Vrachtwagens en trucks met leuke weetjes TIPS en advies

vrachtwagen trekker oplegger TIPS

♥ Leuke vrachtwagen producten kopen
- bol.com / vrachtwagens
- Cardoen / auto kopen - prijzen
Auto verkopen - bekijk uw bod

Uw link hier? meer info

NIEUW - Tip 6 : Handige tips voor het kopen van een vrachtwagen

Ludo claes TIPSHet kopen van een vrachtwagen kan een aanzienlijke investering zijn, of het nu voor persoonlijk of professioneel gebruik is. Hier zijn enkele tips om u te helpen de juiste keuze te maken:

Bepaal uw behoeften: Bedenk hoe u de truck wilt gebruiken. Vervoert u zware lasten, trekt u een aanhangwagen of gebruikt u hem voor dagelijks woon-werkverkeer? Als u uw vereisten begrijpt, kunt u uw opties beperken.

Stel een budget vast: Bepaal hoeveel u bereid bent te besteden aan de aanschaf van een vrachtwagen. Houd rekening met extra kosten zoals verzekering, belastingen, onderhoud en brandstof.

Onderzoek de modellen: Ontdek verschillende vrachtwagenmodellen die op de markt verkrijgbaar zijn. Houd rekening met factoren als grootte, laadvermogen, trekvermogen, brandstofefficiëntie en functies zoals vierwielaandrijving, trekpakketten en technologische opties.

Nieuw versus gebruikt: beslis of u een nieuwe of gebruikte vrachtwagen wilt kopen. Nieuwe vrachtwagens bieden de nieuwste functies en garanties, maar hebben een hoger prijskaartje. Gebruikte vrachtwagens zijn goedkoper, maar hebben mogelijk een hogere kilometerstand en minder functies.

Controleer de betrouwbaarheid en beoordelingen: Zoek naar beoordelingen en beoordelingen van zowel experts als eigenaren om de betrouwbaarheid en prestaties van de truckmodellen waarin u geïnteresseerd bent te beoordelen. Betrouwbaarheid is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw truck u door de jaren heen goed van pas komt.

Inspecteer de vrachtwagen: Als u een gebruikte vrachtwagen koopt, inspecteer deze dan grondig op tekenen van slijtage, ongelukken of mechanische problemen. Controleer de motor, transmissie, ophanging, remmen en banden om er zeker van te zijn dat alles in goede staat verkeert.

Proefrit: Maak altijd eerst een proefrit met de truck voordat u een aankoop doet. Let op hoe hij zich gedraagt op verschillende wegoppervlakken, de acceleratie, het remmen en het algehele comfort. Door de truck te testen, krijgt u een beter beeld van de prestaties en geschiktheid voor uw behoeften.

Overweeg de restwaarde: Denk na over de restwaarde van de truck, vooral als u van plan bent deze in de toekomst te upgraden of te verkopen. Vrachtwagens van gerenommeerde merken met een hoge inruilwaarde kunnen een betere prijs opleveren als het tijd is om te verkopen of in te ruilen.

Onderhandel over de prijs: Aarzel niet om over de prijs te onderhandelen, of u nu bij een dealer of bij een particuliere verkoper koopt. Doe uw onderzoek om de reële marktwaarde van de truck te begrijpen en gebruik die informatie om over een betere deal te onderhandelen.

Bekijk de financieringsopties: Ontdek de verschillende financieringsopties die voor u beschikbaar zijn, waaronder bankleningen, dealerfinanciering of leasing. Vergelijk rentetarieven, voorwaarden en voorwaarden om de beste optie te vinden die bij uw budget en financiële situatie past.

Verzekeringskosten controleren: Voordat u uw aankoop afrondt, kunt u offertes opvragen voor de verzekeringsdekking voor de vrachtwagen. De verzekeringskosten kunnen variëren, afhankelijk van het model, de leeftijd en uw rijgeschiedenis, dus het is essentieel om hiermee rekening te houden in uw budget.

Lees de kleine lettertjes: Voordat u papierwerk ondertekent, dient u zorgvuldig de verkoopvoorwaarden, de garantiedekking en eventuele extra kosten of toeslagen door te nemen. Zorg ervoor dat u alle details begrijpt en stel vragen als er iets onduidelijk is.

Door deze tips te volgen, kunt u een goed geïnformeerde beslissing nemen bij het kopen van een vrachtwagen die aan uw wensen voldoet en binnen uw budget past.


FILMTIP
Top 7 meest exclusieve vrachtwagens (Engelstalig)


Tip 5 : Nieuw systeem vermijdt water en ijs op de daken van vrachtwagens tijdens het rijden

Je hebt het wellicht al wel eens gezien. Je rijdt met de auto achter een vrachtwagen en plots valt een plets water van het dak voor je op de straat. Je schrikt je rot van het vallende water. En het wordt nog erger in de winter als er plots niet water maar grote stukken ijs van het dak van een rijdende vrachtwagen schuiven. Deze stukken ijs zijn niet alleen zeer gevaarlijk voor het voertuig achter de vrachtwagen, maar zijn tevens een gevaar voor fietsers en voetgangers. Je zal maar een stuk ijs op je hoofd krijgen.

IJs en water op het dak extra gevaarlijk op snelwegen

Het gevaar wordt nog extremer op autosnelwegen waar de vrachtwagens en auto’s met hoge snelheid bij elkaar rijden. Ook daar zie je vaak dat ijs, dat op het dak van de vrachtwagen ligt, plots van het dak schuift en een gevaar vormt voor eenieder die achter de vrachtwagen rijdt. Het opvliegende ijs vliegt daarenboven nog eens meters ver waardoor het meerdere auto’s bedreigt met allerhande slingerwerk van de chauffeurs als gevolg om het vallende ijs te vermijden. Kortom, water en ijs op het dak van een vrachtwagen kan leiden tot zeer gevaarlijke toestanden.

Om hieraan een antwoord te bieden heeft een Duitse constructeur van vrachtwagens een nieuw systeem bedacht. De constructeur ontwikkelde een liftsysteem dat in het dak van een vrachtwagen of oplegger kan ingebouwd worden en het dak omhoog duwt. Het liftsysteem wordt evenwel enkel ingebouwd in vrachtwagens met een bache dak (zeildoek). Dit soort vrachtwagens of opleggers staan namelijk gekend als problematisch met water of ijs op het dak omdat het zeildoek in het midden inzakt waardoor waterpoelen ontstaan.

Wat doet het liftsysteem precies bij vrachtwagens

Het leuke aan dit nieuw systeem is dat het liftsysteem wordt geactiveerd voor dat de vrachtwagen gaat rijden. Van zodra de vrachtwagen wordt gestart, gaat het liftsysteem het midden van het dak ongeveer vijftien centimeter omhoog duwen. Hierdoor gaat al het water of ijs op het dak, van het dak aflopen of afschuiven waardoor de vrachtwagen water of ijsvrij de baan op kan en geen gevaar meer vormt voor andere weggebruikers.

De eerste vrachtwagens en opleggers zijn reeds succesvol uitgerust met dit systeem en de constructeur, transportondernemingen en chauffeurs zien aanzienlijke vermindering in hun waterhoeveelheden op de daken. Met dit systeem zullen vrachtwagens bij regen en vriesweer alvast geen gevaar meer vormen door allerhande water of ijs dat van de daken schuift tijdens het rijden. Ben je zelf vrachtwagenchauffeur of heb je een transportonderneming, dan is dit systeem zeker het overwegen waard bij nieuwe investeringen.

Tip 4 : Nieuwe volledig elektrische vrachtwagens met zonnepanelen.

Een Duitse producent van vrachtwagens en batterijen heeft een vrachtwagen van het merk DAF opgebouwd tot volledig elektrische vrachtwagen die zal gebruikt worden voor de stadsdistributie van kleding. De vrachtwagen is 100% elektrisch en wordt via batterijen aangedreven. Het grote voordeel van deze elektrische vrachtwagen is uiteraard dat hij volledig C02 neutraal is wat zeker ten goede komt aan de gezondheid en luchtkwaliteit in de steden waar de vrachtwagen zal ingezet worden.

De eerste vrachtwagen is een pilootproject en zal zeker uitbreiding vinden als het project succesvol verloopt waar men uiteraard het volste vertrouwen in heeft.

Vrachtwagen rijdt 200km volledig elektrisch

De batterij is een 218-kWh batterij en drijft een motor aan van 81-kW met een draaimoment van 1150Nm. De batterij levert een rijafstand van ca 200km waarna de batterij terug moet geladen worden. Helaas is de huidige laadtijd van de batterij nog vrij lang, zijnde 9 uur, maar hierop zijn nog verdere ontwikkelingen gaande om de laadtijd te verkorten.

De vrachtwagen is voorzien van een vaste opbouw met 7m laadlengte en heeft een advies laadvermogen van gemiddeld 4500kg. De eerste testresultaten zijn alvast zeer positief waarbij de vrachtwagen goede rijcomfort biedt aan de chauffeur en tevens geluidsarm is wat zeker op prijs gesteld wordt door de stadsbewoners. Zeker als de vrachtwagen vroeg in de ochtend de stad in moet om leveringen te doen.

Vrachtwagen met zonnepanelen

Een tweede ontwikkelaar van elektrische oplossingen voor vrachtwagens, ook afkomstig uit Duitsland, heeft een elektrische vrachtwagen ontwikkeld waarbij het dak van de laadbak voorzien is van zonnepanelen die de batterij laden tijden het rijden of laden/lossen. Uiteraard zijn de zonnepanelen nog niet sterk genoeg om de volledige batterij te laden. Hierdoor dient de vrachtwagen nog aan de lader om volledig te laden, doch zien de gebruikers al een forse besparing in laadtijd. Dit betekent dat de batterij sneller geladen is als elektrische vrachtwagens zonder de zonnepanelen.

Kortom, de eerste stappen zijn gezet naar volledig elektrische vrachtwagens die in de nabije toekomst zeker niet meer weg te denken zijn uit het stadsverkeer.

Tip 3 : Nieuw radar-gestuurde dodehoeksysteem voor vrachtwagens

Maar al te vaak horen we nieuws over een spijtig ongeval waarbij voetgangers of fietsers gegrepen worden door een vrachtwagen of bus tijdens het afslaan aan een kruispunt. Dit is veelal te wijten aan het gebrekkig zicht van de chauffeur als de fietser of voetganger in de dode hoek, zoals de locatie genoemd wordt, van de vrachtwagen of bus staat.

Deze dode hoek bevindt zich aan de rechter zijde van de vrachtwagen met name naast de cabine en het voorste stuk van de laadbak. Omwille van de hoogte van de cabine waar de chauffeur zit, hoger dan een fietser of voetganger, kan de chauffeur niet zien wat er rechts naast de vrachtwagen staat met alle gevolgen van dien als de vrachtwagen rechts afslaat om een straat in te rijden. Daarom ook de jammerlijke benaming “dode hoek”.

Om hieraan een antwoord te bieden zijn er al tal van oplossingen ontwikkeld aan zowel de cabine als de spiegels om de zichtbaarheid van de chauffeur rechts naast de cabine, in de dode hoek dus, beter en efficiënter te maken. Daarnaast wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van borden en signalisatieklevers die achteraan op bussen en vrachtwagens worden gekleefd om de fietser en voetganger erop te wijzen niet naast een vrachtwagen te gaan staan omdat de chauffeur je gewoon niet ziet staan.

Wat is zo uniek aan dit nieuwe systeem?

Om het risico op ongevallen met dode hoek nog meer te verkleinen heeft een Duitse producent een compleet nieuw systeem ontwikkeld waarbij een radar gestuurde dodehoek detectie wordt gebruikt. Er bestaan reeds dergelijke systemen, doch is ook dit weer ietwat uniek in zijn soort. Dit nieuwe systeem kan op bestaande vrachtwagens worden gemonteerd en detecteert of er een voetganger of fietser of enig ander object in de dode hoek locatie staat, zowel bij daglicht als bij nacht.

Staat er effectief een fietser of ander object in de dode hoek, dan wordt de chauffeur hierop attent gemaakt via een signaal waardoor de chauffeur direct kan reageren bij een ongewenst rechts afslaan. Het systeem kan toegepast worden op alle soorten en modellen van vrachtwagens of bussen en kan makkelijk onderaan aan de deurspiegel of tegen de cabine gemonteerd worden.

Het detectiesysteem detecteert objecten tot zelfs 14 meter achter de cabine waardoor fietsers of voetgangers naast de volledige lengte van de vrachtwagen opgemerkt worden. Ook kan het systeem met camera uitgerust worden en een schermpje bij de chauffeur waardoor de chauffeur de objecten naast de vrachtwagen effectief kan zien. Met dit systeem hoopt de producent dan ook het aantal verkeersongevallen met dode hoek drastisch te verminderen.

Tip 2 : Zijn vrachtwagens en aanhangers eurovignet plichtig?

(een tip van) Dicar
Bij de aanschaf van een vrachtwagen onder de 12 ton, dus onder het eurovignet. Let erop dat je eventuele aanhangwagen een niet te zwaar MTM heeft. De MTM van de vrachtwagen en die van de aanhangwagen worden immers opgeteld. Indien de som 12 ton of meer bedraagt, ben je eurovignet-plichtig. Er zijn wel tussenoplossingen.

Tip 1 : Kies de ideale vrachtwagens volgens het te vervoeren product

amerikaanse truck trekker vrachtwagenVrachtwagens dienen uiteraard om goederen en producten te vervoeren en zijn er in verschillende maten, gewichten en uitvoeringen. Naargelang de functionaliteit zal eenieder zijn eigen specifieke truck uitzoeken gaande van een trekker met oplegger tot bakwagens.

Vrachtwagens worden gebruikt om goederen te transporteren waarbij het soort product een impact kan hebben op de uitvoering van de vrachtwagen. Zo zal een standaard huifwagen geheel anders zijn dan een koelwagen bijvoorbeeld of een tankwagen die vloeistoffen vervoerd.

Ook in het type trekker zijn heel wat verschillen zichtbaar volgens de merken en de treksterktes. Kortom, ben je opzoek naar een vrachtwagen trekker, dan zal je gegarandeerd verbaasd zijn van de modellen en mogelijkheden.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Transport en vervoer
Koerierdienst

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.