Wist je dat … zout niet alleen lekker smaakt maar gewoonweg noodzakelijk is voor de gezondheid

U bent hier : Home > Hobby > Koken > Zout en gezondheid


Koken praktische TIPS van restaurants in België en Nederland

Als we naar een kookprogramma kijken dan zien we maar al te vaak dat zout alom wordt toegevoegd bij het klaarmaken van de gerechten, maar is dit wel nodig? Hierover wordt vaak zeer kritisch gesproken waarbij het voor de één te veel is, is het voor de ander weer te weinig. Doch is het toevoegen van zout tijdens het koken niet alleen goed om de smaak te verbeteren maar is gewoonweg noodzakelijk voor een goede gezondheid.

Hoeveel zout heeft je lichaam nodig?

Het menselijk lichaam heeft ongeveer 200 gram (40 theelepeltjes) zout per 50 kg lichaamsgewicht nodig om te gezond te leven. Het zout, meer bepaald Sodium, is tevens van noodzaak voor de transmissie van signalen tussen de cellen in het lichaam. Ook de hersencellen kunnen niet functioneren bij een tekort aan Sodium. Tevens regelt zout je bloeddruk en bloedstroom. Als je hierbij weet dat we bij zweten zoals tijdens het sporten of harde inspanning gemiddeld 3 gram zout per liter vocht verliezen dan kan je wel inbeelden dat regelmatige inname van zout niet alleen gezond maar gewoon noodzakelijk is. Zo blijkt uit onderzoek dat het sterftecijfer in het leger van Napoleon extreem hoog was door zoutarmoede. Men stelde vast dat omwille van het tekort aan zout bij de soldaten hun wonden niet genazen waardoor ze stierven.

Maar wat als we te veel zout innemen?

Ook dit dienen we kritisch te bekijken. Een teveel aan zout gaat de nieren stimuleren om vocht op te houden wat dan weer niet goed is op langere termijn. Een langdurig ophouden van vocht kan leiden tot zwellingen, stijfheid en hoge bloeddruk. Ook tonen onderzoeken aan dat een overmatig en regelmatig teveel aan zout schadelijk zou kunnen zijn voor de maag. Maar wees gerust. Er is een simpele oplossing en indicatie voor een teveel aan zout in je lichaam namelijk dorst. Van zodra je te veel zout binnen krijgt, gaat het lichaam vrij snel reageren door je een dorst gevoel te geven waardoor je gaat drinken en de verhouding zout en water wordt herstelt.

Kortom, ga je dadelijk aan de slag in de keuken, gebruik gerust wat zout, maar zoals met alles, doe het met mate.

ZIE OOK
> Koken en gerechten TIPS

Meer TIPS bij volgende update. Sla deze pagina zeker op bij uw favorieten.

Alle weetjes
Moppen en grappen
Promoties

DELEN - wie van je vrienden kan je een plezier doen met dit artikel? Deel het met hen.