U bent hier : / Home / Aanhangwagens en aanhangers in België – TIPS en advies

 

Aanhangwagens en aanhangers in België – TIPS en advies

Wil je een aanhangwagen of aanhanger kopen? Op deze website vind je leuke weetjes met TIPS en advies over aanhangwagens kopen, de belading, rijden en keuring.

Aanhangwagens met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Aanhangwagens in België + promoties
- Zie volgende update

Uw link hier? meer info

Tip 10 : Nuttige tips voor het kopen van een aanhangwagen

Ludo claes TIPSAls het gaat om het kopen van een aanhangwagen, of het nu gaat om het vervoeren van goederen, het verplaatsen van apparatuur of reizen, zijn er verschillende belangrijke tips waarmee u rekening moet houden om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt. Hier volgt een overzicht van waar u rekening mee moet houden:

1. Ken uw behoeften
Bepaal het primaire doel van uw aanhangwagen. Vervoert u zwaar materieel, vervoert u vee of bent u van plan het te gebruiken voor recreatieve doeleinden, zoals kamperen? Als u uw behoeften begrijpt, kunt u het juiste type en formaat aanhanger kiezen.

2. Houd rekening met grootte en capaciteit
De afmetingen en het gewicht van aanhangwagens variëren sterk. Zorg ervoor dat de aanhanger die u kiest geschikt is voor het gewicht en de afmetingen van de items die u wilt vervoeren. Het overbeladen van een aanhangwagen kan gevaarlijk zijn en tot ongelukken leiden.

3. Controleer de wet- en regelgeving voor aanhangwagens
Regelgeving met betrekking tot de afmetingen, het gewicht en de trekvereisten van de aanhangwagen variëren per locatie. Maak uzelf vertrouwd met de wetten in uw regio om ervoor te zorgen dat deze worden nageleefd. Dit omvat ook inzicht in het trekvermogen van uw voertuig en eventuele aanvullende vereisten, zoals aanhangwagenremmen of veiligheidskettingen.

4. Inspecteer de aanhangwagen grondig
Voordat u een aankoop doet, inspecteert u de aanhangwagen grondig op tekenen van schade of slijtage. Controleer het frame, de banden, de remmen, de verlichting, de trekhaak en andere onderdelen op tekenen van roest, corrosie of mechanische problemen. Maak er indien mogelijk een proefrit mee om de prestaties op de weg te beoordelen.

5. Overweeg nieuw versus gebruikt
Beslis of u een nieuwe of gebruikte aanhanger wilt kopen. Hoewel een nieuwe aanhanger mogelijk de nieuwste functies en garanties biedt, kan een gebruikte aanhanger vaak een goedkopere optie zijn. Zorg ervoor dat u een gebruikte aanhangwagen grondig inspecteert en rekening houdt met de algehele staat en onderhoudsgeschiedenis ervan.

6. Onderzoek merken en modellen
Niet alle trailers zijn gelijk gemaakt. Onderzoek verschillende merken en modellen om er een te vinden die bekend staat om zijn kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het lezen van recensies van andere gebruikers kan ook waardevolle inzichten opleveren in de prestaties van specifieke trailers.

7. Denk na over functies en accessoires
Bedenk welke functies en accessoires voor u belangrijk zijn. Dit kunnen zaken zijn als oprijplaten, bevestigingspunten, opbergvakken of een specifiek type trekhaak. Kies een aanhangwagen die de functies biedt die u nodig heeft om uw transportervaring eenvoudiger en handiger te maken.

8. Houd rekening met de langetermijnkosten
Het kopen van een aanhangwagen is niet slechts een eenmalige uitgave. Houd rekening met de langetermijnkosten, zoals onderhoud, reparaties, verzekeringen en opslagkosten. Kies een aanhangwagen die binnen uw budget past, niet alleen voor de eerste aankoop, maar ook voor de lopende uitgaven.

9. Stel vragen
Wees niet bang om vragen te stellen wanneer u een aanhangwagen gaat kopen. Of u nu bij een dealer of een particuliere verkoper koopt, informeer naar de geschiedenis van de trailer, de onderhoudsgegevens en eventuele garanties die mogelijk zijn inbegrepen.

10. Overweeg financieringsopties
Als u de trailer niet vooraf kunt betalen, onderzoek dan financieringsopties zoals leningen of leaseovereenkomsten. Kijk rond voor de beste tarieven en voorwaarden om er zeker van te zijn dat u een goede deal krijgt.

Door deze tips op te volgen, kunt u een goed geïnformeerde beslissing nemen bij het kopen van een aanhangwagen die voldoet aan uw wensen en binnen uw budget. Of u nu vracht vervoert voor uw werk of op avontuur gaat in het hele land, het hebben van de juiste aanhanger kan het verschil maken.

Tip 9 : Moet je een speciaal rijbewijs hebben voor aanhangwagens?

Als u een aanhangwagen heeft met een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) die lager is dan 750kg dan volstaat een rijbewijs B op voorwaarde dat de samengestelde massa van voertuig en lading niet zwaarder is dan 3.500kg. Indien u een aanhangwagen gaat trekken met een auto categorie B en waarbij de aanhanger een MTM van maximaal 3.500kg heeft dan is een rijbewijs B+E vereist. Is de MTM van de aanhangwagen zwaarder dan 3.500kg dan is een rijbewijs C1+E vereist.

Aanhangwagen inschrijving

  • MTM (belading) kleiner dan 750kg = geen inschrijving + nummerplaat van auto
  • MTM (belading) groter dan 750kg = inschrijving + eigen nummerplaat

Aanhangwagen keuring

  • MTM (belading) kleiner dan 750kg = geen keuring
  • MTM (belading) groter dan 750kg = jaarlijkse keuring

Tip 8 : Gebruik geen handrem in de winter bij aanhangwagens

(een tip van) Vermeir.be
Laat in de winter als uw aanhangwagen buiten staat de handrem niet aan staan. De remschoenen kunnen vastvriezen waardoor de aanhangwagen blijft remmen ook al staat de rem uit. Het is soms niet evident om deze remmen terug los te krijgen. Daarom raden wij aan om als u uw aanhangwagen een langere tijd stil laat staan de handrem uit te laten staan en een blokje voor de wielen te leggen.

Tip 7 : Waarop moet je letten bij het beladen van een aanhangwagen?

Ludo claes TIPSNaast het gewicht van de lading die de maximaal toegelaten massa uiteraard niet mag overschrijden is het tevens belangrijk de lading zelf te controleren. Zorg ervoor dat de lading nooit breder is dan de aanhanger of, indien de lading langer is, de wettelijke regels gevolg worden zoals signalisatie. Een bord of zwaailicht kan vereist zijn als de landing te lang oversteekt.

Draag ook zorg voor ladingzekerheid. Verzeker jezelf dat de lading goed vast zit, gebruik extra touwen of een veiligheidsnet en denk hierbij vooral aan bruusk remmen.

Let altijd op voor bruusk remmen!

Vaak wordt het bruusk remmen over het hoofd gezien doch kan het zeer belangrijk zijn. Als je onderweg bruusk dient te remmen, plots overstekende kinderen bijvoorbeeld, dan wordt de lading bruusk naar voor gedrukt. Hierbij is het dus belangrijk dat de lading altijd vooraan tegen het schot van de aanhangwagen staat zodat deze bij het remmen niet gaat schuiven en derhalve geen plotse voorwaartse schok geeft.

Een veiligheidsnet is tevens te adviseren als kleinere stukken worden vervoerd. Tijdens het rijden wordt een wind gecreëerd waardoor onverzekerde stukken kunnen gaan vliegen met alle gevolgen van dien. Ga je dus op pad met een aanhangwagen, denk dan zeker aan ladingzekerheid.

Enkele aandachtspunten voor een goed geladen aanhangwagen

  • Maximale uitsteeklengte achteraan = één meter
  • Indien langer = markeringsbord of signaallamp vereist (max 5 meter achter de as)
  • Maximale uitsteeklengte vooraan = niet voorbij trekhaak
  • Maximale breedte = 2,55 meter
  • Maximale gewicht = zie type aanhangwagen en trekhaak
  • Maximale hoogte = 4 meter
  • Maximale lengte = enkelas 8 meter en dubbelas 12 meter
  • Maximale lengte = auto + aanhangwagen = 18 meter
  • Ladingzekerheid = verplicht : lading mag niet schuiven of gaan vliegen
  • Negatieve koppeldruk = trekkracht op de trekhaak in plaats van druk = verboden

Tip 6 : Veiligheidsnet verplicht voor aanhangwagens

Als je eenmaal de goederen in je aanhangwagen geladen hebt, dan is het te adviseren een veiligheidsnet of een afdekzeil te gebruiken die over de aanhangwagen wordt gespannen. Dit om te voorkomen dat je goederen uit de aanhangwagen vliegen tijdens het rijden of nat worden (bij afdekzeilen).

Hou er steeds rekening mee dat tijdens het rijden extra wind wordt gecreëerd die de goederen uit de aanhangwagen kunnen rukken als ze niet goed afgeschermd zijn. Zeker als je goederen kleinere stukken zijn. In Nederland is het gebruik van veiligheidsnetten of afdekzeilen zelfs verplicht.

Tip 5 : Waarop letten tijdens het rijden met een aanhangwagen?

aanhangwagen trailer paardenHet rijden met een aanhangwagen is eigenlijk niet zo moeilijk al zijn er tal van zaken waarmee men rekening dient te houden alvorens de weg op te gaan. Zo mag het maximale toegelaten gewicht van de aanhangwagen zeker niet overschreden worden.

Dit niet enkel omwille van de wetgeving en de boetes, maar vooral omwille van uw eigen veiligheid. Een overladen aanhangwagen is moeilijker te besturen en kan een impact hebben op het rijgedrag, met name de remafstand. Vermijden dus.

Vooraleer u vertrekt is het dus raadzaam even op internet te zoeken welk type aanhangwagen u heeft en desbetreffende specificaties te controleren. Kenmerkend hierbij zijn vooral het aantal assen. Des te meer assen (wielbasis), des te meer gewicht kan en mag geladen worden.

Is je aanhangwagens geremd of niet geremd?
Ook kenmerkend voor het gewicht is het type aanhangwagen met name een ongeremde of geremde aanhanger. Bij een geremde aanhangwagen is een remsysteem op de wielen voorzien dewelke geactiveerd worden als de aanhanger loskomt van de trekhaak. Ook dit kan bepalen welk gewicht je maximaal mag laden. Ga gerust eens te raden bij de fabrikant van de aanhangwagen om de specificaties na te vragen en jezelf ervan te verzekeren dat je over de juiste gegevens beschikt.

Wat zijn de aandachtspunten tijdens het rijden?
Hou tijdens het rijden altijd extra afstand van je voorligger. Je hebt extra gewicht geladen op de aanhanger waardoor de remafstand vergroot. Daarnaast kan een aanhangwagen tevens dubbel slaan bij bruusk remmen waarbij de aanhanger omslaat om de trekhaak van de auto. Hou tijdens het rijden ook rekening met scherpe bochten. De aanhanger maakt de totale lengte langer en heeft een plooilijn omheen de trekhaak waardoor de aanhangwagen de bochten scherper afsnijdt dan de auto of bestelwagen. Het is dan ook raadzaam bochten iets ruimer te nemen.

Gebruik zeker je spiegels bij het nemen van de bochten zodat je de locatie van de assen van de trailer of aanhanger goed kan zien. Hou ook rekening met zijwind. Bij hoge ladingen wordt de aanhangwagen onderhevig aan zijwind waardoor een naar rijgevoel wordt gecreëerd en zou kunnen omslaan. Dien je achteruit te rijden dan is het aan te bevelen de vier pinkers (richtingaanwijzers) aan te zetten. Kortom, het rijden met een aanhangwagen vergt extra aandacht.

Tip 4 : Controleer steeds de verlichting van je aanhangwagen!

Aanhangwagen remorque aanhanger TIPSJe hebt het wellicht al eens gezien. Een auto met aanhanger voor je op de weg die bijvoorbeeld rechts afdraait waarbij de pinkers (richtingaanwijzers) van de auto rechts gaan en de pinkers van de aanhangwagen links of waarbij alle lichten van de aanhanger spontaan gaan knipperen. Aanhangwagens zijn dan ook wel vaker de flipperkasten van de weg. Nodeloos te zeggen dat dit gewoonweg gevaarlijk is.

Ga je dus op de weg met een aanhangwagen, neem dan even de tijd om alle lichten te controleren. Het is super belangrijk en je voorkomt er allerhande narigheid mee. Naast de verlichting is het tevens raadzaam de banden en de bandenspanning te controleren en er zeker van te zijn dat de aanhangwagen goed gekoppeld zit met de trekhaak van de auto of bestelwagen. Het zal je maar gebeuren dat je op bestemming aankomt zonder je aanhangwagen.

Tip 3 : Aanhangwagen huren - waarop letten

Moet je een lading of goederen vervoeren maar je hebt zelf geen aanhangwagen, dan kan je steeds opteren om een aanhangwagen te huren. Dit uiteraard gesteld dat je auto voorzien is van een trekhaak. In België en Nederland vind je vele verhuurbedrijven die tevens aanhangwagens te huur aanbieden.

Als je een aanhangwagen gaat huren, dan is het voornaam het type aanhangwagen goed te kiezen volgens je noden. Kies een toereikend maximaal toegelaten massa voor je goederen opdat je zeker niet gaat overbeladen en zorg ervoor dat de aanhangwagen groot genoeg is. Denk hierbij zeker aan de hoogte als de aanhangwagen met een dekzeil voorzien is.

Controleer steeds de staat van de aanhangwagen voor je vertrekt
Als je een aanhangwagen gaat huren dan is het zeer voornaam de aanhanger te controleren vooraleer je tekent voor ontvangst. Controleer zeker de algemene staat waarin hij zich bevindt zodat je na aflevering geen onverwachte kosten moet betalen van schadeclaims die jij zou aangebracht hebben.

Neem desnoods enkele foto's voor je vertrek zodat je de staat kan bewijzen. Als je gaat controleren kijk dan ook even naar de staat van de banden en eventueel afdekzeil. Heb je een geremde aanhanger, test ook deze dan even voor je vertrekt. kortom, wees er even van bewust dat van zodra je tekent voor ontvangst, je verantwoordelijk bent voor de aanhanger.

Tip 2 : Trekhaak plaatsen? Wat met elektronica?

(een tip van) Patjestrekhakencenter.be
Trekhaken plaatsen is met de nieuwe generatie wagens een specialiteit op zich geworden.  De elektronica van de wagens vraagt een aangepaste elektronica set. Dus bevraag u steeds eender waar of bij wie als u een trekhaak laat plaatsen hoe de elektronica aangesloten word.

Tip 1 : Winterbehandeling van aanhangwagens

(een tip van) Ifor Williams.net
Vergeet niet tijdens de winter, na elke rit, de trailer af te spuiten zodat strooizout geen kans heeft om in te werken op de galvanisatie!


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website