Wat is een goede paardenstal voor uw paard – Tips en Advies

Tip 6 : Soorten paardenstallen volgens hun functionaliteit

Als we de paardenstallen even nader bekijken dan moeten we eigenlijk een onderscheid maken tussen twee soorten volgens de functionaliteit. Een eerste soort paardenstal is deze waar het paard zelf in en uit kan gaan en vindt men meestal buiten in een wei. Een ander soort paardenstal vinden we in de manege waar de paarden onder begeleiding in en uit de paardenstal worden geleid. Beiden stallen zijn evenwel gelijkaardig doch ook weer verschillend.

Als een paard onder begeleiding naar een stal wordt gebracht zoals in de paardenmanege bijvoorbeeld, dan zal je merken dat de acceptatie van het paard vrij groot wat dus betekent dat het paard makkelijk en zonder tegenstribbelen in de stal gaan, ongeacht het ontwerp van de stal.

Staat de stal thans buiten in de wei waar er dus geen begeleiding is, dan zal het paard zelf besluiten om al dan niet van de stal gebruik te maken en is het ontwerp en de opbouw van de stal dus bepalend of het paard al dan niet in de stal zal gaan.

Als je dus een stal in een wei ziet, doch de paarden staan buiten in regen en wind, dan zou het wel eens kunnen dat de paarden de stal maar niets vinden en dienen er aanpassingen te gebeuren opdat de paarden toch van de stal gaan gebruik maken.

Tip 5 : Paarden gaan ook liggen, zorg voor een zachte vloer

Het spreekt voor zich dat een paardenstal voldoende ruim dient te zijn wil een paard zich comfortabel voelen. De hoogte van het dak moet hoger zijn dan de grootte van het paard opdat het paard het hoofd niet continu dient te bukken, en de oppervlakte van de stal dient zodanig te zijn dat het paard zich makkelijk dan draaien en bewegen.

Een paard slaapt gemiddeld twee uur per dag

Je zou het misschien niet meteen denken maar een paard slaapt gemiddeld twee uur per dag. Tijdens dit slapen gaat het paard veelal liggen. Als je een goede paardenstal wilt voorzien, dan dien je er dus op te letten dat het paard lekker en comfortabel kan gaan liggen om te slapen of om even te rusten.

Op harde beton of een harde vloer liggen is niet echt comfortabel en is dus niet aangewezen. Beter is het de harde ondervloer van de stal te verzachten door het plaatsen van een laagje stro of rubber matten speciaal voor stallen. Hierdoor kan het paard lekker zacht gaan liggen als het hiertoe de nood heeft wat wederom het welzijn van het paard ten goede komt.

Als het paard gaat liggen dan moeten we ook even de lighouding in acht nemen. Paarden kunnen zowel op hun buik liggen als op hun zij. Als ze op de zij liggen, dan liggen ze met uitgestrekte poten wat dus wat ruimte vergt. Bij de ideale stal is er dus voldoende ruimte dat het paard makkelijk op de zij kan gaan liggen met uitgestrekte poten.

Tip 4 : Vermijd eenzame opsluiting bij paarden

Paardenstallen in de manege hebben veelal als doel een langdurige stalling te bieden voor een paard. Dit betekent dus dat het paard meerdere dagen in dergelijk stal kan verblijven voor het buiten kan.

Om dit mogelijk te maken is het comfort van het paard zeer belangrijk. We dienen dus alles in staat te stellen dat het paard zich gedurende de stalling goed voelt. Hierbij dienen we in eerste instantie te beseffen dat paarden kuddedieren zijn. Een paard helemaal alleen opsluiten zonder contact met andere paarden is geen aanrader en komt zeker niet ten goede aan het welzijn van het paard.

Daarom worden de voorpanelen en deuren van stallen in de manege voorzien van grote openingen waar het paard makkelijk het hoofd kan doorsteken en andere paarden in de omgeving en andere omliggende stallen zien. Niet tegenstaande het paard dus alleen in een stal staat, is het toch niet alleen. Dit is zeer belangrijk. Paarden houden zeker niet van een eenzame opsluiting. Hoe zou je zelf zijn.

Tip 3 : Gaan je paarden wel naar de stal in de wei?

Heb je paarden in een wei staan waarbij je merkt dat de paarden in weer en wind buiten staan en niet in de stal gaan, dan hebben de paarden wellicht de stal afgekeurd en zal je even moeten gaan nadenken hoe je de stal kan aanpassen opdat de paarden alsnog in vrijwillig in de stal gaan.

Zoals eerder reeds aangegeven is een stal in een wei geheel anders dan een stal in een manege omdat bij een stal in de wei het paard volledig zelf beslist om al dan niet in de stal te gaan. De stal moet in deze dus niet voldoen aan de voorwaarden van het baasje maar van het paard. Als je paard de stal niet goed vindt, zal het ook niet vrijwillig in de stal gaan en verkiest het om gewoon buiten te blijven, in weer en wind. Het is dus aan jou om de stal dusdanig interessant te maken dat het paard er effectief gebruik van maakt.

De reden waarom een paard vrijwillig in een stal gaat is om beschutting te zoeken tegen slechte weersomstandigheden zoals sneeuw of hagel, extreme hitte of koude, en zo meer.

Om hieraan een antwoord te bieden moet de stal dus een beschutting bieden. Er dient dus in eerste instantie een dak aanwezig te zijn en een mogelijkheid om uit de wind te staan. Wanden dus. Maar hier moeten we even oppassen.

Naast beschutting hechten paarden veel belang aan veiligheid. Paarden ervaren dan ook angst en kunnen paniekaanvallen krijgen als ze zich onveilig voelen. En als paarden zich onveilig voelen in de stal, zullen ze er nooit in gaan.

Wanneer voelen paarden zich eigenlijk onveilig in een stal?

Als ze zich opgesloten voelen en niet snel kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Kleine deuropeningen zijn dus uit den boze. Een paard moet gewoon snel en makkelijk uit een stal kunnen rennen. Als je dus een stal voorziet met een te smalle deuropening, zullen de paarden vrijwel nooit in de stal gaan. Beter is dan een grote brede opening te voorzien of zelfs de volledige voorkant van de stal open te laten. Hierdoor zien ze steeds een grote opening om doorheen te vluchten wat een gevoel van veiligheid creëert.

Tip 2 : Een ideale paardenstal is een nette stal

Ik veronderstel dat ook jij niet graag verblijft in een smerige woning of slaapkamer. Dit geldt ook voor paarden. Paarden zijn trotse dieren en opteren voor nette ruimtes. Dit geldt dus ook voor de stal. Staat je paard in een stal in een manege waarbij het paard dus meerdere dagen op stal staat, dan zijn er uiteraard uitwerpselen en andere onreinheden die regelmatig verwijderd dienen te worden.

Het regelmatig poetsen en onderhouden van een stal is dan ook noodzaak. Vers stro op de vloer, het opruimen van alle onreinheden en uitwerpselen behoort nu eenmaal tot de hobby van het houden en gezond houden van paarden. Nalatigheid in deze resulteert gegarandeerd in ziektes en aandoeningen wat we als dierenliefhebbers ten allen tijden willen en moeten vermijden.

Tip 1 : Paarden schuren wel eens, is je stal sterk genoeg?

Als een paard jeuk heeft dan kan het zichtzelf niet krabben zoals wij mensen. Om zichzelf dan toch te krabben, maken paarden gebruik van schuren. Ze plaatsen zich hiervoor tegen een boom of ander schuuroppervlak en beginnen naar voor en achter te bewegen zodat de huid waar het jeukt tegen het oppervlak schuurt en de jeuk ophoudt.

Hierbij dienen we te beseffen dat als de jeuk intens is of als het schuren zodanig goed doet, het paard wel eens met volle gewicht tegen de boom of schuuroppervlak duwt waardoor dus een zeer zware en grote kracht uitgeoefend wordt. Als het paard hierbij de stal als schuuroppervlak kiest, dan moet de stal voldoende sterk zijn om deze schuurkracht op te vangen. Als je met andere woorden morgen in je wei komt en je stal ligt tegen de vlakte, dan zou het wel eens kunnen dat je paard de stal als schuurobject heeft gekozen en je stal dit niet heeft overleefd.

Let ook op voor stampen

Dit geldt eveneens voor stampen. Paarden zijn wel eens rumoerig en onrustig waarbij ze wel eens aardig en krachtig met de achterpoten kunnen stampen. Gebeurt dit in de stal, dan zal ook nu de stevigheid van de wanden op de proef gesteld worden. Zie je morgen plots beuken of beschadigingen aan de wanden op kniehoogte, dan heeft je paard wellicht een slechte dag gehad en je stalwanden getest op de stevigheid door er een flinke trap tegen te verkopen.

Kortom heb je paarden of denk je eraan om paarden te houden, hetzij in een manege hetzij in een wei, dan zal je zeker een paardenstal moeten voorzien om het comfort en welzijn van je paard te garanderen. Zorg ervoor dat je stal niet gewoon een stal maar een ideale stal is. Je paard zal stralen en je eeuwig dankbaar zijn.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Dieren gerelateerde pagina's
- DIEREN categorie
- Dierenarts TIPS
- Dierenhotel TIPS
- Honden TIPS
- Hondenschool TIPS
- Hondenkapsalon TIPS
- Hond kijkt zielig
- Katten TIPS
- Kippen TIPS
- Paarden TIPS
- Paardenstallen TIPS
- Regenwormen TIPS
- Vissen aquarium TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.