U bent hier : / Home / Isolatiematerialen – 16 tips en advies voor de beste isolatie

 

Isolatiematerialen – 16 tips en advies voor de beste isolatie

Isolatie naisoleren spouwmuur woning TIPS

♥ Leuk isolatiemateriaal kopen
- bol.com / isolatiemateriaal
- Amazon / isolatiemateriaal

FILMTIP
Leuke isolatie tips - Consumentenbond

NIEUW - Tip 16 : Goed isoleren = isolatiematerialen + isoleertechniek

(een tip van) Techdeli
Gaat u isoleren? Bij keuze uit de diverse beschikbare isolatiematerialen wordt u al gauw aangetrokken door de hoge isolatiewaardes van PUR isolatieplaten. Houdt u hierbij wel rekening dat het zeer nauwkeurig werken kan vereisen om de stugge PUR-plaat ook daadwerkelijk op de goede maten te snijden, en goed te laten aansluiten op de constructie. Dit om te zorgen dat er geen koudebruggen ontstaan.

Een steenwol of een glaswol van gelijke dikte heeft wellicht een wat lagere isolatiewaarde, maar biedt door de flexibiliteit van het materiaal in z'n totaliteit vaak een beter aansluitend geheel en daardoor beter afgedicht resultaat, waardoor de totale isolatiewaarde van het geheel vaak minstens evengoed is.

Tip 15 : Goed isoleren, vergeet niet te ventileren

De laatste jaren worden we sterk aangemoedigd om onze woning goed te isoleren. Via allerhande subsidies en de wetenschap dat goed isoleren energie bespaart, zijn we met ons allen sterk begaan met het isoleren van alle mogelijke bouwdelen van de woning zoals de zolder, het dak, de ramen, de vloer, tochtvrije deuren, en zo meer. Om goed te isoleren weet ook eenieder dat het luchtdicht isoleren voornaam is om zowel vochtproblemen als tochtkanalen te vermijden. Doch wringt hier het schoentje.

Door het luchtdicht isoleren wordt de woning onvoldoende geventileerd waarbij een Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat dit gebrek aan ventilatie in de woning leidt naar allerhande ziektes en kwaaltjes. Men raadt dan ook aan om naast het goed isoleren tevens aandacht te besteden aan het goed ventileren van de woning en alle individuele leefruimtes.

Tip 14 : Waarom uw kruipkelder isoleren?

(een tip van) Huisfocus
Wist u dat het isoleren van de bodem van de kruipruimte zorgt voor een hogere temperatuur in de kruipruimte. Dit komt omdat het vocht in de lucht wordt weggenomen. Doordat de lucht in de kruipruimte lager is, zal de vloer waar u op loopt warmer zijn. Dit verhoogt het leefklimaat in de woning aanzienlijk! Het grote bijkomende voordeel is dat er geen vocht vanuit de kruipruimte meer in de vloer en wanden kan trekken. Dit helpt met het voorkomen van ernstige constructie ongemakken in de toekomst.

Tip 13 : Goed isoleren, denk naast isolatiematerialen ook aan koudebruggen!

(een tip van) Bouwbestel - Berlicum Nederland
Het isoleren van uw huis is uiteraard een nuttige zaak. Isolatiemateriaal van een goede kwaliteit is echter niet goedkoop. Het is dan wel zo fijn om maximaal te profiteren van uw investering! Veel mensen die hun huis isoleren vergeten thans één belangrijke stap! Gaat u uw huis isoleren. Vergeet dan niet de naden van de isolatie goed af te tapen, om zo koudebruggen te voorkomen. Kijk dus goed waar de isolatie aansluitpunten heeft met bijvoorbeeld de dakconstructie en tape deze af met isolatietape of een ductape.

Tip 12 : Wat zijn koudebruggen bij het isoleren?

We spreken over een koudebrug als de isolatie een onderbreking kent. Als twee isolatieplaten niet goed tegen elkaar liggen bijvoorbeeld waardoor een luchtspleet tussen beide platen aanwezig is dan is dit een koudebrug. Als een isolatie rondom de kozijnen bijvoorbeeld niet goed aansluit tegen de isolatie van de muren dan vormen zich ook hier koudebruggen.

Het grote probleem van koudebruggen is dat deze koud zijn omwille van de koude buiten waarbij we in vorig punt al gezegd hebben dat warme lucht tegen koude oppervlaktes condenseert en waterdruppels vormt. Bijgevolg zal de warme lucht binnen in de woning tegen de koude koudebruggen condenseren waardoor vochtvlekken ontstaan. Bij het ontwerp van de woning door de architect dient dan ook rekening gehouden te worden met de vorming van en het vermijden van koudebruggen.

Ook bij de bouw van de woning door de aannemer dient de mogelijke vorming van koudebruggen vermeden te worden wil men later niet met zichtbare of onzichtbare vochtproblemen geconfronteerd worden.

Tip 11 : Waarom de spouwmuur van uw woning goed isoleren?

(een tip van) Isolatienet - 's-Hertogenbosch Nederland
Het isoleren van uw spouwmuur is een zeer rendabele investering: voor uw portemonnee als ook voor het milieu. Spouwmuurisolatie levert namelijk een energiebesparing op variërend van 9 tot 11 m3 gas per vierkante meter, per jaar! Dit betekent dat u in circa drie jaar uw investering in spouwmuurisolatie geheel heeft terugverdiend.

De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van spouwmuurisolatie, met subsidie. Deze subsidie van de overheid of gemeente kan deze terugverdienperiode zelfs nog verkorten. Een ander voordeel van spouwmuurisolatie is wel dat u van de werkzaamheden nagenoeg geen hinder ondervindt.

Tip 10 : Welke isolatiepremies zijn er voor u?

(een tip van) Deiso - Roeselare België
Wist u dat er naast de premies voor dakisolatie van de federale overheid en Vlaamse gemeenschap nog andere premies te verkrijgen zijn. Zoals de gemeentelijke premie, de premie van de netbeheerder, een verbeteringspremie, een extra premie voor beschermde afnemers. Dit jaar zijn er enorm veel premies beschikbaar. Voor inlichtingen kan u altijd terecht bij het gratis nummer 1700 van de overheid.
Let op - De wetgeving wijzigt steeds waardoor de informatie niet up-to-date kan zijn

Tip 9 : Isoleren van een dak, denk ook aan het luchtdicht maken

(een tip van) Deiso - Roeselare België
Wist u dat het luchtdicht maken van uw dak al even belangrijk is als het isolatiemateriaal zelf. Stilstaande lucht isoleert namelijk meer dan alle isolerende materialen. ( de met gas gevulde materialen uitgesloten )stilstaande lucht heeft een labdawaarde van 0,025 enkel de met gas gevulde isolatiematerialen isoleren beter. Maar dat gas blijft niet eeuwig aanwezig natuurlijk. Stilstaande lucht is dus de sleutel bij isolatiewerkzaamheden.

Tip 8 : Welke isolatiematerialen gebruiken per bouwdeel?

(een tip van) Isotrie - Gent België

A. Isoleren van een muur:
Mogelijkheid 1 : met klassieke materialen. Op de buiten muur wordt er isolatie geplaatst daarna nieuwe buitenmuur: vrij duur en probleem van koude bruggen.
Mogelijkheid 2 : met PUR. De PUR wordt geinjecteerd in de bestaande spouwmuur. Interessant wat betreft prijs, naadloos gespoten, dus geen koude bruggen

B. Isoleren van een vloer:
Bij gespoten PUR, kan je rechtstreeks op de leidingen isoleren, geen uitvulchape nodig. Je wint aan opbouwhoogte. 4 Cm PUR = 16 cm Isolerende mortel, je hebt minder plaats nodig. Het geheel wordt in één keer gespoten. Dus geen koude bruggen.

C. Isoleren van een dak/plafond:
Isoleren van een dak is geen lachertje. De constructie zit meestal zodanig in elkaar dat er veel hoekjes en kantjes zijn. Met PUR kan het dak naadloos worden geïsoleerd. Zodanig dat er geen kieren en/of spleten meer zijn. Door deze perfecte bewerking is er nadien ook geen dampscherm meer nodig om eventuele fouten in de isolatie op te vangen. Opm: Door het belastingsvoordeel + premies is een investering in dakisolatie in minder dan 1 jaar terugverdiend

D. Isoleren van een kruipkelder
Wist u dat 20 % van uw energieverlies in uw woning te wijten is aan een niet geïsoleerde vloer. Met gespoten PUR kan je dit probleem oplossen. In een bestaand huis isoleren wij de plafond van de kruipkelder. Naadloos, zonder kieren en/ of spleten

Tip 7 : Wat zijn de warmte-transmissiefactoren bij isolatiematerialen?

Warmtetransmissie of warmtetransport is het bewegen van warmte of koude dat steeds van een warme zijde naar een koude zijde gebeurt. Deze warmte kan via drie mogelijke wijzen getransporteerd worden zijnde via straling, denk aan de zon bijvoorbeeld, via conductie wat het warmtetransport via een bepaald materiaal aangeeft of via convectie hetgeen het transport is via een bepaalde stroming.

woningisolatie

Om deze warmtetransmissiefactoren even nader te verklaren even een voorbeeldje. Laat water koken op een kachel en je kan de drie transportmiddelen waarnemen. Houd je hand enkele millimeters aan de zijde van de pot en je voelt warmte. Dit is straling. Houd je hand tegen de pot (pas op voor verbranding) en de kookpot voelt heet aan. Dit is conductie doorheen het materiaal. Als het water kookt zie je boven het water de waterdamp die omhoog stijgt. Dit is convectie.

Als u een woning gaat verwarmen in de winter dan zullen alle warmtetransmissiefactoren optreden. Wenst u goed te isoleren, dan dient het isolatiemateriaal tegen alle warmtetransmissiefactoren een goede weerstand te bieden waarbij elk isolatiemateriaal al dan niet een eigen specifieke techniek zal hebben.

Indien een isolatiemateriaal geen weerstand kan bieden tegen al deze warmtetransportfactoren dan is het aan te raden een combinatie van isolatiematerialen te gebruiken opdat de samenstelling alsnog optimale weerstand biedt.

Tip 6 : Krijgt u premie bij na-isoleren van een spouwmuur?

(een tip van) Spouwmuurisolatie Overijse - België
Het na-isoleren van de spouwmuur geeft u niet alleen een onmiddellijke comfortverhoging maar is ook uiterst snel terugverdiend. In tegenstelling tot andere energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, zijn er geen bijkomende onderhoudskosten aan spouwmuurisolatie verbonden.

Maar het is toch even opletten. Enkel ATG gecertificeerde bedrijven kunnen u na uitvoering van de werken een attest van gelijkvormigheid afleveren. Via dit attest kan u de nodige premies aanvragen voor de geïnstalleerde spouwmuurisolatie.

Tip 5 : Wat zijn R-waarde en U-waarde van isolatiematerialen?

De R-waarde en U-waarde zijn waarden die staan voor de warmteweerstand van een bepaald isolatiemateriaal of een bouwdeel van de woning. Het doel van een isolatiemateriaal is uiteraard het tegenhouden van de warmte en/of koude die penetreert doorheen een bouwdeel ofwel warmtetransmissie. Om aan te geven hoeveel warmte of koude verloren gaat, zijn de R-waarde en U-waarde cijfers die het verlies aangeven. Ze worden aangegeven als energieverlies per oppervlakte.

Des te hoger het cijfer van de R-waarde hoe beter de isolatiekwaliteit. Des te lager het cijfer van de U-waarde, eveneens des te beter de isolatiekwaliteit. De R-waarde en U-waarden zijn derhalve elkaars tegengestelde waarbij, volgens ISO6946, de R=1/U verhouding geldt. De R-waarde wordt aangegeven door m²K/W en de U-waarde wordt aangegeven in W/m²K. Naargelang de aard van het bouwdeel zijn er maximale en minimale waardes van kracht.

  • Vloer: Umax = 0,6 W/m²K
  • Dakbedekking of plafond: Umax = 0,4 W/m²K
  • Muren: Rmin = 1,0 m²K/W
  • Deuren en poorten = Umax = 2,9 W/m²K
  • Transparante scheidingsconstructies = Umax = 2,5 W/m²K
  • (Let op) De wetgeving kan wijzigingen waardoor de informatie niet steeds up-to-date is

Overisoleren bestaat niet

Dit zijn de minimale en maximale isolatiekwaliteiten die dienen toegepast te worden, doch staat het u uiteraard vrij om sterker te isoleren dan vooropgesteld want in isoleren geldt de regel: “overisoleren bestaat niet”. Naast voorgaande R- waarde en U-waarde is er ook nog de lambda waarde. Deze waarde geeft de warmtetransmissie van een bepaald materiaal aan. Hieruit kan de R-waarde of U-waarde berekend worden en wel door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambda waarde die dan resulteert in de R-waarde. De R-waarde of U-waarde is tevens bepalend voor het K-peil die berekend wordt door de architect en de aannemer.

Tip 4 : Wat met luchtdicht isoleren?

Als men gaat isoleren dan dient, naargelang het type isolatiemateriaal, tevens gewerkt te worden met dampschermen. Dampschermen hebben als doel de damp ofwel het vocht in de lucht tegen te houden of net door te laten.

Warmtetransmissie geschied altijd van warmte naar koude waarbij warme lucht condenseert als het in aanraking komt met een koud oppervlak. Denk hierbij maar aan een koude colafles die uit de koelkast gehaald wordt en in een warme ruimte wordt geplaatst. Aan de buitenzijde zal de warme lucht tegen de koude colafles condenseren en waterdruppels vormen.

Deze waterdruppels of condensatie kan thans zichtbare of onzichtbare vochtproblemen veroorzaken in de bouwconstructie zoals vochtplekken of schimmel ofwel verrotting van de constructie. Om al deze problemen te vermijden dienen dampschermen geplaatst te worden. Bij het isoleren worden twee dampschermen gebruikt. Aan de warme zijde van de isolatie wordt een dampwerend dampscherm geplaatst, hetgeen de vochtige damp tegenhoudt, en aan de koude zijde van de isolatie een dampdoorlatend scherm geplaatst hetgeen de damp doorlaat die alsnog in de isolatie of bouwconstructie zou zitten of raken.

De kunst bij het goed isoleren bestaat er dan ook in geheel luchtdicht te isoleren. Er zijn de dag van vandaag ook isolatiematerialen die op zich dampwerend zijn en derhalve geen dampschermen vereisen waardoor optimaal luchtdicht kan geïsoleerd worden.

Tip 3 : Waarop letten bij het isoleren van een dak en plafond?

Het dak en plafond zijn de meest gevoelige plaatsen om te isoleren aangezien warmte steeds stijgt en deze dus steeds via het plafond of het dak zal trachten te ontsnappen.

Gemiddeld gaat ca 30% van de warmte verloren via het dak, 20% via de muren , 10% via de vloer en 15% via de ramen. Dit geeft aan dat het dak en het plafond de meest gevoelige plaatsen zijn om te isoleren.

Let op voor vochtproblemen bij plafonds

Hierbij komt dat de warmte zich bovenaan tegen het dak of plafond zal nestelen wat betekent dat het plafond en het dak zeer gevoelig worden voor mogelijke zichtbare of onzichtbare vochtproblemen. Deze vochtproblemen ontstaan als de warme lucht tegen de koude delen van het dak of plafond, gecreëerd door bijvoorbeeld koudebruggen, slaat en condenseert waardoor waterdruppels worden gevormd die uiteraard te vermijden zijn. Daarom is het goed isoleren van een dak of plafond cruiciaal.

Welk isolatiemateriaal wordt gebruikt is minder van belang, zolang de isolatiekwaliteit (R-waarde of U-waarde) goed is en voornamelijk luchtdicht geïsoleerd wordt waarbij de plaatsing van de dampschermen aan warme en koude zijde zéér belangrijk wordt.

Wat is een warm dak of koud dak?

Bij het isoleren van een dak kan tevens geopteerd worden voor een kouddak isolatietechniek of een warmdak isolatietechniek waarbij de soort bepaald wordt door de locatie van de isolatie ten aanzien van de dakconstructie.

Indien de isolatie tussen de kepers en de tengellaten van de dakconstructie wordt geplaatst dan spreken we over een warm dak. Wordt de isolatie thans tussen de spanten of gordingen aangebracht dan spreken we over een koud dak wat voornamelijk bij het na-isoleren toegepast wordt aangezien bij een kouddak isolatietechniek geen afbraak van het dak vereist is. Kortom, gaat u uw dak isoleren, informeer u dan goed bij uw leverancier van isolatiematerialen en informeer u over de dampschermen.

Tip 2 : Waarom je leidingen goed isoleren en wat bij gesprongen leidingen?

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Je zou het niet meteen denken maar elk jaar opnieuw wordt de brandweer ingeroepen voor gesprongen leidingen. De winter kan zich wel eens van zijn strengste kant laten zien waarbij aanzienlijke vriestemperaturen heersen. Als men dan waterleidingen heeft die niet geïsoleerd zijn of die langdurig aan de vrieskou blootgesteld staan, dan kan het gebeuren dat de leidingen springen. Dit gebeurt doordat het water bevriest en het ijs uitzet waardoor de waterleiding stuk barst

Als het vervolgens gaat dooien en er weer water door de gesprongen leiding stroomt, dan kan je voor onaangename verrassingen komen te staan waarbij de brandweer paraat staat om eerste en dringende hulp te bieden zoals het wegpompen van het overtollige water uit de kelder.

Heb je zelf zo een nare situatie, probeer dan zo snel mogelijk de hoofdkraan dicht te draaien waardoor het stromende water alvast gestopt wordt. Is al het water eenmaal weggepompt dan kan de loodgieter gebeld worden om de gesprongen leiding te repareren. Laat het in ieder geval niet zo ver komen en controleer je leidingen voor elke winter. Isoleer en bescherm de leidingen waar nodig.

Tip 1 : Hoe een plat dak isoleren en waar isolatiematerialen aanbrengen?

(een tip van) Isolatie-net
Een veel voorkomende fout is dat men gaat isoleren juist bij een koud dak (bijvoorbeeld dakkapellen). Een plat dak moet altijd aan de buitenkant gesoleerd worden en nooit aan de onderkant. Als het dak aan de onderkant wordt gesoleerd, gaat het hout rotten ten gevolge van de condensvorming tegen het koude gebitumineerde dakbeschot.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Wat zijn de 10 voordelen van PUR isolatie
- Centrale verwarming - TIPS
- Vloerverwarming - TIPS
- Warmtepompen TIPS
- Airconditioning - TIPS
- Dakmaterialen - TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.

Categorieën en thema's
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

♥ Leuke PROMOTIES - bol.com / aanbiedingen - Amazon / promoties - Amazon Prime streaming - Sunweb / zonvakanties