Caravans Kampers Mobilhomes – TIPS en advies uit België en Nederland – studies en onderzoek

U bent hier : Home > Auto > Caravans mobilhomes

caravan kleinste TIPS 01

CARAVANS en MOBILHOMES - Studies en onderzoek

> Onderzoek 1 : zie volgende update

Producten zoeken webshopsCARAVAN - MOBILHOMES en TOEBEHOREN
Producten en promoties

CARAVANS en MOBILHOMES - Tips en advies

Tip 1 : Kleine gebruikstip voor lange levensduur v/e motorhome (een tip van) Urbano.be

De opbouw van een motorhome gaat minstens 20 jaar mee als U een aantal kleine gebruikstips in acht neemt. Koppel de batterij bijvoorbeeld af als U de motorhome voor langere tijd niet gebruikt. U kan hiervoor ook speciale een batterijsleutel laten monteren.

CARAVANS en MOBILHOMES - Algemene informatie

caravan TIPSEen caravan is een aanhangwagen die achter een auto met trekhaak gehangen wordt en dienst doet als een soort van mobiele verblijfplaats. Om dit mogelijk te maken is de caravan opgebouwd uit een woonconstructie op een verrijdbaar chassis en is voorzien van allerhande huiselijke kamertjes of ruimtes om een bepaalde woningsfeer te creëren.

Zo vind je in een standaard caravan een leefruimte met zitplaatsen, een keuken en een toilet met douche. Met andere woorden, de basisingrediënten voor een basis wooncomfort. De caravan wordt meestal gebruikt voor korte verblijven zoals een vakantie bijvoorbeeld waar de caravan dan dienst doet als hotel, met dit kenmerk dat men zelf het hotel mee naar de vakantiebestemming neemt.

De caravan op de camping

Als men met de caravan op vakantie gaat, dan wordt dit veelal gecombineerd met het huren van een staanplaats op een camping of kampeerterrein. Caravans mogen niet zo maar langdurig langs de weg geparkeerd worden waardoor een speciale staanplaats vereist is. Dit geldt ook voor het langdurig parkeren bij niet gebruik. Ook dan dient het parkeren uit het straatbeeld te gebeuren waardoor vaak voor een speciale staanplaats of caravanstalling geopteerd wordt.

Als je een staanplaats gaat huren op een camping of kampeerterrein dan is het raadzaam goed te informeren naar de grootte van de staanplaats. Het is wenselijk dat je naast je caravan wat rek en strek ruimte hebt opdat je bijvoorbeeld je voortent goed kan plaatsen en kleine activiteiten, een barbecue bijvoorbeeld, kan plannen. Het is geen aanrader een te krappe staanplaats te huren waar je amper de deur van je caravan kan openen.

caravans kamping kamperen TIPS

Ga je geregeld naar dezelfde camping of kampeerterrein dan zou je kunnen opteren om de caravan ter plaatse te laten na de vakantie waardoor je niet steeds op en neer dient te rijden met de caravan. Ook zou je voor een stacaravan kunnen opteren dewelke vast op het kampeerterrein wordt geplaatst. Dergelijke stacaravans zijn zeer groot en moeten veelal met speciaal transport naar het kampeerterrein gebracht worden. Stacaravans zijn dan ook al meer kleinere woningen en zijn uitgerust met de nieuwste snufjes of een optimaal woonsfeer te creëren. Ook laat de grootte van de stacaravan toe om de slaapkamer bijvoorbeeld separaat in te delen om extra privacy te creëren.

Rijden met een caravan

Als je met een caravan gaat rijden, hetgeen een rijbewijs BE vereist, dan dien je wel even stil te staan bij het aangepaste rijgedrag. Het rijden met een caravan is vergelijkbaar met een aanhangwagen met dit verschil dat een caravan vaak maximale breedte en extra hoogte heeft waardoor het rijden niet eenvoudig is. Een eerste vereiste hierbij is het plaatsen van extra buitenspiegels op de auto. Omwille van de breedte van de caravan wordt de achteruitkijkhoek afgesneden waardoor men achterliggend verkeer niet kan zien en het achteruitrijden tevens wordt bemoeilijkt. Extra spiegels maken dit alvast wat makkelijker.

Let er ook even op dat je niet kan achteruit kijken met een caravan en je derhalve puur op je spiegels dient te rijden bij het achteruit rijden. Tevens is het belangrijk om weten dat je omwille van de extra breedte van de caravan je breedte inzicht dient te verruimen tijdens het rijden. Vaak denk je in de breedte van de auto waarbij je wel eens voor verrassingen kan komen te staan bij een bredere caravan.

Ook vergt het rijden op zich extra aandacht. Een caravan is een aanhangwagen en heeft dus extra assen achteraan wat betekent dat bij het nemen van een bocht, de caravan de bocht scherper afsnijdt dan de auto. De grootte van de afsnijding wordt hierin bepaald door de grootte van de caravan ofwel de afstand tussen de trekhaak en de as van de caravan. Des te groter deze afstand, des te meer dat de caravan de bocht zal afsnijden. Hiermee kan je rekening te houden door de bochten wat ruimer te nemen.

Ook is het raadzaam om je rijafstand met je voorliggers te vergroten. Een caravan is extra gewicht wat een impact heeft op de remafstand van de auto. Daarnaast dien je rekening te houden met het dubbelslaan van de caravan bij sterk remmen of te grote snelheden. Denk tevens aan zijwind. Een caravan heeft grote zijvlakken waarop de wind gaat inspelen waardoor de caravan kan gaan slingeren. Dit slingeren zal ook plaatsvinden bij hogere snelheden. Kortom, ga je rijden met een caravan dan is een aangepast rijgedrag de boodschap. Sta hierbij ook even stil bij je spulletjes in de caravan tijdens het rijden. Bruusk remmen, slingeren of te snel in de bochten zou wel eens de borden en kopjes kunnen rondgooien met allerhande onprettige verrassingen bij aankomst op bestemming.

Caravan en keuring wetgeving

Een caravan is als het ware een aanhangwagen en dient derhalve aan dezelfde wetgeving te voldoen. Als u een caravan heeft met een MTM (Maximale Toegelaten Massa) die lager is dan 750 kg dan dient deze niet gekeurd te worden en is zelfs geen inschrijving vereist waardoor een copie van je auto nummerplaats kan gebruiken. Het spreekt wel voor zich dat de caravan in orde dient te zijn volgens de verkeersregels wat betekent dat de lichten, knipperlichten en remlichten in orde dienen te zijn.

Met dit type caravan lager dan 750kg volstaat tevens een rijbewijs categorie B. Is de caravan zwaarder dan 750kg dan is een inschrijving verplicht waardoor de caravan een eigen nummerplaat zal krijgen en is een keuring vereist die elke twee jaar zal plaatsvinden. Is het gewicht van de caravan en auto tezamen meer dan 3500kg dan is een rijbewijs BE vereist. Tijdens het rijden is het tevens verboden personen in de caravan te vervoeren.

Caravan huren of kopen

Denk je eraan om met een caravan op vakantie te gaan, dan zal je wellicht voor de keuze staan om een caravan te kopen of te huren. Als tip zou het aan te bevelen zijn eerst eens een caravan te huren vooraleer je er eentje koopt. Door eerst even een caravan te huren voor je eerste vakantie leer je de plus en minpunten kennen en weet je derhalve je extra aandachtspunten. Als je vervolgens gaat investeren in een eigen caravan dan zal deze beter beantwoorden aan je wensen. Een groter bed, een chemisch toilet, meer keukenkastjes, meer beschikbaar watervolume, en zo meer.

Kijk bij de aankoop of het huren tevens naar het aantal zitplaatsen, slaapplaatsen en hoe het comfort zal zijn als je volledige gezin in de caravan vertoeft. Wat met beenruimte en slaapruimte. Hoe zit het met de dagelijkse behoefte zoals toilet en douche. Wat met de opbergruimte. Kortom, het huren of kopen van een caravan vergt extra aandacht waarbij de huiselijke gewoontes en vereisten gereflecteerd worden naar de soort, het type, het merk of het model van de caravan. Alvast veel succes.

ZIE OOK:
> Aanhangwagens
> Auto kopen verkopen
> Autoverhuur
> Auto leasen autoleasing
> Autobanden

Meer TIPS bij volgende update. Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.

> Meer auto TIPS
Moppen en grappen
Promoties