Elektriciteit en materiaal met leuke weetjes TIPS en advies

Elektriciteitswerken elektriciteit leggen woning TIPS

♥ Elektriciteitsmateriaal kopen + promoties
- bol.com / elektriciteit
- Amazon / elektriciteit

Uw link hier? Meer info

NIEUW - Tip 10 : Eenvoudige elektrische bedrading met telerupteurs

(een tip van) Electrodraw
Heeft uw elektrische installatie veel schakelaars en/of worden lichtpunten op verschillende plaatsen bediend, gebruik dan telerupteurs (impulsschakelaars met al dan niet dim-functie). Dit maakt uw bedrading veel eenvoudiger en u kunt goedkopere signaaldraad gebruiken voor de schakelaars. Vooral het leggen en aansluiten van de kabels bespaart U enorm veel werk.


FILMTIP
Leuke informatie over de zekeringkast - Eltra


Tip 9 : Elektriciteitsattest wettelijk verplicht na elektriciteitswerken

(een tip van) EPC diensten
Wist u dat de wetgever vermeldt dat er bij de overdracht van een woning een geldig elektriciteitsattest dient overhandigd te worden aan de nieuwe eigenaar? Gaat u dus uw woning verkopen, denk dan zeker aan het officieel elektriciteitsattest dat de elektriciteit in uw woning in kaart brengt.

Tip 8 : Opbouw of inbouw elektriciteitswerken

electricienGaat u elektriciteit leggen in uw woning, dan kan u opteren voor twee mogelijke inbouwwijze zijnde een opbouw methode of een inbouwmethode. Bij een opbouwmethode worden de elektrische bedradingen, de schakelaars, de contactdozen en zo meer gemonteerd op de bestaande muren en wanden.

Deze methode wordt voornamelijk gebruikt bij een bestaande woning of woonruimte waarbij extra elektriciteit denk aan een extra verlichting bijvoorbeeld dient voorzien te worden.

Een nadeel van een opbouwmethode is weliswaar dat alle bedradingen zichtbaar gelegen zijn. Uiteraard worden deze bedradingen in buizen geplaatst dewelke met gepaste montagepluggen aan de muur of wand wordt bevestigd opdat een netjes afgewerkt geheel ontstaat, maar het blijft in het zichtveld waardoor dit een storend geheel kan zijn.

Daarom is het steeds aan te raden dat een opbouw bedrading hetzij onderaan tegen de vloer of bovenaan tegen het plafond worden aangebracht opdat ze zo min mogelijk storend zijn. Een bijkomend nadeel van een opbouwmethode is dat alle opbouwdelen een bron voor vuil en stof kunnen zijn.

Een tweede methode om elektriciteit te leggen is een inbouwmethode. Hierbij worden alle bedradingen, schakelaars en stopcontacten ingewerkt in de muren. Deze methode wordt gebruikt bij nieuwbouw en renovaties en betekent weliswaar dat in de gemetselde muren sleuven dienen geslepen te worden of dat in voorzetwanden zoals gipsplaten gaten dienen voorzien te worden om de contactdozen te plaatsen.

Het voordeel van een inbouwmethode is uiteraard de afwerking waarbij de elektrische bedradingen en kabels na de afwerking volledig onzichtbaar weggewerkt zijn.

Tip 7 : Lichtschakelaars en elektrische schakelingen

Lichtschakelaars worden gebruikt om het licht van de verlichting te sturen ofwel aan of uit te schakelen. Hierbij kunnen verschillende soorten schakelaars gebruikt worden zoals drukschakelaars, tuimelschakelaars, schuifschakelaars, draaiknop schakelaars, voetschakelaars, tastgevoelige schakelaars, tijdschakelaars, en zo meer waarbij het type schakelaar bepaald wordt door de functionaliteit van de schakelaar.

Heeft u een geschikte schakelaar gevonden dan dient de soort schakeling bepaald te worden. Ook nu zijn er meerdere schakelingen mogelijk volgens de functionaliteit van de schakeling. Gaat u één enkele lamp aansturen met de schakelaar dan kan u opteren voor een enkelpolige schakelaar wat betekent dat de schakelaar één enkele draad van de stroombron naar de verlichting zal onderbreken.

Gaat u eenzelfde opstelling ondernemen in een vochtige ruimte zoals een badkamer bijvoorbeeld of in de keuken dan is het weliswaar aan te raden de lichtbron via een tweepolige schakelaar te onderbreken wat betekent dat de schakelaar beide draden van de stroombron naar de lichtbron onderbreekt.

Wenst men de lichtbron thans te schakelen van op twee verschillende locaties, dan is een wisselschakelaar vereist waarbij twee schakelaars eenzelfde lichtbron bedienen. Wenst u dezelfde lamp van op een derde locatie te bedienen dan is een extra kruisschakelaar vereist. Heeft u in dezelfde woonruimte dan weer twee lampen of lichtbronnen die u met één schakelaar wenst te bedienen dan spreken we over een serieschakelaar die al dan niet opgedeeld kan zijn in twee druktoetsen, één voor elke lamp.

Tip 6 : Elektrische bedradingen, elektriciteitsdraden

Als u elektriciteit gaat leggen dan heeft u tevens een waaier aan keuzes inzake bedradingen, doch zijn de soort bedradingen kabels die worden gebruikt wettelijk bepaald waarbij tevens de kleuren volgens bepaalde codes dienen gerespecteerd te worden. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de aardingskabel die steeds groen-geel gekleurd is.

Een bruine kleur geeft de stroomdraad aan die van de zekeringskast of verdeelkast komt en dus steeds onder spanning staat. Een blauwe kleur staat voor de nuldraad waarnaast de zwarte kleur de schakeldraden aangeeft die naar een lichtpunt leiden en een verlengde zijn van de bruine fasedraad.

Kabeldikte bepaalt uw toepassing en vermogen

Naast de kleurcodering zijn de elektrische bedradingen verkrijgbaar in verschillende diktes waarbij de dikte bepaald wordt door de stroomsterkte die doorheen de bedrading zal lopen. De dikte van de bedrading is weliswaar zéér voornaam aangezien een te sterke stroomsterkte doorheen een te dunne bedrading zal opwarmen waardoor het beschermomhulsel kan gaan smelten met kortsluiting tot gevolg.

Kijk dus goed naar het vermogen van de elektrische toestellen die u gaat bedienen via de bekabeling en laat u goed informeren over de draadsoort die hiervoor best geschikt is.

De veel gebruikte soort kabel is de “VOB” kabel waarbij één centrale koperen kern beschermd wordt door een omhulsel. Deze kabel kan in een bepaalde veelvoud in één enkele kabel verwerkt worden. Let wel dat deze soort kabels steeds beschermd moeten worden door een PVC buis waarin de kabel gelegd wordt.

Wens je geen PVC buizen te gebruiken dan kan de “XFVB-kabel gebruikt worden. Gaat u buiten elektriciteit leggen, bij een tuinverlichting bijvoorbeeld dan zijn de “VFVB” kabels vereist waarbij de kabel omringd en extra beschermd wordt door een metalen omhulsel.

Tip 5 : Hoe veilig elektriciteit aansluiten?

(een tip van) Imaginate Electrics - Nijlen België
Wist u dat vele mensen denken dat ze veilig een lamp of verlichtingsarmatuur kunnen vervangen door bijhorende schakelaar uit te zetten? Echter is dit volkomen onveilig! in vele gevallen zit er op n van de twee voedingsdraden draden nog stroom! Zet daarom altijd de bijhorende zekering uit in de zekeringkast! Dus, ook al brand de lamp niet, er kan zeker nog stroom op zitten!

Tip 4 : Elektriciteitswerken in uw woning keuren AREI

(een tip van) Electro Ees
Uw elektrische huisinstallatie dient volgens het AREI (algemeen reglement op elektrische installaties) te worden aangepast en bijbehorend situeringsplan en een draadschema opmaakt te worden alvorens er een keuring kan plaatsvinden

Tip 3 : Tip voor elektriciteit van uw diepvries

(een tip van) Imaginate Electrics
Zorg er voor dat de diepvriezer op dezelfde zekering is aangesloten als bvb uw dampkap. Omdat u uw dampkap regelmatig gebruikt weet u snel genoeg, als deze niet meer werkt, dat ook uw diepvriezer is uitgevallen. Daardoor bent u er op tijd bij om uw etenswaren nog te redden van ontdooiing en kan u het probleem snel oplossen.

Tip 2 : Bedrading bij elektriciteitswerken in nieuwbouw woningen

(een tip van) Elektra Onderdelen
Bij nieuwbouwwoningen; zorg dat voor het beton gestort wordt, de bedrading reeds in de buis getrokken is. Het komt regelmatig voor dat buizen beschadigen bij het storten en hierdoor verstopt raken. Als de bedrading er al in zit heb je daar in ieder geval geen gedoe meer mee.

Tip 1 : Nummer uw elektrische bedradingen op voorhand

(een tip van) EBV Elektriciteit - Kortemark België
Maak alvast voor u begint aan de installatie alle schema's op en nummer de bedrading. Zo moet u achteraf niet meer zoeken welke draad nu weer voor welk lichtpunt was!


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Elektriciteit gerelateerd:
- Binnenverlichting TIPS
- Tuinverlichting TIPS

Elektro gerelateerde pagina's
- ELEKTRO categorie
- Afwasmachines TIPS
- Airconditioning TIPS
- Airfryers TIPS
- Alarmsystemen TIPS
- Computers TIPS
- Domotica TIPS
- Droogkasten TIPS
- Elektriciteit TIPS
- Koelkasten TIPS
- Koffie en apparaten TIPS
- Smartphones TIPS
- Stofzuigers TIPS
- Verlichting TIPS
- Warmtepompen TIPS
- Wasmachines TIPS
- Zonnebank - Infrarood
- Zonnepanelen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.