Hoe best vissen op een vijver kanaal en visvijvers TIPS en advies

vissen sportvissen hengelsport forelvijver karpervijver TIPS

♥ Leuk vismateriaal kopen
- bol.com / vismateriaal
- Amazon / vismateriaal

FILMTIP
Hengeltips voor vissen op grote karpers - KWO

NIEUW - TIP 13 : Op welk tijdstip kan je de meeste vissen vangen?

Je zou er misschien niet meteen aan denken maar het tijdstip wanneer je gaat vissen is naast de locatie op de vijver of beekje, het aas en je vismateriaal medebepalend voor je succes van de visvangst. Een slecht gekozen tijdstip kan je kans op succes wel eens volledig in de war brengen. Maar wat is dan eigenlijk het ideale tijdstip om te vissen? Om dit te achterhalen moeten we weten dat vissen koudbloedige dieren zijn. Dit betekent dat ze minder actief zijn in te warme of te koude wateren.

Temperatuur van het water bepaalt uw succes

Als we dus de kans op succes willen vergroten dan moeten we de temperatuur van het water even in acht nemen. Is het water te koud, dan worden de vissen minder actief en gaan ze dus ook niet jagen of eten. Is het water dan weer te warm, dan gaan de meeste vissen kouder water opzoeken en gaan ze dus dieper in het water. Als je in deze laatste te hoog vist, dan zal je kans op succes dan ook minder groot zijn.

De temperatuur van het water heeft dus een grote invloed op de locatie van de vissen en hun activiteit of wel hun eetlust. Als we even gaan kijken naar de invloeden van de temperatuur dan moeten we dus ook even naar het tijdstip van de dag kijken. De temperatuur van het water zal geheel anders zijn in de ochtend, de middag of de avond.

Ook zullen bijvoorbeeld schaduwplekken de temperatuur kunnen beïnvloeden waardoor vissen zich dus anders gaan gedragen in volle zon of in een schaduwplaats. Kortom, wil je maximale kans op succes bij het vissen, hou dan zeker rekening met de temperatuur van het water.

TIP 12 : Is regen goed of slecht voor de visvangst?

Of regen al dan niet goed is voor de visvangst, is afhankelijk van de sterkte en de hoeveelheid van de regen. Regen is zeker positief voor een succesvolle visvangst als het rustig en niet te veel regent. Dan worden vissen plots heel alert en wel omdat bij lichte regen veel diertjes in het water vallen en ze dus plots veel aan eten vinden. Lichte regenval is ook voordelig omdat dat de vallende regendruppels het wateroppervlak troebel maken waardoor de vissen je niet zo goed zien staan of zitten.

Daarnaast is lichte regenval extra voordelig op vijvers bij zeer warm weer omdat bij regenval vaak de temperatuur ietwat daalt en de overtrekkende regenwolken schaduw creëert waardoor de vissen hoger komen en hun activiteit vergroot wat dan weer ten goede komt aan hun eetlust. Harde regenval is dan weer niet zo goed. Harde regenval creëert hardere slagen op het water, wat de vissen als onaangenaam ervaren, waardoor de vissen naar de bodem zullen zwemmen.

TIP 11 : Levend of nagemaakt aas voor succes

Ludo claes TIPSDit is altijd weer een lastige vraag en is afhankelijk van het soort vis waarop je gaat vissen. Sommige soorten vissen vang je beter met levend aas zoals regenwormen bijvoorbeeld, andere soorten dan weer beter met nagemaakt aas. En ook al vis je op dezelfde vissoort, ook dan zal je verschillen in de vangst kunnen merken met levend of nagemaakt aas volgens het tijdstip dat je gaat vissen en de locatie.

Dit maakt het altijd weer moeilijk om goed in te schatten waarop de vis het best zal reageren. Op levend of op nagemaakt aas. Het is dan ook aan te raden beiden soorten aas mee te nemen op je visserstripje om je kans op succes te vergroten. Is de vangst mager met het één, dan kan je steeds overschakelen op het ander.

Voornaamste voordelen van namaak aas

Een groot voordeel van nagemaakt aas is thans het gemak tijdens het vissen en de steeds beter wordende techniek. Het namaak-aas zit standaard aan je lijn dus dien je het niet steeds weer te vervangen na elke ophaal zoals bij levend aas. Ook wordt de gebruikte techniek van namaak-aas steeds beter en beter en worden allerhande lokmiddelen versterkt om de kans op succes te vergroten. Zo kan nagemaakt aas voorzien worden van allerhande geuren en kleuren, lichtgeven en reflecterende technieken, wapperende en tikkende attributen, en ga zo maar door. Alles om de vis aan te sporen om in het aas te happen.

Het ontwikkelen en maken van een efficiënt en succesvol namaak aas is dan ook zaak van een technologische hoogstand. Vervolgens is het aan te visser om te testen welk namaak-aas het best werkt voor welke vis en op welk tijdstip of visplaats.

TIP 10 : Vis op de juiste diepte voor maximaal succes

Elke vis heeft een bepaald leefgebied in de vijver, waterplas of kanaal waarin de vis het meest of het best floreert. De kunst van het succesvol vissen is dan ook te achterhalen waar die locatie gelegen is en de locatie van je aas hierop af te stemmen. Als je gaat kijken naar de locatie, dan is hiervan geweten dat de hoogte ofwel de diepte een belangrijke rol speelt. Zo heb je vissoorten die leven van bijvoorbeeld vliegjes en andere diertjes die in het water vallen wat dus betekent dat dit soort vissen vooral aan de oppervlakte te vinden zullen zijn.

Wil je dit soort vissen vangen, dan zal je zeer ondiep of zelfs aan het oppervlak moeten gaan vissen. Andere vissoorten leven dan weer van diertjes die op de bodem of zelfs in de vijverbodem leven wat dus betekent dat die vissoorten voornamelijk op de bodem te vinden zijn. Wil je dus dit soort vissen vangen, dan zal je eerder dieper in de vijver moeten vissen. Bij deze laatste is het dan ook voornaam om voor het vissen even te peilen hoe diep het water is waar je gaat vissen opdat je je visdiepte goed kan afstemmen.

TIP 9 : Vis met het juiste aas voor maximaal succes

Ludo claes TIPSWat eet de vis die je wenst te vangen? Dat is een belangrijk vraag waarvan het antwoord aangeeft welk aas je dient te gebruiken om succesvol te zijn. Als je gaat vissen op een snoek bijvoorbeeld dan is hiervan geweten dat deze leeft van kleine visjes. Het ideale aas voor het vangen van snoek is dus een klein levend visje als levend aas, dat je vervolgens aan je haak rijgt, of een namaak-aas in de vorm van een klein visje. Ga je daarentegen op karpers vissen bijvoorbeeld, dan zal je zeker geen succes behalen met hetzelfde aas als de snoek, het kleine visje aan de haak.

Karpers leven op de bodem van de vijver en zijn verzot op wormen en regenwormen. Hier zal je dus wormen als levend aas moeten gebruiken of namaak-wormen als namaak-aas wil je succes bereiken. Kortom, wil je succes boeken met het vissen en kunnen pronken met je vangst als je thuis komt, zoek dan eerst even op het internet wat de vis eet die je wilt vangen, en stem je aas erop af.

TIP 8 : Op welke locatie kan je best vissen?

Deze vraag stelt zich wellicht elke visser als hij/zij aan een visvijver komt. En het antwoord is uiteraard niet aan te geven in dit tekstje en dient individueel bekeken te worden. Telkens als je aan een visvijver of een beekje aankomt, moet je gaan inschatten welke locatie een mogelijke topper zou kunnen zijn. De vragen die je je hierbij zeker dient te stellen is: waar zit het meeste eten voor de vis, en waar kan de vis makkelijk schuilen voor rovers en natuurlijke vijanden. Op die locatie zal je waarschijnlijk het meeste kans hebben een succesvolle vangst.

Denk je de ideale plek gevonden te hebben, gooi dan eens een lijntje uit om te testen. Moet je wat te lang wachten op een eerste beet, dan is de locatie misschien toch niet zo goed kan een verhuis aangewezen zijn. Let wel dat je de vis eerst wat tijd gunt. Als je je pas hebt geïnstalleerd aan je visplaats, dan heb je wellicht de vis opgeschrikt en weggejaagd. Er is dus wat tijd nodig eer je locatie terug rustig is en de vis het vertrouwt om terug naar je locatie te zwemmen. Maar zoals je weet is succesvol vissen een zaak van tijd. Geef de vis dan ook even de tijd.

TIP 7 : Wanneer moet je aanslagen bij het vissen?

Dit is uiteraard de gouden vraag en bepaalt uiteraard het succes van de visvangst. Het te snel aanslaan resulteert meestal in een misser. Het te laat aanslaan is ook niet te adviseren omdat de vis het aas dan al kan uitgespuugd hebben. Aanslaan op het juiste moment is dan ook de kunst van het succesvol vissen. Maar wanneer is dit dan? Het antwoord hierop is ervaring en feeling.

In het algemeen kan wel gesteld worden dat de meeste vissen niet meteen en met volle teugen of met volle kracht in je aas vliegen. De meeste vissoorten gaan bij het zien van je aas eerst een beetje proeven en aftasten. Is je aas goedgekeurd, dan pas gaan ze met volle teugen in je aas bijten. Hierop dient je aanslag dus afgestemd te zijn.

Wil je succesvol zijn in je visvangst dan bestaat de kunst erin te zien of te voelen wanneer de vis aan het aftasten is of wanneer de vis effectief bijt. Je aanslag dient dus te gebeuren als de vis effectief bijt, niet als hij nog aan het aftasten is. Sla je al aan terwijl de vis nog aan het aftasten is, dan heeft de vis het aas niet goed en stevig in de mond waardoor je bij je aanslag de haak en het aas gewoon terug uit de mond trekt.

Hoe kan je eigenlijk best aanslaan?

Als je dus ziet, via je dobber bijvoorbeeld, of voelt dat een vis aan je lijntje zit te spelen, laat dan eerst even begaan tot je effectief een krachtige beweging ziet of merkt. Die krachtige beweging duidt op een stevige beet in het aas en is het ideale moment om aan te slaan. Het aanslaan op zich dient daarbij kort en krachtig te zijn. Het doel van het aanslaan is dan ook de haak in de mond of lip van de vis te slaan zodat je beet hebt en de vis kan binnenhalen. Een korte slagbeweging is voldoende om de haak aan te slaan.

Let wel, voorgaande redenering van rustig laten begaan tot je een krachtige beweging ziet gaat niet op voor roofvissen. Roofvissen, zoals een snoek bijvoorbeeld, zijn veelal agressief in het nemen van aas. Dit moeten ze willen ze succesvol zijn in hun jacht. Ze moeten met andere woorden in één keer krachtig toeslaan willen ze hun levende prooi kunnen vangen. Ze gaan dus niet eerst even aftasten, want dan is hun prooi weg, maar gaan echt daadkrachtig toeslaan. Aanslaan bij roofvissen is dus anders dan bij karpers bijvoorbeeld en dient snel en daadkrachtig te gebeuren.

Van zodra je aan je lijn een beweging ziet of voelt, dien je aan te slaan. Ook nu weer kort maar krachtig zodat de haak in de mond van de vis slaat en je dus beet hebt. Eenmaal aan de lijn start het volgende proces en dit is het binnenhalen van de gevangen vis. Bij roofvissen kan dit een hele karwei zijn. Ze zijn namelijk sterk en snel wat wel eens voor het nodige zweet kan zorgen bij het binnenhalen.

TIP 6 : Wat te doen als de vis gevangen is?

Als je de vis aan de haak hebt geslagen, dan is de volgende uitdading deze op het droge te krijgen. Hiervoor zal je thans moeten werken? De vis zal zich tenslotte niet zomaar over geven en gewillig naar jou toe zwemmen. Je zal bijgevolg aan je vislijn moeten trekken om de vis aan wal te krijgen. Hierin bestaat de kunst om de vis moe en uitgeput te krijgen waardoor het inhalen wat makkelijker wordt.

Bij kleinere vissen is dit uiteraard niet zo van toepassing omdat je deze makkelijk aan de kant kan krijgen, maar voor grote vissen, zal je moeten mikken op uitputting om de vis goed en wel aan de kant te krijgen. Heb je de vis aan de kant, neem dan een schepzak om de vis te scheppen en op het droge te tillen. Bespaar de vis enige pijn of wat dan ook door de vis met je vislijn uit het water te tillen. Doe dit dus altijd met een schepzak.

Heb je de vis op het droge, dan zal je volgende taak erin bestaan de haak uit de mond of lip van de vis te halen. Ook dit zal wellicht niet van een leien dakje gebeuren omdat de vis dit zeker niet gewillig zal laten ondergaan en zal tegenspartelen. Als je hierbij weet dat de vis een glibberige beschermlaag heeft op de schubben, zal het wel duidelijk zijn dat het niet makkelijk is de vis goed vast te houden.

Heb steeds respect voor de vis

Ga ook nu niet hard pitsen of overmatig nijpen hetgeen de vis pijn doet, of kan verwonden maar ga voor enige takt en gebruik een handdoek om de vis makkelijk vast te houden. Leg de vis dus op de grond, leg je handdoek over de vis en houd de vis zo onder bedwang. Vervolgens kan je de haak uit de mond of lip halen. Is ook dit wat moeilijk gebruik dan een onthaak-stangetje. Wees ook nu zorgzaam met de vis en voorkom onnodige verwondingen.

Lukt het je niet om de haak te verwijderen, wees dan zeker niet verlegen om een collega visser even om assistentie te vragen. Heb je de haak verwijderd, dan rijst de vraag of je de vis gaat behouden of terugzetten. Dit bepaal je uiteraard zelf volgens je eigen wensen of volgens de regels van de visvijver. Wat je ook doet en hoe je ook gaat vissen, denk er steeds aan dat vissen levende dieren zijn. Behandel ze dan ook met enig respect. Ook al ligt de vis straks thuis in de pan.

Tip 5 : Tip voor veilig hengelen

(een tip van) Carpteam Hulsen
Wanneer je op karper vist kan je best altijd een onthaakmat en een groot schepnet bij hebben. Dit draagt bij tot het veilig op de kant krijgen van een karper.

Tip 4 : Tip voor het vissen op karper

(een tip van) HEG solutions
Vist u regelmatig op karper en vangt u niks met verschillende soorten voer probeer het dan eens met gewone pinda's

Tip 3 : Tip voor hengelsportmateriaal

(een tip van) Ludela
Investeer in kwalitatief hengelsportmateriaal!! Bij gebruik van slecht(minder goed) materiaal verspeel je misschien de vis van je leven!!!

Tip 2 : Plan onderhoudsbeurt voor uw buitenboordmotor

(een tip van) buitenboordmotor online
Zorg dat je buitenboordmotor ieder vaarseizoen zonder problemen start, door voldoende onderhoud te plegen. Bekijk de onderhoudspagina.

Tip 1 : Algemene informatie

hengelsport sportvissenLekker rustig vissen langs de oever van een vijver of beekje of kanaal is een combinatie van zowel het vinden van rust als de spanning van het vangen van een vis. Sportvissen of hengelsport is dan ook meer dan enkel staren naar een dobbertje zoals wel eens gedacht wordt.

Vissen ofwel hengelen is een leuke doch tevens intense hobby waar zowel het hengelmateriaal, het aas als de strategische opstelling van de hengel locatie of visplaats het succes van de vangst bepaald. Voor velen is vissen dan ook meer dan louter een ontspanning of hobby maar een echte sport.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Hoe de beste regenwormen kweken om te vissen
- Vissen en vijver in uw tuin TIPS
- Aquarium vissen TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


 
 
Categorieën en rubrieken : Nieuwe TIPS - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
U bent hier : / Home / Hoe best vissen op een vijver kanaal en visvijvers TIPS en advies