Tuinserre en oranjerie – TIPS en advies uit België en Nederland

U bent hier : Home > Tuin > Tuinserre

tuinserre of oranjerie voor mooie bloemen en planten TIPS

Wil je een tuinserre, tuinkast of oranjerie plaatsen dan zijn er punten waarop je zeker moet letten. Hier vind je praktische TIPS. Elke week worden nieuwe tips, artikelen, studies, filmpjes en video’s toegevoegd. Sla deze website dus zeker op bij uw favorieten.

Tip 4 : Denk aan het ventileren van uw tuinserre

(een tip van) Stijl 2000
Wist u dat het verstandig en geldbesparend is om roosters of andere ventilatiemogelijkheden op te nemen in het ontwerp van uw tuinserre. Door goed te ventileren is de lucht in uw serre droger en zodoende hoeft u minder te stoken om de temperatuur behaaglijk te krijgen. Het verwarmen van droge lucht in een serre kost dus minder energie en dus ook minder geld!

Tip 3 : Tip voor de glassoort bij tuinserres

(een tip van) Alu serres
Bij het kiezen van een glazen serre is het overwegen van gehard glas zeker de moeite waard. Gehard glas biedt u namelijk:
- 5 maal sterker dan gewoon tuinbouwglas
- veiliger voor kinderen
- heeft geen scherpe randen
- als het glas breekt, breekt het in duizend stukken => geen snijwonden
- minder kans op breuk tijdens transport en montage
- hagelbestendiger

Tip 2 : Tip voor zonwering bij tuinserres

(een tip van) DBG classics
De goedkoopste zonweringen zijn witkalk of riet- of bamboematten op het serredak. Witkalk spoelt gedurende de zomer af en moet ieder voorjaar opnieuw worden aangebracht. Matten moeten voor de winter van het dak worden gehaald. Rietmatten zijn na twee seizoenen verteerd, bamboematten gaan minstens vijf seizoenen mee.

Tip 1 : Tuinserre, enkele praktische tips

Een tip van Ludo Claes

tuinserreEen tuinserre biedt u de mogelijkheid een separaat ecosysteem in uw tuin te integreren waar u specifieke planten en groenten kan telen. Er zijn verschillende soorten tuinserres naargelang grootte, uitvoering en materialen. Zo kan u ervoor opteren om een kant-en-klare tuinserre aan te kopen of kan u zelf een tuinserre bouwen. Voornaam bij de tuinserre is het doel dat u wenst te realiseren en de locatie ervan in de tuin. Een tuinserre vergt zonlicht. Draag er dan zorg voor dat uw serre niet in een schaduwzone gelegen is.

In de regel zou een ideaal geplaatste serre zelfs in de winter minstens 6 à 7 uren licht moeten krijgen. Een serre neemt tevens veel zicht weg in de tuin, dus ook in dat opzicht moet even rekening gehouden worden met de locatie. Een serre dient tevens voorzien te zijn van ventilatiemogelijkheden. Een dakraam bijvoorbeeld dat open kan gezet worden om de temperatuur, luchttoevoer en vochtigheid in de serre te regelen, optimaal afgestemd volgens de soorten planten.

Bij het plaatsen van de serre dient u tevens rekening te houden met het bewateren van de planten. Zo zou u kunnen opteren voor een beregeningsinstallatie of druppelsysteem die de planten automatisch bevloeien of kan u uiteraard steeds zelf met een gieter de planten van water voorzien. Let er wel op dat bij warmere temperaturen de temperatuur in de serre fors kan oplopen en meer bewatering vereist is.

Naargelang de soorten planten die u in uw serre wenst te planten, zou u tevens gebruik kunnen maken van een verwarmingssysteem om ook in de winter een optimale temperatuur te realiseren. Reinig bij regelmaat het glaswerk ofwel de ramen van uw serre opdat ze steeds optimaal functioneren en licht doorlaten. Heeft u een hout opstelling voor de serre, controleer dan ook regelmatig de staat van het hout tegen verrotting en behandel het als dusdanig.

Houd tevens rekening met hevige sneeuwval en hagel op het glaswerk. Teveel sneeuw creëert extra gewicht op de constructie en het glaswerk wat wel eens tot fatale gevolgen kan leiden. In de serre kan u gebruik maken van de aardbodem om bloemen en planten voor te telen of kan u gebruik maken van bakken waardoor u makkelijker de planten kan verzorgen. Mocht u verschillende plantensoorten met verschillende temperatuurkenmerken in de serre plaatsen dan kan u opteren om een glazen of doorzichtige tussenwand te plaatsen die beide plantengroepen afschermt wat als het ware resulteert in een combinatieserre. Draag er wel zorg voor dat beide ruimtes een eigen ventilatie en verwarming hebben om de unieke temperatuur separaat te regelen

Enkele praktische tips
1) Bepaal de ideale locatie voor uw serre, zoveel mogelijk zonlicht
2) Serres belemmeren het zicht van de tuin, even in acht nemen
3) Gebruik sterke materialen voor de serre. Bestand tegen storm, hagel, sneeuwval,...
4) Voorzie elektrische bedradingen voor ondermeer verlichting
5) Draag er zorg voor dat het glaswerk steeds netjes is = maximaal zonlicht
6) Zorg voor ventilatie om vocht, zuurstof en temperatuur te regelen
7) Beregen en sproei regelmatig de planten. Hitte = droogte
8) Zorg voor verwarming in de winter voor exotische planten
9) Extra warmte kan u eveneens verkrijgen door warmtespots
10) Zorg ook voor bescherming tegen te sterke zonnestralen in de zomer
11) Combinatieserre: plaats plantengroepen samen volgens hun behoefte, warmte, water

Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Veranda en verandabouw
Vaste planten en bloemen
Snijbloemen
Tuinhuizen en blokhutten

Rubrieken
- Auto - Beauty - Dieren - Elektro - Gezondheid - Hobby - Kantoor - Kleding - Party - Magazijn - Reclame - Reizen - Tuin - Wonen

Effe lachen
- Moppen en grappen - Verborgen Camera

Producten en campagnes
- Toppers gezien op TV - Promoties en Campagnes