U bent hier : / Home / Tuinafsluitingen en tuinhekken in België – TIPS en advies

 

Tuinafsluitingen en tuinhekken in België – TIPS en advies

Wil je tuinhekken of tuinafsluitingen laten plaatsen, waarop moet je dan zeker letten? Op deze website vind je leuke weetjes met TIPS en advies over tuinhekken.

Tuinhekken met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Tuinhekken en poorten in België + promoties
- zie volgende update

Uw link hier? Meer info

Tip 15 : Handige tips voor het kopen en plaatsen van tuinhekken:

Ludo claes TIPS1. Doel en stijl
Overweeg het doel ervan voordat u een tuinhek installeert. Bent u op zoek naar privacy, veiligheid of gewoon een decoratief tintje? Kies ook een stijl die past bij de esthetiek van uw tuin.

2. Materialen
Selecteer het juiste materiaal voor uw afrastering op basis van uw voorkeuren, budget en klimaat. Veel voorkomende opties zijn hout, vinyl, metaal en composietmaterialen. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van duurzaamheid, onderhoud en uiterlijk.

3. Hoogte
Bepaal de juiste hoogte voor uw afrastering op basis van het doel ervan. Voor privacy kan een groter hek nodig zijn, terwijl een korter hek voldoende kan zijn voor decoratieve doeleinden. Controleer de plaatselijke regelgeving, aangezien er in uw omgeving mogelijk beperkingen gelden voor de hoogte van de afrastering.

4. Fundering
Zorg voor een stevige fundering van uw schutting door de schuttingpalen goed te plaatsen. Graaf paalgaten tot de juiste diepte, meestal ongeveer een derde van de totale lengte van de paal, en gebruik beton om ze op hun plaats te bevestigen. Dit zal helpen voorkomen dat u in de loop van de tijd gaat leunen of verschuiven.

5. Afstand
Houd rekening met de afstand tussen hekpalen en panelen. Te veel ruimte kan de privacy en veiligheid in gevaar brengen, terwijl te weinig ruimte ervoor kan zorgen dat het hek afgesloten aanvoelt. Streef naar een balans die past bij jouw behoeften en voorkeuren.

6. Onderhoud
Regelmatig onderhoud is essentieel om uw tuinschutting er mooi uit te laten zien en goed te laten functioneren. Dit kan bestaan uit schoonmaken, schilderen of beitsen, en het repareren van eventuele schade. Kies een onderhoudsarm materiaal als u het onderhoud liever tot een minimum beperkt.

7. Poort
Als uw tuinhek een poort heeft, zorg er dan voor dat deze correct is geïnstalleerd en functioneert. Kies een poortgrootte die gemakkelijke toegang biedt voor mensen, huisdieren en apparatuur. Overweeg indien nodig een slot toe te voegen voor de veiligheid.

tuinhekken tuinafsluiting tuinomheining veiligheid in uw tuin TIPS

8. Beplanting
Plaats planten langs de heklijn om het uiterlijk te verzachten en de schoonheid van uw tuin te verbeteren. Kies planten die het goed doen in uw klimaat en die het gewenste niveau van privacy of decoratief effect bieden. Denk aan het beklimmen van wijnstokken, struiken of bloembedden.

9. Verlichting
Installeer buitenverlichting om uw tuinschutting te verlichten en de zichtbaarheid ervan 's nachts te verbeteren. Dit voegt niet alleen een decoratief element toe, maar verbetert ook de veiligheid. Kies verlichtingsarmaturen die passen bij de stijl van uw schutting en tuin.

10. Buren
Als uw tuinschutting aan aangrenzende percelen grenst, bespreek dan vooraf uw plannen met uw buren. Ze hebben mogelijk input of zorgen die u kunt bespreken om potentiële conflicten te voorkomen.

11. Juridische overwegingen
Voordat u een tuinhek installeert, dient u de plaatselijke bestemmingsregels en de regels van de vereniging van huiseigenaren te controleren om naleving ervan te garanderen. Zorg voor alle benodigde vergunningen en goedkeuringen om boetes of juridische problemen later te voorkomen.

12. Budget
Stel een realistisch budget in voor uw tuinhekproject, rekening houdend met materialen, arbeid en eventuele extra functies of accessoires. Bedenk of u de installatie zelf gaat doen of professionals inhuurt, en houd rekening met deze kosten in uw budgetplanning.

Door deze tips te volgen, kunt u een tuinhek kiezen en installeren dat uw buitenruimte verbetert, het gewenste functionaliteitsniveau biedt en schoonheid aan uw landschap toevoegt.


FILMTIP
Wat zijn de meest gemaakte fouten bij plaatsen van hekwerk met tips van Gadero


Tip 14 : Je tuin verfraaien, gebruik je tuinafsluitingen eens als tuin

Ludo claes TIPSAls je kijkt naar de meeste tuinen dan zie je steeds weer dezelfde opbouw zijnde opstaande hekwerken die de tuin omkaderen en een lap grond die tot tuin omgevormd wordt met grasperkjes, wandelpaden, bloemenperkjes en zo meer. Dit is de standaard opbouw van vrijwel elke tuin. Thans wordt hierbij een kans gemist en dat is de omheining op zich.

Vaak zijn omheiningen opgebouwd met betonpalen of ijzerpalen waartussen houten schutsels, of betonplaten, of draadwerk wordt geplaatst die ons afschermen van de buren en zorgen voor privacy. Na enkele jaren zijn deze houten schutsels of betonplaten vaak verkleurd of ietwat beschadigd en zien ze er wat dof uit wat de mooie uitstraling van de tuin niet echt ten goede komt. Meer nog, soms wordt de tuin geheel in onrechte gebracht door slijtage of aftakelen van het hekwerk.

Bloemen en planten in je tuinafsluitingen

Waarom dan niet het hekwerk gebruiken als tuin en de omheining voorzien van plantjes en bloemen? Dit klinkt misschien ietwat vreemd maar je zou ervan versteld kunnen staan hoe mooi je je omheining kan maken door groene effecten toe te voegen. Dit hoeft daarom niet over de volledige lengte van je tuin maar je hekwerk op sommige plaatsen groen maken door bloemen of planten verfraait je gehele tuin.

En als je even kijkt naar de grootte aan extra tuin die je zo creëert dan zou je dit ook wel eens kunnen verbazen. Omheiningen en schutsels zijn vaal al snel twee meter hoog en staan omheen de volledige tuin. Dit zijn dus vele vierkante meters aan tuin die je plots wint. Zeker een overweging waard, toch?

Groene tuinafsluitingen, het kan ook super makkelijk

Hier en daar wat klimplanten, al dan niet eerst een klimdraad opzetten waartegen de planten kunnen opklimmen, en ze vormen je doffe omheining al snel om naar groen en mooie bloemen. Heb je houten schutsels, dan kan je tussen de houten platen bloembakken met bloemen ophangen. Let hiervoor wel op het gewicht opdat het niet te zwaar wordt en je schutsels beschadigen.

Ook kan je kant-en-klare groenhagen verkrijgen die je makkelijk tegen je schutsels kan monteren en waarin je planten of bloemen kan planten.

Kortom, heb je een omheining staan, bekijk dan eens of je deze kan verfraaien door er gewoonweg een tuin van te maken. Echt een aanrader.

Tip 13 : Vermijd burenruzie door onjuist plaatsen van tuinafsluitingen

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Er is een duidelijke stijging op te merken van het inwinnen van juridisch advies bij een advocaat of de gemeente bij het plaatsen van tuinhekken en tuinomheiningen. Wat zo makkelijk lijkt als het plaatsen van hekken omheen de tuin, is toch niet zo eenvoudig als je zou denken. Met name omdat de buren in de keuze en plaatsing van de tuinhekken dienen betrokken te worden hetgeen niet steeds vlotjes verloopt.

Wat toonde het onderzoek?

Een onderzoek toonde namelijk aan dat zowel bij de keuze als bij de plaatsing zelf als na plaatsing van tuinhekken, heel wat ergernissen ontstaan wat de relatie met de buren onder spanning zet wat dan weer leidt naar allerhande juridische toestanden. Zo had een buur zelfs nagels en schroeven in een hekwerk geschroefd om de kat van de buren te beletten over het hekwerk te lopen.

Ook wordt wel eens gedacht dat als een hekwerk volledig op het eigen grondstuk wordt geplaatst of indien men de volledige kosten draagt, men zo maar mag kiezen en plaatsen wat men wil. Ook dat is helaas niet waar.

Kortom, denkt u eraan een hekwerk of tuinhekken te plaatsen, overleg goed met je buur en draag er zorg voor dat je naderhand niet in één of andere onenigheid belandt met juridische situaties als gevolg.

Tip 12 : Ideale tuinomheining voor of tegen dieren

(een tip van) Segaf - Kortemark België
Of het nu de bedoeling is om uw huisdier binnen te houden of ongewenste dieren uit uw tuin te weren, iedere diersoort vraagt om een eigen type omheining. Zo is voor zwaardere kippen zoals de Mechelse koekoek, Brahma, ... een lage omheining van 1,30m voldoende. Voor lichtere rassen die nogal graag vliegen zoals de Braekel, Brabantse hoen, en zo meer verkiezen wij een hogere omheining (1,80m) aan.

Tuinafsluitingen of tuinhekken tegen vossen
Zijn er in uw streek vossen, dan wordt een omheining van minimum 1,30 m of zelfs 2 m aangeraden. De maasgrootte mag maximum 3 tot 4 cm zijn en de draad moet aan de buitenzijde van de palen bevestigd. Ontmoedig de vos om over de afsluiting te klimmen d.m.v. een afgeschuinde hoek van 30of plaats een net boven de kippenren.

Geef de vos tenslotte geen kans om onder de afsluiting binnen te geraken. Graaf de draad 50 cm diep in en/of plaats tegels of betonplaten van minimaal 40 cm breed aan de buitenrand van de kippenren.

Tip 11 : Een haag of toch beter tuinafsluitingen?

(een tip van) Groeba - Retie België
Een haag of een afsluiting? Hagen brengen leven in de tuin. Ze zorgen voor een groene omheining waarbinnen u zich geborgen voelt. Omdat hagen de luchtstroom vertragen, voorkomen ze valwinden. Die komen wel voor achter een volle muur, en zijn onaangenaam voor u en voor uw planten.

Bovendien is een haag milieu- en ook budgetvriendelijker dan een muur. Een haag biedt ook een thuis aan vogels, insecten en kleine zoogdieren en helpt zo van uw tuin een klein stukje natuur te maken, waar fauna en flora elkaar mogen ontmoeten en een mooi samenspel vormen.

Tip 10 : Denk bij hekwerken ook aan veiligheid

Tips van de vakman KLEIN(een tip van) Hexta - Zoetermeer Nederland
Plaatsing- en veiligheidswijzer voor Hekwerk en Poorten, let op kabels en leidingen in de grond! U bent wettelijk aansprakelijk voor schades!

Veiligheid: Het kan zijn dat er onder de grond leidingen en kabels lopen op de plaats waar u het hekwerk en/of de poort(en) wilt gaan plaatsen. Het is verstandig om dit eerst na te gaan alvorens u met plaatsing begint. Voor u met plaatsen begint, is het van belang te bepalen waar op uw terrein kabels en leidingen lopen.

Wanneer u daarover twijfelt kunt u een zogenaamde klikmelding uitvoeren. U moet daarvoor bellen met 0800-0080 (NL) of faxen naar 0346-287585 (NL) (landelijke KLIC melding). U ontvangt dan een pakket met tekeningen waarop duidelijk te zien is waar de kabels en leidingen lopen.

Wilt u niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade of letsel ontstaan aan leidingen, kabels, apparatuur, materiaal en personen, dan kan Hexta Hekwerk & Terreinbeveiliging deze klic- melding voor u verzorgen. Wij hopen dat u met de bovenstaande informatie uw hekwerk probleemloos, maar vooral veilig kunt plaatsen. Als u nog vragen heeft, dan zijn wij u graag van dienst.

Tip 9 : Tip voor het plaatsen van houten poorten

(een tip van) Sclimpre fencing - Bevekom België
De klassieke Engelse weidepoorten zijn traditioneel in eik. Ze zijn mooi en duurzaam. Maar dennenhout is een prijsgunstiger alternatief. Mits correct geplaatst hebben ook deze poorten een lange levensduur. De poort mag nergens blijvend in contact zijn met de grond, ook niet in geopende toestand. Dus vooral opletten op hellend terrein.

Tip 8 : Is een dicht tuinhek de beste keuze?

(een tip van) SAS
Om hun privacy te verhogen kiezen gebruikers vaak voor een tuinhek dat volledig dicht gemaakt wordt, zodat buitenstaanders niet kunnen binnen kijken. Hierdoor gaat het hek natuurlijk veel meer wind opvangen. Wanneer men het hek elektrisch wil bedienen dan is deze windbelasting vaak van doorslaggevend belang bij het bepalen van het juiste systeem.

Tip 7 : Wat is kwaliteit bij tuinpoorten

Kies bij aanschaf van een houten poort altijd voor kwaliteit. Kies voor een model waarbij een goede afwatering voorzien is om lelijke vlekken en later ook houtrot te vermijden. Modellen met een groef in de onderste liggers, ook al worden ze afgekit, hebben gegarandeerd een kortere levensduur. Ga dus altijd voor de beste prijs/kwaliteit.

Tip 6 : Tuinafsluitingen in tennis draad?

(een tip van) Anma betonshop - Hoergaarden België
Wist je dat tennis draad type plasitor veel steviger is dan geruite draad eens geruite draad geplooid is kan men deze niet meer rechten. Voordeel van tennis draad is dat deze veerkrachtig is en voor de prijs hoef je het zeker niet te doen

Tip 5 : Waarom een FSC-label bij houten poorten ?

(een tip van) Divari
U wil graag een houten poort en toch milieubewust kiezen. Kies dan voor hout met het FSC-label dat aangeeft dat die houten poort afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

Tip 4 : Waarom tuinafsluitingen in ecofencing

(een tip van) ECOfencing - Bornem België
Een alternatief voor de traditionele houten en betonnen tuinschermen is Ecofencing. Duurzamer dan hout en sterker dan beton. Omdat het materiaal duurzaam en vochtbestendig is, zijn de Ecofencing palen en panelen ideaal als basis voor een houten tuinscherm. Op deze manier komt het hout niet in contact met de grond. De palen en panelen zijn voorzien van een speciale woodgrain coating waardoor ze enorm hard op hout lijken. Het is ook mogelijk om een volledig tuinscherm met Ecofencing op te bouwen.

Tip 3 : Denk aan elektrische bedradingen bij poorten

(een tip van) Folmer hekwerken - Lunteren Nederland
Voordat je het gat dicht gooit met beton is het handig dat je alvast bedrading ondergronds plaatst, ook al wil je nu geen elektrische poort misschien wil je dat in de toekomst wel. Een goede sierpoort gaat immers vele jaren mee.

Tip 2 : Hoe een poort stabiel plaatsen ?

(een tip van) Houten poorten webklik
Een goede tip om uw poort stabiel te plaatsen is om een royaal gat te graven en de palen aan te storten met beton. En natuurlijk het gebruik van verstelbare scharnieren, om uw poort optimaal af te stellen

Tip 1 : Waarop letten bij hekwerken en tuinafsluitingen

tuinhekken schuttingenDenkt u eraan om een tuinhek te plaatsen dan heeft u een brede waaier aan mogelijkheden, materialen en structuren om dit hekwerk te bouwen. Voornaam bij de keuze is het doel van uw tuinafsluiting of hekwerk. Dit kan zijn: Privacy waardoor het hekwerk ondoorzichtig dient te zijn. Geluidsoverlast, waardoor het hekwerk geluidsvast dient te zijn, of kan louter als scheiding zijn waardoor een haagje bij wijze van spreken reeds toereikend zou kunnen zijn.

Is de doelstelling bepaald dan kan u vervolgens naar de materialen voor uw hekwerk gaan kijken die voornamelijk in hout of beton te vinden zijn. Hierin zijn vele mogelijkheden met tal van motieven en kleuren, doch kan u ook riet, bamboo of dergelijke gebruiken als u eerder een natuurlijke tuinafsluiting wenst te creëren.

Wat zegt de wet over tuinafsluitingen?

Vooraleer u aan aan de slag gaat is het van groot belang dat  u de betrokken partijen benaderd die door uw afsluiting of hekwerk beïnvloedt worden. Deze zijn uw gemeente, die vaak richtlijnen hanteert voor hekwerken, en uw buren. Praat en zie wat de onderlinge mogelijkheden zijn. Het zou jammer zijn als u straks uw hekwerk terug dient af te breken omdat een buur reclameert of u niet voldoet aan de richtlijnen.

Gaat u de tuinafsluiting plaatsen dan is precisie een belangrijke woordkeuze. Draag er zorg voor dat het hekwerk pas en recht staat. Gebruik hiervoor de nodige meetapparatuur om uzelf ervan te vergewissen dat alles juist staat. Draag eveneens zorg voor sterkte want een hekwerk vangt veel wind en zou wel eens kunnen omwaaien. De palen dus zeker diep verankeren in beton en de hoekpalen volgens hun krachtoverbrenging extra versterken.

Zijn er nog trends in tuinafsluitingen?

De laatste nieuwe trend in tuinafsluiting, zijn ijzeren bakken waarvan de wanden met ijzerdraad geweven zijn. Deze worden gevuld met stenen naargelang de stijl van woning of uw tuin. Ook kan de kleur gekozen worden. Soms worden ze ook gevuld met tuin en snoeiafval of boomschors.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website