Fietsen en elektrische fietsen – TIPS en advies uit België en Nederland

U bent hier : Home > Auto > Fietsen

fietsen elektrische dames heren TIPS

Ga je een fiets of een elektrische fiets kopen of verkopen dan zijn er enkele belangrijk punten die je moet weten. Hier vind je alvast praktische TIPS. Elke week worden nieuwe tips, artikelen, studies, filmpjes en video’s toegevoegd. Sla deze website dus zeker op bij uw favorieten.

Tip 9 : Kinderen op de fiets veiliger in een fietskar dan in een kinderstoeltje.

Zeg nu zelf, wat is er leuker dat gezellig een rondje fietsen in de natuur of langs waterwegen. Ook kinderen die meefietsen amuseren zich en komen tot rust bij een leuke gezellige fietstocht. Doch moet je even stilstaan bij de veiligheid als je met de kinderen gaat fietsen. Zeker als ze nog te jong zijn om zelf te fietsen en je ze ergens op de fiets moet meenemen. ER zijn namelijk meerdere mogelijkheden om kinderen mee op de fiets te nemen zoals het gekende fietsstoeltje achteraan op de bagagedrager, een fietszitje op de stang van de herenfiets, een fietskarretje achteraan de fiets of in een bak vooraan zoals bij de gekende bakfietsen. Maar wat is nu eigenlijk het beste en het meest veilig?

Als we gaan kijken naar de gezelligheid tijdens het fietsen dan zien we dat het fietsstoeltje achteraan op de bagagedrager aan populariteit wint aangezien je makkelijk met je kind kan babbelen tijdens het fietsen in vergelijk met een kind in een fietskarretje dat achter de fiets hang. Ook de bakfiets, waar je kind vooraan in een bak zit, is één en al gezellig en leuk. Je kinderen zitten tenslotte vlak voor je in een bak waardoor je makkelijk kan communiceren en je al hun uitlatingen en opmerkingen kan gadeslaan wat het allemaal weer wat leuker maakt. Ook kan je snel ingrijpen mocht je iets verdachts zien.


Inzake gezelligheid is het fietskarretje achter de fiets dan weer saai aangezien je je kinderen niet makkelijk kan zien en ook niet met hen kan communiceren. Doch als je kijkt naar veiligheid dan is dit fietskarretje achter de fiets weer veiliger dan de fietsstoel achteraan op de bagagedrager en de bakfiets. Een fietsstoeltje achteraan op de fiets is een extra bagage wat wel eens onhandig kan zijn tijdens het rijden en als je valt, dan valt het kind van een hoge hoogte. Ook het rijden met een bakfiets moet je even oefenen en het vergt wat wennen. Dit heb je niet met een fietskarretje achter de fiets. Hier fiets je gewoon alsof je alleen zou fietsen en vergt dus geen aanpassing. Ook voor de kinderen is een fietskarretje vaak comfortabeler dan in een fietsstoeltje. Kortom, ga je fietsen met de kinderen dan zijn er tal van mogelijkheden en is het even zoeken naar het fietsplezier dat je wenst te creëren.

Tip 8 : Kies de ideale fiets volgens je wensen en eisen

mountainbike TIPSFietsen is gewoon even gezellig ontspannen sporten in de buitenlucht. Er even op uit met de fiets maakt een heel ander mens van je. Als je naar de soort fietsen gaat kijken, dan zal je wel eens versteld kunnen staan van het gamma fietsen zoals damesfietsen, herenfietsen, kinderfietsen, mountainbikes, plooifietsen, bakfietsen, elektrische fietsen en zo meer waardoor het kiezen van de ideale fiets wel eens moeilijk wordt.

De laatste jaren zijn de elektrische fietsen sterk opgekomen en maken ze het mogelijk lekker te fietsen met een minimum aan inspanning. Naast een fiets dient men tevens rekening te houden met specifieke fietsuitrusting zoals de fietshelm wat zeker een aanraden of zelfs verplichting kan zijn. Kortom, als je voor de aankoop staat van een fiets dan zijn er heel wat modellen en merken die de markt vandaag biedt. Informeer je dus goed naar de mogelijkheden opdat je zeker je ideale keuze kan maken. Een fiets koop je tenslotte voor vele jaren.

Tip 7 : Waarom een onderhoud van uw fietsketting na de winter?

(een tip van) Fietskleding.nu
Kapotte ketting na de winter vermijden? Na de winter is de ketting van uw fiets vaak aangetast door sneeuw, regen, wind en strooizout. Hierdoor gaat de kwaliteit van de ketting achteruit en kan deze zelfs van de tandwielen afdraaien met als gevolg vieze handen, of een duur bezoekje aan de fietsenmaker. Daarom is het na de winter verstandig om uw ketting even te smeren of zelfs te vervangen.

Tip 6 : Let op een ergonomische zithouding bij een fiets

(een tip van) 12ride.nl
Controleer bij de aankoop van een fiets of voor het fietsen de afmeting van het zadel en het stuur van uw fiets. Om de kans op klachten aan de knie, rug of schouders te verkleinen is het belangrijk in ieder geval het zadel en het stuur goed af te stellen zodat een ergonomische zithouding wordt gecreëerd.

Tip 5 : Waarop letten bij de aankoop van een kinderfiets ?

(een tip van) bestbuy kinderfietsen
Bij het kopen van een kinderfiets is het belangrijk om er op te letten dat uw kind met zijn/haar voeten bij de grond kan op het moment dat het kind op het zadel zit. Tevens dient er een terugtraprem op de fiets te zitten. Uiteraard is een helm tevens het overwegen waard i.v.m. de veiligheid.

Tip 4 : Hoe met je fiets in sneeuw rijden?

(een tip van) Fietsentoko.nl
Als je met je mountainbike wil fietsen in de sneeuw, is dat geen probleem. Je moet alleen een andere techniek toepassen. Blijf meer achter op je zadel zitten en houdt het voorwiel zoveel mogelijk boven de sneeuw i.p.v. diep insnijden.

Tip 3 : Tip voor fietsverlichting

(een tip van) Be-cycle.com
Opteer voor verlichting op batterijen bij uw fiets,zo blijft u ook zichtbaar als u stilstaat.

Tip 2 : Tip voor het reinigen van een fietsketting

(een tip van) Bicycle Repairman
De echte fietsers verwijderen de ketting in zijn geheel van de fiets en koken de ketting uit in kettingvet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kettingpons. Dit apparaat duwt het pinnetje uit de schakel (duw hem er niet in zijn geheel uit, want de pin is er weer lastig in te krijgen!), zodat de ketting kan worden onderbroken, verwijderd en behandeld.

Tip 1 : Tip voor indoor fietsen

(een tip van) Fietsen-op-rollen
Zoekt u een combinatie tussen sport en animatie ? Huur fietsen op rollen en kies uit verschillende wedstrijdsystemen. Een leuke sportieve animatie voor allerhande evenementen.