U bent hier : / Home / Leuke boten en jachten met TIPS en advies voor de beste boot

 

Leuke boten en jachten met TIPS en advies voor de beste boot

boten jacht zeilboot speedboot TIPS

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over boten en jachten met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.

♥ Leuke boot kopen
- bol.com / boten
- Amazon / boten

FILMTIP
Hoe varen en aanleggen van een boot - Martijn Heere

NIEUW - Tip 4 : Hoe komt het dat een zeilboot sneller kan varen dan de wind?

Als je naar een zeilboot kijkt die met een bepaalde snelheid op zee vaart, dan zie je de zeilen lekker bol staan en weet je dat dit bol staan een gevolg is van de wind die in de zeilen blaast en zo de boot in beweging brengt. Dat is het algemeen beeld dat je krijgt als je een zeilboot ziet. Als je deze logische denkpiste doortrekt, dan besluit je wellicht dat de snelheid van de boot hetzelfde is als die van de wind, of eerder zelfs iets trager omdat het water een weerstand creëert tegen de boot die de boot dus wat trager maakt dan de windsnelheid.

Dus, volgens onze logica, kan een zeilboot dus nooit sneller varen dan de snelheid van de wind in de zeilen. Toch? Ja, dat zou je inderdaad denken maar toch kan een zeilboot sneller varen dan de wind, en niet zo maar een beetje sneller maar veel sneller.

Geloof je het niet. Ok, dan even een bewijsje. Onderstaand filmpje toont je een revolutionaire zeilboot, ontwikkeld door Mercedes waar je duidelijk de zeer hoge snelheid van de zeilboot kan zien, ondanks de kleine windsnelheid.


En, overtuigd? Ik denk dat jij, net als ik, verbaasd ben hoe snel die zeilboot over het water scheurt ondanks de minimale aanwezigheid van wind. Maar hoe kan het eigenlijk dat een zeilboot, die volgens onze logica voortgeduwd wordt door de wind, sneller kan varen dan de wind? Een winkelwagen bij de supermarkt gaat toch ook niet sneller dan de kracht die ik uitoefen. Toch? Hoe kan dit dan bij een zeilboot?

Wet van Newton biedt antwoorden

Wel het antwoord hierop moeten we gaan zoeken in de Wetten van Newton. Volgens deze wetten wordt op de achterkant van de zeilen een extra duwkracht opgewekt als de zeilen in een bepaalde schuinstand tegen de windrichting in worden gepositioneerd waardoor er een grotere kracht in de zeilen ontstaat dan de eigenlijke windkracht. Hierdoor gaat de boot dus sneller dan de snelheid van de wind die tegen de zeilen blaast.

De snelheid of de gecreëerde kracht is hierbij afhankelijk van de grootte van de zeilen. Des te groter de zeilen, des te groter de kracht die gecreëerd wordt en des te groter de snelheid van de boot. En ja je hebt het goed gelezen. De zeilboot vaart sneller dan de wind door niet met de wind mee, maar door tegen de wind in te varen waardoor in de zeilen extra kracht wordt ontwikkeld. Straf hé. Als je hierbij ook nog weet dat de snelheid van de zeilboot tot zelfs acht keer zo snel kan zijn dan de windsnelheid, dan is het toch wel even slikken hé.

Om de snelheid uiteindelijk maximaal te krijgen bestaat de volgende stap erin de weerstand van het water op de romp van de boot te verkleinen. Dit zie je in het filmpje waar de boot uit het water komt en slechts via enkele dunne vinnen aanraking heeft met het water wat de weerstand aanzienlijk verkleint. Deze kombinatie van hoge zeilen en minimale weerstand door het water, creëert ongeziene hoge snelheden zoals je in het filmpje hebt kunnen zien. Wil je dus morgen gaan zeilen, weet dan dat je wel eens sneller kan gaan dan de wind.

Tip 3 : Wat moet je hebben om te kunnen varen?

speedboot TIPSBoten en jachten zijn als het ware plezierboten waarin ontspannen troef is. Boten en jachten worden dan ook veelal in het weekend gebruikt om een dagje uit te varen met als doel even uit het drukke dagelijkse leven te ontsnappen. Eenieder die al heeft gevaren, al is het maar in een kleine kano, zal kunnen beamen dat even op het water een ander mens van je maakt.

Om te kunnen varen op de waterwegen is weliswaar een vaarbrevet ofwel een rijbewijs vereist waarvoor een vaarexamen dient afgelegd te worden. Eenmaal geslaagd is het een zaak van de juiste verzekeringen af te sluiten en je bent als het ware klaar om te water gelaten te worden. Met het juiste boot of jacht uiteraard.

Tip 2 : Wanneer heeft u een vaarbewijs nodig?

(een tip van) Yachtchartergent.be
Wist u dat u in België en Nederland vaarbewijsvrij een motorboot mag varen tot 15 meter lengte en max. 20 km/u voor vaarvakantie.

Tip 1 : Tip voor het aanleggen van boten met spudpalen

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Spudpaal.nl
Aanleggen is niet altijd simpel. Je mist met de landvast nt de bolder op de wal en de boot verwaait meteen. Ankeren is voor de meeste watersporters al helemaal een gedoe. Wie is er niet s nachts wel eens geschrokken uit zijn bed gesprongen omdat het anker slipte? Dat is allemaal verleden tijd. Hollandia heeft een simpel, maar revolutionair aanmeersysteem op de markt gebracht voor de pleziervaart: telescopische spudpalen.

Je vaart de boot naar de gewenste aanmeerplaats, drukt op de knop en de spudpalen zakken rustig in de bodem. Binnen enkele seconden lig je veilig en precies daar waar je wilt afgemeerd. Muurvast verankerd. Makkelijker kan niet. Wegvaren gaat al net zo simpel. En druk op de knop en de boot is vrij om weg te varen.

Bedenk hoe handig dit is bij het wachten voor een brug of sluis, maar ook aanmeren aan een steiger of in de ligbox is nu in een handomdraai gebeurd. De spudpalen steken maximaal 5 meter diep, zodat je in Nederland en omringende landen eigenlijk bijna overal kunt afmeren.

Het laten inbouwen van spudpalen is bovendien betaalbaar, er is geen schade aan het schip en de installatie kan binnen onzichtbaar worden weggewerkt. Binnenvaartschippers zijn al jarenlang enthousiast gebruiker; het is nu tijd dat de recreant ook dit praktische afmeersysteem ontdekt.


Gerelateerd
- Auto kopen verkopen TIPS
- Bestelwagens TIPS
- Vrachtwagens TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuk artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Laat het even weten en misschien publiceren we. We sturen je graag een mailtje. We kunnen ook een LINK plaatsen naar jouw website.

Categorieën en thema's
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

♥ Leuke PROMOTIES - bol.com / aanbiedingen - Amazon / promoties - Amazon Prime streaming - Sunweb / zonvakanties