Hoeveel zout is goed of slecht voor je gezondheid – Onderzoek

U bent hier : Home > Gezondheid > Zout en gezondheid

5000+ TIPS - Te veel zout is slecht voor het hart

Onderzoek door: onafhankelijke bron

Als we naar een kookprogramma kijken dan zien we maar al te vaak dat zout alom wordt toegevoegd bij het klaarmaken van de gerechten, maar is dit wel nodig?

Hierover wordt vaak zeer kritisch gesproken waarbij het voor de één te veel is, is het voor de ander weer te weinig. Doch is het toevoegen van zout tijdens het koken niet alleen goed om de smaak te verbeteren maar is gewoonweg noodzakelijk voor een goede gezondheid.

Hoeveel zout heeft je lichaam nodig?

Het menselijk lichaam heeft ongeveer 200 gram (40 theelepeltjes) zout per 50 kg lichaamsgewicht nodig om te gezond te leven. Het zout, meer bepaald Sodium, is tevens van noodzaak voor de transmissie van signalen tussen de cellen in het lichaam.

Ook de hersencellen kunnen niet functioneren bij een tekort aan Sodium. Tevens regelt zout je bloeddruk en bloedstroom. Als je hierbij weet dat we bij zweten zoals tijdens het sporten of harde inspanning gemiddeld 3 gram zout per liter vocht verliezen dan kan je wel inbeelden dat regelmatige inname van zout niet alleen gezond maar gewoon noodzakelijk is.

Zo blijkt uit onderzoek dat het sterftecijfer in het leger van Napoleon extreem hoog was door zoutarmoede. Men stelde vast dat omwille van het tekort aan zout bij de soldaten hun wonden niet genazen waardoor ze stierven.

Maar wat als we te veel zout innemen?

Ook dit dienen we kritisch te bekijken. Een teveel aan zout gaat de nieren stimuleren om vocht op te houden wat dan weer niet goed is op langere termijn. Een langdurig ophouden van vocht kan leiden tot zwellingen, stijfheid en hoge bloeddruk.

Studie onderzoek KLEINOok tonen onderzoeken aan dat een overmatig en regelmatig teveel aan zout schadelijk zou kunnen zijn voor de maag. Maar wees gerust. Er is een simpele oplossing en indicatie voor een teveel aan zout in je lichaam namelijk dorst. Van zodra je te veel zout binnen krijgt, gaat het lichaam vrij snel reageren door je een dorst gevoel te geven waardoor je gaat drinken en de verhouding zout en water wordt herstelt.

Als je gaat kijken naar de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout dat je per dag maximaal zou mogen hebben dat bedraagt dit ca vijf tot zes gram per dag. Uiteraard is het geen ramp als je dagen hebt waar deze waarde lichtjes overschreden wordt, maar langdurig dagelijks teveel zout is zeker af te raden.

Kortom, ga je dadelijk aan de slag in de keuken, gebruik gerust wat zout, maar zoals met alles, doe het met mate.


Gerelateerd
- Waarom is zout ook slecht voor hart en bloedvaten?
- Oorsuizen en voeding suiker, zout en koffie
- Koken en gerechten TIPS

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie