Link naar jouw website? Informatie Google aangepast zoeken met foto's
 

Kijkt je hond ook zo zielig? Het is een trucje dat ze zichzelf aangeleerd hebben – Onderzoek

waarom kijkt hond sip zielig en triest - studie

Onderzoek door:
Universiteit van Portsmouth

Krijg jij ook een gewetensprobleem als je hond je zielig aankijkt nadat je hem/haar een uitlawaai hebt verkocht omdat hij/zij iets mispeutert heeft? Wel, dit zielig vertoon, dat jou zo melig maakt, heeft de hond zichzelf gewoon aangeleerd. Dit toont een nieuw onderzoek.

Dit lijkt misschien een ietwat vreemd onderzoek maar de onderzoekers stelden zich de vraag hoe het eigenlijk komt dat een hond je zielig aankijkt als hij/zij iets mispeutert heeft waarvoor je hem/haar hebt berispt. Men wist namelijk dat dit zielig aankijken geheel niet speelt bij de basis van het ontstaan van de honden namelijk de wolf. Hoe komt het dan dat de directe afstammeling van de wolf, de hond, dan wel de mogelijkheid heeft om je zielig aan te kijken.


♥ Leuke hondenproducten kopen
Amazon / hondenartikelen
bol.com / hondenartikelen
Medpets / geneesmiddelen


Hoe kunnen honden eigenlijk zielig kijken?

Studie onderzoek KLEINOm hierop een antwoord te bieden, werd bij dit onderzoek voornamelijk naar de anatomie van de hond gekeken en vergeleken met deze van de wolf. Hierbij werd in eerste instantie gekeken naar de verschillende spierfuncties in het gelaat van de hond.

Al snel toonde het onderzoek dat de hond over meer ontwikkelde spieren in het gelaat beschikt dan de wolf waardoor de hond instaat is andere gelaatsuitdrukkingen te creëren waaronder het zielig kijken.

Het was weliswaar opmerkelijk dat de meer ontwikkelde spieren zich voornamelijk rond ogen profileren waarbij de spieren in de overige gelaatsdelen hetzelfde bleken als deze van de wolf. Van deze spieren rond de ogen is geweten dat ze een heel belangrijk rol spelen in de communicatie. Dit bij zowel dieren als mensen.

De spieren rond de ogen stellen ons namelijk instaat om tijdens de verbale communicatie allerhande non-verbale communicatie en emoties te creëren. Dit weet de hond blijkbaar ook.

Honden hebben het effectief aangeleerd om zielig te kijken!

Dit klinkt nu wel zéér vreemd, maar het onderzoek heeft het daadwerkelijk aangetoond. Onze honden hebben het zichzelf gewoonweg aangeleerd om zielig te kijken waardoor jij en ik melig worden en de hond er één of ander voordeel uit weet te halen zijnde; wegkomen van de straf of een strafvermindering krijgen. Slim gezien, toch.

Hoe hebben honden dit dan aangeleerd?

Ook dit werd duidelijk in het onderzoek. Het zielig kijken doet de hond door de wenkbrauwen te bewegen waardoor de ogen ietwat groter worden en de wenkbrauw aan de zijden afzakt. Deze uitdrukking van vergrootte ogen en ietwat afgezakte wenkbrauw creëert bij ons mensen automatisch een gevoel van onschuld en spijt en maakt ons mensen dan gewoon melig.

En wat doen we dan? Inderdaad, we hebben de neiging om de boosheid of straf te verminderen. Als je kinderen hebt dan ken je deze techniek waarschijnlijk wel.

Het is een oude techniek die de honden blijkbaar al lang geleden geleerd hebben

Het onderzoek toonde aan dat de hond deze techniek al duizenden jaren meester heeft gemaakt. De onderzoekers menen dat de unieke ontwikkeling van de speciale spieren rond de ogen, begonnen is toen de hond en de mens meer en meer met elkaar zijn gaan samenwerken.

hoe kunnen honden zo zielig kijken en waarom doen ze het TIPS en adviesHet onderzoek toonde tevens aan dat dit spelen met de wenkbrauwen, om te communiceren, een vast gegeven is geworden bij honden. Tijdens het onderzoek werden de onderzoekers gevraagd zowel met honden als wolven allerhande proeven uit te voeren. Al snel werd duidelijk dat de honden, in tegenstelling tot de wolven, vrijwel automatisch starten met communiceren door het op en neer bewegen van de wenkbrauwen. Een leuk trucje.

Dit was zichtbaar bij alle soorten honden in het onderzoek en was tevens zichtbaar in allerhande communicaties, niet enkel het zielig kijken.

Bij proeven waarbij de hond bijvoorbeeld gevraagd werd een bepaalde taak te vervullen waarbij de hond niet begreep wat de onderzoeker van de hond eigenlijk wilde, werd een communicatie met de wenkbrauwen opgemerkt. Zelfs het gewoon aankijken van een hond is blijkbaar al een trigger voor de hond om te starten met het communiceren door de wenkbrauwen op en neer te bewegen.

Kortom, heeft je hond iets mispeutert en sta je op punt om hem/haar te straffen, bereid je dan al maar voor op een zielige snoet en een melig gevoel. Je straf zou wel eens emotioneel erger kunnen zijn voor jou dan voor je hond. Je bent zeker niet de eerste die staat te snotteren omdat je hond je het gevoel heeft gegeven dat hij/zij niets mispeutert heeft of te streng werd gestraft.

Bron: Universiteit van Portsmouth
https://www.port.ac.uk/


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
- Honden en pups TIPS
Hondenschool TIPS
Hondenkapsalon en trimsalon TIPS
Hondenhotel TIPS

Deel deze tips zeker met je vrienden.


Hartelijk dank voor uw beoordeling.
Heb je een thema of onderwerp niet gevonden op deze website waarover je graag tips zou willen lezen. Laat het gerust even weten. Alvast dank.
 
Nieuwe tips: NIEUW - PARTY - HOBBY - BEAUTY - KLEDING - HUMOR - GEZONDHEID - WONEN - TUIN - ELEKTRO - AUTO - DIEREN - WERK - ZAKELIJK - Contact
Uw tip of link op deze website? Meer informatie
Google aangepast zoeken met foto's