Waarop letten bij het kopen van een kluis voor thuis of op kantoor


U bent hier : Home > Kantoor > Kluizen > Kluis

kluis brandkast voor documenten en geld bewaring TIPS


Dit artikel wordt u aangeboden door : Atelier Boonen


Tips van de vakman vakvrouw

Daar de behoeften van de zakelijke en private gebruiker ietwat anders liggen zijn er toch een aantal criteria die voor beide categorieën van toepassing zijn. En van de eerste keuzes is te weten waartegen men zich wil beschermen: brand, Inbraak of beiden.

1. Weerstand van een kluis tegen brand

Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen brandwering voor papier en digitale media. Papier ontbrand spontaan bij een temperatuur van ca. 175C. Digitale media zoals CD's en Tapes kunnen reeds beschadigd worden aan een temperatuur van ca. 55C.

2. Weerstand tegen inbraak

Weerstand tegen inbraak is een iets complexere materie en hangt af van verschillende factoren, zoals de situering van de verblijfplaats, risico's veroorzaakt door de aard van het te beschermen goed, additionele veiligheidssystemen. U kan een raming maken van de waarde die u in de kluis wenst op te bergen.

Geteste kluizen zijn opgedeeld in verschillende klassen, elke klasse komt overeen met een indicatie waardeberging. Deze indicatie is bepaald in samenwerking met de verzekeringssector en geeft een vrij realistisch beeld van de waarde die men maximaal in de desbetreffende kluis mag opbergen.

3. Brand en Inbraak

De meeste merken hebben tegenwoordig kluizen ontwikkeld die zowel bescherming bieden tegen brand en inbraak. Meestal zijn deze enkel brandwerend voor papier, maar bestaat de mogelijkheid om ze uit te rusten met een brandwerend binnenvak voor digitale media.

4. Bijkomende beschermingen van een kluis

Sommige kluizen hebben nog bijkomende beschermingen zoals bescherming tegen explosie of een CD "core drilling" bescherming. Bij bescherming tegen een explosie wordt een lading explosieven binnenin de kluis tot ontploffing gebracht en moet de kluis hierna nog een bepaalde bescherming tegen inbraak bieden.

"Core drilling" is een bij komende bepantsering tegen met diamant gecoate gereedschappen. Brandwerende kluizen zijn soms voorzien van waterdichte afdichtingen.

5. Verankering

Een kluis onder de 1000 kg dient verankerd te worden in de vloer of muur. Ideale ondergrond voor verankering is vol, ongescheurd kwaliteitsbeton met een minimale dikte van 150 mm. Vooral voor de lichtere kluizen is een adequate verankering cruciaal.

6. Volume van een kluis

Het volume is uiteraard afhankelijk van de goederen die u wenst op te bergen en de beschikbare plaats, ook het gewicht van de kluis kan hierbij een rol spelen. Wij raden aan voor een iets grotere kluis te opteren dan u op het moment van aankoop strikt nodig hebt.


Deze TIP wordt u aangeboden door onderstaande Vakman / Vakvrouw:

Atelier Boonen
1080 Brussel – Brabant - België

Openen en reparatie van alle kluizen. Erkend verdeler van inbraakwerende en branwerende producten. Importateur van het Finse merk KASO. (www.kaso.fi).
www.atelierboonen.eu


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Kluizen en brandkasten TIPS
Alarmsystemen en camerabewaking TIPS


MEEST GELEZEN
Home » Kantoor TIPS » Waarop letten bij het kopen van een kluis voor thuis of op kantoor