Wat is nu eigenlijk de ideale keuken – Tips en advies

U bent hier : Home > Wonen > Keuken > De ideale keuken

keuken maatkeuken TIPS

Denk je eraan je keuken te verbouwen of een nieuwe keuken te kopen, dan stel je jezelf wellicht de vraag wat nu eigenlijk de ideale keuken is en waarop je zoal moet letten. Op deze pagina vind je alvast enkele tips.

De ideale keuken is meer dan enkel een plaats om te koken

De keuken is meer dan een plaats waar lekker gekookt wordt. Het is tevens een plaats waar het gezin zich verzamelt om zowel te eten als gezellig over het verloop van de dag te keuvelen. Waar vroeger stilte aan de tafel hoogtij vierde is keuvelen en kletsen nu aan de orde. Ook het gevoel bij het koken heeft geheel andere vormen aangenomen. Waar koken vroeger een must was, is het nu een hobby

Op deze wijzigingen dient het ontwerp en design van de hedendaagse keukens afgestemd te zijn wil ze onder de noemer ideaal geklasseerd worden. Keukens zijn er in verschillende soorten volgens het gebruik en functionaliteit.

In eerste instantie heeft de keuken uiteraard als doel eten te bereiden en lekker te koken. Thans kan een keuken meerdere uitbouwen bevatten om een uitbreiding te bieden aan de functionaliteit om hiermee te beantwoorden aan de hedendaagse noden en eisen die aan keukens worden gesteld. Waar de keuken in vroeger tijden enkel en alleen voorbestemd was om te koken zijn de dag van vandaag noden als kookplezier en gezelligheid troef.

Wat met het ontwerp van de keuken?

Het ontwerp of design van de keuken dient dan ook te voldoen aan deze nieuwe noden en functionaliteit. Denk hierbij een specifieke meubelen zoals een kookeiland, die de locatie waar gekookt wordt geheel keert van de muur, zoals bij een traditionele L-vorm keukenontwerp, naar het centrum van de keuken.

Enkele barkrukken aan het kookeiland bieden dan weer zitplaatsen waardoor men gezelschap kan ontvangen en gezellig kan keuvelen tijdens het koken. Een eettafel als aanbouw aan de keuken biedt dan weer een eetlocatie waardoor de keuken omgetoverd wordt naar een plaats waar de sterke verhalen van de dag worden uiteengezet.

Kortom een keuken heeft meer te bieden dan wat kooplaten en spoelbakken. Wil men een ideale keuken, dan dient men deze factoren en de gewenste functionaliteit in het design of ontwerp te integreren. Een goed voorbereidend gesprek met de keukenontwerpers of interieur architecten is dan zeker aan te raden wil men slagen in de opzet.

Hoe zit het met de materialen in de keuken?

Heeft men eenmaal de functionaliteit van de keuken bepaald, dan kan men over gaan naar het selecteren van de materialen. In de bouw van hedendaagse keukens zijn zoveel verschillende materialen voorhanden, met elk hun eigen specifieke kenmerk en eigenschap, dat het vaak moeilijk is het ideale materiaal te kiezen. Een geheel eiken keuken bijvoorbeeld zal een andere look, uitstraling en gevoel geven dan een keuken opgebouwd uit inox materiaal.

Bij het kiezen van de materialen dient men dan ook rekening te houden met zowel het gevoel dat men wil ervaren als de uitstraling die men aan de keuken wenst te geven. Een eiken keuken is kenmerkend voor oudheid, rustiek en rust waar de inox keuken eerder op industrie en robuustheid aanstuurt. Naast de materialen zijn tevens tal van kleuren beschikbaar wat het kiezen van de ideale keuken er zeker niet makkelijker maakt.

Creëer kookbeleving in de keuken

De keuken moet kookplezier of een kookbeleving bieden. Waar vroeger koken een must was is dit vandaag de daag meer hobby gerelateerd. Deze omschakeling eist tevens aanpassingen aan de keuken wil deze tegemoet komen aan de kookbeleving waar de locatie van het keukenapparatuur zoals kookplaten, spoelbakken, vaatwassers, kookpotten en pannen strategisch geplaatst moeten worden wil de beleving optimaal zijn.

Indien men voor het maken van één gerecht kilometers moet afleggen om alle vereiste apparatuur bij elkaar te verzamelen dan zal de beleving snel afzwakken naar een "moeten koken". Om derhalve een maximale kookbeleving te bieden moet de keuken dermate ontworpen zijn dat alle bijna alle benodigdheden binnen handbereik te vinden zijn.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Keukens en maatkeukens TIPS
Koken en gerechten TIPS
- TOP 50 keuken en koken materiaal
Stappenplan loodgieterswerk in de keuken

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie