U bent hier : / Home / Elektrische fietsen – 12 tips en advies voor de beste E-bike

 

Elektrische fietsen – 12 tips en advies voor de beste E-bike

Elektrische fietsen TIPS en advies

Van harte welkom
Op deze pagina vind je leuke TIPS, advies en weetjes over elektrische fietsen met studies en onderzoeken van Universiteiten. Wekelijks nieuwe TIPS. Alvast veel leesplezier.

FILMTIP - Elektrische fietsen TIPS - Bright


Fiets kopen
- Alle fietsen en e-bikes bij bol.com


NIEUW - Tip 11 : Welk type fiets is het meest stabiel en verkleint de kans op vallen?

Studie onderzoek KLEINOnderzoek en studie
Om deze vraag te beantwoorden moeten we even een testje ondernemen om te achterhalen wat de stabiliteit van een fiets eigenlijk bepaalt. Een test die je in je jonge jaren misschien zelf al wel eens hebt gedaan. Je neemt je fiets, geeft hem een flinke duw en je kijkt hoelang deze rechtop blijft rijden.

Het zal je bij deze test misschien ook wel opvallen hoelang de fiets eigenlijk wel rechtop blijft rijden, afhankelijk van de kracht waarmee je geduwd hebt uiteraard. Des te harder je de fiets duwt, des te verder de fiets zelfstandig rechtop blijft rijden. Dat is geweten en gekend. We weten ook dat als de snelheid vervolgens begint af te nemen, dan begint de fiets op een bepaald punt te wiebelen om uiteindelijk ergens neer te ploffen. Maar hoe komt het eigenlijk dat de fiets zo lang gewoon rechtop blijft rijden?

De oorzaak ligt in de vorken van de fietsen

In eerste instantie zou je denken dat het rechtop blijven van een rijdende fiets te maken heeft met allerhande wetten uit de mechanica en bewegingsleer. Dit is ook zo, maar is niet volledig waar. Een onderzoek heeft aangetoond dat voornamelijk de vorken van het voorwiel bepalen hoelang de fiets rechtop blijft rijden. Door de vorken namelijk ietwat naar voor te buigen, wordt de rijdende fiets plots stabieler waardoor deze langer rechtop blijft rijden dan een fiets met rechte vorken.

fietsen elektrische dames heren TIPSProbeer dit zelf maar eens uit en je zal het verschil snel merken. Een fiets met rechte vorken, zoals een crossfiets of een koersfiets bijvoorbeeld zal na een duw lang niet zo ver rechtop blijven rijden als een gewone fiets met gebogen vorken. Let wel, de vorken moeten naar voor gebogen zijn wil de theorie werken.

Ook zal het lang rechtop blijven mede bepaald worden door andere factoren zoals de kracht waarmee je duwt, de dikte van de banden, de rechtheid waarmee de fiets vertrekt bij je duwtje en zo meer. Maar we kunnen wel volgend besluiten: wil je een fiets die extra stabiel is waardoor je beter in evenwicht blijft en de kans op vallen verkleint, kijk dan zeker eens naar de vorken van het voorwiel.

Tip 10 : Let op een ergonomische zithouding bij een fiets

(een tip van) 12ride.nl
Controleer bij de aankoop van een fiets of voor het fietsen de afmeting van het zadel en het stuur van uw fiets. Om de kans op klachten aan de knie, rug of schouders te verkleinen is het belangrijk in ieder geval het zadel en het stuur goed af te stellen zodat een ergonomische zithouding wordt gecreëerd.

Tip 9 : Nu ook verzekering voor elektrische fietsen

Meer en meer eigenaren van een elektrische fiets laten zich verzekeren met behulp van een speciale fietsverzekering en met reden. Elektrische fietsen zijn niet echt goedkoop waardoor een extra verzekering wel eens welkom kan zijn.

Ook is bijstand tijdens diefstal zeker geen overbodige luxe bij de grote investering. Daarnaast wordt bijstand bij pech meer en meer een vaste waarde want een panne met een elektrische fiets los je niet zo maar zelf op en vergt vaak vakmanschap.

Wat zit vervat in de fietsverzekering?

In een fietsverzekering kan naast bijstand en diefstal ook de schade van de fietser inbegrepen worden waardoor de fietsverzekering bijna allesomvattend is. Enkel de schade die bij een ongeval berokkend wordt aan een derde wordt veelal in de standaard familiale verzekering opgenomen.

Staat u dus op punt om een elektrische fiets aan te schaffen of heeft u een bedrijfsfiets sta dan zeker eens even stil bij het al dan niet nemen van fietsverzekering. Vraag ernaar bij uw verzekeringsmakelaar.

Tip 8 : Tip voor het reinigen van een fietsketting

(een tip van) Bicycle Repairman
De echte fietsers verwijderen de ketting in zijn geheel van de fiets en koken de ketting uit in kettingvet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kettingpons. Dit apparaat duwt het pinnetje uit de schakel (duw hem er niet in zijn geheel uit, want de pin is er weer lastig in te krijgen!), zodat de ketting kan worden onderbroken, verwijderd en behandeld.

Tip 7 : Kinderen op de fiets veiliger in een fietskar dan in een kinderstoeltje.

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Zeg nu zelf, wat is er leuker dat gezellig een rondje fietsen in de natuur of langs waterwegen. Ook kinderen die meefietsen amuseren zich en komen tot rust bij een leuke gezellige fietstocht. Doch moet je even stilstaan bij de veiligheid als je met de kinderen gaat fietsen. Zeker als ze nog te jong zijn om zelf te fietsen en je ze ergens op de fiets moet meenemen.

Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden om kinderen mee op de fiets te nemen zoals het gekende fietsstoeltje achteraan op de bagagedrager, een fietszitje op de stang van de herenfiets, een fietskarretje achteraan de fiets of in een bak vooraan zoals bij de gekende bakfietsen. Maar wat is nu eigenlijk het beste en het meest veilig?

Fietsstoeltje achteraan op de bagagedrager

Als we gaan kijken naar de gezelligheid tijdens het fietsen dan zien we dat het fietsstoeltje achteraan op de bagagedrager aan populariteit wint aangezien je makkelijk met je kind kan babbelen tijdens het fietsen in vergelijk met een kind in een fietskarretje dat achter de fiets hang.

Bakfiets

Ook de bakfiets, waar je kind vooraan in een bak zit, is één en al gezellig en leuk. Je kinderen zitten tenslotte vlak voor je in een bak waardoor je makkelijk kan communiceren en je al hun uitlatingen en opmerkingen kan gadeslaan wat het allemaal weer wat leuker maakt. Ook kan je snel ingrijpen mocht je iets verdachts zien.

Fietsen met fietskarretje achter de fiets

Inzake gezelligheid is het fietskarretje achter de fiets dan weer saai aangezien je je kinderen niet makkelijk kan zien en ook niet met hen kan communiceren. Doch als je kijkt naar veiligheid dan is dit fietskarretje achter de fiets weer veiliger dan de fietsstoel achteraan op de bagagedrager en de bakfiets. Een fietsstoeltje achteraan op de fiets is een extra bagage wat wel eens onhandig kan zijn tijdens het rijden en als je valt, dan valt het kind van een hoge hoogte.

Ook het rijden met een bakfiets moet je even oefenen en het vergt wat wennen. Dit heb je niet met een fietskarretje achter de fiets. Hier fiets je gewoon alsof je alleen zou fietsen en vergt dus geen aanpassing. Ook voor de kinderen is een fietskarretje vaak comfortabeler dan in een fietsstoeltje. Kortom, ga je fietsen met de kinderen dan zijn er tal van mogelijkheden en is het even zoeken naar het fietsplezier dat je wenst te creëren.

Tip 6 : Kies de ideale fiets volgens je wensen en eisen

mountainbike TIPSFietsen is gewoon even gezellig ontspannen sporten in de buitenlucht. Er even op uit met de fiets maakt een heel ander mens van je. Als je naar de soort fietsen gaat kijken, dan zal je wel eens versteld kunnen staan van het gamma fietsen zoals damesfietsen, herenfietsen, kinderfietsen, mountainbikes, plooifietsen, bakfietsen, elektrische fietsen en zo meer waardoor het kiezen van de ideale fiets wel eens moeilijk wordt.

De laatste jaren zijn de elektrische fietsen sterk opgekomen en maken ze het mogelijk lekker te fietsen met een minimum aan inspanning. Naast een fiets dient men tevens rekening te houden met specifieke fietsuitrusting zoals de fietshelm wat zeker een aanraden of zelfs verplichting kan zijn. Kortom, als je voor de aankoop staat van een fiets dan zijn er heel wat modellen en merken die de markt vandaag biedt. Informeer je dus goed naar de mogelijkheden opdat je zeker je ideale keuze kan maken. Een fiets koop je tenslotte voor vele jaren.

Tip 5 : Waarom een onderhoud van uw fietsketting na de winter?

(een tip van) Fietskleding.nu
Kapotte ketting na de winter vermijden? Na de winter is de ketting van uw fiets vaak aangetast door sneeuw, regen, wind en strooizout. Hierdoor gaat de kwaliteit van de ketting achteruit en kan deze zelfs van de tandwielen afdraaien met als gevolg vieze handen, of een duur bezoekje aan de fietsenmaker. Daarom is het na de winter verstandig om uw ketting even te smeren of zelfs te vervangen.

Tip 4 : Waarop letten bij de aankoop van een kinderfiets ?

(een tip van) bestbuy kinderfietsen
Bij het kopen van een kinderfiets is het belangrijk om er op te letten dat uw kind met zijn/haar voeten bij de grond kan op het moment dat het kind op het zadel zit. Tevens dient er een terugtraprem op de fiets te zitten. Uiteraard is een helm tevens het overwegen waard i.v.m. de veiligheid.

Tip 3 : Hoe met je fiets in sneeuw rijden?

(een tip van) Fietsentoko.nl
Als je met je mountainbike wil fietsen in de sneeuw, is dat geen probleem. Je moet alleen een andere techniek toepassen. Blijf meer achter op je zadel zitten en houdt het voorwiel zoveel mogelijk boven de sneeuw i.p.v. diep insnijden.

Tip 2 : Tip voor fietsverlichting

(een tip van) Be-cycle.com
Opteer voor verlichting op batterijen bij uw fiets,zo blijft u ook zichtbaar als u stilstaat.

Tip 1 : Tip voor indoor fietsen

(een tip van) Fietsen-op-rollen
Zoekt u een combinatie tussen sport en animatie ? Huur fietsen op rollen en kies uit verschillende wedstrijdsystemen. Een leuke sportieve animatie voor allerhande evenementen.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Wandelen en fietsen TIPS
Moto en scooters TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


(Wekelijks publiceren we nieuwe TIPS en onderzoeken)
(Heb je ook een leuke tip of artikel over een bepaald thema? Zend het even toe. Misschien publiceren we het op deze website.)