Brandweer moet jaarlijks uitrukken voor gesprongen leidingen door vrieskou – Advies

U bent hier : Home > Woning > Isoleer uw leidingen

Isolatie naisoleren spouwmuur woning TIPS

Je zou het niet meteen denken maar elk jaar opnieuw wordt de brandweer ingeroepen voor gesprongen leidingen. De winter kan zich wel eens van zijn strengste kant laten zien waarbij aanzienlijke vriestemperaturen heersen.

Vrieskou en gesprongen leidingen

Als men dan waterleidingen heeft die niet geïsoleerd zijn of die langdurig aan de vrieskou blootgesteld staan, dan kan het gebeuren dat de leidingen springen. Dit gebeurt doordat het water bevriest en het ijs uitzet waardoor de waterleiding stuk barst.

De dooi en de brandweer

Als het vervolgens gaat dooien en er weer water door de gesprongen leiding stroomt, dan kan je voor onaangename verrassingen komen te staan waarbij de brandweer paraat staat om eerste en dringende hulp te bieden zoals het wegpompen van het overtollige water uit de kelder.

Heb je zelf zo een nare situatie, probeer dan zo snel mogelijk de hoofdkraan dicht te draaien waardoor het stromende water alvast gestopt wordt. Is al het water eenmaal weggepompt dan kan de loodgieter gebeld worden om de gesprongen leiding te repareren.

Laat het in ieder geval niet zo ver komen en controleer je leidingen voor elke winter. Isoleer en bescherm de leidingen waar nodig.