Waarom is het gras steeds groener bij de buren – Advies

U bent hier : Home > Tuin > Het gras groener bij de buren

Dit artikel wordt u aangeboden door : Aanleg Vakwerk Tuinen

Tips van de vakman vakvrouw

Vaak denkt men; als ik in mijn tuin flink veel gras aanleg, dan heb ik weinig onderhoud. Dat is een vergissing. Het onderhouden van een dik en mooi diep groen gekleurd gazon kost heel wat energie. Die energie kan van jaar tot jaar sterk verschillen. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk aan het weer. Hoeveel zon, hoeveel neerslag, wat is de temperatuur. Ook de grondsoort en de bemesting spelen een belangrijke rol. Gras groeit ca. 1 meter per jaar, dat is dus in 4 jaar 4 meter energie, wat uit de grond gehaald is. Gras gaat zelden dood want het is een zeer sterk plantje, maar wij willen een diepgroen dicht gazon wat goed groeit en dat lukt alleen in een goede en voedzame bodem. Het is niet eenvoudig om een sluitend advies te geven voor het gazononderhoud, maar er zijn wel een aantal vuistregels.

Vuistregels voor onderhoud gazons

1. Om een gazon goed te kunnen onderhouden moet het altijd in het directe zonlicht liggen en niet in de schaduw van de bomen, ook boomwortels zijn funest.

2. Gras is kalkminnend, de grond verzuurd, dus kalk strooien voor of tijdens de winter om mosgroei (zuurminnend) te voorkomen of af te remmen.

3. In het voorjaar verticuteren om mos en vilt te verwijderen. Als u geen last heeft van mos in het gazon dan is het niet nodig.
Wij werken veel met professionele DCM Gazon PUR en Gazonmeststof of Osmo Gazon Clean en Bio Gazonmest met bacterin. Waarbij het mos verdwijnt en most en vilt verwijderd worden door de bacterien. Dus verticuteren is niet nodig Dan voeding waardoor het gras sterker wordt en groeit. Dit is een kuur in 2 fasen (1 maand tussentijd) en met een wonderbaarlijk mooi resultaat.

4. Kale plekken inzaaien en afstrooien met zwarte grond. Grond eronder losmaken.

5. Harde grond regelmatig beluchten met een prikrol (liefst met holle pennen). Dit is belangrijk want harde plekken zijn funest voor de doorgroei.

6. Opstellen van een goed bemestingsschema voor organische lang werkende mest, voor een goed bodemleven. Bemesten doen we vanaf eind april tot eind september.

7. Vaak maaien; 2 a 3 maal per week en niet korter dan 2,5 cm (zeker niet bij warm weer)

8. Sproeien als het echt nodig is, met grote hoeveelheden tegelijk, maar niet te vaak. En niet als de zon schijnt. Beter n keer per week onder water zetten bij droogte, dan elke dag een klein beetje. Dit zorgt voor een diepere wortelgroei en sterker gras.


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Aanleg Vakwerk Tuinen
3961 TJ Wijk bij Duurstede - Nederland

Ook uw nieuwe tuin een lust voor het oog. Vakwerk Tuinen is een modern en professioneel hoveniersbedrijf dat als doel heeft: het leveren van uitstekende dienstverlening die geheel voldoet aan uw wensen en eveneens past bij het kenmerkende karakter dat we uit willen stralen. Deze dienstverlening begint met het maken van een stijlvol en doordacht ontwerp. Onze visie is er opgericht om elke tuin een eigen karakter te geven, dat voldoet aan de drie uitgangspunten van deze visie t.w.: vernieuwend, verfrissend en exclusief.

website = www.vakwerktuinen.nl

Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Grasmatten en graszoden TIPS
Tuinaanleg en onderhoud TIPS
Tuin beregening TIPS

Rubrieken
- Auto - Beauty - Dieren - Elektro - Gezondheid - Hobby - Kantoor - Kleding - Party - Magazijn - Reclame - Reizen - Tuin - Wonen

Effe lachen
- Moppen en grappen - Verborgen Camera

Producten en campagnes
- Toppers gezien op TV - Promoties en Campagnes