U bent hier : / Home / Bestelwagens – 8 tips voor de beste bestelwagen en camionette

 

Bestelwagens – 8 tips voor de beste bestelwagen en camionette

Bestelwagen bestelauto TIPS 01

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over bestelwagens met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.

FILMTIP - Bestelwagens TIPS - Athlon Nederland


Bestelwagen producten kopen
- Alle bestelwagen artikelen bij bol.com


NIEUW - Tip 8 : Tip voor aankoop van tweedehands bestelwagen

(een tip van) U1.be
Let bij de aankoop van een tweedehands bestelwagen steeds op de kleur van de uitlaatgassen wanneer de wagen in stilstand staat:

  • Occasie bestelwagens die blauwe rook uitstoten, hebben vaak een op de draad versleten motor die bovendien veel te veel olie verbruikt. Het lijkt er dan sterk op dat de oude dame vaker boodschappen deed dan de verkoper wil laten vermoeden Heel wat meer boodschappen.
  • Sterk witte rook uit occasie bestelwagens wijst op waterdamp, wat dan weer een teken kan zijn van een versleten cilinderkoppakking.
  • Zwarte rook wijst op een slecht afgestelde occasie bestelwagen, of een vuile motor. Zit er toevallig een deeltjesfilter op dan blijft dit euvel misschien voor je verborgen!

Tip 7 : Welk rijbewijs heb je nodig voor een bestelwagen?

Om een bestelwagen of bestelbus te besturen is een rijbewijs type B vereist en mag de MTM (Maximaal toegelaten Massa) niet meer bedragen dan 3500kg. Indien de lading groter is dan 3500 dan is een vrachtwagen vereist met rijbewijs type C. Vaak kan voor een bestelwagen en bestelbus een speciaal belastingvoordeel als lichte vracht geboekt worden naargelang het type voertuig. Om zeker te zijn dat uw voertuig een lichte vracht fiscaal voordeel kan genieten gaat u best even te raden bij de overheid financiën.

De meeste bestelwagens en bestelbussen zijn tevens bedrijfsvoertuigen of bedrijfswagen wat betekent dat ze bij een bedrijf of onderneming ingeschreven zijn. Bestelwagens kunnen tevens als leasingwagen in een bepaalde lease formule ingeschreven worden waarbij de leasingmaatschappij de bestelauto koopt en in een huurkoop formule aan een bedrijf aanbiedt. Bestelwagens dienen jaarlijks gekeurd te worden bij een erkende autokeuring.

Tip 6 : Rijden met een bestelwagen - waarop letten?

Bestelwagens bestelbus TIPSHet rijden met een bestelbus kan je met een standaard rijbewijs B maar het rijden op zich vergt wel wat extra aandacht. Ofschoon het basis-rijden op zich hetzelfde is als het rijden met een personenwagen (gas geven, remmen, schakelen, sturen), is de lengte van het chassis langer en staan de wielen dus verder uit elkaar wat de draaicirkel van de achteras vergroot.

Dit betekent dat bij een draaibeweging de achteras de bocht iets korter afsnijdt. Hiermee dient men rekening te houden. Ook kan het achteruitrijden en parkeren aanzienlijk lastiger worden. Niet alleen omdat de bestelbus langer is maar voornamelijk omdat de spiegels dienen gebruikt te worden.

Achterom kijken heeft geen zin in een bestelwagen als het tussenschot tussen de passagiers en de lading geen venster heeft of als de lading het zicht naar achter blokkeert. Dit achteruit rijden op de spiegels vergt thans enige oefening. Ook dient men de rijafstand ten opzichte van de voorliggers te vergroten. Zeker als de bestelbus of camionette geladen is. Des te groter het gewicht in de bestelbus, des te groter de remafstand. Houd hier zeker rekening mee als je voor de eerste keer geladen gaat rijden.

Tip 5 : Belading en ladingzekerheid bij bestelwagens

Als je goederen gaat vervoeren met een bestelbus of bestelwagen dan dien je tevens even stil te staan bij ladingzekerheid. Een lading schuift namelijk in de ladingruimte bij bruusk remmen of scherpe bochten waardoor de lading kan beschadigd worden of de veiligheid van de passagiers in gedrang komt. Draag er bij het laden van de goederen dan ook extra zorg voor dat de lading niet vrij kan schuiven in de laadruimte.

Laad de goederen altijd vooraan tegen het tussenschot zodat bij plots remmen de lading stationair blijft. Naast het remmen is het tevens aan te raden niet te hard op te trekken met een beladen bestelbus. De lading kan namelijk ook naar achter schuiven waardoor het tegen de deuren slaat. Kortom, ga je goederen transporteren, denk aan de ladingzekerheid. Gebruik desnoods touwen of aanspanbanden om de lading goed te zekeren waardoor het verschuiven vermeden wordt.

Tip 4 : Hoe reclame maken op een bestelwagen?

Bestelwagens en bestelbussen zijn tevens ideale reclamedragers. Ze beschikken over grote vlakken op de zijden waarop een mooie autoreclame kan aangebracht worden. Ook wordt een reclame op een bestelwagen goed gezien en kan dit steeds rekenen op goede response. Als je bijvoorbeeld lokaal werk verricht, dan zien passanten en voorbijgangers de reclame en weet men dat je in de buurt actief bent.

Buurtbewoners of andere omwonenden je gaan bijgevolg contacteren voor soortgelijke opdrachten als vermeld op je reclame. Reclame op een bestelwagen is dus zeker een aanrader. Denk hierbij ook aan de achterdeuren. Bestelbussen zijn hoger dan personenwagens waardoor reclame op de achterdeuren goed gezien wordt. Niet vergeten dus.

Tip 3 : Wist je dat: nu ook elektrische bestelwagens ontwikkeld worden voor zware belading

Als we denken aan elektrische voertuigen dan denken we in eerste instantie aan auto’s en fietsen, maar ook bij bestelwagens wordt hard ingezet op elektrische motoren. Aangezien bestelwagens veel in de steden en dorpskernen vertoeven is het implementeren van elektrische motoren zeker een aanbeveling. Thans zijn elektrische motoren bij bestelwagens extra lastig omwille van de vereiste zware vermogens voor het te vervoeren gewicht (bestelwagen en lading).

De evolutie in de ontwikkeling van elektrische bestelwagens en minibussen gaat weliswaar met forse schreden vooruit. Zo beschikken de nieuwe modellen over een krachtige batterij met 55kWh wat een reikwijdte biedt van 150km met een belading van 900kg tot 1400kg en een snelheid van 80km/u tot 120km/u.

Kortom, overweegt u de aankoop of leasen van een nieuwe bestelwagen, denk dan zeker eens aan een elektrisch model.

Tip 2 : Enkele nuttige tips bij uw aankoop v/e bestelwagen

(een tip van) Bedrijfsvoertuigen Alex.be
1- Waarom wordt de tweedehands bestelwagen verkocht?

Uiteraard is het niet zo dat wanneer de verkoper geen degelijke reden opgeeft bij de verkoop van zijn tweedehands bestelwagen, dat hij verkeerde intenties heeft. Alleen is het aan jou om te bepalen of zijn antwoord duidelijk is. Tracht zijn voorstel van verkoop af te wegen ten opzichte van de kosten voor herstellingen die nog moeten gebeuren.

2- Is de tweedehands bestelwagen wel goed onderhouden?
Het is belangrijk om te vragen aan de verkoper of de bestelwagen goed onderhouden werd en of de wagen grote herstellingen heeft ondergaan. We raden u aan het onderhoudsboekje van de bestelwagen goed te bestuderen en een kleine controle te doen op de laatst uitgevoerde herstellingen. Misschien is het ook wel goed om even te controleren wanneer de laatste onderhoudsbeurt van de tweedehands bestelwagen was.

3- Welke opties heeft de tweedehands bestelwagen?
Meerdere opties verhogen uiteraard de kostprijs. U moet zich er van verzekeren dat de verkoper u geen standaardkenmerken als opties verkoopt. Vraag daarom naar de oorspronkelijke aankoopfactuur van de tweedehands bestelwagen of informeer U bij de vakpers om de originele uitrusting van het voertuig te kennen.

Tip 1 : Wat is een bestelwagen eigenlijk?

bestelbus bestelwagenEen bestelwagen ofwel een bestelauto ofwel een bestelbus ofwel een camionette, zijn allen benamingen voor kleinere voertuigen die speciaal gebouwd zijn om goederen te vervoeren. Bestelwagens zijn uitgerust met zowel zitplaatsen als ladingruimte waarin goederen kunnen geplaatst worden.

Als we praten over een bestelwagen of een bestelauto dan bedoelen we eigenlijk de kleinere auto’s die omgebouwd zijn met een laadruimte. Het chassis van de auto of de bestelwagen zijn hierin hetzelfde. Alleen de opbouw of indeling van de wagen is hierin anders.

Als een bestelwagen daarentegen gebouwd is op een kleine bus formaat dan spreken we over een bestelbus of een camionette. Al is in de algemene omgang of volksmond de bestelwagen vaak een verzamelwoord voor alle type voertuigen, behalve een vrachtwagen, die goederen kunnen vervoeren.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Auto kopen verkopen
Bedrijfswageninrichting
Koerierdienst
Autobanden
Autoruiten
Bestelwagen huren
Bestelwagen leasen
Autoreclame en belettering

Deel deze tips zeker met je vrienden.


(Wekelijks publiceren we nieuwe TIPS en onderzoeken)
(Heb je ook een leuke tip of artikel over een bepaald thema? Zend het even toe. Misschien publiceren we het op deze website.)