde onderzoekbesluiten zijn het resultaat van een lange-termijn studie die van start ging in 1979 en beëindigd werd in 2002 waarbij de bevindingen tot op vandaag worden gebruikt in allerhande vervolgstudies. In deze studie werden ca 4500 proefpersonen met leeftijd tussen 25 en 65 jaar gevolgd in hun eetpatroon en levensstijl.

Als studie-methodiek werd de “24 uur Sodium Excretion” methode toegepast die wereldwijd als de meest accurate techniek wordt aanzien om zout consumptie in kaart te brengen. Daarnaast werd tevens de BMI “Body Mass Index” geanalyseerd gecombineerd met de lengte van de proefpersonen en de bloeddruk. Dit alles werd gecombineerd met bloedtesten en urinetesten om een duidelijk beeld te kunnen krijgen van de status van de proefpersonen. De urinetesten werden geanalyseerd om de dagelijkse zoutconsumptie van de proefpersonen in kaart te brengen.

Wat was het resultaat van het hartonderzoek?

Tijdens het langdurig onderzoek werden 120 gevallen van hartproblemen vastgesteld waarbij het onderzoek duidelijk de link kon leggen met de concentratie en grootte van dagdagelijkse zoutconsumpties. Dit onderzoek constateerde dus effectief een relatie tussen een te hoge dagelijkse consumptie van zout en mogelijke volgende hartproblemen tot zelf een mogelijk hartfalen.
Besluit: Het hart houdt niet van zout. Dat is alvast duidelijk.

Hoeveel zout mag je dan dagelijks consumeren?

Ludo claes TIPSHet onderzoek toonde aan dat testpersonen die dagelijks meer dan 13,5 gram zout consumeren dubbel zoveel risico lopen op een hartprobleem of een hartfalen dan zij die minder zout consumeerden.

De ideale dagelijkse zoutconsumptie ligt om en bij de 6,5 gram per dag. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat zelfs nog een stapje verder en claimt dan de aanbevolen zoutconsumptie maximaal 5 gram per dag mag zijn.

Hierbij dient men in acht te nemen dat de effectieve nood of behoefte aan zout door het lichaam slechts 2 tot 3 gram per dag is.

Hoeveel zout eten we eigenlijk?

Een breder en eerder algemeen onderzoek in eetpatronen en eetgewoontes heeft aangetoond dat zo maar even 90% van de bevolking in de westerse landen dagelijks te veel zout consumeert. En dit bij zowel kinderen als volwassenen. Gemiddeld consumeren we ongeveer 3,5 gram zout per dag wat eigenlijk te veel is. Tal van organisaties trachten een nieuwe norm van 2,3 gram zout per dag te creëren.

Hoe gaat het nu verder?

Dit hartonderzoek opent alvast nieuwe wegen en denkpistes naar het ontwikkelen van nieuwe eetrichtlijnen en verfijnde geneeskunde, medicijnen of eetpatronen teneinde de algemene gezondheid en levenskwaliteit te bevorderen. En ga je straks nog een hapje eten, wees dan alvast voorzichtig met het zout.

Maar, ga nu zeker niet zout volledig verbannen. Je lichaam heeft een dagelijkse portie zout nodig om goed te functioneren, maar zoals met zoveel dingen, overdrijf niet en doe het met mate.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Koken en gerechten TIPS
Zout is nodig voor je gezondheid

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie