Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

Goede rode witte rosé wijnen met leuke weetjes TIPS en advies

wijn witte rode rose TIPS van de wijnhandel in België en Nederland

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over rode witte en rosé wijnen.


♥ Leuke wijnartikelen kopen
- bol.com / wijnartikelen
- Amazon / wijnartikelen


FILMTIP
Wijn decanteren en wijnglazen - TIPS van Jan-Peter Donkers

NIEUW - Tip 12 : Wijn wordt aanzienlijk sterker door opwarming van de aarde

Studie onderzoek KLEINStudie en onderzoek
Dit lijkt misschien wat vreemd maar studies tonen aan dat wijn weldegelijk sterker wordt door de opwarming van de aarde. Door de opwarming kennen de gekende druivenstreken, waar de wijn gemaakt wordt, namelijk een temperatuurstijging en een toename van het aantal zonuren, waardoor het suikergehalte van de wijn verhoogt. Door de verhoogde suiker in de druiven verhoogt ook automatisch het alcoholpercentage waardoor de wijn dus sterker of straffer wordt.

In bepaalde streken is deze stijging van het suikergehalte en het alcoholpercentage zodanig groot dat de wijn bijna een port wordt wat uiteraard niet de bedoeling is. Het is dan ook een aanzienlijk uitdaging voor de wijnbouwers, wijnhandels en druiventelers om de juiste kwaliteit druif te creëren die nog een goede wijnsmaak levert. Niet de slap maar ook weer niet te sterk.

Hoeveel is het alcoholpercentage dan gestegen?

Enkele jaren geleden lag het alcoholpercentage voor de ideale wijn uit de gekende druivenstreken nog rond de 13% maar dit is nu al gestegen naar gemiddeld 15% voor dezelfde locatie van de druif.

Als oplossing voor het stijgende alcoholpercentage zou men de wijn kunnen verdunnen met water zoals in Amerika, maar tot dusver is dit in Europa verboden. Als alternatief plukken sommige wijnboeren de druiven al wat vroeger in het jaar zodat het aantal zonuren wat beperkt wordt of grijpen ze naar allerhande technische snufjes om het stijgende alcoholpercentage wat in bedwang te houden maar het probleem speelt en wordt elk jaar erger.

Kortom, ben je op zoek naar een goede wijn, denk er even aan om naar het alcoholpercentage te kijken. Je zou wel eens voor een verrassing komen te staan.

Tip 11 : Hoe kan je wijn het best bewaren in een wijnkelder?

(een tip van) Meer dan wijn - Nederland
Wat zijn de beste omstandigheden waaronder je een wijn moeten bewaren in een kelder? Het is een kelder die:

  • donker is (licht maakt wijn sneller oud)
  • vochtig is (tegen kurkuitdroging)
  • constante temperatuur (optimale rijping 12°C)
  • trillingvrij is
  • geurvrij is: geur kan door kurk komen

Problemen met kurkuitdroging en vervelende geuren behoren met de nieuwe "kurken" tot het verleden. Een goed alternatief is een speciale wijnkoelkast, die vrijwel overal geplaatst kan worden.

Tip 10 : Behandel wijn steeds met zorg

(een tip van) Wijnen De Mandelbloem - Oostrozebeke België
Wijnen moeten met zorg behandeld worden. Geef wijn steeds de tijd om tot rust te komen, alvorens je deze gaat consumeren. Hoe duurder de wijn, hoe meer zorg je er moet voor dragen!

Tip 9 : Welk wijnglas hoort bij welke wijn?

(een tip van) Wij drinken wijn
Complex en ondoorgrondelijk, zo wordt de wereld van wijnen nog wel eens genoemd. Wij vinden: wijn is gewoon lekker. Zo ook met wijnglazen. Eigenlijk is het heel simpel, hoe groter het glas hoe beter! Het drinkt lekker, de aroma's komen goed tot zijn recht en ziet er goed uit. Nog een tip, doe niet teveel wijn in het glas, zo kan je nog vaker inschenken!

Tip 8 : Tips voor een goed huwelijk tussen kaas en wijn

(een tip van) Passione Di Vino
Kaas en wijn, iedereen kent de combinatie, maar is deze altijd wel zo gelukkig? Voor een goed huwelijk tussen de wijn en de kaas moet je rekening houden met het volgende. Een zachte kaas vraagt eerder naar een witte wijn, een roodschimmelkaas combineert meestal goed met rode wijn. Harde kazen combineren beter met een portwijn of een zoete wijn. Kijk naar de streek waaruit je wijn komt, heel vaak vormen de kazen uit deze streek een goed huwelijk met de wijn

Tip 7 : Hoe uw wijn langdurig bewaren?

(een tip van) Belvinea - België
Moet ik bewaarwijn staand of liggend bewaren? Als de wijn is afgesloten met natuurkurk, dan kan de fles het beste liggen. Die kurk moet namelijk vochtig worden gehouden. Staat een fles rechtop, dan krimpt de kurk vanwege uitdroging. Dan kan er zuurstof bij de wijn komen, waardoor de wijn gaat oxideren en zuur wordt. Hebt u uw wijnflessen rechtop staan, geen paniek. Het duurt namelijk een hele tijd eer de kurk gaat krimpen. Wat betreft bewaarwijn met een kunststofkurk of draaidop. Die kunt u beter rechtop staand bewaren.

Tip 6 : Wijn bewaren volgens temperatuur en vochtigheid?

(een tip van) Alternativo Vino
Om wijn op een goede manier te bewaren is het best dat je voldoet aan een paar basiseisen: temperatuur tussen 12°C en 17°C met zo min mogelijk schommelingen een trillingsvrije opslag relatieve vochtigheidsgradatie tussen 60 en 70 % flessen liggend bewaren zodat de kurk steeds vochtig blijft en de wijn niet kan oxideren een goede ventilatie met zo min mogelijk licht, zonder sterke geuren.

Tip 5 : Hoe wordt rosé wijn gemaakt?

(een tip van) Wijnbeurs
Voor rosé wijn gebruikt de wijnmaker blauwe druiven. Hij verwijdert de steeltjes, kneust de wijndruiven en laat het geheel heel kort in een gistkuip gisten. Dan verwijdert hij de schillen en laat de most in een andere kuip verder gisten. De kleur komt van de druivenschillen die heel kort hebben meegegist. Rosé maak je dus niet door witte en rode wijn te mengen!

Tip 4 : Decanteren van wijnen

(een tip van) XL wines
Zowel jonge als oude wijnen kunnen baat hebben bij decanteren. Voor oude wijnen is het achterblijven van droesem in de fles de voornaamste reden, terwijl voor jonge wijnen een tweetal uur in de karaf vaak wonderen doet voor de wijnen om zich te kunnen tonen.

Tip 3 : Wassen van Champagneglazen

(een tip van) champagnevoordeel
Was Champagneglazen altijd af met de hand en niet in de machine! De zeepresten uit de vaatwasmachine zorgen voor een negatief effect op de smaak van de Champagne!

Tip 2 : Veilig uw wijnflessen verzenden

(een tip van) Emkapak
Veilig flessen verzenden met de post? Door speciale kartonsamenstelling is het flessen verzendsysteem Stehbox een absolute aanrader. Door de DHL certificering is een breukvrije levering daarmee gegarandeerd!

Tip 1 : Algemene informatie over wijnen

rode wijnWijn en champagne zijn een verheerlijking van de smaak. Wijn is gemaakt van druiven waarbij de druifsoort en het jaar van de oogst de smaak van de wijn bepaalt. De kunst van een goede wijn bestaat er thans in de wijnsoort te ontdekken die best bij u in de smaak valt.

Er zijn namelijk onnoemelijk vele smaken volgens de soorten wijnen, denk maar aan droge en zoete wijnen, rode wijn, witte wijn, rose wijn en zo meer met de daaraan gekoppelde jaartallen beïnvloeden deze smaak en zetten zo hun eigen merk op de tafel.

Nog maar de zwijgen over de vele wijnstreken te vinden in Frankrijk, Italië, Australië, Bulgarije, Zuid Amerika of Zuid Afrika en zo meer die elk weer andere wijnen telen. Een gepaste wijn vinden op jouw smaak vergt dan ook enig zoekwerk waarbij een leuke wijnproeverij bij een wijnhandel of evenement je al in een richting kan helpen.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Dranken bier en frisdrank TIPS
Catering en traiteur TIPS
Koken en gerechten TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie