U bent hier : / Home / Dierenarts bezoeken – hoe stress vermijden bij hond of kat?

 

Dierenarts bezoeken – hoe stress vermijden bij hond of kat?

FILMTIP
Op bezoek bij de dierenarts - Het Klokhuis

Tip 3: Is je huisdier gestresseerd tijdens het bezoek aan de dierenarts?

Deze vraag lijkt misschien ietwat raar doch is het even iets om over na te denken. Het is namelijk niet steeds evident voor je huisdier om naar een dierenarts te gaan. Naar de dierenarts gaan is namelijk niet hetzelfde als gewoonweg een uitstapje. Niet alleen moet je je huisdier vervoeren, wat misschien niet zo vaak gebeurt, maar wordt je hond of kat of ander huisdier bij de dierenarts nog eens geconfronteerd met andere dieren en dan is er uiteraard nog die schrikwekkende de arts.

De vraag is dan ook hoe jouw hond of kat of ander dier hiermee omgaat. Een bezoek aan de dierenarts is dan ook veelal een zaak van extra stress voor je huisdier wat je uiteraard dient te minimaliseren.

Stress begint vaak thuis al

Vaak begint de stress thuis al als je bij je vertrek naar de dierenarts de kat of kleine hond of ander huisdier in bijvoorbeeld een draagkooi of bench moet dwingen wat de hond of kat niet gewend is. Om deze stress te vermijden kan je een dag op voorhand de draagkooi of bench al bij de hond of kat plaatsen met enkele speeltjes zodat de hond of kat al wat gewend raakt aan de bench.

Aankomst bij de dierenarts

Als je eenmaal bij de dierenarts bent, bedenk dan hoe je je huisdier rustig kan houden. Denk ook hier weer aan snoepjes of kleine speeltjes bijvoorbeeld waarmee je je huisdier kan plezieren en bezighouden tijdens het wachten in de wachtzaal waardoor de aandacht naar andere dieren ietwat verkleint.

En als de arts verschijnt, wees dan vooral zelf rustig. Dieren kunnen je emoties aanvoelen, dus wees zeker kalm of jouw stress zou wel eens de stress van je huisdier kunnen verhogen waardoor je dier misschien volledig onhandelbaar wordt. Spreek de arts ook openlijk en vriendelijk aan en introduceer je huisdier op een prettige manier. Als jij toont dat je de arts aanvaardt, dan zal ook je huisdier meer openstaan om de arts te aanvaarden.

Tijdens het onderzoek

Tracht tijdens het onderzoek ook steeds tegen je huisdier te praten om de gemoederen wat te bedaren. Denk eraan dat je huisdier tijdens het onderzoek, waar een vreemde arts je huisdier aanraakt en op een ongemakkelijke tafel staat, zich ongemakkelijk en onzeker voelt wat zich uit in een onrustig gedrag of zelfs beven van angst. Jij en jij alleen kan het dier bedaren en tot rust brengen door prettig en vriendelijk en sussend te blijven praten met je huisdier.

Probeer er ook voor te zorgen dat je huisdier je ten allen tijden kan zien tijdens het onderzoek. Hierdoor toon je aan dat je steeds in de buurt bent wat ook weer kalmerend werkt. Kortom, ga je naar de dierenarts, sta dan even stil bij de mogelijke conditie en situatie bij arts en probeer de extra stress van het bezoek in te perken.

TIP 2: Waarop letten bij het maken van een afspraak bij de dierenarts

Helaas gebeurt het wel eens dat je huisdier, de kant of de hond of andere, wat ziekjes is waardoor een bezoekje aan de dierenarts nodig blijkt. Om een bezoekje te plannen, dient er uiteraard vooreerst een afspraak gepland te worden.

Uiteraard kan je bij dringende situaties zo maar binnenvallen bij de dierenarts, maar dan loop je uiteraard de kans lang te moeten wachten in de wachtkamer. Dit is voor zowel als je huisdier onprettig. Zeker als er nog andere dieren aanwezig zijn waardoor je eigen huisdier angstig of onrustig wordt en er een ongewenste stress-situatie ontstaat. Als je dus de mogelijkheid hebt, maak vooraf eerst een afspraak zodat de tijd in de wachtkamer en het contact met andere dieren zo kort mogelijk is.

Geef zoveel mogelijk informatie vooraf

Probeer tijdens het maken van de afspraak aan de telefoon al zoveel mogelijk informatie te geven over je huisdier en de symptomen die je merkt. Vertel eerst over welk type huisdier het gaat, een hond bijvoorbeeld, geef vervolgens aan welk ras het is en wat je ziet of merkt aan de hond dat anders of ongewoon is.

Het is belangrijk dan de dierenarts kan inschatten over welk dier het gaat en wat de mogelijke ziekte zou kunnen zijn. Let er tevens op dat, indien je exotische dieren hebt zoals een slang of een hagedis bijvoorbeeld, niet elke dierenarts deze soort dieren kan behandelen. Vertel dus altijd eerst om welk soort dier het gaat en vraag of de dierenarts deze kan behandelen.

Als je zeker bent dat je de gepaste dierenarts hebt gevonden voor je huisdier, dan is het nuttig om de symptomen aan te kaarten opdat de dierenarts al een eerste beeld kan vormen van wat er gaande zou kunnen zijn en of het al dan niet dringend is waarbij snel moet ingegrepen worden of het beter zou zijn je door te verwijzen naar een dierenkliniek.

Kortom, ga je een afspraak maken bij een dierenarts, bereid jezelf een beetje voor en maak goed duidelijk om welk dier het gaat en wat de symptomen zijn. Des te beter jouw informatie, des te beter de dierenarts de situatie kan inschatten en des te efficiënter je huisdier geholpen kan worden.

Tip 1 : Wat is het verschil tussen een dierenarts en een veearts?

dierenarts hond TIPSDierenartsen en dierenklinieken zijn er om te waken over de goede gezondheid van allerhande huisdieren zoals de hond, de kat, konijnen en zo meer. Van zodra de hond of kat een vreemd gedrag vertoont of ziek lijkt, kunnen we terecht bij de dierenarts of dierenkliniek die de beste zorgen zal toedienen en de nodige medicijnen zal ter beschikking stellen.

Een veearts is dan weer beschikbaar voor grotere dieren ofwel vee dat we voornamelijk op de boerderij vinden zoals koeien en runderen, schapen, geiten, paarden, en zo meer. Op deze pagina vind je alvast praktische TIPS voor het bezoek aan de dierenarts.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Honden en pups - Tips
Dierenhotel - Tips
Hondenschool - Tips
Hondenkapsalon - Tips
Paarden en manege - Tips
- Kippen zijn exotische huisdieren

Acties en campagnes
Medpets - diergeneesmiddelen prijzen (Adv)
- Bekijk alle dieren verzorging bij bol.com (Adv)

Deel deze tips zeker met je vrienden.


 
Uw mening telt. Laat ons even weten wat je vind van de tips op deze website. Zo kunnen we onze informatie optimaliseren om je surfervaring te verbeteren. Alvast dank.
Heb jij toevallig ook een leuke TIP of artikel (ca 200 woorden) voor deze website? Stuur het even toe en misschien publiceren we.
Wil je graag een link vanuit deze wesite naar jouw website? Laat het even weten. We informeren je graag naar de mogelijkheden.
 
Categorieën en rubrieken : Nieuwe TIPS - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact