U bent hier : / Home / Dakbedekking en dakmaterialen in België – TIPS en advies

 

Dakbedekking en dakmaterialen in België – TIPS en advies

Wil je dakbedekking of dakmaterialen kopen, of een geheel nieuw dak leggen, waarop moet je dan zeker letten? Op deze website vind je TIPS en advies.

Dakbedekkingen met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Dakwerken in België + promoties
- Zie volgende update

Uw link hier? Meer info

Tip 18 : Dakmaterialen kopen? Overweeg dan zeker even deze handige tips

Ludo claes TIPSAls het gaat om het kopen van dakmaterialen, of u nu een nieuw dak repareert, vervangt of installeert, is het essentieel om weloverwogen beslissingen te nemen. Uw dak speelt een cruciale rol bij het beschermen van uw huis tegen de elementen, dus het kiezen van de juiste materialen is van cruciaal belang. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het navigeren door het proces:

1. Beoordeel uw behoeften
Houd rekening met factoren zoals uw klimaat, plaatselijke bouwvoorschriften en de bouwstijl van uw huis. Verschillende dakbedekkingsmaterialen presteren beter in bepaalde klimaten, dus het is essentieel om er een te kiezen die bestand is tegen de weersomstandigheden in uw regio.

2. Begrijp uw opties
Er zijn verschillende dakbedekkingsmaterialen beschikbaar, waaronder asfaltshingles, metaal, houtshakes, leisteen en tegels. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen in termen van duurzaamheid, kosten en esthetische aantrekkingskracht. Onderzoek de kenmerken van elke optie om te bepalen welke het beste bij uw behoeften en voorkeuren past.

3. Houd rekening met een lange levensduur
Hoewel de kosten een belangrijke factor zijn, is het essentieel om rekening te houden met de langetermijnwaarde van de dakbedekkingsmaterialen die u kiest. Sommige materialen hebben mogelijk hogere initiële kosten, maar bieden een grotere duurzaamheid en langere levensduur, waardoor u uiteindelijk op de lange termijn geld kunt besparen doordat de noodzaak voor frequente reparaties of vervangingen wordt verminderd.

4. Evalueer de onderhoudsvereisten
Verschillende dakbedekkingsmaterialen hebben verschillende onderhoudsbehoeften. Sommige vereisen mogelijk regelmatige inspecties en onderhoud om hun lange levensduur te garanderen, terwijl andere relatief weinig onderhoud vergen. Bedenk hoeveel tijd en moeite u bereid bent te investeren in het onderhoud van uw dak bij het kiezen van het juiste materiaal voor uw huis.

dakwerken schuin plat dak dakmaterialen dakbedekking TIPS

5. Ontvang meerdere offertes
Kijk rond en ontvang offertes van meerdere dakdekkers of leveranciers. Vergelijk niet alleen de prijzen, maar ook de kwaliteit van de aangeboden materialen en diensten. Houd er rekening mee dat de goedkoopste optie niet altijd de beste waarde heeft in termen van kwaliteit en levensduur.

6. Garanties controleren
Bekijk de garanties die worden aangeboden door de fabrikant en de dakdekker. Een uitgebreide garantie kan u gemoedsrust geven, wetende dat u gedekt bent in geval van defecten of problemen met de materialen of installatie.

7. Overweeg energie-efficiëntie
Als energie-efficiëntie voor u een prioriteit is, overweeg dan dakbedekkingsmaterialen die de isolatie en ventilatie van uw huis kunnen helpen verbeteren. Sommige materialen, zoals metalen daken met reflecterende coatings of koele dakshingles, kunnen de energiekosten helpen verlagen door uw huis koeler te houden in de zomermaanden.

8. Denk na over esthetiek
Uw dak draagt aanzienlijk bij aan de algehele uitstraling van uw huis. Kies materialen die een aanvulling vormen op de architectonische stijl en het kleurenschema van uw woning. Veel dakbedekkingsmaterialen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor u het uiterlijk van uw dak kunt aanpassen aan uw smaak.

9. Plan voor een juiste installatie
Een goede installatie is cruciaal voor de prestaties en levensduur van uw dak. Zorg ervoor dat u een gerenommeerde dakdekker inhuurt die ervaring heeft met het installeren van het type materiaal dat u hebt gekozen. Controleer hun inloggegevens, controleer referenties en zorg ervoor dat ze een licentie hebben en verzekerd zijn.

Door deze tips te volgen, kunt u weloverwogen beslissingen nemen bij het kopen van dakmaterialen en ervoor zorgen dat u de juiste optie voor uw huis kiest die duurzaamheid, een lange levensduur en een esthetische aantrekkingskracht biedt.


FILMTIP
Leuke tips over dakbedekking - Homekeur BV


Tip 17 : Al eens aan een rubber dakbedekking gedacht?

(een tip van) Dakrubbercentrale - Antwerpen België
Het product EPDM is een rubber dakbedekking en werd eind de jaren 1950 uitgevonden, speciaal voor het Midden-Oosten. De extreme grote temperatuurschommelingen vereisten een product dat onder alle omstandigheden soepel en bleef en bestand was tegen temperaturen tussen -70C en +120C. Door de voordelen van het nieuwe type rubber dakbedekking, en het grote succes ervan in het Midden-Oosten, werd rond 1965 ook in Europa gestart met de productie van EPDM.

Tip 16 : Welke soorten daken zijn er eigenlijk?

Denkt u eraan om een nieuw dak te leggen, dan heeft u een brede waaier aan mogelijkheden en dakconstructies die zowel volgens de constructiemogelijkheden als smaak of functionaliteit worden bepaald. In de soorten daken zien we twee voorname groepen zijnde: een groep hellende daken ofwel een plat dak waarbij inzake hellende daken meerdere constructiemogelijkheden aanwezig zijn.

Voor welk dak geopteerd wordt is hierbij afhankelijk van de functionaliteit en de mogelijkheden die best in samenspraak met een architect worden bepaald. Het doel van een dak is uiteraard weerstand te bieden tegen de weersomstandigheden waarvoor tal van dakbedekkingen en dakmaterialen zoals dakpannen, dakleien of roofings kunnen gebruikt worden.

Naargelang de gewenste dakuitvoering wordt een bepaalde constructie op de muren van de woning gebouwd bestaande uit gordingen, spanten, tengellatten en panlatten, die veelal uit hout worden geconstrueerd.

Tip 15 : Wat is de functie van zink als dakbedekking?

(een tip van) Schevernels zinkwerken - Pelt België
Zink is reeds vele jaren een van de betere materialen om het regen en smeltwater op daken via de goten en buizen van huizen weg te krijgen. Het is een vrij makkelijk te bewerken materiaal waardoor het zich leent tot het gebruik voor vele toepassingen met als doel een waterdichting of waterwering te verkrijgen.

Het kan gebruikt worden voor hang- en bakgoten, voor afvoerbuizen, voor het bekleden van daken en gevels. Men kan er bloembakken mee maken, het wordt gebruikt om als solin in te slijpen in schouwen... en voor vele andere zaken.

Tip 14 : Wat is een onderdak bij dakbedekkingen?

Een onderdak wordt tussen de tengellatten en de panlatten geplaatst en heeft aansluiting met de dakgoot. Een onderdak doet dienst als extra buffer om eventueel water, dat doorheen de dakbedekking doorsijpelt, op te vangen en naar de dakgoten af te voeren. Bij het onderdak is het dan ook voornaam dat dit geheel waterdicht gelegd wordt. Indien het dak tevens geïsoleerd wordt dan dient bij de keuze van het onderdak tevens rekening gehouden te worden met het soort isolatie dat geplaatst wordt.

Veelal dient een onderdak dampdoorlatend te zijn om damp, dat zich in het isolatiemateriaal kan vormen, kan verdampen via de dampdoorlatende folie van het onderdak. Gaat u een onderdak plaatsen, houd dan zeker rekening met het soort isolatiemateriaal en de dampdoorlatendheid van het onderdak. Indien damp niet uit het isolatiemateriaal kan verdampen dan kan dit leiden tot condensatie met allerhande zichtbare of onzichtbare vochtproblemen als gevolg.

Tip 13 : Wat is EPDM dakbedekking?

(een tip van) Dakenshop - Waalre Nederland
EPDM is de afkorting van "Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer" en slaat op een groep van synthetische rubbers of elastomeren, bekomen door de polymerisatie van etheen (=ethyleen), propeen (=propyleen), en een dieen, dit is een onverzadigde koolwaterstof met twee dubbele bindingen. EPDM is dus een terpolymeer, d.i. een polymeer bekomen uit drie monomeren.

Kun je direct op het EPDM membraan lijmen of dien je het eerst te behandelen?
Neen, je kunt direct op de EPDM lijm of kit aanbrengen. Bij het gebruik van tape ben je wel verplicht eerst het oppervlak te behandelen met een Primer.

Vanaf welke temperatuur kan ik de EPDM dakbedekking plaatsen?
Het belangrijkste is dat het bij het plaatsen van de EPDM dakbedekking droog weer is en niet vriest. Nog mooier is een temperatuur vanaf 5 graden Celsius boven nul. (Tip) Als u met de winterdag EPDM dakbedekking plaatst kan het handig zijn om de EPDM lijm alvast een dag op huiskamertemperatuur op te slaan. Dit werkt namelijk aanzienlijk handiger i.v.m de dikte van de EPDM lijm

Tip 12 : Tips voor een efficiënt plat dak

(een tip van) Dak12 - Beringen België
Je kan een plat dak vlot beloopbaar maken door er houten tuintegels of kiezel (met beshermdoek) op te plaatsen. Die beschermt het dak ook tegen UV-straling, zodat je plat dak een aanzienlijk langere levensduur zal hebben. Let ook op de uitloop. Een schone uitloop bevordert een goede afwatering. Eventueel kan je ook tuin- of klimplanten langs je gevel plaatsen en zelfs op je plat dak, ze regelen de temperatuur en de vochtigheid op een natuurlijke manier, en dat zowel in de zomer als in de winter.

Tip 11 : Waarop letten bij het isoleren van een dak?

Ludo claes TIPSDe dag van vandaag is het ondenkelijk dat een dak wordt geplaatst zonder dat dit geïsoleerd wordt. Het dak is naast het plafond dan ook de grootste verliespost van warmte aangezien warmte stijgt en zich tegen het dak gaat nestelen. Goed isoleren van een dak is dan ook een noodzaak waarbij de kunsten van de isolatietechniek zéér goed dienen toegepast te worden. Ook gelden voor daken bepaalde isolatiekwaliteiten (R-waarde en U-waarde) waaraan voldaan dient te worden.

Meer informatie over het isoleren van een dak volgens warmdak of kouddak isolatietechniek vindt u op de pagina van de  isolatiematerialen. Indien het dak geïsoleerd wordt, dan dient tevens rekening gehouden worden met het ventileren. Hiervoor worden speciale dakpannen voorzien die een ventilatie kunnen bieden zonder dat thans waterpenetratie plaatsvindt.

Tip 10 : Zelf een overzetdak plaatsen

(een tip van) nieuw dak in 24uur
Plaats zelf een overzetdak met lichtmetalen dakpanelen. Handige doe-het-zelvers kunnen ook zelf een overzetdak plaatsen over een dak met oude leien of roofing shingles. Dankzij het systeem van lichtmetalen dakpan-elementen is het zeker niet moeilijk om zelf uw nieuw dak te plaatsen. Deze dakpannen zijn licht van gewicht, snel en eenvoudig te plaatsen en uiterst weersbestendig. Duidelijke instructiefilmpjes en een handleiding kunnen u al een eind op weg helpen. Hierdoor kan u tot 40 % plaatsingskosten uitsparen!

Tip 9 : Welke soorten dakbedekkingen bestaan er?

Als laatste factor in de constructie van een dak is er uiteraard de dakbedekking die als taak heeft weerstand te bieden tegen weer en wind. De bekendste dakbedekkingen zijn de gekende dakpannen en dakleien dewelke vaak op hellende daken worden toegepast. Hiervoor wordt op de dakconstructie een lattenwerk aangebracht beter gekend als panlatten waarop de dakpannen los worden gelegd. De dakpannen zijn zodanig geconstrueerd dat deze speciaal in elkaar verankeren waardoor na het leggen een solide constructie en opbouw ontstaat.

Dakleien daarentegen wordt effectief tegen de dakconstructie vast gemonteerd. Bij het plaatsen van zowel de dakpannen als de dakleien is het uiteraard voornaam dat het geheel waterdicht gelegd wordt en het water goed geleid wordt naar de dakgoot. Bovenaan op de nok van het dak wordt een speciale nokpan geplaatst die aansluiting vindt met de ondergelegen dakpannen.

dakwerken dakbedekkingAls afwerking wordt vaak mortel gebruikt om het geheel waterdicht te maken. Bij een plat dak wordt veelal een roofing gebruikt bestaande uit een bepaalde samenstelling hetgeen via hitte op het dak wordt aangebracht. Ook nu is het voornaam dat het plat dak geheel waterdicht is en een goede aansluiting wordt gecreëerd met de dakgoot of waterafvoergoot.

Naast een goede dakconstructie dient tevens aandacht geschonken te worden aan het onderhoud van het dak zoals een dakreiniging of dakontmossen teneinde het functioneren van het dak optimaal te houden. Een dak dat sterk vervuilt is wordt geconfronteerd met ophopingen zoals bij mos bijvoorbeeld waardoor het water niet goed meer afgeleid wordt en er ongewenste situaties kunnen ontstaan. Dek er dus aan om geregeld je dak te onderhouden.

Tip 8 : Dakramen en lichtkoepels in je dakbedekking - waarop letten?

Bij het plaatsen van het dak dient tevens even rekening gehouden te worden met eventuele lichtinval dat via het dak vereist is. Als onder het dak een leefruimte aanwezig is dan is natuurlijke lichtinval wenselijk waardoor een lichtkoepel bij een plat dak of een dakraam bij een hellend dak de ideale oplossing kan bieden al kan ook nog geopteerd worden om een dakkapel in de dakconstructie in te bouwen.

Tip 7 : Tip voor een dakgoot uit zink

(een tip van) de zinkspecialist - Berlicum Nederland
Houd bij het plaatsen van een zinken dakgoot rekening met het krimpen van het zink zodat u niet voor verassingen komt te staan met uw zinken dakgoot.

Tip 6 : Hoe mos voorkomen op uw dak?

(een tip van) Dakwerken STB
Een dak dat lekt kan echt vervelend zijn. Lekkages worden vaak veroorzaakt door mos op het dak. Heb je last van mos op je dak, plaats een koperen buis boven op de nok. Met de regen komt er kopersulfaat vrij waar het mos niet tegen kan.

Tip 5 : Tip voor het vernieuwen van een plat dak

(een tip van) Dakrubbershop - Waalre Nederland
Voor het vernieuwen van een plat dak kan EPDM rubber direct bovenop de oude dakconstructie geplaatst worden zonder de roofing te verwijderen. EPDM is gemakkelijk zelf te plaatsen en u spaart er een flink bedrag aan plaatsingskosten mee uit!

Tip 4 : Een plat dak, wel of niet?

(een tip van) Ivarex
Een plat dak heeft ten onrechte een slechte reputatie. Uw plat dak kan 2 generaties lang meegaan mits een weloverwogen keuze van de materialen en de verwerkingsmethode. Informeer u zowel bij uw dakwerker als bij een gespecialiseerde leverancier van dakmaterialen

Tip 3 : Tip voor dakleien als dakbedekkking

(een tip van) Ikking - Achterveld Nederland
Door het gebruik van synthetische dakleien voorkom je breuk en veel gehak en gemix van de leien op de werkplek. Ook komen er geen schadelijke stoffen vrij zoals kwartsstof.

Tip 2 : Dak renoveren ? Denk ook aan isoleren!

(een tip van) Dakwerken Callens - Harelbeke België
Wist je dat een gevel of dakrenovatie met isolatie jouw energiefactuur kan doen dalen! Goede isolatie resulteert in minder kosten.

Tip 1 : Hoe de staat van uw dakpannen controleren?

(een tip van) Rad dakwerken - Sint-Niklaas België
Hoe kan u de staat van uw dakpannen controleren? Makkelijk, kijk even of er gruis ligt in uw dakgoot. Indien dit zo is, dan zijn uw dakpannen poreus geworden en kunnen ze bij vriestemperaturen gaan barsten.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Lees ook:
Let op voor houtworm in uw dakbedekking

Deel deze tips zeker met je vrienden  
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website