Kreta vakantie en hotels met leuke weetjes TIPS en advies

Kreta vakantie en hotels 5000 TIPS

♥ Hotelprijzen in Kreta + promoties
- Trivago / Kreta hotels
Sunweb / Kreta vakanties
- bol.com / reiskoffers

Uw link hier? meer info

Tip 3 : Wat zijn de TOP 10 vakantiebestemmingen in Kreta?

Ludo claes TIPSKreta, het grootste van de Griekse eilanden, biedt een mix van prachtige natuurlijke landschappen, rijke geschiedenis en levendige cultuur. Hier zijn tien plaatsen die je absoluut moet bezoeken op Kreta:

1. Knossos-paleis

Knossos is de grootste archeologische vindplaats uit de Bronstijd op Kreta en wordt ook wel de oudste stad van Europa genoemd. Het was het ceremoniële en politieke centrum van de Minoïsche beschaving en cultuur. Bezoekers kunnen de labyrintische ruïnes verkennen en zich vergapen aan de geavanceerde architectuur, waaronder de beroemde troonzaal en ingewikkelde fresco's.

2. Oude binnenstad en haven van Chania

Chania, gelegen aan de noordwestkust, staat bekend om zijn prachtige oude stad, vol met Venetiaanse herenhuizen, smalle steegjes en een betoverende haven. De vuurtoren van de haven, gebouwd door de Venetianen in de 16e eeuw, is een symbool van de stad. Het gebied is ook bezaaid met charmante cafés, boetieks en restaurants.

3. Samariakloof

De Samariakloof, in de Witte Bergen, is een van de langste kloven van Europa en strekt zich uit over 16 kilometer. Wandelen door de kloof biedt een adembenemend landschap, waaronder steile kliffen, weelderig groen en de kans om de zeldzame kri-kri (Kretenzische wilde geit) te spotten. De wandeling eindigt bij de Libische Zee in het dorp Agia Roumeli.

4. Elafonissi-strand

Het strand van Elafonissi staat bekend om zijn roze zand en kristalheldere turquoise water. Gelegen aan de zuidwestelijke kust, is het een beschermd gebied vanwege het unieke ecosysteem. Het strand is ideaal om te zwemmen, zonnebaden en de nabijgelegen kleine eilandjes en ondiepe lagunes te verkennen.

5. Oude binnenstad van Rethimnon

Rethymno combineert de charme van de oude stad met historische bezienswaardigheden en een levendige sfeer. Dwaal door de straten uit het Venetiaanse tijdperk, bezoek het imposante fort Fortezza en geniet van het bruisende nachtleven. De mix van renaissance- en Ottomaanse architectuur van de stad maakt het tot een pittoreske bestemming.

6. Archeologisch Museum van Heraklion

Het Archeologisch Museum van Heraklion herbergt een van de belangrijkste collecties Minoïsche kunstvoorwerpen ter wereld. Bezoekers kunnen een breed scala aan artefacten zien, waaronder de beroemde Phaistos-schijf, fresco's uit Knossos en ingewikkeld aardewerk, wat een diepe duik in de oude geschiedenis van Kreta biedt.

7. Balos-lagune

De Balos-lagune, vlakbij Kissamos, staat bekend om zijn adembenemende landschap. Het ondiepe water, het witte zand en het omringende rotsachtige landschap creëren een paradijselijke omgeving. Balos is bereikbaar per boot of een wandeling en is perfect voor een dagje uit om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid.

8. Arkadi-klooster

Het Arkadi-klooster is een belangrijk symbool van Kreta’s strijd voor onafhankelijkheid. Het klooster ligt ten zuidoosten van Rethymnon en staat bekend om zijn rol in de Kretenzische opstand tegen de Ottomaanse overheersing in 1866. Het prachtige complex en de rustige omgeving bieden zowel historisch inzicht als spirituele rust.

9. Spinalonga-eiland

Spinalonga, gelegen in de Golf van Elounda, staat bekend om zijn Venetiaanse fort en zijn geschiedenis als leprakolonie. Een bezoek aan het eiland biedt een kijkje in het verleden, met goed bewaarde ruïnes en informatieve tentoonstellingen. De angstaanjagende schoonheid en historische betekenis van het eiland maken het tot een aantrekkelijke bestemming.

10. Matala-strand en grotten

Matala Beach, aan de zuidkust, staat bekend om zijn unieke zandstenen kliffen en grotten waar in de jaren zestig ooit hippies woonden. Het strand zelf is prachtig, met goudkleurig zand en helder water. Het verkennen van de grotten en genieten van de ontspannen sfeer zijn hoogtepunten van een bezoek aan Matala.

Conclusie
De diverse attracties van Kreta, van oude ruïnes en prachtige stranden tot levendige steden en natuurlijke wonderen, maken het tot een topbestemming aan de Middellandse Zee. Elke locatie biedt een uniek kijkje in het rijke erfgoed en de adembenemende landschappen van het eiland, waardoor elke reiziger een onvergetelijke ervaring krijgt.


FILMTIP
Filmpje met de beste vakantiebestemmingen op Kreta (Engels - Toucan Travelers)


Tip 2 : Wat zijn de populairste stranden en badplaatsen van Kreta?

Ludo claes TIPSKreta, het grootste van de Griekse eilanden, staat bekend om zijn prachtige stranden, die elk unieke landschappen en ervaringen bieden. Hier zijn enkele van de meest populaire stranden op Kreta:

Elafonissi-strand
Het strand van Elafonissi, gelegen aan de zuidwestkust van Kreta, wordt vaak een stukje paradijs genoemd. Beroemd om zijn roze zand, dat het resultaat is van gebroken schelpen, beschikt Elafonissi over kristalhelder turkoois water en ondiepe lagunes. Het strand maakt deel uit van een beschermd natuurgebied en is daardoor een toevluchtsoord voor zeldzame flora en fauna. De serene schoonheid en het unieke zand maken het tot een van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland.

Balos-lagune
De Balos-lagune, gelegen op het noordwestelijke puntje van Kreta, vlakbij Kissamos, is een andere must-bezoek. Het strand wordt gekenmerkt door zijn witte zand en levendige blauwe en groene water, waardoor een opvallend contrast ontstaat met het ruige terrein eromheen. Bereikbaar per boot of een uitdagende wandeling, de reis naar Balos wordt beloond met adembenemende uitzichten. De ondiepe wateren maken het ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, en de afgelegen locatie zorgt voor een rustige ervaring.

Vai-strand
Vai Beach ligt in het oostelijke deel van Kreta en staat bekend om zijn palmenbos, het grootste van Europa. De exotische sfeer, die doet denken aan de Caribische kust, trekt bezoekers aan die iets anders willen ervaren. Het gouden zand en het heldere water zijn perfect om te zwemmen en zonnebaden, terwijl de palmbomen voor natuurlijke schaduw zorgen. Vai is ook populair voor watersporten, zoals windsurfen en snorkelen.

Matala-strand
Matala Beach, aan de zuidkust van Kreta, staat bekend om zijn unieke mix van natuurlijke schoonheid en historische betekenis. Het strand staat bekend om zijn zandsteengrotten, die ooit in de jaren zestig door hippies werden bewoond. Het azuurblauwe water en het gouden zand worden aangevuld door de achtergrond van de grotten, waardoor een schilderachtige omgeving ontstaat. Matala staat ook bekend om zijn bruisende nachtleven en jaarlijkse muziekfestival, waardoor het een levendige bestemming is.

Preveli-strand
Preveli Beach, gelegen nabij de monding van de Kourtaliotiko-kloof, is een afgelegen juweeltje aan de zuidkust van Kreta. Het strand is omgeven door palmbomen en een rivier die uitmondt in zee, waardoor een uniek landschap ontstaat. De combinatie van rivier en zee biedt bezoekers de kans om in zowel zoet als zout water te zwemmen. De natuurlijke schoonheid en rust van Preveli zijn bereikbaar via een wandeling of boot en trekken mensen aan die willen ontsnappen aan de drukte.

Falassarna-strand
Het strand van Falassarna, aan de westkust van Kreta, staat bekend om zijn lange strook goudkleurig zand en kristalheldere water. Het is een van de beste plekken op het eiland om naar de zonsondergang te kijken, dankzij de ligging op het westen. Het strand is ideaal voor diverse activiteiten, zoals zwemmen, snorkelen en windsurfen. De grote, open ruimte van Falassarna zorgt ervoor dat het nooit overvol aanvoelt, zelfs niet tijdens het hoogseizoen.

Plakias-strand
Plakias Beach, gelegen aan de zuidkust, staat bekend om zijn natuurschoon en ontspannen sfeer. Het lange zandstrand wordt omgeven door weelderige heuvels en kliffen en biedt een prachtig uitzicht. Plakias is populair bij zowel gezinnen als individuele reizigers en biedt een scala aan voorzieningen en activiteiten, van watersporten tot wandelpaden. Het nabijgelegen dorp Plakias biedt charmante taverna's en winkels, wat de algehele ervaring verbetert.

Elk van deze stranden op Kreta biedt iets unieks, van exotische palmbossen en historische grotten tot serene lagunes en een bruisend nachtleven. Of u nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of een beetje van beide, de gevarieerde kustlijn van Kreta heeft een strand dat bij elke voorkeur past.

Tip 1 : Leuke weetjes en feiten over Kreta

Kreta, het grootste van de Griekse eilanden, is een boeiende mix van eeuwenoude geschiedenis, adembenemende landschappen en levendige cultuur. Hier zijn enkele essentiële feiten en tips om het meeste uit uw bezoek aan dit mediterrane juweeltje te halen:

Geografisch en historisch overzicht

Locatie en grootte: Kreta ligt in de oostelijke Middellandse Zee en is het vijfde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het strekt zich ongeveer 260 km uit van oost naar west en heeft een gevarieerd landschap, inclusief bergen, valleien en kustlijn.

Hoofdstad: De hoofdstad is Heraklion, tevens de grootste stad op het eiland.

Oude beschaving: Kreta staat bekend om de Minoïsche beschaving, een van de vroegste geavanceerde samenlevingen in Europa, die teruggaat tot ongeveer 3000-1450 voor Christus. Het paleis van Knossos, vlakbij Heraklion, is een belangrijke archeologische vindplaats uit deze tijd.

Culturele inzichten

Taal: De officiële taal is Grieks, maar in toeristische gebieden wordt veel Engels gesproken.

Keuken: De Kretenzische keuken is een hoogtepunt van elk bezoek, met verse, lokale ingrediënten. Tot de gerechten behoren dakos (een soort bruschetta), kalitsounia (kaas- of kruidentaarten) en diverse visgerechten. Olijfolie, een hoofdbestanddeel van het Kretenzische dieet, behoort tot de beste ter wereld.

Festivals: Kreta organiseert talloze festivals, vooral in de zomer, waar alles wordt gevierd, van religieuze feestdagen tot muziek en wijn. Vooral het renaissancefestival van Rethymnon en het zomerkunstfestival van Heraklion zijn populair.

Natuurlijke schoonheid en buitenactiviteiten

Stranden: Kreta beschikt over enkele van de mooiste stranden van Griekenland, zoals Elafonissi met zijn roze zand, de Balos-lagune en het meer afgelegen Matala-strand.

Wandelen: Het eiland biedt uitstekende wandelmogelijkheden. De Samariakloof, een van de langste kloven van Europa, is een spectaculaire wandeling door een Nationaal Park.

Grotten en bergen: Kreta is bezaaid met fascinerende grotten, zoals de Grot van Zeus (Dikteon-grot), en majestueuze bergen, waaronder de berg Ida (Psiloritis), de hoogste top van het eiland.

Praktische tips voor reizigers

Vervoer: Het huren van een auto wordt ten zeerste aanbevolen als u het eiland wilt verkennen, omdat het openbaar vervoer in afgelegen gebieden beperkt kan zijn. Wegen kunnen smal en bochtig zijn, vooral in de bergen, dus rijd voorzichtig.

Accommodatie: Van luxe resorts tot door familie gerunde pensions, Kreta biedt een breed scala aan accommodatiemogelijkheden. Reserveer vooraf tijdens het hoogseizoen (juni tot augustus).

Beste tijd om te bezoeken: De ideale tijd om Kreta te bezoeken is in de lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober), wanneer het weer aangenaam is en de toeristische drukte kleiner is. De zomer kan erg heet en druk zijn, vooral in populaire gebieden.

Lokale etiquette: Grieken staan ​​bekend om hun gastvrijheid. Het is beleefd om mensen te begroeten met ‘Kalimera’ (goedemorgen) of ‘Kalispera’ (goedenavond). Als u kerken of kloosters bezoekt, kleed u dan bescheiden.

Unieke attracties

Archeologische vindplaatsen: Naast Knossos mag u Phaistos en Malia, andere belangrijke Minoïsche vindplaatsen, niet missen. Het Archeologisch Museum van Heraklion herbergt veel artefacten van deze locaties.

Venetiaanse invloed: Steden als Chania en Rethymnon hebben prachtige Venetiaanse architectuur, charmante oude steden en bruisende havens.

Lokale markten: Ontdek lokale markten in steden als Chania en Heraklion voor verse producten, handgemaakte goederen en een voorproefje van het lokale leven.

De mix van oude geschiedenis, rijke cultuur en natuurlijke schoonheid van Kreta maakt het een fascinerende bestemming voor elke reiziger. Of u nu geïnteresseerd bent in archeologie, buitenactiviteiten of gewoon wilt ontspannen op een prachtig strand, Kreta heeft iets te bieden.


Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling. We publiceren wekelijks nieuwe TIPS.