Dakkapellen met leuke weetjes TIPS en advies

dakkapellen voor een extra zolderkamer TIPS

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over dakkapellen.

FILMTIP
Leuke tips over dakkapellen - Ruyter Dakkapellen

NIEUW - Tip 10 : Waar best een dakkapel plaatsen?

(een tip van) Schipper Kozijnen - Nederland
Plaats raam of kapel aan de zonkant van het huis. U krijgt meer licht en meer warmte door de inval van zonlicht. Dit kan in het stookseizoen energie besparen. Eén vierkante meter extra glasoppervlak aan de zuidkant van een huis bespaart jaarlijks 4m³ aardgas in een tussenwoning of gestapelde woning. In een twee-onder-één-kapwoning is dat 8m³ per vierkante meter glas.

Zorg wel voor zonwering om oververhitting in de zomer te voorkomen. Het onderhoud van dakkapellen is sterk afhankelijk van de gebruikte materialen. Houtwerk en triplex moeten jaarlijks met lauwwarm water afgenomen worden. Beschadigingen van laklagen moeten jaarlijks bijgewerkt worden. Elke drie jaar moet een nieuwe laklaag aangebracht worden. Na tien jaar moeten alle oude verflagen vernieuwd worden. Gebruik bij voorkeur een oplosmiddelarm verfsysteem. Lichte kleuren zijn minder onderhoudsintensief dan donkere.

Tip 9 : Een oude dakkapel vervangen of renoveren ?

(een tip van) Dakkapel maken
Een dakkapel die er aan de buitenkant oud en versleten uitziet hoeft niet altijd gelijk te worden vervangen. Vaak is de constructie nog prima in orde en hoeft alleen de bekleding van de dakkapel en het kozijn vervangen te worden om de dakkapel weer als nieuw te laten lijken.

Bij de meeste dakkapel renovaties worden de houten rabatdelen vervangen door kunststof schroten of Trespa en moet het houten kozijn plaats maken voor een beter isoleren kunststof kozijn. Het grote voordeel van een dakkapel renovatie is de kostenbesparing, want een renovatie is al snel 40 procent goedkoper dan een nieuwe dakkapel.

Tip 8 : Hoe worden dakkapellen geplaatst?

(een tip van) Dakkapel prijzen vergelijken
Dakkapellen kunnen ruwweg op twee manieren worden geplaatst, namelijk doormiddel van een dakopbouw en prefab dakkapel. Rondom deze twee begrippen bestaat veel verwarring, zo wordt een dakopbouw vaak gelijk gesteld aan een nokverhoging, terwijl een nokverhoging evengoed prefab geplaatst kan worden. Kortom, een platdak dakkapel, pannendak dakkapel en nok verhogende dakkapel kunnen zowel als dakopbouw als prefab dakkapel worden geleverd.

Tip 7 : Dakkapel plaatsen, wat met vergunning?

(een tip van) Lofta Dakkapellen - Nederland
Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel? Iedere gemeente hanteert eigen richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. Deze regels zijn bovendien afhankelijk van de grootte, de vorm en de plaatsingsplek (aan voor-, zij- of achtergevel).

Mocht het nodig zijn voor het bouwen van uw dakkapel een bouwvergunning aan te vragen, kunnen wij dit voor u verzorgen. Wanneer u het liever in eigen hand houdt, dan geven wij u een overzicht van de criteria voor vergunningsvrij bouwen van een dakkapel. Deze regels gelden per 1 januari 2003 en worden door een groot aantal gemeenten als leidraad gehanteerd.

Tip 6 : Waarom een dakkapel plaatsen?

dakkapelHeeft u een hellend dak en u wilt graag extra zonlicht wilt in uw zolderruimte brengen waarbij een dakraam geen optie is dan zou u kunnen opteren voor een dakkapel. Een dakkapel is een uitbouw in het dak dat bestaat uit een raam en een dakconstructie met een eigen dakbedekking. De reden waarom wel voor een dakkapel geopteerd wordt ten aanzien van een dakraam is de uitbouw in de hellende constructie van het dak waardoor met rechtop voor het raam kan staan.

Bij de keuze in de soorten dakkapellen kan met kiezen tussen een traditionele of een prefab dakkapel hetgeen afgestemd wordt naargelang de constructiemogelijkheden en eigen wensen die u aan de dakkapel wenst te geven. Typerend aan een dakkapel zijn de ingewerkte ramen dewelke zorgen voor de nodige lichtinval in de ruimte en het mooie uitzicht naar buiten. De ingewerkte ramen en kozijnen maken de dakkapel in een volwaardige kamer of ruimte waar het aangenaam vertoeven wordt.

Heb je een vergunning nodig voor dakkapellen?

Voor het plaatsen van een dakkapel is met name voor de plaatsing op de achterzijde van het dak veelal geen vergunning vereist doch is het altijd raadzaam zowel bij plaatsing aan de achterzijde als de voorzijde van een dak bij uw gemeente te informeren of een vergunning vereist is of enkel een meldingsplicht reeds volstaat.

Tip 5 : Wat is een traditionele dakkapel?

Als men opteert voor een dakkapel dan kan deze op traditionele wijze gebouwd worden dat betekent dit dat deze gecombineerd opgebouwd wordt samen met de dakconstructie. In een traditionele dakkapel wordt de dakkapel veelal uit hout geconstrueerd of kan de dakkapel tevens gemetseld worden naargelang de constructie van de woning en het dak en de plaats van de dakkapel.

Tip 4 : Denk ook eens aan prefab dakkapellen

Naast traditionele dakkapellen die ter plaatse gebouwd worden, kan men tevens opteren voor prefab dakkapellen. Deze dakkapellen worden vooraf in een fabriek volledig gebouwd en samengesteld en als dusdanig geleverd en geplaatst wat uiteraard de nodige kranen vergt om de dakkapel op het dak te tillen. De constructie van een prefab dakkapel kan allerlei zijn zoals hout of kan tevens gebouwd worden uit PVC kunststof panelen zoals kozijnen bijvoorbeeld.

Bij de plaatsing van een prefab dakkapel dient de constructie van het dak weliswaar afgestemd te worden op de constructiemogelijkheden van de dakkapel. Bij deze is het dan ook aan te raden een dakwerker aan te spreken en deze in verbinding te plaatsen met de producent van de prefab dakkapel opdat dak en dakkapel perfect op elkaar afgestemd kunnen worden en u niet voor verrassingen komt te staan.

Tip 3 : Isolatie en isoleren van dakkapellen

Ludo claes TIPSBij het bouwen van een dakkapel is het isoleren niet enkel een noodzaak maar tevens wettelijk geregeld. De gehele constructie van de dakkapel dient een minimale Rc waarde te hebben van 2,5 m²K/W hetgeen de totale warmteweerstand van de dakkapel aangeeft.

Goede isolatiematerialen zijn dan ook een noodzaak. Denkt u eraan een dakkapel te laten bouwen, informeer u dan goed om de isolatiekwaliteit van de dakkapel.

Tip 2 : Wat met de nok bij dakkapellen?

(een tip van) Janssen Prefab Bouw - Mopertingen België
Bij veel consumenten bestaat er misverstand over nok verhogende dakkapellen, zoals verlegde nok dakkapellen en nokverhogingen. Meestal wordt gedacht dat deze dakkapellen gelijk staan aan een dakopbouw, maar dat is niet helemaal juist, want deze dakkapel soorten kunnen ook prefab worden geplaatst.

Tip 1 : Tip voor kuststof dakkapel

(een tip van) Dakkapel op maat
Een kunststof dakkapel is niet altijd een kunststof dakkapel, de meeste dakkapel-leveranciers verkopen een dakkapel met een houten basis als kunststof dakkapel. Het enige dat kunststof is, is de buitenafwerking, maar het blijft een houten dakkapel. Bij een kunststof dakkapel moet ook de basis van kunststof zijn, hout hoort u dus niet terug te vinden.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Dakramen en lichtkoepels TIPS
Dak reinigen TIPS
- Dak leggen dakbedekking TIPS
- Plafond plaatsen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden


 
U bent hier : / Home / Dakkapellen met leuke weetjes TIPS en advies