Hoe kun je nu nagaan of een aannemer te vertrouwen is? TIPS en advies

U bent hier : Home > Wonen > Woning bouwen > Aannemer betrouwbaar

Aannemer woningbouw bouwonderneming TIPS 01


Dit artikel wordt u aangeboden door : OKDO Verbouwingen


Tips van de vakman vakvrouw

Eindelijk wil je je droom doen uitkomen en start je grootse verbouwingsplannen. Maar door welke aannemer ga je deze renovatiewerken laten uitvoeren? Als particulier kom je niet vaak in contact met aannemers – zo vaak bouw of verbouw je niet! Lees hier alle tips om na te gaan of je wel de juiste aannemer kiest.

Hoe kies je een betrouwbare aannemer ?

Je bent van plan om je huis te vergroten door de zolder bij de leefruimte te betrekken, of je plant de vervanging van de oude badkamer of keuken door een totaal nieuwe? Stap 1 was natuurlijk ideeën opdoen, materialen uitkiezen, een nauwgezet plan (laten) maken, eventueel een stedenbouwkundige vergunning aanvragen, maar nu sta je voor de uitvoer van de werken en hoe kun je nu weten aan wie je deze werken kunt toevertrouwen ?

Een geregistreerde aannemer is een garantie voor kennis

Een aannemer moet zich net als ieder ander bedrijf of zelfstandige werker inschrijven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Daar kiest hij dan welke activiteiten hij wenst uit te oefenen. Naast een bewijs dat hij weldegelijk in staat zal zijn een bedrijf of zelfstandige activiteit goed te managen, moet hij ook kunnen aantonen over voldoende sectorale beroepsbekwaamheden te beschikken wat de gekozen activiteiten betreft. Dat kan zowel met een diploma, als met ervaring.

Het is dus niet mogelijk als aannemer zich te laten registreren voor elektriciteitswerken, wanneer hij noch een diploma, noch voldoende ervaring kan voorleggen.

Idem met waterwerken, dakwerken, isolatiewerken, pleisterwerken, grondwerken enzovoort. Dat betekent dat wanneer je kiest voor een aannemer die de werken die jij wenst uit te laten voeren wettelijk mag doen, je kiest voor de zekerheid dat hij voor dat werk geschikt is.

Sancties bij een aannemer die niet correct geregistreerd staat

Wanneer een aannemer besluit om toch bepaalde werken uit te voeren zonder over deze sectorale beroepsbekwaamheden te beschikken, kunnen er verschillende negatieve gevolgen uitvloeien, om niet te spreken over de zware financiële sancties.

Allereerst kan de aannemer een boete krijgen van 250 tot 10.000 euro, maar ten tweede kan het voor de werken afgesloten contract nietig worden verklaard. Dat betekent dat de aannemer alle reeds betaalde bedragen betreffende het contract moet terugstorten.

Daarnaast kan de aannemer zich genoodzaakt zien om zijn beroepsactiviteiten stop te zetten. Het is dus duidelijk dat wanneer de aannemer is ingeschreven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen, u niet al zijn beroepsbekwaamheden hoeft na te gaan – de kans is klein dat hij zo'n risico wilt lopen.

Bij werken in het zwart laten uitvoeren vervalt iedere garantie op de uitvoer

Anders is het met werkers in het zwart. Niet alleen heeft u dan totaal geen garantie op de uitgevoerde werken, anderzijds staat zwartwerk gelijk aan sociale fraude en kan dus beboet worden.

Zelf renoveren mag, maar bouwmaterialen aan 21% BTW

Daarentegen is het wel toegelaten om zelf een deel van de verbouwingswerken uit te voeren. Het enige nadeel, is dat wanneer je zelf als privé-persoon bouwmaterialen aankoopt, je dit doet aan 21% terwijl een aannemer slechts 6% BTW betaalt.

Denk dus zeker goed na voor je begint!!


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

OKDO-verbouwingen
1640 Sint-Genesius-Rode

Makelaar in verbouwingswerken : wij staan de klant bij van a tot z : vanaf het opmaken van de plannen via de prijsvragen, het uitzoeken van een architect, het vergelijken van prijsoffertes, hulp bij het uitkiezen van de materialen, premieaanvragen, her verzekeren van de betalingen, het opvolgen van de bouwwerf, het opmaken van de planning, de functie bouwheer, de kwaliteitscontrole van de werken, de oplevering.
Website = OKDO-verbouwingen


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Aannemers en bouwonderneming TIPS
Hoe financier ik een renovatie?
Hoe een woning goedkoop renoveren 5 TIPS
Opzoek naar een nieuwe woning?
3 handige verbouw TIPS voor kelder en zolder

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie