Uw TIP of website LINK op deze website? Meer informatie
 

Paarden en verzorging met leuke weetjes TIPS en advies

paarden manege verzorging TIPS

Hier vindt u leuke TIPS en studies van Universiteiten over paarden.


♥ Leuke paardenproducten kopen
- Amazon / paarden
- bol.com / paarden
- Medpets / geneesmiddelen


FILMTIP
Doe dit NOOIT bij paarden - PaardenpraatTV

Tip 10 : Wat is de meest ideale voeding voor je paard?

Als je gaat kijken naar gespecialiseerde websites dan vind je wellicht een waaier aan paardenvoeding volgens specifieke eigenschappen. Zo is er bijvoorbeeld gespecialiseerde en uitgebalanceerde voeding voor drachtige merries, speciale mengvoeding voor langdurige prestaties, voeding voor paarden na ziektes, en ga zo maar door. Je kan het zo gek wel niet bedenken of er is wel een speciale voeding voor. Al dit maakt het uiteraard niet makkelijk om de juiste voeding te vinden.

Voornaam is dan ook eerst even met je veearts of dierenarts af te stemmen wat de meest ideale voeding is voor je paard volgens zowel de functionaliteit van de voeding als het doel dat je vooropstelt voor je paard. Wil je met je paard gaan racen dan is het denkbaar dat het andere voeding vereist dan een hobby-paard dan elke dag in de wei staat.

Wat zijn de basisbehoeften van een paard bij voeding?

Een algemene regel bij de voeding van paarden is gras of hooi en water. Dat zijn de basisbehoefte van elk paard, ongeacht de leeftijd of functionaliteit. Draag er dan ook zorg voor dat je paard dagelijks een voorraad hooi of gras krijgt met voldoende water. Gemiddeld eet een paard ongeveer twee tot vier procent van zijn lichaamsgewicht aan gras of hooi. Dit al dan niet gecombineerd met andere gespecialiseerde voeding.

Als je droog hooi geeft aan je paard, draag er dan zorg voor dat het hooi ook effectief droog is. Vochtig hooi is een bron van schimmel en onreinheden wat je zeker dient te vermijden aangezien het ziektes kan creëren. Als je droog hooi geeft, dan dien je er ook even op te letten dat er geen stof tussen het hooi zit. Dit stof is slecht voor zowel de maag als de longen voor het paard. Kijk ook even of er geen diertjes in het hooi zitten. Ook dat kan gebeuren.

Mix van granen als voedingssupplement

Naast hooi en gras, is een paard tevens liefhebber van granen waarbij ze het vooral op een mix van granen hebben gemunt. Je vindt dan ook allerhande graanmixen in de handel specifiek voor paarden, doch is het ook nu weer raadzaam om doordacht om te gaan met het geven van granen. Zo kan een overmaat aan granen op langere termijn zelfs slecht zijn voor je paard. De kunst bestaat er dan ook in de hoeveelheid aan granen goed af te stemmen op de noden van je paard. Raadpleeg hiervoor even je veearts.

Als je granen geeft, dan is het aan te raden om vooraf eerst wat hooi of gras te voeden waardoor je paard al even een voldoening krijgt en zich niet gaat overeten in de granen. Kortom, als je paarden gaat voeden, wees er even attent op dat paarden een gevoelige vertering hebben. Wees doordacht en zorgzaam met het eten dat je geeft.

Tip 9 : Mag je je paard nu en dan een snoepje geven?

Dit is zeker een aanrader op voorwaarde uiteraard dat het snoepje gezond is uiteraard. Fruit en groenten zijn zeker gezonden snoepjes en bevatten voedingsstoffen die de paarden niet uit hun dagelijkse voeding zoals gras of hooi kunnen halen.

Als we een snoepje geven dan doen we dit uiteraard met als doel de relatie met je paard te verbeteren en het houden van een paard uiteraard leuk te maken, want zeg nu zelf, wat is er nu leuker dan een paard dat uit je hand komt eten.

Doch moeten we hiermee ook voorzichtig zijn.

  • Ten eerste mogen we het geven snoepjes niet overdrijven opdat de snoepjes de eetlust van het paard niet beïnvloedt.
  • Ten tweede moeten we oppassen voor ongewenst bijtgedrag.

Als we het paard regelmatig snoepjes geven dan zal het paard er gegarandeerd gaan om gaan vragen en dit doet het paard door te pas en te onpas aan je te knabbelen. Als je te vaak snoepjes geeft, dan bestaat zelfs de kans dat je de stal niet meer in kan zonder dat je paard je om snoepjes gaat smeken en beginnen te knabbelen. Het geven van snoepjes is dus zeker een aanrader maar ga er zorgzaam mee om.

Tip 8 : Vermijd prikkeldraad in een weide met paarden

Prikkeldraad wordt veel gebruikt om weiden af te spannen om bijvoorbeeld koeien of schapen in de wei te houden. En dit met succes. Voor paarden is dit helaas ten sterkste af te raden. Het is geweten dat paarden zich ernstig kunnen verwonden aan prikkeldraad omheiningen of afspanningen.

Paarden hebben een zeer dunne huid waardoor ze zich snel verwonden en kunnen tevens zeer angstig opschrikken bij plotse bewegingen of geluiden waardoor ze angstig en ongecontroleerd wegrennen. Als ze hierbij de prikkeldraad raken, kan dit nare gevolgen hebben hetgeen we zeker dienen te vermijden. Om een weide met paarden goed en succesvol af te bakenen, is het beter te werken met bijvoorbeeld linten of houten schuttingen wat niet alleen veiliger maar ook beter zichtbaar is.

Elektrische schrikdraad als extra veiligheid

Naast een goed zichtbare omheining of afspanning maakt men ook vaak gebruik van elektrische bedradingen ook wel schrikdraad genoemd. Deze schrikdraad staat onder stroom en geeft een korte elektrische schok bij aanraking. Hierdoor schrikt het paard op en zal het zich geen tweede keer aan de draad wagen. Het is dan ook een efficiënte techniek om paarden weg te houden van de weideranden en te vermijden dat paarden uitbreken.

Bij het plaatsen van de schrikdraad is de hoogte thans belangrijk. Een schrikdraad op kniehoogte zal minder tot geen impact hebben dan een draad op schouderhoogte van het paard. Schrikdraad wordt ook wel gebruikt om schuren te voorkomen.

Als paarden jeuk hebben dan schuren ze tegen allerhande objecten die ze in de weide kunnen vinden zoals de stalwanden of bomen. Als ze dit doen tegen de omheining en ze gebruiken hun volle gewicht, dan zou de omheining het wel eens kunnen begeven en kunnen de paarden van de weide. Een schrikdraad biedt hierin een oplossing en houdt de paarden weg van de omheining.

Tip 7 : Laat paarden zoveel mogelijk loslopen in een wei

Paarden zijn niet gemaakt om op stal te staan en verkiezen het vrije leventje in een wei. Hoe zou je zelf zijn, toch? Langdurig op stal staan kan zelfs nadelig zijn voor de gezondheid en het algemeen welbehagen van een paard. Daarom is het zeker te adviseren een paard regelmatig in een wei of open vlakte te brengen waar het kan lopen, rennen en even een paard kan zijn.

Een paard slaapt maar twee uur per dag

Wist je trouwens dat een paard maar twee uur per dag slaapt. Dit is niet veel. Als je dan weet dat het tevens tweeëntwintig uur wakker is, dan is dit een lange tijd als je die in een stal dient door te brengen. Wees daarom zeker begaan met de tijdsindeling voor je paard op stal en tracht veel beweging en socializen tijd te implementeren. Paarden zijn kuddedieren en hebben nu en dan de aandacht en genegenheid van andere paarden nodig.

Tip 6 : Controleer regelmatig de hoeven van een paard

De hoeven van de paarden zijn de voeten van de mens en zijn dus zeer voornaam. Als een paard een probleem heeft met de hoeven, waardoor het slecht kan gaan, dan is dit niet alleen onaangenaam of zelf pijnlijk maar kan dit leiden tot een verlies van eetlust en kan het paard zelfs neerslachtig zijn. Een goed onderhoud van de hoeven is dan ook noodzakelijk.

In eerste instantie kan je zelf al veel doen. Zo is het raadzaam om dagelijks de hoeven van de paarden te controleren en mogelijke materialen of objecten te verwijderen. Kijk dan ook eens even na of je onregelmatigheden of vervormingen ziet. Kijk vervolgens eens naar het wandelgedrag van je paard.

Zie je dat het paard mankt of anders wandelt als gewoonlijk, bestudeer dan even de hoeven of je iets abnormaals ziet. Bij elke vervorming of onregelmatigheid is het aan te raden de veearts te informeren. Laat een paard zeker niet lang rondlopen op slechte hoeven en treed snel op.

Houd er ook rekening mee dat hoeven regelmatig moeten bijgewerkt worden. Dit om de circa zes weken en je laat dit best doen door de veearts of hoeven-expert. Als je paard veel op stenen of andere harde ondervloeren loopt, kan het aan te raden zijn speciale schoenen of hoefijzers te voorzien teneinde een teveel aan slijtage aan de hoeven te vermijden. Raadpleeg hiervoor eveneens uw veearts. Hij/zij kan u best informeren welk type schoenen best geschikt zijn voor uw paard in specifieke omstandigheden.

Tip 5 : Zijn de tanden van jouw paard mooi vlak?

Als paarden gras, hooi of andere voeding eten, dan kauwen ze dit fijn met hun tanden waarbij ze vaak langdurig aan de slag zijn om het eten zo fijn mogelijk te kauwen. Goed gekauwd voedsel is dan ook zeer voornaam voor het al zo gevoelige verteringsstelsel van het paard. Om dit goed kauwen mogelijk te maken moeten de tanden echt goed vlak zijn.

Uitstekende tanden of scherpe tanden maken het fijnkauwen zeer moeilijk waarbij zelfs gekauwd voedsel niet in de mond kan gehouden worden. Daarnaast kunnen uitstekende of scherpe tanden allerhande verwondingen of tandpijn veroorzaken waardoor de eetlust van het paard in gedrang komt hetgeen we uiteraard dienen te vermijden.

Daarom is een goede tandverzorging bij paarden zéér voornaam. Het is dan ook te adviseren regelmatig de tanden zelf te controleren en deze minimaal jaarlijks te laten controleren door de veearts..

Tip 4 : Wist je dat paarden ingezet worden als blinde geleidehonden

Een paard als blinde-geleidehond. Het is toch even slikken bij het lezen van deze titel maar het bestaat echt. In 1999 werd in de Verenigde Staten geëxperimenteerd met het begeleiden van blinden met minipaarden. Dit experiment toonde verrassende resultaten met als conclusie dat minipaarden perfect geschikt zijn om blinden te begeleiden.

De paarden bleken goed te trainen, weliswaar niet zo diepgaand als de training van honden, en ze konden zich goed rustig houden in vervelende situaties. Dit maakt ze ideaal als alternatief voor de geleidehonden als het baasje een fobie of allergie voor honden heeft of als het baasje nu eenmaal meer van paarden houdt.

De dag van vandaag zien we wel meer minipaarden als blinde-geleidehonden doch blijft het een ietwat vreemd zicht als je iemand met een minipaard aan de lits ziet wandelen, doch is het resultaat, de samenwerking tussen mens en dier, gewoonweg prachtig

Tip 3 : Hoe veilig uit rijden met paarden?

(een tip van) Sint Jorishoeve
Als u te paard op wandeling gaat, zorg dan dat u steeds met meerdere personen bent. Als er iets ernstigs gebeurt bij n van de ruiters, kan een ander nog altijd hulp bieden of inroepen.

Tip 2 : Hoe kan je problemen vermijden met uw zadel

(een tip van) Glotas Shop
Laat uw zadel 1x per jaar nakijken door een Zadelpasser, zo kan u veel voorkomende problemen vermijden.

Tip 2 : Tip voor verzorging van hoeven van paarden

(een tip van) Stal het waaihof
Controleer en verzorg regelmatig de hoeven van uw paard, zelfs al bewegen ze niet veel. De hoeven zijn net als de voeten/nagels bij mensen. Besteed er voldoende aandacht aan.

Tip 1 : Algemene informatie voor het houden van een paard

paardrijden TIPS paarden

Paardrijden is een leuke aangelegenheid waarbij een bepaalde connectie ontstaat tussen paard en ruiter en waarbij het aan de ruiter is om het paard te beheersen. Paardrijden kan in de vrije natuur, wat steeds weer heerlijk is, of kan in een gespecialiseerde manege dewelke tevens fungeert als stal of verblijfplaats voor het paard.

Heb je zelf een paard of denk je eraan zelf een paard te gaan houden, weet dan dat het verzorgen van een paard wat tijd en inspanning vergt. Een paard heeft nu eenmaal graag wat aandacht en naast goed eten en drinken is het voornaam de vacht en de hoeven regelmatig te controleren en te verzorgen. Borstel daarom geregeld de vacht van het paard en laat nu en dan de dierenarts een onderzoekje doen om jezelf ervan te verzekeren dat alles goed is.


Gerelateerd:
- Wat is de meest ideale paardenstal voor uw paard?
Dierenarts en veearts - Tips
- Honden verzorgen - Tips
- Katten verzorgen - Tips
- Vissen en aquarium - Tips
Paarden aanhangwagen
Kippen zijn exotische huisdieren

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie