Hoe kan je de levensduur van parketvloer verlengen?

U bent hier : Home > Woning > Hoe kan je de levensduur van parketvloer verlengen?

Dit artikel wordt u aangeboden door : AVS Antwerpen

Tips van de vakman vakvrouw

Een grondig onderhoud verlengt de levensduur van het parket. Na verloop van tijd kan het zijn dat een parketvloer aan renovatie toe is. Afhankelijk van de afwerking van de parket dient het schuren dieper of minder diep te gebeuren. Tevens kunnen parketvloeren vervormd zijn waarop de renovatie dient aangepast te worden. Niettemin dient een professionele schuurbeurt een zo mooi mogelijk resultaat na te streven met minimale afname van hout. Recente meerlaagse parketvloeren hebben toplagen van 6mm tot 3mm en zelfs minder dan 1mm voor fineer-parketvloeren. Respect voor de toplaag is dus absoluut noodzakelijk. Tussentijdse onderhoudsbeurten kunnen de renovatie van een parketvloer uitstellen en de levensduur verlengen. Als de vloer vlak is wordt door parketleggers en met precisie schuurmachines gemiddeld tussen de 0,2 en 0,5mm hout weggehaald.

Hoe kan je parket best schuren

Parket schuren kan op een aantal manieren gebeuren en is zoals eerder vermeld afhankelijk van de toestand van de vloer. Er kunnen krachtige, sneldraaiende machines worden gebruikt met een klein contactoppervlak met de parketvloer om snel een bepaald resultaat te bereiken. Voorbeeld daarvan zijn de typische walsschuurmachines of bandschuurmachines gecombineerd met de kantenschuurder. Of trager draaiende machines met een groter contactoppervlak met de parket. Een of meer schijven maken een rotatieve of planetaire horizontale beweging om de parket te schuren of te polijsten. Deze machines zijn ook krachtig toch niet in staat om zeer agressief te schuren (in vergelijk met wals en kantschuurder) en worden dan ook meer gebruikt om te polijsten of licht te schuren en te polijsten.

De kracht waarmee deze machines oude laklagen, vernissen, verf of gewone, normale slijtage weghalen is afhankelijk van de machine en het gebruikte schuurpapier. Mits gebruik van de juiste techniek is het mogelijk om met de krachtigste machine, met de hoogste druk toch zeer fijn maar vooral zeer snel fijn te schuren.


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

AVS bvba
Deurne - Antwerpen - België

Leveren en plaatsen van parketvloeren, brede planken, unieke kleuren.
www.plankenvloer.info