Zonnepanelen en zonneboilers met leuke weetjes TIPS en advies

Zonnepanelen op dak TIPS

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over zonnepanelen.

♥ Leuke zonnepanelen kopen + promoties
- bol.com / zonnepanelen promo's
- Amazon / zonnepanelen promo's

FILMTIP
Verschillende soorten zonnepanelen - De Green Guys

NIEUW - Tip 9 : Handige tips voor het plaatsen en installeren van zonnepanelen

Ludo claes TIPSLocatie, locatie, locatie: Voordat u begint met het installeren van zonnepanelen, moet u ervoor zorgen dat de door u gekozen locatie de hele dag voldoende zonlicht krijgt. Idealiter zouden de panelen op het noordelijk halfrond naar het zuiden en op het zuidelijk halfrond naar het noorden gericht moeten zijn om de blootstelling aan de zon te maximaliseren. Schaduw van nabijgelegen gebouwen, bomen of andere obstakels moet ook tot een minimum worden beperkt.

Dakbeoordeling: Beoordeel de staat van uw dak vóór installatie. Zorg ervoor dat het structureel gezond is en het gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Als uw dak gerepareerd of vervangen moet worden, kunt u dit het beste doen voordat u zonnepanelen installeert, om complicaties achteraf te voorkomen.

Kies voor hoogwaardige panelen: Investeer in hoogwaardige zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten. Hoewel ze op voorhand misschien duurder zijn, bieden ze vaak een betere efficiëntie en duurzaamheid, wat leidt tot hogere besparingen en prestaties op de lange termijn.

Optimaliseer de kanteling en hoek: De hoek waaronder zonnepanelen worden gekanteld, kan hun efficiëntie aanzienlijk beïnvloeden. Over het algemeen is de optimale kantelhoek gelijk aan de breedtegraad van uw locatie, maar er kunnen aanpassingen nodig zijn op basis van specifieke factoren zoals de dakhelling en seizoensveranderingen in de stand van de zon.

Juiste bedrading en aansluitingen: Zorg ervoor dat de bedrading en aansluitingen tussen de zonnepanelen, omvormers en elektrische systemen correct zijn uitgevoerd en in overeenstemming zijn met de plaatselijke bouwvoorschriften. Defecte bedrading kan leiden tot inefficiëntie en veiligheidsrisico's.

Plaatsing van omvormers: Installeer omvormers in een goed geventileerde ruimte om oververhitting te voorkomen, wat de levensduur en efficiëntie ervan kan verminderen. Overweeg om ze binnen of op een schaduwrijke plek buiten te plaatsen, uit de buurt van direct zonlicht.

Regelmatig onderhoud: Plan regelmatig onderhoud van uw zonnepaneelsysteem om optimale prestaties en een lange levensduur te garanderen. Dit omvat het periodiek reinigen van de panelen om stof, vuil en puin te verwijderen die de efficiëntie kunnen verminderen.

Prestaties monitoren: Installeer een monitoringsysteem om de prestaties van uw zonnepanelen regelmatig te volgen. Monitoring kan helpen problemen in een vroeg stadium te identificeren en het systeem te optimaliseren voor maximale efficiëntie.

Veiligheidsmaatregelen: Veiligheid moet altijd een topprioriteit zijn tijdens de installatie. Zorg ervoor dat installateurs goed zijn opgeleid en zijn uitgerust met de nodige veiligheidsuitrusting. Volg de veiligheidsrichtlijnen en -voorschriften om ongelukken en verwondingen te voorkomen.

Vergunningen en voorschriften: Zorg dat u alle benodigde vergunningen en goedkeuringen van de plaatselijke autoriteiten verkrijgt voordat u zonnepanelen installeert. Zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met de lokale bouwvoorschriften, bestemmingsplannen en vereisten voor de aansluiting van nutsvoorzieningen om ervoor te zorgen dat u hieraan voldoet.

Overweeg energieopslag: Als u de energieonafhankelijkheid en veerkracht wilt maximaliseren, overweeg dan om energieopslagoplossingen zoals batterijen in uw zonnepanelensysteem op te nemen. Hierdoor kunt u de overtollige energie die u overdag opwekt, opslaan voor gebruik tijdens perioden met weinig zonlicht of tijdens stroomuitval.

Overleg met professionals: Als u er niet zeker van bent of u zelf zonnepanelen kunt installeren, kunt u het beste contact opnemen met professionals. Ervaren zonne-energie-installateurs kunnen uw specifieke behoeften beoordelen en aanbevelingen op maat geven voor uw huis of bedrijf.

Door deze tips te volgen, kunt u zorgen voor een succesvolle installatie van zonnepanelen die de energieopwekking en -besparing maximaliseert en tegelijkertijd voldoet aan de veiligheids- en wettelijke normen.

Tip 8 : Kies eens voor onzichtbare zonnepanelen op je dak

In elke straat zie je ze wel. Prachtige woningen waarvan de daken helaas wat ontsiert worden door allerhande lelijke en inpalmende zonnepanelen. Vaak zijn de zonnepanelen zo overheersend dat de schoonheid van het dak, en tevens van de woning, volledig verloren is. Gelukkig komt hieraan stilaan een eind.

Meer en meer producenten van zonnepanelen en zonnecellen hebben het ontwerp van de bestaande zonnepanelen onder de loep gelegd teneinde een product te ontwikkelen dat de woning en het dak ten goede komt inzake uitzicht en optische vormgeving.

De nieuwste zonnepanelen zijn zodanig ontworpen dat ze volledig onzichtbaar geïntegreerd kunnen worden in de hedendaagse woningbouw of industriebouw. Zo ontwikkelde men bijvoorbeeld zonnepanelen die in dakpannen geïntrigeerd kunnen worden waardoor ze niet meer opzichtig zijn of wat dacht u van geïntegreerde zonnepanelen in ramen en dakramen.

Kortom, overweegt u om zonnepanelen te laten plaatsen, dan kan u nu ook even stilstaan bij het esthetische deel van de panelen en kan u er voor opteren dat de esthetiek van de panelen de waarde van je woning ten goede komt, en niet omgekeerd.

Tip 7 : Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen ?

(een tip van) vlaanderengroen.be
Wist u dat zelf stroom produceren maar de helft kost dan grijze stroom aan te kopen bij een energie leverancier? Gemiddeld gaat een zonnepaneel installatie 20 jaar mee. Met de huidige prijzen is uw installatie terugverdiend na 7 jaar en maakt u dus nog 13 jaar gratis stroom. Zonnepanelen zelf plaatsen op een plat dak is bovendien heel eenvoudig en toegelaten door de wet.

Tip 6 : Oriëntatie van het dak voor zonnepanelen

(een tip van) Electro Ees
Bij het plaatsen van zonnepanelen dient u rekening te houden of je dak goed georiënteerd is en er geen schaduw overvalt. bovendien moet uw dak ook beschikken over bepaalde normen qua isolatie en ventilatie vooraleer u recht heeft op subsidies voor plaatsing van een zonneboiler of zonnepanelen.

Tip 5 : Tip voor kosten-baten bij zonnepanelen

(een tip van) Quadrisun - Ingelmunster België
Let op bij het installeren van zonnepanelen of PV-panelen (Photo Voltaic) dat u niet te veel, maar ook niet te weinig elektriciteit opwekt. Dit wordt het best berekend aan de hand van uw jaarverbruik. Werk steeds met een afschrijvingstabel, zodat u perfect weet wat het u zal kosten, maar ook wat het u zal opbrengen.

Tip 4 : Zonnepanelen investering en rendement

(een tip van) Electrodirect - België
Zonne-energie is een lange termijn investering waar u een hoog rendement mee haalt voor zover uw installatie ononderbroken werkt. De garantievoorwaarden en de ondersteuning die uw leverancier biedt op vlak van onderhoud en opvolging van de werking, spelen hierbij een belangrijke rol.

Tip 3 : Welke materiaal keuze voor zonnepanelen?

(een tip van) zen-zonne-energie.be
Kies voor 100% Europees materiaal. Uw heeft hoge rendementsverwachtingen op lange termijn van uw PV systeem. De ervaring van Europese fabrikanten is nog steeds ongeëvenaard. Bovendien heeft u op lange termijn een aanspreekpunt in Europa.

Tip 2 : Reinigen van zonnepanelen

(een tip van) Glazenwasser Erik
Zonnepanelen steeds reinigen met osmosewater om beschadigingen aan uw panelen te vermijden.

Tip 1 : Algemene informatie over zonnepanelen

zonnepanelenZonnepanelen ofwel fotovoltaïsche cellen, zijn panelen die zonnestralen of zonne-energie omzetten naar elektriciteit die vervolgens voor allerlei toepassingen kan gebruikt worden. Het opwekken van elektriciteit via zonnepanelen gebeurt op twee mogelijke manieren zijnde: via directe inval van zonnestralen of via diffusie straling wat in de praktijk betekent dat ook bij bewolkte dagen de zonnepanelen elektriciteit opwekken.

Zonnepanelen zijn uiteraard het meest rendabel als ze het directe zonlicht opvangen waardoor ze veelal op het dak of de dakbedekking van een woning of gebouw worden geplaatst en wel zuidelijk georiënteerd.

Eenmaal de zonnepanelen geplaatst is het aan te raden ze om de drie à vijf jaar te reinigen opdat ze steeds het maximale rendement kunnen bieden. Voor het plaatsen van zonnepanelen is geen bouwvergunning vereist en ze bieden een gemiddeld rendement van ca 111kWh per vierkante meter, doch de ontwikkeling in nieuwe cellen is in volle vaart dus dit rendement zal zeker nog stijgen.

Zoekt u een alternatieve groene energie, dan zijn zonnepanelen misschien voor u de ideale oplossing. Laat thans een specialist even uw mogelijkheden bestuderen. Bepaal welke vierkante meters u met zonnepanelen kan bedekken en welk rendement ze u kunnen bieden.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Elektriciteit leggen TIPS
- Verlichting plaatsen TIPS
- Domotica TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


 
U bent hier : / Home / Zonnepanelen en zonneboilers met leuke weetjes TIPS en advies