Woning bouwen of verbouwen – TIPS en advies uit België en Nederland

U bent hier : Home > Woning > Aannemers

Aannemer woningbouw bouwonderneming TIPS 01

Wil je een woning bouwen of verbouwen via aannemer of bouwonderneming - dan zijn er enkele punten waarop je zeker moet letten. Hier vind je alvast praktische TIPS. Elke week worden nieuwe tips, artikelen, studies, filmpjes en video’s toegevoegd. Sla deze website dus zeker op bij uw favorieten.

Tip 16 : Hoe kan u problemen vermijden bij bouwwerken?

(een tip van) IlliCO verbouwingen
Kies voor een betrouwbare partner. Net in de bouwsector kun je snel worden bedrogen. Wanneer je kiest voor het verkeerde bedrijf, kan je droom snel een nachtmerrie worden. De werken worden niet uitgevoerd binnen het afgesproken tijdsbestek, niet volgens de verwachte kwaliteit, het bedrijf gaat ondertussen failliet en de werken vallen volledig stil, je verliest je waarborg, en zo meer … Om dit soort problemen te vermijden, is het interessant de werken uit te voeren via één centraal aanspreekpunt en qualityPRO-label bedrijven. Dat houdt in dat zij bedrijven zijn, die volledig werden doorgelicht op financieel vlak maar ook op kwalitatief vlak.

Ook de volledige organisatie van de bouwwerf en de opvolging gebeurt dan door ervaren mensen doch gecentraliseerd. U heeft hierdoor bijvoorbeeld vier verschillende bouwbedrijven rondlopen op uw verbouwingswerf, maar u heeft slechts één aanspreekpartner. Dat is een zeer interessant gegeven. Bouwen gebeurt hierdoor zonder verrassingen en zonder kopzorgen.

Tip 15 : Woningbouw, vermijd vochtproblemen bij de start

(een tip van) Walca-Rent
Laat uw bouwwerken geen vertraging oplopen, doordat ruwbouw, pleisterwerken, enz... niet voldoende droog zijn. Huur daarom een bouwdroger bij de bouwwerken. Bouwdrogen is wenselijk en werkt kostenbesparend. Een te trage bouwdroging kan voor heel wat narigheid zorgen. Ook na de bouwwerken. Onder andere vochtproblemen en schimmelvorming op muren en plafonds, vertraging van uw stukadoorwerken, schrijnwerk, het verven, plaatsing keuken, parket, houten trap, ..

Tip 14 : Aan EPB eisen voldoen bij nieuwbouw, u kan het ook zelf!

(een tip van) epc-platform.be
U bouwt aan een nieuwbouwwoning? Dan moet u voldoen aan diverse EPB-eisen. De EPB-verslaggeving is een extra kost in het bouwproject maar besef goed dat dit u zowel op korte als lange termijn veel geld zal opleveren. Dat een energiezuinig huis u op lange termijn veel geld zal besparen aan verwarmingskosten en dat uw woning meer waard wordt op de vastgoedmarkt is makkelijk te begrijpen. Maar u kan heel snel en uiterst makkelijk heel wat geld verdienen door te zorgen dat uw woning héél luchtdicht is gebouwd.

Aannemers hebben hier geen tijd voor. Doe het zelf! Zorg dat elke spleet aan uw schrijnwerk is afgekit met een gepaste dichtingskit. Breng tochtstrips aan rond het zolderluik. Zorg dat het pleisterwerk mooi egaal en zonder scheuren is uitgevoerd. Gebruik gepaste tape om de naden van uw dampschermen af te kleven. Als u dan een luchtdichtheidstest laat doen, zal het energiepeil (E-peil) van uw nieuwbouw opmerkelijk beter scoren met als logisch gevolg dat u onmiddellijk véél premies en subsidies zal ontvangen. Leuk toch hoe een beetje tape en dichtingskit u duizenden euro's kunnen opleveren!

Tip 13 : Wie regelt je bouwproject?

(een tip van) Reconbouw
Wanneer u samenwerkt met een bouwbedrijf, is het altijd interessant dat alles door datzelfde bedrijf kan geregeld en afgewerkt worden, zo bespaard u veel wachttijd door een complete planning, niemand moet wachten op elkaar.

Tip 12 : Waarom aannemers vergelijken?

(een tip van) Olivier Beherman
Vergelijk altijd diverse projectontwikkelaars uitvoerig met elkaar. Er zit vaak veel verschil in kosten, oplevering en vele andere aspecten. Verstandig is het om u ook eens te verdiepen in het portfolio van reeds opgeleverde projecten

Tip 11 :De Vlaamse energieprestatieregelgeving  voor nieuwbouw en renovatie

(een tip van) Thermodetect
Sinds 1 januari 2006 is de Vlaamse energieprestatieregelgeving van kracht. Dit impliceert dat elke nieuwbouw of verbouwing een wettelijk bepaald niveau van energievoorziening (verwarming, elektriciteit) en energiebesparing (isolatie, alternatieve energiebronnen) moet halen en voldoen aan de EPB-eisen. Deze waarde van het EPB wordt uitgedrukt in een graad van thermisch isolatie (K-peil) en een niveau van energieverbruik (E-peil). Het E-peil is afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen, de technische installaties, de oriëntatie van het gebouw, .... Hoe energievriendelijker de woning, hoe lager het E-peil.

Tip 10 : Verwijderen van asbest

(een tip van) Kuijper Sloopwerken
Boor of zaag nooit zomaar in asbest, hierbij komen zeer schadelijke stoffen vrij. Laat dit het beste over aan professionals.

Tip 9 : Kopen of bouwen, wat kan je lenen?

(een tip van) Bouwbedrijf RTA
De eerste vragen die je je moet stellen als je een woning wil aankopen of bouwen is de plaats waar je wil wonen, het soort woning dat je zoekt en of het wel betaalbaar is. Voor het bepalen van je budget is het belangrijk om te weten hoeveel je kan gaan lenen bij de bank. Normaal houden de banken als norm dat 30% van het inkomen mag besteed worden aan kredietlasten. Als je een hoog inkomen hebt en er dus meer ruimte is kan die norm wel overschreden worden in de meeste gevallen.

Tip 8 : Hoe de kwaliteit van een bouwgrond onderscheiden?

(een tp van) BCA bouwt beter
Op zoek naar uw perfecte bouwplek? Brandnetels en knotwilgen wijzen dikwijls op vochtige en dus onstabiele grond waar diepsondering is aangewezen! Informeer u goed om niet voor financiële verrassingen te komen staan alvorens het bouwen van start gaat.

Tip 7 : Waarom uw woning goed ventileren?

(een tip van) Vochtbestrijding Tibas
Ventileer tijdig weinig verwarmde plaatsen zoals bergruimtes en slaapkamers anders kan schimmelvorming ontstaat. Een te hoge relatieve luchtvochtigheid is schadelijk voor uw gezondheid en voor uw omgeving.

Tip 6 : Wat is een sleutel-op-de-deur bouwformule in de woningbouw

aannemer woningbouwDenkt u er aan een nieuwe woning of huis te bouwen dan zou u kunnen opteren om dit via een sleutel-op-de-deur formule te doen. Bij dergelijke sleutel-op-de-deur formules spreekt u één bouwonderneming aan, ook wel SOD bouwonderneming genoemd die dergelijke formule aanbiedt die vervolgens de gehele bouw van de woning voor hun rekening gaan nemen tot het plaatsen van de ramen en deuren toe.

Een sleutel-op-de-deur formule is dus als het ware een all-in formule die u bespaart om alle betrokken partijen, die u bij een traditionele woningbouw dient in te schakelen, zelf te contacteren. In een sleutel-op-de-deur formule is het de bouwonderneming die alles voor u regelt. Het grote voordeel van een dergelijke bouwformule is dat technisch alles beter op elkaar afgestemd zal zijn dan indien u zelf eenieder dient te benaderen. De bouwfirma kan hierdoor precies en ook volgens een strakker tijdsschema werken. Zij weten namelijk wanneer de grondwerken klaar zijn, wanneer de fundering of kelder  kan gebouwd worden, wanneer de metselwerken  kunnen gestart worden, wanneer de ramen en deuren  kunnen geplaatst worden en zo meer.

Als u alles zelf zou regelen, is dit geen akkefietje. Een bijkomend voordeel is tevens de prijssetting. Via een sleutel-op-de-deur formule, waar de bouwonderneming alles voor u regelt, krijgt u tevens één prijsofferte waarin alle bouwelementen vervat zitten. Een kant-en-klare woning in één prijsofferte dus. De meeste SOB bouwondernemingen beschikken tevens over eigen architecten die de woning volledig uittekenen doch staat het u uiteraard vrij om een eigen architect te raadplegen. Aan een sleutel-op-de-deur formule zijn weliswaar bepaalde betalingstermijnen gebonden. Zo betaalt u per schijf die afgewerkt wordt.

Let wel dat deze schijven en de betalingsmodaliteiten vastgelegd zijn in de “wet Breyne” die tevens garandeert dat eenmaal u een contract aangaat, de woning gebouwd wordt, ongeacht of de bouwonderneming in faling zou gaan. Kortom, gaat u een nieuw huis of woning bouwen, denk dan zeker eens aan een sleutel-op-de-deur formule en laat u zeker goed informeren over de mogelijkheden en zeker ook de beperkingen en informeer u goed over de materialen die gebruikt worden en de betalingsmodaliteiten.

De meeste bouwondernemingen die een sleutel-op-de-deur formule aanbieden beschikken tevens over kijkwoningen. Ga daar zeker eens een kijkje nemen of vraag naar referenties en bezoek eens een woning die door de bouwfirma gebouwd werd en doe een babbeltje met de inwoners. Denk erom, bouwen doet u wellicht maar één keer en is kostelijk. Doe het goed, behoedzaam en wees steeds op uw hoede. Ga ook geregeld eens een kijkje nemen op de werf tijdens de werkzaamheden opdat alles verloopt zoals afgesproken. U bent de klant die betaalt, dus u blijft de baas.

Tip 5 : Wat is een architect – aannemers bouwformule in de woningbouw

Naast een sleutel-op-de-deur formule, waar de bouwonderneming alles voor zijn rekening neemt, kan u tevens opteren voor een architect – aannemers bouwformule. Bij deze formule spreekt u een architect aan en gaat u vervolgens zelf verschillende aannemers en onderaannemers contacteren om prijzen te vergelijken en opdrachten te verstrekken. In deze gaat u samen met de architect alle aannemers per bouwdeel zoals funderingen, metselwerken voor de ruwbouw, vloeren, ramen en deuren, en zo meer zelf benaderen en aanstellen wat u uiteraard de mogelijkheid biedt om zelf te bepalen welke aannemer u kiest.

Een nadeel is wel dat het opzetten van dergelijke bouwformule geen akkefietje is en veel tijd en energie vergt. Dit zowel in de voorbereiding als tijdens de werken waarbij de kunst erin bestaat alle werken goed op elkaar te laten opvolgen. Bespreek dan ook goed en concreet met de architect hoe u alles best aanpakt opdat u straks niet met teveel kopzorgen opgezadeld zit en het bos nog door de bomen ziet.

Tip 4 : Een architect of hoofdaannemer of onderaannemingen bouwformule?

Waagt u zichtzelf niet in een directe contactname en organisatie van alle onderaannemingen per bouwdeel zoals in voorgaande bouwformule, dan kan u tevens opteren voor een architect-hoofdaannemer-onderaanneming bouwformule. Bij deze formule stelt u een architect aan en een hoofdaannemer die beiden uw enige contacten zijn. Zij gaan vervolgens alle onderaannemingen per bouwdeel contacteren en aanstellen. Dit uiteraard met uw goedkeuring. Deze bouwformule is gelijkaardig aan de sleutel-op-de-deur formule doch biedt u meer vrijheid in het bepalen van de materialen en opbouw van de bouwdelen.

Tip 3 : Wat zijn de mogelijke bouwmethodes in de woningbouw?

Als u een huis of woning gaat bouwen dan heeft u een keuze uit verschillende bouwstijlen waaruit uw huis kan opgebouwd worden. Een eerste en tevens meest toegepaste bouwstijl is het metselen van bakstenen waarbij muren en gevels via een bepaalde soort baksteen en mortelspecie worden gemetseld. Deze bouwwijze heeft thans het nadeel dat omwille van de metselwerken veel water wordt gebruikt dat gedroogd dient te worden wil men kunnen starten aan de binnenafwerking.

Een alternatief op het metselen van bakstenen is het verlijmen van de bakstenen. Bij deze bouwstijl worden de bakstenen op elkaar verlijmd via een specifieke verlijming die afgestemd wordt op de soort bakstenen die worden gebruikt. Het voordeel van deze bouwwijze is dat water vermeden wordt en dat tevens sneller gebouwd kan worden.

Naast bakstenen kan u tevens opteren voor een houten woning waarbij de volledige woning uit massief hout of samenstelde houten planken wordt gebouwd. Hierbij wordt eerst een skelet gebouwd waartegen de houten planken worden bevestigd. Deze bouwtechniek is zéér snel en kan in enkele weken al gerealiseerd worden.

In de hedendaagse bouwtechniek worden tevens meer en meer technieken uit de industriebouw toegepast. Denk hierbij aan een industrieel metaal skelet dat wordt gebouwd waartussen vervolgens bijvoorbeeld betonpanelen, al dan niet geïsoleerd, geplaatst worden of waartussen een muur gemetseld wordt.

Een andere mogelijke bouwmethode is de prefabwoning waarbij de wanden en gevels in een fabriek op maat voorgeproduceerd worden en vervolgens kant-en-klaar worden aangeleverd op de bouwwerf waar ze op de kelder of fundering worden geplaatst. Deze bouwmethode is uiteraard zéér snel.

Een bouwtechniek die langzamerhand meer en meer vaste voet op de markt krijgt is het bouwen met stro. Hierbij wordt een houten skelet gebouwd waartussen strobalen geplaatst wordt. Deze bouwmethode is weliswaar nog vrij nieuw doch krijgt meer en meer aandacht aangezien het thema groen en ecologisch bouwen hierbij centraal staat.

Een laatste bouwtechniek is de betonbouw. Bij deze bouwmethode wordt beton gegoten in voorgeproduceerde structuren die veelal opgebouwd zijn uit hout. Via deze structuren wordt eerst een soort bekisting gemaakt volgens de patronen van de gevel waarin vervolgens beton wordt gegoten. Kortom, denkt eraan een nieuwe woning of huis te bouwen, dan zijn er tal van bouwtechnieken die kunnen toegepast worden. Spreek er over met uw architect of aannemer.

Tip 2 : Waarom een veiligheidscoördinator bij woningbouw?

Als u gaat bouwen of verbouwen, renoveren en er zijn twee aannemers die hetzij tegelijkertijd, hetzij opeenvolgend werken uitvoeren, dan dient u een veiligheidscoördinator in te schakelen die veelal door de architect of de aannemer wordt aangewezen. Een veiligheidscoördinator is een persoon die het bouwproject coördineert vanuit het veiligheidsoogpunt en wel tussen architect, bouwheer en aannemer. De taak van de veiligheidscoördinator is tweedelig.

Een eerste taak is te vinden bij het uittekenen van het bouwontwerp, bij de architect of studiebureau waarbij de veiligheidscoördinator de veiligheidsaspecten theoretisch analyseert en beoordeelt. Een volgende taak is te vinden bij de uitvoering van de werken waar hij zal toezien op de veiligheid gedurende werken. Indien de arbeidsinspectie, bij een inval op de werkzaamheden, vaststelt dat geen veiligheidscoördinator werd aangesteld, dan kunnen forse boetes opgelegd worden.

Aannemer woningbouw villa TIPS

Tip 1 : Eindelijk duidelijke regels voor bouwvergunningen

Vanaf 01 december 2010 wordt de Vlaamse regelgeving rond bouwvergunningen eindelijk duidelijker. Tot voordien was het vaak onduidelijk voor welke werken of uitbreidingen je een vergunning nodig had. Op 01 december verandert dat. Een bouwvergunning is dan niet meer nodig voor uitbreidingen zonder dak tot 80m². Daaronder valt ondermeer een zwembad, oprit, terras, een vijver en zo meer. Bij bouwsels die wel overkapt zijn zoals een garage, een tuinhuis, duiventil is een maximum van 40m². Alles wat groter is dan die oppervlakte moet vergund zijn. Ligt het bouwsel tevens meer dan 30 meter van de woning dan is een vergunning eveneens vereist. Nog vragen, vraag om advies bij uw aannemer.