U bent hier : / Home / Dieren / Katten en verzorging met leuke weetjes TIPS en advies

 

Katten en verzorging met leuke weetjes TIPS en advies

Katten met leuke weetjes TIPS en advies 5000 TIPS

♥ Leuke kattenartikelen kopen + promoties
- Amazon / kattenartikelen
- bol.com / kattenartikelen
- Medpets / katten geneesmiddelen

Uw link hier? Meer info

Tip 10 : Kat of poes binnen in huis verzorgen – waarop letten

Als je een kat of poes enkel binnenshuis wilt houden, op een appartement bijvoorbeeld, dan zijn er enkele aandachtspunten die je zeker even dient te bedenken. Katten of poezen kan je makkelijk binnen houden, doch is het voornaam je kat ook gelukkig is. Om je kat gelukkig en prettig te houden, moet de kat:

  • zowel van goede voeding en drinken voorzien worden
  • moet ze makkelijk haar behoefte kunnen doen in een kattenbak bijvoorbeeld
  • moet ze ergens kunnen slapen en rusten
  • maar moet ze ook kunnen spelen en ravotten.

En dit alles dient uiteraard veilig te gebeuren opdat de kat zich niet kan verwonden. Katten kijken ook graag buiten. Kijk daarom eens even in je woning of de kat veilig aan een raam kan zitten, op de vensterplank bijvoorbeeld. Wil je je kat liever uit de zetel houden als je uit werken bent, leg dan eens zilverpapier in de zetel. Daar kunnen katten niet zo goed tegen.


FILMPTIP
10 leuke kattenweetjes met tips van DierenpraatTV


Tip 9 : Je woning is de leefwereld voor je kat

Als de kat binnenshuis wordt gehouden, dan zal de woonplaats gegarandeerd de speeltuin van de kat worden. Alles wat ze in de woonkamer kan vinden wordt interessant en zal ze met de nodige nieuwsgierigheid onderzoeken. Dit kan wel eens tot ongewenste situaties leiden.

Vermijd dus zeker toegang tot allerhande giftige producten en plaats ze weggeborgen in kasten. Plaats zeker een kattenpaal of krabpaal waaraan de kat zich kan amuseren en waarop de kat kan klimmen en springen. Heb je geen krabpaal of klimpaal, dan zal de kat gegarandeerd andere dingen, die je misschien dierbaar zijn, gebruiken om haar energie kwijt te raken. Kam de kat ook regelmatig om een overvloed aan haartjes in de woning te vermijden.

Tip 8 : Let ook op voor bloemen en planten

Denk eraan, katten blijven niet de hele dag liggen en slapen. Ze hebben veel energie en ze zijn super nieuwsgierig. Zorg er dan ook voor dat je spulletjes voorziet waarmee ze zich kunnen amuseren. Let ook op voor bloemen en planten. Niet alleen kunnen ze wel eens als speeltje fungeren voor de kat, wat je zeker niet wil zien als je terug thuis komt, maar sommige planten zijn ook giftig en kunnen je kat ziek maken. Als je merkt dat je kat heeft zitten smullen van de bloemen, contacteer dan zeker even de dierenarts.

Hou ook even rekening met een jaarlijks bezoek aan de dierenarts. Ofschoon de kat binnenshuis wordt gehouden, is er nog steeds gevaar voor virussen en ziekte of vlooien. Ook moet de kat zeker jaarlijks ontwormt worden. Een jaarlijkse controle bij de dierenarts blijft dus een noodzaak voor een gezonde kat. Denk ook even aan het laten plaatsen van een traceer-chip. Deze wordt net onder de huid ingebracht en geeft je de locatie van de kat, stel dat ze eens zou ontsnappen en buiten ronddwalen.

TIP 7 : Kan je katten trainen of kunstjes leren?

Anders dan honden die je kan trainen is er voor katten helaas geen speciale training of wijze van opvoeding en zal je dus zelf aan de slag moeten. Laat alvast duidelijk zijn dat dit geen akkefietje is. Anders dan honden, die op zich zeer gehoorzaam en leergierig zijn, hebben katten eerder een eigen wil en gaan dus ook niet zo maar gehoorzaam zitten of liggen of een pootje geven op commando.

Als de kat er geen zin in heeft dan mag je staan roepen en gillen, ze zal niet ingeven en gewoon haar eigen ding doen. Het trainen en opvoeden van katten is dan ook een grote uitdaging. Wil je toch resultaat boeken, dan zal je eerst even moeten kijken welke motivatie je kat graag heeft. Dit kan een specifiek snoepje of streling zijn wat je gaat gebruiken als beloning als de kat iets goed gedaan heeft.

Roepen en tieren heeft alvast geen zin als je bij een kat iets wil afleren. Dat werkt gewoon niet. Beter is hier een waterspuitje of waterpistooltje te gebruiken. Water is de aartsvijand van de kat en dit kan je makkelijk gebruiken om ze te straffen of aan te geven als je iets niet wil.

Let wel dat een kat die binnenshuis zit zeker je trainings-aandacht op rijs zal stellen en ook al leert ze niets bij, het zal allicht tal van lachwekkende taferelen opleveren. Kijk maar even naar de talloze katten-filmpjes op internet.

5000+ TIPS - Hoe kat binnenshuis verzorgen

TIP 6 : Kattenbak plaatsen – waarop letten

Als je een kattenbak gebruikt voor de behoefte van de kat, wat zeker een vereiste is als de kat binnenshuis wordt gehouden, dan moet deze best dagelijks gereinigd worden en is het raadzaam per kat een eigen kattenbak te voorzien. Katten zijn nette dieren en wensen zeker geen behoefte van een andere kat in hun kattenbak.

Let er ook op dat de kattenbak op een locatie wordt geplaatst waar de kat niet gestoord wordt tijdens haar behoefte. Plaats de kattenbak dus zeker niet in de wasruimte bijvoorbeeld waar een wasmachine staat te draaien. Net als wij mensen, zoeken katten een rustige plaats om de behoefte te doen.

TIP 5 : Hoe een kat benaderen en afwijzingen respecteren?

Deze vraag lijkt misschien wat simplistisch want je kan tenslotte toch niets fout doen bij het benaderen of aaien van een kat, toch. Zou je inderdaad denken, maar toch zijn er enkele punten waarop je even moet letten bij het benaderen of aanraken van je kat of je zou wel eens een stevige uithaal zoals een krab of bijt kunnen verwachten.

Katten zijn nu eenmaal eigenwijs

Katten hebben nu eenmaal een eigen karakter dat wel eens wispelturig kan zijn. Het ene moment staat ze zelf te fletsen aan je benen, vragen om aandacht. Het andere moment slaat ze stevig om zich heen als je nog maar in de buurt komt en wil ze met rust gelaten worden. Het benaderen van een kat is dus steeds weer een klein avontuurtje en je weet eigenlijk nooit wat te verwachten en hoe de kat op je beweging gaat reageren. Het is dan ook aangeraden even goed te kijken hoe je kat reageert op je intenties en eventuele aanraking en er vervolgens respect voor te hebben.

Als je kat ongunstig reageert door hetzij te sissen, met haar pootje te slaan of haar gezicht weg te draaien, waardoor ze aangeeft dat ze je aanwezigheid even niet wenst, ga dan ook niet door maar ga weg en respecteer haar/zijn wens. Als je toch doorzet en de kat absoluut wenst aan te raken ofschoon ze getoond heeft dit niet te wensen, dan kan je je gegarandeerd aan een pootslag of bijt verwachten. Gaat ze in op je intentie en laat ze zich aaien, dan kan lekker gezellig geflodderd worden.

Tip 4 : Wat nu als de kat je eenmaal heeft aanvaard?

Heeft de kat je toegelaten en ben je gezellig samen aan het aaien en flodderen gegaan, hou er ook even rekening mee dat ook de kat ook nu weer bepaald hoelang dit aaien, strelen en flodderen gaat duren. Op een bepaald moment zal ze er gegarandeerd genoeg van hebben en wil ze weer even alleen zijn en met rust gelaten worden.

De kat zal dan beginnen tegenstribbelen en proberen uit je armen weg te glippen. Toon ook hiervoor respect en laat de kat gaan. Als je je toch verzet en je kat absoluut wil blijven aaien en strelen, kan het zijn dat je je wederom aan een pootslag of bijt mag verwachten. Denk er steeds aan dat katten eigenzinnig zijn en ook stemmingswisselingen hebben. Wat ze nu lekker vinden kunnen ze gelijk ook weer vervelend vinden wat ze dan duidelijk laten merken.

TIP 3 : Waar kan je een kat best aaien en strelen?

Als je een kat benadert en gaat aaien of strelen, dan is het goed om weten waar katten in het algemeen het prettig vinden om gestreeld te worden. Het zou jammer zijn als je kat je om de oren slaat en van je weg wilt omdat je op plaatsen streelt waar ze dat niet wil. Denk er ook nu even aan dat een kat een eigenwijs karakter heeft.

Het zou dus kunnen dat ze gisteren graag had dat je ze op haar buikje streelde en dan ook mateloos op de rug ging liggen, genieten van je buikstreling, maar vandaag fors van zich afbijt als je nog maar in de buurt van de buik komt. Wees daarom altijd voorzichtig als je je kat gaat aaien. De plaatsen waar een kat zeker graag geaaid en gestreeld wordt zijn boven op het hoofd, tussen de oren wat je leuk met enkele vingers kan, onder de kin, aan de wangen, op de rug en haar buikje.

Denk er ook even aan dat je een kat altijd zachtjes aait en streelt. Anders dan honden die wel weten te genieten van wal bruusker aaien en flodderen, zijn katten eerder gesteld op zacht aaien en strelen. Geen harde of bruuske handelingen dus. Ook zal je merken dat de kat de sterkte of kracht van de streling mede zal bepalen.

Tip 2 : Niet jij maar de kat bepaalt wat de volgende stappen zijn

Als de kat je streling op prijs stelt, dan zal ze zeker gaan terug duwen, denk hierbij maar aan haar hoofdje bijvoorbeeld. Als je over haar hoofdje streelt en de kat heeft het graag, dan zal ze gegarandeerd tegenduwen om de druk wat te vergroten. Doch, ook nu bepaalt de kat hoe sterk gestreeld mag worden. Is de druk te groot dan zal ze zeker wegtrekken. Kortom, het strelen van katten is zacht en met gevoel, dit in groot contrast met het flodderen met honden wat vaak wat bruter kan.

De meest voorkomende aai of streel, als we een kat aaien is de lange streel beginnende boven op het hoofdje en eindigend aan einde van de rug. We strelen dus het hoofdje, de nek en de rug in één lange beweging. Als je deze streelbeweging maakt is het belangrijk dit traag en rustig te doen. Katten vinden het niet prettig om te snel gestreeld te worden. Daarom is het voornaam dit traag te doen. Doe het ook niet te hard maar eerder zachtjes.

Tip 1 : Streel katten zeker niet te hard

Te harde streelbeweging waarbij te veel druk wordt gezet, wordt door de kat eerder als onprettig ervaren wat ze na enkele streelbewegingen zeker zal laten merken. Zorg er bij deze lange streelbeweging ook altijd voor dat je steeds met de haren mee aait, dus van hoofdje naar staart. Beweeg niet tegen de haren is want ook dit wordt als onprettig ervaren.

Tevens is het aan te raden de staart niet mee te aaien en te stoppen op het einde van de rug. De meeste katten houden er niet van aan de staart gestreeld te worden. Ook de zijkanten, naar de buik toe, worden best vermeden. Concentreer je dus enkel op de rug, doe het traag en rustig zonder te veel kracht en ze zal snel beginnen spinnen, lekker genieten van de streling.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Deel deze tips zeker met je vrienden  
 
Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
  Nieuwe TIPS - Uw link op deze website