Vrachtwagens en opleggers TIPS – wat moet je weten en waarop letten?

U bent hier : Home > Auto > Vrachtwagens

vrachtwagen trekker oplegger TIPS

Ga je een vrachtwagen of oplegger kopen of verkopen dan zijn er enkele belangrijke punten waarop je moet letten. Hier vind je alvast praktische TIPS

Tip 3 : Wist je dat: vrachtwagens nu ook met afdraai-assistent kunnen uitgerust worden om dode-hoek ongevallen te vermijden

We horen maar al te vaak op het nieuws dat wederom een verkeersongeval is gebeurd met een vrachtwagen in een dode-hoek situatie waarbij een fietser of voetganger gewond is geraakt, maar nu is er een oplossing. Zoals geweten is een dode-hoek bij een vrachtwagen een blinde locatie aan de rechter zijde van de vrachtwagen waar de chauffeur geen obstakels zoals fietsers of voetgangers kan zien. Als de chauffeur vervolgens naar rechts draait, wordt het obstakel geraakt met alle gevolgen van dien. Om hierop een antwoord te bieden, heeft een vrachtwagen bouwer een nieuw automatisch bewakingssysteem ontwikkeld dat de vrachtwagen automatisch controleert en stuurt bij een mogelijk ongeval met dode-hoek. Van zodra het systeem een obstakel detecteert in de dode-hoek van de vrachtwagen, waarbij de chauffeur dit niet heeft gezien en dus doorrijdt, neemt het systeem het over en laat de vrachtwagen gestuurd remmen. Naast het automatisch remmen gaat het systeem de  chauffeur tevens via een signaal verwittigen. Met deze nieuwe technieken hopen de vrachtwagen producenten mogelijke dode-hoek ongelukken met fietsers of voetgangers te vermijden.


Tip 2 : Zijn vrachtwagen en aanhanger eurovignet plichtig?

(een tip van) Dicar
Bij de aanschaf van een vrachtwagen onder de 12 ton, dus onder het eurovignet. Let erop dat je eventuele aanhangwagen een niet te zwaar MTM heeft. De MTM van de vrachtwagen en die van de aanhangwagen worden immers opgeteld. Indien de som 12 ton of meer bedraagt, ben je eurovignet-plichtig. Er zijn wel tussenoplossingen.

Tip 1 : Kies de ideale vrachtwagen volgens het te vervoeren product

amerikaanse truck trekker vrachtwagenVrachtwagens dienen uiteraard om goederen en producten te vervoeren en zijn er in verschillende maten, gewichten en uitvoeringen. Naargelang de functionaliteit zal eenieder zijn eigen specifieke truck uitzoeken gaande van een trekker met oplegger tot bakwagens.Vrachtwagens worden gebruikt om goederen te transporteren waarbij het soort product een impact kan hebben op de uitvoering van de vrachtwagen. Zo zal een standaard huifwagen geheel anders zijn dan een koelwagen bijvoorbeeld of een tankwagen die vloeistoffen vervoerd. Ook in het type trekker zijn heel wat verschillen zichtbaar volgens de merken en de treksterktes. Kortom, ben je opzoek naar een vrachtwagen trekker, dan zal je gegarandeerd verbaasd zijn van de modellen en mogelijkheden.