Tuinverlichting buitenverlichting – gratis TIPS en informatie uit België en Nederland

U bent hier : Home > Tuin > Tuinverlichting

Op deze pagina vindt u praktische TIPS en informatie over tuinverlichting en buitenverlichting of solar verlichting, u aangeboden door de vakman en vakvrouw uit uw buurt vanuit België en Nederland.

tuinverlichting solar verlichting in uw tuin TIPS

TIPS van de Vakman en Vakvrouw (Artikelen)

Tips van de vakman vakvrouw

Artikel 1 = ... zie volgende update.

Uw Artikel en website LINKS hier toevoegen? Zie pagina contact


Tuinverlichting op zonne-energie voor- en nadelen (een tip van) Lichtkoning

Als u buitenverlichting of tuinverlichting aankoopt die werkt op zonne-energie moet u rekening houden met de voor- en nadelen van dit soort verlichting. De grote voordelen zijn u waarschijnlijk wel duidelijk, namelijk: geen stroomverbruik en dus geen elektriciteitskosten, geen aanleg nodig van elektriciteitsdraden, natuurvriendelijk, goedkoop in aankoop en handig. Mogelijke nadelen zijn echter dat tuinverlichting op zonne-energie zelden als primaire verlichting kan gebruikt worden aangezien dit soort verlichting over het algemeen zeer weinig licht geeft. Daarom is het vooral geschikt dit soort verlichting aan te kopen als aanvullende verlichting voor uw tuin. Natuurlijk kan u ook gewoon meer en krachtigere exemplaren kopen die iets duurder zijn.

Tuinverlichting als sfeerverlichting (een tip van) Garden Industries

Tuinverlichting mag niet verblindend zijn. Zorg er dus voor dat u niet te veel tuinverlichting plaats maar wel genoeg. Raadpleeg een deskundige of ga zelf op zoek op het internet om voldoende informatie te verzamelen. Uiteraard kan uw leverancier u hierin steunen!

Algemene informatie

Tuinverlichting, enkele praktische tips

tuinverlichtingHeeft u een tuin waarvan u ook in de avonden wil van genieten, dan kan tuinverlichting uw ideaal hulpmiddel zijn. Tuinverlichting is er in vele soorten, modellen en uitvoeringen waarbij we twee voorname groepen onderscheiden namelijk solar verlichting, waarbij zonne-energie en batterijen de verlichting voeden, of elektrische verlichting die gekoppeld staat aan de netspanning van de woning. Het voordeel van solar verlichting is uiteraard dat geen netwerk van elektrische bedradingen doorheen in tuin moeten aangelegd worden om stroom aan te voeren, het nadeel is dan weer dat de zonnecellen van de solar verlichting niet in de schaduw kunnen geplaatst worden en in lichtsterkte of verlichtingstijd afhankelijk zijn van het aantal uren zonneschijn. Indien u tuinverlichting in uw tuin wenst aan te brengen, dan dient u even na te gaan welk doel de tuinverlichting zal hebben. Is het doel functioneel, een pad verlichten bijvoorbeeld, of is het doel louter een bepaalde sfeer in de tuin te creëren.

Beide doelen hebben verschillende verlichtingen. Bij functionele tuinverlichting kan u best opteren voor fellere lichten die een bepaalde plaats of locatie goed verlichten waar bij sfeerverlichting de lichtsterkte eerder lichter kan genomen worden en het ontwerp van de verlichting met direct licht of indirect licht mee kan bijdragen tot het wow-effect in de tuin.

Tevens kunnen makkelijk kleuren als een sfeerverlichting genomen worden waardoor het wow-effect fors vergroot. Naast de keuze van de soort tuinverlichting is ook de plaats waar u de verlichting plaatst bepalend voor het effect dat u wenst te creëren. Zo kan u bepaalde borders of bloemen extra in de schijnwerper plaatsen of kan u rustieke plaatsen creëren door de lichtsterkte wat af te zwakken. Kortom, er zijn vele mogelijkheden en soorten tuinverlichting waarbij uw smaak, functionaliteit en doelstelling bepalend zal zijn voor de juiste keuze.

Enkele praktische tips
1) Bepaal de doelstelling van uw verlichting, functioneel of sfeer
2) Werk van laag naar hoog (laag tegen de woning, hoog achteraan in de tuin)
3) Plaats solar verlichting niet in schaduw zones
4) Gebruik beschermde elektrische bedrading volgens de richtlijnen
5) Gebruik bij voorkeur LED verlichting, bespaart energie en gaat langer mee
6) Breng sfeer in de tuin door gekleurde tuinverlichting (bij fontein of vijver bijvoorbeeld)
7) Zowel het lichtarmatuur als de verlichting biedt wow-effect
8) Monteer de verlichting stevig, bestand tegen stormwinden, enz...
9) Leg uw bedrading waar u geen planten heeft staan, geen omspitten enz...
10) Laat u goed adviseren bij uw elektrische koppelingen en schakelingen

Meer tips bij volgende update.
Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.

ZIE OOK:
> Binnenverlichting woning
> Domotica en automatisatie
> Elektriciteitswerken
> Tuinontwerp en tuinarchitect
> Tuinmeubelen
> Tuinaanleg
> Terrassen en wandelpaden