Hersenonderzoek toont unieke relatie tussen depressie en teamsport

U bent hier : Home > Gezondheid > Teamsport en depressie

teamsport en depressie bij kinderen TIPS

Onderzoek door Universiteit van Washington - USA

Als je de kans op depressie bij jong of oud wilt verkleinen, doe dan aan teamsport en je hersenen passen zich aan. Dit werd aangetoond bij een nieuw hersenonderzoek bij kinderen.

Depressie bij ouderen wordt vaak geassocieerd met het inkrimpen van de hippocampus in de hersenen. De hippocampus is een regio in de hersenen die instaat voor het geheugen en reacties tegen stress.

Als de hippocampus krimpt of verkleint, dan verhoogt de vatbaarheid op depressie. Een nieuw onderzoek door de Universiteit van Washington heeft nu de grootte van de hippocampus gelinkt aan teamsport op jonge leeftijd bij kinderen tussen 9 en 11 jaar.

Hoe belangrijk is dit sport-hersenen onderzoek

De onderzoekers claimen een relatie gevonden te hebben tussen deelname aan team sport en het ontwikkelen van de grootte van de hippocampus in de hersenen. Als we hierbij weten dat een verkleinde hippocampus gelinkt wordt aan de vatbaarheid voor depressie, dan kan gesteld worden dat een vergrootte hippocampus de kans op depressie verkleint. Dit is een revolutionair resultaat met enorme toekomstperspectieven in het verdere onderzoek naar depressie bij zowel ouderen als jongeren.

Hoe werd het onderzoek gevoerd?

Studie onderzoek KLEINOm een goede basis te vormen voor het onderzoek werden maar liefst 4200 kinderen met leeftijd tussen 9 en 11 jaar gescreend en gevolgd waarbij werd geduid wie aan teamsport deed en wie niet. Vervolgens werden metingen uitgevoerd naar de hersenactiviteit en de aanzet of tekenen bestudeerd tot een mogelijke depressie.

De hersenscans leverden een beter zicht op het volume of de grootte van de hippocampus. Vervolgens werden alle metingen gebundeld en konden de onderzoekers aan de slag met de bevindingen.

Wat toonde het onderzoek?

Het onderzoek toonde effectief aan dat de hippocampus groter was bij de kinderen in teamsport dan bij de kinderen niet in een teamsport wat dus concludeerde in een mindere vatbaarheid voor mogelijke depressies bij de teamsport kinderen.

Eerdere studies hadden al aangetoond dat sporten en veel bewegen de grootte van de hippocampus en de vatbaarheid voor depressie beïnvloedde bij volwassenen, doch was dit onderzoek de eerste in zijn soort waar het effect van teamsport in beeld gebracht werd en een soortgelijk resultaat werd geconstateerd bij kinderen.

Hoe gaat het nu verder?

Dit onderzoek zal gegarandeerd een basis vormen voor verdere onderzoeken in de vatbaarheid voor depressies op zowel jonge als oudere leeftijd. Onderzoekers vinden steeds weer nieuwe relaties die aan depressie gelinkt worden waardoor een beter beeld ontstaat in depressie in het algemeen met oorzaken en vatbaarheden.

Laat ons hopen dat de onderzoekers op termijn instaat zullen zijn tips en advies aan te reiken aan zowel farmaceutica als psychologie ter voorkoming en genezing van depressie.

Het onderzoek toont alvast één vaststaand feit. Stimuleer kinderen om te sporten en bij voorkeur in teamverband.

Bron: Washington University in St.Louis
Link: How team sports change a child's brain


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd
Sport en fitness TIPS
Kinderkleding TIPS
Kinderschoenen TIPS
Sportkleding TIPS
Vitamine D verbetert je sport prestaties

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie