Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

Leuke karting weetjes en feiten – TIPS en advies

karting indoor outdoor TIPS

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over karting.


♥ Leuke karting producten kopen
- bol.com / karting
- Amazon / karting


FILMTIP
Karting tips van Race Planet

NIEUW - TIP 7 : Waarom gebeuren de meeste ongelukjes bij karting in de pits?

Je zou er wel eens versteld van kunnen staan hoeveel kleine ongelukjes er gebeuren in de pits. Bij het karten is de pits de plaats waar de racers in en uit de gocart stappen. Ofschoon dit dus totaal niets te maken heeft met de race op zich, gebeuren hier evenwel veel ongelukjes. Ofwel bij het instappen waar een bepaalde onhandigheid speelt en men niet goed weet hoe men in de gocart moet kruipen of zitten met allerhande, vaak lachwekkende taferelen als gevolg. Ofwel bij het uitstappen waar ook nu weer een bepaalde onhandigheid speelt en men niet goed uit de gocart raakt wat weer tot de nodige lachbuien leidt.

Thans is er ook een gevaarlijke factor in de pits die zeker in acht genomen dient te worden omdat deze wel eens tot gevaarlijke situaties kan leiden. Dit is het botsen of aanrijden van de voorligger tijdens het instappen of uitstappen hetgeen het meest gebeurt na de race. Als de race teneinde is worden alle racers verzocht de gocarts terug naar de pits te rijden.

In de pits stapt men vervolgens uit de gocart en is het spel teneinde. Wat men hier vaak ziet is dat een achterligger niet tijdig stopt en de voorligger of meerdere voorliggers aanrijdt. Als de voorgangers net op dat ogenblik uit de gocart stappen, dan kan je al raden welke gevaren er ontstaan met ongelukkige valpartijen als gevolg.

Ga je dus morgen karten en is de race teneinde, wees dan extra voorzichtig bij het binnenrijden van de pits. Sta je zelf op het punt om in de gocart te stappen of uit te stappen, kijk dan zeker eens even achter je of geen gocart komt aangereden die niet tijdig kan stoppen.

TIP 6 : Wil je sneller karten, leun dan niet voorruit

Ludo claes TIPSAls je ietwat gekend bent met de wielersport of als je wielrenners in volle spurt aan het werk ziet, dan zal je al wel gemerkt hebben dat ze voorovergebogen op hun stuur van de fiets liggen om meer snelheid te maken waarbij de regel blijkt te gelden des te meer voorovergebogen ze liggen, des te sneller ze gaan. Bij karting is dit nagenoeg een boosdoener en werkt dit averechts

Als je in je gocart voorover leunt, dan creëer je ongewild een luchtturbulentie die je eigenlijk afremt. Wil je dus maximale snelheid tijdens het karten, ga dan achteruit tegen de rugleuning van de gocart liggen waardoor de wind, die door de snelheid ontstaat, makkelijker over je heen gaat. Een kleine tip met een leuk resultaat.

TIP 5 : Waarom moet je bij karting het stuur goed vasthouden?

Als je gaat karten dan zal je vrij snel merken dat het rijden met een gocart iets totaal anders is dan het rijden met een auto. Als je met een auto rijdt, dan lig je waarschijnlijk lekker in je autozetel, een handje op het stuur en de andere arm op de armleuning. Effe chillen tijdens het rijden, als je niet in de ochtenddrukte zit weliswaar.

Bij karting is dit geheel anders. Daar zit je continu in de adrenaline om te winnen en word je opgejaagd door je mede racers. Als je dan lekker chil en relaxed in je gocart zit met één handje op het stuur en de andere arm op de leun, dan sla je in de eerste bocht wellicht uit de cart. Niet alleen word je bij het karten geconfronteerd met snelheid maar maakt de gocart bij het sturen bruuske bewegingen. Daarnaast is het stuur niet comfortabel of servo-gestuurd (stuurbekrachtiging) zoals in een auto en dien je ook echt kracht te zetten.

Als je hierbij weet dat de wielen en de stuurinrichting van de gocart klein zijn wat een impact heeft op de stuurbeweging, dan zal je je wel kunnen inbeelden dat een draaibeweging wel eens anders verloopt dan dat je dit had voorgesteld. Een te sterke of een te bruuske stuurbeweging zwiept je gegarandeerd uit de gocart.

Ga je dus karten en ben je gebrand om te winnen, hou er dan rekening mee dat de kunst erin bestaat ten allen tijden controle te houden over de gocart. Hou dus zeker het stuur goed vast en dit met beide handen. Verlies van stuurcontrole kan wel eens onaangename gevolgen hebben.

TIP 4 : Probeer steeds een rechte baan te houden bij karting

Ludo claes TIPSAls je bij karting wilt winnen, dan moet je de snelste zijn. Simpel. Om de snelste te zijn is het aan te raden een zo recht mogelijk baan te volgen. Uiteraard zijn er bochten en dien je nu en dan te draaien, maar de kunst van snelheid bestaat erin de bocht niet te scherp te nemen en ze eerder stomp aan te zetten waardoor je je snelheid maximaal kan houden.

Ook als je achter een voorligger aast en wilt inhalen, is het raadzaam geen zig-zag beweging uit te voeren maar een zo recht mogelijke baan te volgen. Dit wederom om je snelheid maximaal te houden. Elke scherpe of bruuske stuurbeweging zal je vertragen en verhoogt tevens het risico om de controle te verliezen en uit de bocht te gaan. Daarom het advies om tijdens de race te trachten om je traject zo recht mogelijk te houden opdat je een maximale snelheid kan creëren en behouden.

TIP 3 : Denk aan ergonomie tijdens het karten

Dit lijkt misschien een ietwat vreemde stelling om aan ergonomie te denken als je gaat karten. Ik kan me inbeelden dat ergonomie wel het laatste is wat in je opkomt als je tegen een snelheid over een circuit raast waarbij je op de hielen gezeten wordt door je collega’s. Toch is ergonomie voornaam bij het karten. Dit niet zo zeer tijdens het racen maar eerder erna.

Je moet maar eens kijken hoe sommigen uit hun gocart stappen of moet ik zeggen kruipen, en hoe ze zich de dag erna voelen. Stijf en geheel verkrampt. En dit omdat ze tijdens het racen niet op hun zithouding hebben gelet en ze zich volledig hebben laten gaan door de adrenaline van het racen. Gevolg is dat ze hun spieren en gewrichten hebben geforceerd. Zeker als de race zeer spannend is geweest en wat langer heeft geduurd.

Daarom is het zeer voornaam de ergonomie even in acht te nemen. Dit doe je voor de race als je gaat zitten in de gocart. Als je gaat zitten in de gocart, draag er zorg voor dat je goed zit, dat je rug goed tegen de rugleuning gedrukt zit terwijl je goed aan het stuur en de pedalen kan. Denk ook even aan je houding tijdens de race, met name in het bochtenwerk.

Ga zeker niet overhangen of dergelijke in de bochten. Houd je rug ten allen tijden goed tegen de rugleuning en draai aan het stuur enkel met je armen, niet met je gehele lichaam. Kortom, wil je na de race en de dag erna nog lekker nagenieten en niet in de zetel belanden, denk dan zeker aan de ergonomie in de gocart.

TIP 2 : Stel bij karting altijd veiligheid voorop

Ludo claes TIPSAls je gaat karten dan ga je lekker racen met een gemotoriseerde gocart op een indoor of outdoor racecircuit met uiteraard als doel als eerste over de finish te komen en de race te winnen. Karting is dan ook een groepssport die je instaat stelt je rijkunst en racekunsten te meten met je mede racers. Pret en adrenaline verzekerd, zeker als je al wat ervaren bent en je op hogere snelheid over het circuit kan scheuren.

Het dient dan ook gezegd te worden dat karting zeer competitief kan zijn waarbij er uiteraard maar één winnaar kan zijn. De eerste over de finish. De opgewekte adrenaline en drang om te winnen kan je bij het karten ook wel eens parten spelen. De spanning van de race kan je namelijk aanzetten om je grenzen te verleggen. Je wilt tenslotte toch de race te winnen.

Op dat ogenblik, waar de drang om te winnen het hoogst is en je je grenzen gaat verkennen, kan karting ook wel ietwat gevaarlijk worden. Je kan bijvoorbeeld geneigd zijn iets te hard in de bochten te gaan en de controle te verliezen, of je kan wat te laat remmen waardoor je een aanrijding veroorzaakt, en zo meer.

Kortom, risico’s om toch maar te winnen. Daarom is het een must om veiligheid steeds voorop te stellen. Draag zeker een helm en overweeg handschoenen. Tevens is het aan te raden een lange broek en een goede beschermende jas te dragen. Mocht je uit de bocht gaan of in een aanrijding betrokken zijn, dan ben je toch minimaal beschermd. Karting is een leuke activiteit, maar het brengt geen zoden aan de dijk als je plat gaat.

Tip 1 : Algemene informatie - Karting

karting go-kartHou je van snelheid gecombineerd met technisch rijden, dan moet je zeker eens op bezoek bij een karting race circuit. Karting biedt je de mogelijkheid het gevoel van racen aan de lijve te ondervinden waarbij techniek en snelheid gecombineerd wordt.

Bij karting maak je gebruik van een go-cart met motor waarmee je op een bepaald circuit een bepaalde route dient te vervolledigen. Het doel bestaat erin de route zo snel mogelijk of als eerste te voldoen. Dit uiteraard volgens de vereiste veiligheidsreglementen van het circuit.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Auto's TIPS
Moto's en scooters TIPS
Paintball TIPS
Lasergame TIPS
Bowling TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie