Verlichting – 15 tips voor de beste binnenverlichting

U bent hier : Home > Wonen > Verlichting

verlichting binnenverlichting TIPS

TIPS en advies voor de beste verlichting en binnenverlichting - 5000+ TIPS met studies en onderzoeken van Universiteiten.

Prijs verlichting bij bol.com
(Advertentie)

Tip 15 : Hoe led-verlichting op strips monteren ?

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) TEC mine
Om een uniforme kleurverdeling en maximale levensduur van uw led-verlichting te behouden dienen de flexibele strips van de verlichting steeds gekleefd te worden in een aluminium LED-profiel of op een metalen ondergrond. De strips dienen best gevoed te worden langs beide zijden en elke striplengte van 5 meter wordt parallel geschakeld. Dimming kan op de 24 VDC d.m.v. PWM dimmer. RGB strips worden gestuurd door een RGB controller. Deze controller kan gestuurd worden door een vaste bediening, een draadloze bediening, of door middel van een DMX signaal.

- IP20 LED-strips geschikt voor indoor toepassingen in droge ruimtes.
- IP65 wordt toegepast in vochtige ruimtes of outdoor onder luifels.
- IP68 geleverd met warmtekrimp-toebehoren voor waterdicht aansluiten.

Tip 12 : Laag energieverbruik door Ledverlichting

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Ledsky
De LEDlamp staat nu al bekend om zijn lage energie verbruik. De huidige verlichting zoals halogeen en de gloeilamp verbruiken zo'n tien keer meer energie. Zelfs de spaarlamp krijgt het nakijken, met zo'n drie keer meer verbruik. Hoe komt dit? De gebruikte energie om een gloeilamp te laten branden wordt voor ongeveer 90% omgezet in warmte. Bij LED-verlichting wordt 90% van de gebruikte energie omgezet in licht! Dus veel efficiënter energiegebruik.

Daarnaast geeft een LEDlamp licht dat valt in het menselijk zichtbare spectrum, dus geen overbodig infrarood- en ultravioletlicht. Door deze eigenschappen kan LEDverlichting uw energieverbruik tot 90% verlagen. Een ledlamp kost dan misschien een tikkeltje meer, maar ze branden wel gemiddeld 50.000 uren (+/- 32 jaar als ze elke dag zouden branden). Door het verlaagde energiegebruik heb je de aankoop van zo'n lamp er uit na twee jaar en doe je vanaf dan alleen nog maar profijt!

Tip 9 : Tips om te besparen bij verlichting

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Sixlight
Vervang systematisch uw gewone gloeilampen door spaarlampen met E14 of E27 fitting. Alhoewel niet echt goedkoop in gebruik spaart u wel degelijk heel wat uit op uw energierekening. De Europese wetgeving zal trouwens de verkoop van normale gloeilampen verbieden vanaf 2010-2011. Ook staafhalogeens van 300 of zelfs 500W in de zogenaamde uplighters zijn niet meer echt van deze tijd. Beter vervangen door een sfeerlamp met daarin een spaarlamp.

De toekomst qua besparing ligt bij de Led verlichting. Deze techniek staat echter nog een beetje in de kinderschoenen, te duur nog en nog niet beschikbaar in echt krachtige uitvoeringen. Dat neemt niet weg dat er echt al leuke toepassingen te vinden zijn.

Tip 2 : Kies voor sfeerverlichting of werkverlichting volgens functie

Als u een verlichting gaat plaatsen, dan is een eerste belangrijke vraag wat de functie van de verlichting zal zijn. Is het doel van de verlichting een bepaalde sfeer te creëren of is het doel van de verlichting een werkverlichting te bieden. De functie van de verlichting zal hierbij bepalend zijn voor de soort verlichting die gebruikt zal worden en welke soort armatuur het beste voor de verlichting geschikt is.

Is het doel van de verlichting een bepaalde werkplaats te verlichten dan is ook de locatie van de verlichting van belang aangezien deze de locatie de zichtbaarheid op de werkplaats zal bepalen.

Naast de soort verlichting dient tevens de lichtsterkte in acht genomen te worden. In de woningbouw worden veelal beide soorten verlichting, sfeerverlichting en werkverlichting, gecombineerd waarbij de werkverlichting veelal terug te vinden is in de badkamer. Denk hierbij aan de lavabo of de badkamermeubelen bijvoorbeeld waar de de make-up of de gelaatsverzorging plaatsvindt. Wil men rustig genieten van een lekker bad in de badkamer, dan zouden inbouwspots met een dimlicht dan weer voor sfeer kunnen zorgen.

Creëer sfeer in de keuken met verlichting

verlichtingOok in de keuken zijn werkverlichtingen noodzakelijk op de plaatsen waar effectief gekookt wordt die dan weer gecombineerd kan worden met een sfeerverlichting op de plaats waar men rustig gaat eten. Veelal wordt in de woningbouw een onderscheid gemaakt tussen een centrale verlichting en één of meerdere lokale verlichtingen waarbij de centrale verlichting als taak heeft de gehele leefruimte te verlichten en de lokale verlichtingen zowel als sfeerverlichting of als werkverlichting kunnen dienen.

Naast de sfeerverlichting en de werkverlichting kan ook nog gesproken worden van een accent-verlichting waarbij de verlichting als doel heeft een bepaald punt dat verlicht wordt extra te accentueren. Kortom, gaat u verlichting plaatsen, houd dan rekening met de functionaliteit en het doel van de verlichting.

Tip 11 : De voordelen van LED-verlichting

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Natuurlijk Led
- U draagt bij aan een beter milieu
- U bespaart op energie kosten(zie toelichting)
- De lichtopbrengst van de tegenwoordige leds is groot
- Enorme vrijheid in de toepassing, LED-verlichting wordt nauwelijks warm
- LED-verlichting bestaat in vele vormen
- De levensduur van een een led is lang (50.000 uur)
- Je hebt er jarenlang geen omkijken naar

Tip 1 : Welke soorten lampen zijn er eigenlijk?

Als u verlichting gaat plaatsen en de functie, zie voorgaand punt, gekend is dan is de volgende stap de juiste soort lamp te kiezen. De dag van heden biedt de markt een brede waaier aan soorten lampen waarbij het kiezen van de juiste soort niet steeds eenvoudig is.

De gloeilamp als verlichting

Een eerste soort lamp is de gekende gloeilamp waarbij een draadje dermate wordt opgewarmd dat dit gloeit en licht geeft. Deze soort lamp wordt meestal gebruikt bij de centrale lichtpunten waar één lamp de gehele leefruimte verlicht.

Het grote voordeel van gloeilampen is dat ze goed bestand zijn tegen regelmatig aan en uit schakelen doch verbruiken ze meer energie dan andere lampsoorten. De gloeilampen zijn tevens verkrijgbaar in geheel transparante of gekleurd glassoorten waardoor ze ook als sfeerverlichting kunnen gebruikt worden.

Halogeenlampen als verlichting

Een tweede soort lampen is de halogeen lamp die als het ware identiek functioneert als de gloeilamp doch is opgevuld met halogeengas waardoor ze een langere levensduur kent dan de standaard gloeilamp. Halogeen lampen produceren in het algemeen een sterker gebundelde lichtstraal waardoor ze minder geschikt zijn als centrale verlichting en eerder als accentverlicht gebruikt worden.

TL-lampen als verlichting

Een andere lampsoort is de TL-lamp waarbij gas dat in de buis vervat zit via elektronen wordt bestookt waardoor het ingewerkte poeder oplicht. De TL-lamp staat gekend voor de zuinigheid en lange levensduur doch is niet zo goed bestand tegen frequente aan en uit schakelingen. Tevens is de TL-lamp niet de mooiste van de lampen en is het noodzakelijk deze in specifieke armaturen in te werken.

Spaarlampen

Als opvolger van de TL-lamp is de spaarlamp te vinden die als het ware eenzelfde werkt als de TL-lamp. Spaarlampen hebben de laatste jaren een vaste voet gezet in de markt en zijn vrijwel overal terug te vinden. Het doel van de spaarlamp is uiteraard te besparen op energie.

LED verlichting

Een laatste soort, die tevens meer en meer toegepast wordt, is de LED verlichting of de LED lamp. Hierbij worden diodes gebruikt die oplichten als er stroom doorheen vloeit. LED lampen worden veelal als sfeerverlichting gebruikt en zijn tevens zeer compact om in de bouwen waardoor ze ideaal zijn als inbouwspots bijvoorbeeld in een plafond.

Bij het plaatsen van LED verlichting dient men thans rekening te houden met de hoge temperaturen. LED lampen kunnen zéér warm worden waarbij bijvoorbeeld isolatiematerialen niet in de directe omgeving of in aanraking mogen komen met de armaturen van een LED verlichting.

Tip 10 : Doet LED verlichting echt wat wordt beweerd?

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Sixlight
Sedert een tijdje word je om de oren geslagen met reclame voor ledverlichting en daarbij wordt niet op een leugentje min of meer gekeken. Leds mogen dan wel zeer besparend zijn, je kan een 50 watt halogeenspotje niet zomaar gaan vervangen door een 1 of 2 watt powerled. Ik heb nu in China de nieuwste generatie led gekocht. 3x2 watt en in hetzelfde formaat als de populaire hoogvolt GU10 lamp.

Eerst in het labo uitgeprobeerd en nu bij mij thuis waar ik uit een plaatje met vier GU10 50watt spotjes er eentje heb uitgehaald en vervangen door de 6Watt powerled. De stralingshoeken van beide zijn gelijk, 30. Het iets mindere vermogen van de led wordt goedgemaakt door het iets wittere maar nog steeds heel aangename licht. Led wordt stilletjes aan een volwaardige opvolger.

Tip 13 : De voordelen bij dagverlichting

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Alumon
Hoe belangrijk daglicht is blijkt uit een vergelijkend onderzoek dat werd gehouden onder werknemers met een werkplek voorzien van lichtstraten en arbeiders met een stek zonder daglicht. Gemeten werd de stemming, het omgaan met stress en de slaapkwaliteit van januari tot mei. Uit het onderzoek bleken duidelijke verschillen: bij de meting in mei scoorde de daglicht-groep een betere stemming en rapporteerde minder stress dan in de winter, terwijl bij de kunstlicht-groep géén verbetering te zien was. Het is maar dat u het weet.

Tip 14 : Hoe een hanglamp veilig bevestigen?

(een tip van) Hanglampen
Het bevestigen van een hanglamp is een relatief simpel klusje. Maar u moet er wel rekening mee houden dat u werkt met elektriciteitsdraden en dat er dus enige risico's aan verbonden zijn. Zorg ervoor dat u zeker weet dat de stroom is afgesloten om onveilige situaties te voorkomen. Bent u niet zeker van uw zaak, laat het dan door een professional doen.

Tip 8 : Ledverlichting en besparing?

(een tip van) The ledshop
Nu zijn de ledlampen een echte 1:1 copy van de klassieke lampen, qua kleur en sterkte. Met 100Hz frequentie geen flikkering. Met onze revolutionaire chip wordt een ledlamp perfect dimbaar ook wordt de lamp automatisch gekalibreerd wat de levensduur van de lamp ten goede komt. Tot 90% besparen op je energie factuur!

Tip 7 : LED verlichting en zonnepanelen

(een tip van) Ledbuizen
LED Verlichting kan uw energie factuur enorm doen dalen. Als u deze investering kan combineren met de aanschaf van zonnepanelen, valt u na 4 jaar achterover van het profijt dat u hier uit haalt.

Tip 6 : Verlichting is meer dan enkel licht

(een tip van) Passion4wood
Het is belangrijk verlichting te kiezen met het licht uit ... aangezien de verlichting meer dan 80% van de tijd uit is, en het mooi moet passen in de omgeving. Door voor hout te kiezen brengt je automatisch sfeer en warmte in ieder interieur en wordt een armatuur heel snel "opgenomen" in de omgeving.

Tip 5 : Stuur uw verlichting met dimmers

(een tip van) Interlamp
Gebruik bij de verlichting dimmers. Hiermee kunt u het effect van de verlichting goed sturen. Uw verlichting krijgt bij gebruik van dimmer een tweeledig functie: u kunt de verlichting gebruiken als werklicht maar gedimd als sfeer licht.

Tip 4 : Geen extra warmte door Ledverlichting

(een tip van) Ledland
Beperk de warmte in uw huis, veranda, winkel of kantoor, door het plaatsen van LED verlichting. Het verbruik van LED wordt niet omgezet in warmte, maar in licht.

Tip 3 : Kijkt u ook wel eens tegen de onderkant van een gloeilamp?

(een tip van) Urbindsign
Heel vervelend. Kijken in de peer van een hanglamp. Vervang de gewone gloeilamp voor een spiegelbol gloeilamp. Zo kijkt u nooit meer tegen de onderkant van de gloeilamp en word het licht fantastisch verspreid.

Prijs verlichting bij bol.com
(Advertentie)


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Al eens aan Industriële verlichting gedacht ?
Hoe sfeer creëren via verlichting ?
Tuinverlichting en buitenverlichting TIPS
- Elektriciteit leggen TIPS
- Zonnepanelen leggen TIPS
- Domotica TIPS

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie