Bodypainting met strepen voorkomt muggenbeten – Onderzoek

U bent hier : Home > Beauty > Bodypainting tegen muggen

Onderzoek door:
Universiteit van Zweden en Hongarije

Het lijkt misschien ietwat vreemd maar een onderzoek uit Zweden en Hongarije heeft aangetoond dat bodypainting met strepen op het lichaam effectief een bescherming biedt tegen muggen en andere insectenbeten.

In de natuur wordt de techniek van de strepen op lichamen al veel toegepast voor bijvoorbeeld bescherming of signalisatie. Denk maar aan de Zebra in Afrika bijvoorbeeld waar een paard getekend is met de gekende zwarte en witte strepen.

Niet tegenstaande men wist dat de strepen bepaalde betekenis hadden naar signalisatie ten aanzien van soortgenoten, andere Zebrapaarden, blijkt nu dat de strepen nog een andere functie hebben.

Strepen geven een signaal naar insecten

Een recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat deze strepen niet alleen signalen zijn naar soortgenoten maar ook naar muggen en andere insecten. Om de studie te staven werd tijdens het onderzoek gebruik gemaakt van paspoppen dewelke geverfd werden met allerhande kleuren waaronder de zwarte en witte strepen van de zebra. Deze geverfde paspoppen werden vervolgens in de buitenlucht geplaatst om te achterhalen welke kleur nu eigenlijk het meest of het minst insecten zou aantrekken.

Het onderzoek toonde aan dat er daadwerkelijk verschillen zijn in de kleuren en dat standaard gekleurde paspoppen maar liefst tien keer zoveel insecten lokten dan de zwart-wit geverfde paspop.

Bodypaint bestaat al sinds de oertijd

Het resultaat van dit onderzoek geeft tevens een verklaring waarom mensen al sinds de oertijd gebruik maakten van bodypaint. Er zijn in tal van grotten allerhande tekeningen gevonden waarin duidelijk te zien is dat de mensen al sinds de oudheid gebruik maakten van body-tekeningen. Eerst werd gedacht dat dit enkel versieringen waren of dat deze enkel gebruikt werden als signalisatie naar andere mensen zoals de huidige rangorde in het leger bijvoorbeeld. Nu blijkt thans dat men toen al achterhaald had dat bepaalde tekeningen en kleuren op het lichaam bescherming bood en signalen stuurde naar allerhande insecten en ongedierte.

Kortom heb je last van muggen en kan je niet slapen? Dan kan je nog altijd overwegen om je zwart-wit te verven.

Prijs producten tegen muggenbeten bij bol.com
(Advertentie)


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Make-up TIPS
Permanente Make-up TIPS
Foundation Make-up TIPS


 
U bent hier : / Home / Beauty en wellness TIPS / Bodypainting met strepen voorkomt muggenbeten – Onderzoek