Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

BIO Draagtassen – Tips en advies voor biologisch afbreekbare draagtassen

draagtassen inkooptassen TIPS

Van harte welkom
Het gebruik van eenmalig bruikbare plastic draagtassen staan dezer dagen enorm onder druk omwille van de ecologische aspecten en terecht. Steeds meer stemmen gaan op om eenmalig bruikbare plastic tasjes en draagtassen ofwel inkooptassen te weren en over te schakelen naar ecologisch vriendelijke alternatieven.

Waarom BIO biologisch afbreekbare draagtassen en plastics?

Iedereen kent wel de beelden van de grote hoeveelheden afval in onze zee en de oceaan waarbij dieren de dupe zijn van het onverantwoordelijk wegwerp gedrag van ons mensen.

Wist je bijvoorbeeld dat wereldwijd bijna elke seconde ca 150.000 aan plastic tasjes worden gebruikt en dat een plastic draagtas gemiddeld maar 12 minuten wordt gebruikt. Reden genoeg dus om eens nader na te denken over het gebruik van BIO ofwel biologisch afbreekbare draagtassen en plastics

Hoeveel olie bevat één draagtas eigenlijk?

Zoals geweten worden plastic draagtassen gemaakt van olie waarvan één draagtas, van hoogwaardige kwaliteit weliswaar, genoeg olie bevat om gemiddeld 10 meter te rijden met een auto. Wist je dat Amerika alleen al een verbruik van 12 miljoen vaten olie gewoon om draagtassen te produceren. Dit is een gigantisch aantal.

Als je hierbij beseft dat heel wat mensen helaas onverantwoordelijk zijn en de plastic tasjes zo maar wegwerpen, en je hierbij weet dat een tas tussen de 15 en 1000 jaar nodig heeft om door de natuur volledig opgenomen te worden, dan kan je al raden wat de toekomst zal brengen.

OXO afbreekbare draagtassen

Een eerste mogelijke oplossing tegen al dit plastic afval is de OXO afbreekbaarheid van wergwerp draagtassen. Bij OXO afbreekbare plastics of OXO-BIO afbreekbare plastics wordt een OXO masterbatch aan de plastics LDPE of HDPE toegevoegd waardoor de plastics draagtas na verloop van tijd gaat afbreken tot kleine deeltjes. Er is thans een groot nadeel en zelfs een gevaar.

Bij het afbreken van de OXO afbreekbare plastics is het nog steeds niet bewezen dat de kleine moleculaire plastic deeltjes effectief vergaan of tot BIO massa wordt herleid waardoor kleine micro-plastics blijven bestaan als afval.

Deze micro-plastics ofwel micro-afval zet zich door naar de dieren en dus ook naar onze voeding en dus ook onze gezondheid. Uiteindelijk eten we bijgevolg met zijn allen kleine plastic restanten.

Wist je bijvoorbeeld dat studies in 2014 aangetoond hebben dat ongeveer 45% van de zeevogels plastic restanten in hun lichaam hebben waarbij zelfs nano-restanten in hun bloed werd aangetroffen. Beangstigend, toch? Dat verklaart ook de reden waarom recent de Europese Unie OXO afbreekbare plastics heeft afgeraden en in een wet zal plaatsen.

BIO afbreekbare draagtassen

Maar er is hoop. Meer en meer producenten en organisaties ontwikkelen natuurvriendelijke alternatieven waarbij gemikt wordt op zowel herbruikbare als BIO afbreekbare tassen die gemaakt worden van natuurlijk-afbreekbare grondstoffen zoals bijvoorbeeld rietsuiker.

Bij dit soort BIO draagtassen worden BIO materialen ofwel Polyethyleen LDPE gebruikt als grondstof  waaruit de BIO tassen geproduceerd worden.

Het leuke aan dergelijke BIO tassen is dat ze automatisch door de natuur verteerd worden en uiteindelijk een afval creëren die bestaat uit BIO-massa, CO2 en water wat allemaal door de natuur kan opgenomen worden, zijnde bacteriën die zich aan de BIO plastic voeden.

Nieuwe Europese wet voor BIO afbreekbare tassen

Als we dit allemaal lezen dan is het te hopen dat op korte termijn de wetgevende machten zich geroepen voelen om de wetenschap en de producenten te steunen en een wetgevend kader te creëren zodat de markt effectief gestimuleerd wordt om de BIO initiatieven te gebruiken.

Het zal uiteraard een aanpassing vergen maar het is gewoonweg de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Onze acties bepalen namelijk de toekomst van onze kinderen en hun kinderen.

En ja hoor, de eerste landen verwelkomen reeds de BIO initiatieven en sleutelen aan een nieuwe Europese wet op wegwerp plastics. De eerste stappen in de goede richting zijn gezet. Nu maar hopen dat het snel een wereldgegeven wordt.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Draagtassen TIPS
Handtassen en schoudertassen TIPS

Dee deze tips zeker met je vrienden


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie