U bent hier : / Home / Autorijbewijs B theorie en praktijk – TIPS en advies

 

Autorijbewijs B theorie en praktijk – TIPS en advies

Rijbewijs behalen met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Autorijbewijs lesboeken kopen
- bol.com / rijbewijs-B lesboeken

♥ Rijscholen in België en Nederland
- Zie volgende update

Uw link hier? meer info

Tip 7 : Hoe werkt een theorie examen bij een rijbewijs?

Rijschool TIPSAls je met een voertuig de openbare weg op wilt rijden, dan zal je over een speciaal rijbewijs voor dat voertuig dienen te beschikken. Een rijbewijs is als het ware een getuigschrift voor een bepaald type voertuig dat aangeeft dat u een examen in theorie en praktijk hebt genoten voor het besturen van dat type voertuig en u hierin geslaagd bent. Het rijexamen theorie en praktijk gebeurt op een erkend examencentrum en kan u afleggen na het volgen van rijlessen.

Om een rijbewijs te behalen dient men een theorie-examen en praktijkexamen af te leggen. Bij het theoretisch examen dient u zich aan te melden bij een examencentrum in uw buurt om aan een open examen deel te nemen (vergeet uw paspoort niet). Het theoretisch examen bestaat uit meerkeuze vragen die u dient op te lossen, al dan niet vergezeld van slideshows die de vragen visualiseren.

Hoeveel vragen krijg je eigenlijk?

Bij een examen voor A – B – C rijbewijs worden 50 vragen voorgelegd waarvan u er minimaal 41 dient juist te hebben wil u geslaagd zijn voor het examen. Bij rijbewijs C – D worden maar liefst 100 vragen voorgelegd. Om het theorie-examen te leren kan u beroep doen op speciale boeken en studieboeken specifiek per type rijbewijs waarin de verkeersregels, verkeersborden en gebruiken uitgelegd staan.

De meeste boeken voor rijbewijzen zijn tevens illustrerend met fotomateriaal zodat u de heersende verkeerssituatie, de voorrangsregels en zo meer goed kan visualiseren.

Ga nooit zo maar naar een examen om even te proberen!

Let op. Ga nooit zo maar naar een theorie-examen om het even te proberen. Als je voor een rijbewijs B (autorijbewijs) twee maal mislukt, dan ben je verplicht om minimaal 12 uur theorie rijles te volgen in een erkende rijschool. Bij een derde theorie examen dien je dan ook een getuigschrift van de rijschool met de gevolgde rijlessen voor te leggen wil je aan het examen kunnen deelnemen.


FILMTIP
Wat zijn de meest gemaakte fouten bij rijexamen met tips van Streetwize TV


Tip 6 : Hoe werkt een praktijkexamen voor een rijbewijs?

Om aan een praktijkexamen deel te nemen dient u eerst te leren om met een auto te rijden. Dit kan via een vrije begeleiding waarbij een vriend of ouder u het autorijden aanleert of kan dit via een erkende autorijschool. Let op. Als u ervoor kiest om de ouders of een vriend aan te spreken om u te leren autorijden, wees er dan zeker van dat de persoon ook de verkeersregels en verkeersborden goed kent.

Het leren autorijden is meer dan leren schakelen en rijden op zich. Een grote kennis van de verkeersregels is een absolute noodzaak wat wel eens op de achtergrond raakt bij voornamelijk oudere autobestuurders. Wees dus zeer selectief bij het kiezen van uw rij-instructeur zodat u uw kansen op slagen vergroot.

Waarom opteren voor een rijschool?

Kiest u voor een erkende rijschool om uw rijbewijs te behalen dan vergroot u uw kans op slagen aanzienlijk. Een erkende rijschool beschikt over ervaren rij-instructeurs die dagelijks begaan zijn met het wel en wee van het behalen van een rijbewijs. Ze kennen tevens de wijze van werken in het examencentrum en zijn experten van de weg. Ze kennen de wegcode, de verkeersregels, verkeersborden en zo meer.

Kortom, een erkende rijschool is het aangewezen middel om efficiënt uw rijbewijs te behalen al biedt het uiteraard geen garanties. U zal uiteindelijk zelf instaan voor uw eigen resultaten.

Naast een goed instructeur biedt een erkende rijschool eveneens gespecialiseerde en aangepaste voertuigen om te leren rijden waarbij ook de passagier, de rij-instructeur, kan ingrijpen bij gevaarlijke situaties wat het rijden tijdens het leerproces wat veiliger maakt.

Gaat u daarentegen met een eigen auto of ander voertuig leren rijden en het rijexamen ondernemen, dan dient dit te voldoen aan bepaalde specificaties. Kijk ook nu even naar de website van de wetgever om te zien waaraan het voertuig (auto, bromfiets, moto, bus, vrachtwagen) dient te voldoen om toegelaten te worden in een rijexamen.

Rijschool rijbewijs A B C D E TIPS 01

Tip 5 : Wat met de wetgeving omtrent rijbewijzen?

Er zijn vele soorten rijbewijzen zoals ondermeer categorie A (voor bromfietsen A1, A2, AM) als voor auto’s categorie B en BE, als voor vrachtwagens categorie C en CE, als voor bussen categorie D en DE, als voor landbouwvoertuigen en tractor categorie G, waarbij voor elk type voortuig of categorie rijbewijs een specifieke wetgeving geldt inzake verkeersopgaven en opdeling.

Daarenboven is deze wetgeving steeds veranderlijk en wordt de inhoud en opgave vaak gewijzigd. Het is dan ook aan te raden de websites rond wetgeving even nader te raadplegen als u specifieke vragen hebt over wat kan en mag per type rijbewijs. Ook inzake het voorlopig rijbewijs is het raadzaam de website van de wetgevers te raadplegen om uzelf te verzekeren dat u over de juiste en laatste informatie beschikt.

Tip 4 : Wat is een voorlopig rijbewijs?

(LET OP !! wetgeving verandert voortdurend)
Gaat u voor een rijbewijs B wat betekent dat u met een auto gaat leren rijden, dan mag u aan een theoretisch rijexamen deelnemen vanaf 17 jaar. Bent u geslaagd voor het examen dan krijgt u een voorlopig rijbewijs dat geldig is voor drie jaar. Met dit voorlopig rijbewijs mag u onder begeleiding van uw geselecteerde vrije begeleider of de rijschool een auto besturen.

Bent u 18 jaar en heeft u minstens 20 uur rijles gevolgd in een erkende rijschool dan heeft u recht op een voorlopig rijbewijs B wat betekent dat u zonder begeleiding de weg op mag. Dit voorlopig rijbewijs is 18 maanden geldig.

Een voorlopig rijbewijs moet binnen de drie jaar na het afnemen van het theoretisch examen aangevraagd worden en men mag niet rijden in het weekend of de vooravond van feestdagen tussen 22.00u tot 06.00u.

Rijschool rijbewijs verkeersborden TIPS

Tip 3 : Nog enkele tips voor het praktijkexamen?

Ludo claes TIPSEenmaal 18 jaar geworden en minstens drie maanden houder van een voorlopig rijbewijs mag u deelnemen aan het praktische rijexamen voor personenwagens categorie B. Het is aan te raden het praktijkexamen af te nemen in hetzelfde voertuig als waarin u heeft leren rijden. Let er tevens op dat het examenvoertuig bepalend kan zijn voor het type voertuigen waarin u later mag rijden.

Denk hierbij aan handmatig geschakelde voertuigen en automaten bijvoorbeeld. Informeer u vooraf dus goed over de mogelijkheden en eisen. Wees tijdens het examen vooral rustig en tracht uw gespannenheid en zenuwen onder controle te houden.

De meeste startende autobestuurders falen op hun examen niet omwille van onvoldoende rij-kennis, maar een teveel aan spanning en zelfbeheersing. Beheers je spanning en je bent al half geslaagd. Alvast véél succes.

Tip 2 : Kinderen kopiëren rijgedrag van ouders

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Heeft uw kind als chauffeur kwalijke gewoontes achter het stuur zoals bumperrijden, richting aanwijzer niet aanzetten en zo meer, dan zou u als ouder eens de oorzaak kunnen zijn van dit rijgedrag. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat kinderen vaak de rijstijl en rijgewoontes van de ouders overnemen. En dit zowel de goede alsook de slechte gewoontes en rijpatronen. En dit laatste is vaak een probleem.

Een onderzoek bij rijscholen heeft namelijk aangetoond dat rij-instructeurs dat het afleren van deze kwalijke rijpatronen het moeilijkste is aangezien de jongeren hun eigenlijk slechte rijpatroon als juiste rijgedrag erkennen aangezien ze het van de ouders gezien hebben. Ga je dus straks met de auto rijden met je kinderen op de achterbank, kijk dan even naar je rijgedrag want je kinderen nemen het van je over en ze zijn van mening dat jouw rijgedrag het juiste is.

Tip 1 : Hoe kan je je rijbewijs halen bij druk verkeer?

Tips van de vakman KLEINDeze tip wordt u aangeboden door:
Xpress Rijopleiding (Advertentie)

Er zijn tegenwoordig steeds meer weggebruikers. Het verkeer is hierdoor drukker. Het is daarom relevant om jezelf goed voor te bereiden als jij je rijbewijs wilt halen voor bijvoorbeeld de auto, motor of bromfiets. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je kunt beginnen met het volgen van rijlessen, is het belangrijk om een goede rijschool te vinden.  Wij geven je graag meer informatie.

A. Zorg voor aangepaste rijlessen

In sommige steden zoals Amsterdam en Rotterdam is het erg druk in het verkeer. De rijlessen moeten hier ook op worden aangepast. Zo kan een rijschool in Amsterdam je de beste voorbereiding geven op het drukke verkeer in de stad. Deze rijschool beschikt over instructeurs die op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen binnen de rijschoolbranche.

Op deze manier kunnen zij je alles leren omtrent de theorie en de praktijk. Ook als er veranderingen zijn of nieuwe regels, zul je tijdens de rijopleiding worden geïnformeerd.

B. Vraag naar een vaste rij-instructeur

Het is fijn als je gedurende je rijlessen bent gekoppeld aan een vaste rij-instructeur. Zo heb je één vertrouwde aanspreekpunt tijdens je gehele rijopleiding die je zal begeleiden.

Op een gegeven moment zal de rij-instructeur door hebben wat je minder goede punten zijn en zal de instructeur je extra tips gegeven zodat je op deze punten nog extra kunt oefenen. Wil je liever een andere rij-instructeur? Dan is dit geen enkel probleem.

In een digitale omgeving wordt er bijgehouden op welke niveau je ongeveer zit en waar je nog moeite mee hebt. Op deze manier kan je nieuwe rij-instructeur altijd verder gaan waar je was gebleven.

Twijfel je nog? Dan is het altijd mogelijk om een vrijblijvende proefles te nemen. Dit is zeker aan te raden. Op deze manier kun je rustig bekijken of de rijschool bij jou past.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
 
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website