Een eigen zaak starten begint met geloven in jezelf

U bent hier : Home > Eigen zaak > Eigen zaak starten > startkapitaal

eigen zaak starten TIPS

Hier vind je leuke praktische TIPS, advies en onderzoeken voor het verwerven van startkapitaal bij het starten van een eigen bedrijf - 5000+ TIPS

1. Je eigen zaak starten begint met geloven in hetgeen je doet

Een eigen zaak starten. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt misschien al een vaste job die je stabiliteit en een inkomen biedt, en je weet dat je met het starten van een eigen zaak deze vaste waarden overboord gooit en een stap in het duister zet. En als je eigen wroeging nog niet genoeg is krijg je ook nog eens van je omgeving uitspraken te horen zoals: "Je weet niet waar je aan begint" of "De economie gaat slecht". Nog maar te zwijgen over het aantal faillissementen in de kranten.

Kortom, als je met de gedachte loopt om een eigen zaak te starten, moet je een grote beslissing nemen die de rest van je leven zal beïnvloeden. Maar, je hebt één belangrijk gegeven: je gelooft erin! Je bent ervan overtuigd dat je zelfstandige activiteit zal slagen of dat je een beter of gelukkiger leven zal leiden dan nu. En die overtuiging geeft je de kracht om de beslissing te nemen.

2. Mijn verhaal. Mijn ervaring

Ik weet er alles van. Ik was een knaap van vierentwintig toen ik mijn sprong in het duister waagde en mijn eigen zaak startte. Ik had nieuwe producten ontwikkeld, builde uit van de ideeën en ging ze naar de praktijk omzetten. Dus hing ik mijn vaste job  aan de kapstok en startte mijn eigen zaak.

Na een gesprekje bij de bank kreeg ik het minimum startkapitaal voor een BVBA  van 250.000 bf (6.200 euro). Nog nooit had ik zoveel geld op mijn rekening gezien. Ik dacht echt dat ik de wereld te rijk was. Enthousiast begon ik op de zolderkamer van mijn ouders mijn activiteit. Ik liet enkele monsters van mijn nieuwe ontwikkelingen produceren bij een Deens gespecialiseerd bedrijf, importeerde ze in België en bood ze aan bij Belgische en Nederlandse potentiële klanten.

Eén probleem. Nog voor ik enkele maanden verder was, bleek al dat ik geld tekort kwam. Ik had vier foldertjes laten maken, één mailing ondernomen en enkele producten als monster laten produceren. Ik moest dus nog beginnen en zat al op zwart zaad.

3. Laat u niet verblinden door uw enthousiasme !

Tweede probleem. Mijn producten waren van die aard dat ze bestaande processen bij mijn klanten beïnvloedde wat betekende dat de besluitvorming veel tijd vergde. Gevolg: verkopen waren niet voor morgen, dus geen inkomsten. Maar ik was overtuigd een marktopening gevonden te hebben en zette derhalve mijn acties voort.

Om toch wat inkomsten te krijgen ging ik parttime met de vrachtwagen rijden. Distributie en internationaal transport. Dat gaf me enigszins ademruimte maar het kwaad was al geschied. Ik was een put aan het vullen met geld dat ik eigenlijk nodig had om in de zaak te investeren. Ondertussen begonnen her-en-der gelukkig klanten mijn producten te implementeren.

Grootste contracten maar helaas geen beschikbaar kapitaal

Ik begon dus verkopen te realiseren. Meer nog. Ik zat plots aan de tafel met de grootste supermarktketens van België en Nederland om grote contracten te bespreken. Maar wederom moest ik kapitaal hebben om te kunnen produceren. En dat had ik niet. Dus ging ik met contracten op zak opnieuw praten met de banken. Maar het mocht niet meer baten. De banken wilden niet meer mee en ik werd geconfronteerd met een aanvraag tot faillissement. Ik werd genoodzaakt de deuren te sluiten.

Gelukkig had ik ondertussen een zeer goede klantenbinding opgebouwd en werd door één van hen, een Europese supermarktgroep, geïntroduceerd aan een potentiële producent die me een aanbod deed. Ik zou mijn producten aan hem overlaten, hij zou investeren en ik ging bij hem in dienst als verkoopleider

Nu, enkele jaren later, hebben we samen die grote contracten gerealiseerd en hebben we op de Europese markt de grootste organisaties in tal van marktsegmenten op de klantenlijst geplaatst. Mijn falen was dus niet het gevolg van slecht vakmanschap of slechte ideeën, maar van te weinig geld of kapitaal.

Ik had met andere woorden van bij de start onvoldoende investeringskapitaal. Had ik dit bij mijn eerste gesprekje bij de bank geweten, dan had ik uiteraard meer gevraagd. Wat was dus mijn grootste fout? Ik wist niet precies hoeveel investering de start en exploitatie van mijn zaak vergde en had me onvoldoende laten informeren. Mijn enthousiasme had me verblind !

4. Mijn falen als voeding voor uw succes !

Deze ervaring is ook mede de reden waarom ik het initiatief heb genomen om deze website op te zetten. Ik wil vermijden dat u als startende ondernemer dezelfde fout maakt als ik. Het zou zonde zijn dat uw goede ideeën en vakmanschap ten onder gaan omwille van financiële tekortkoming.

Met deze, en alle andere pagina's op deze website tracht ik u dan ook op weg te helpen en uw kansen te vergroten. Het eerste en meest belangrijke voor uw succesvolle start is een businessplan wat ik op deze website uitgebreid aankaart. Het is een plan dat uw activiteit in kaart brengt, uw optimaal startkapitaal aangeeft en potentiële investeerders overtuigt om in uw zaak te investeren.


Wekelijks worden nieuwe TIPS toegevoegd

Gerelateerd:
Een eigen zaak starten TIPS
Eigen bedrijf starten - wat moet je weten
Hoe klanten werven ?
Hoe aan grote klanten verkopen?

Deel deze leuke TIPS zeker met je vrienden
Hobby TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Leuke weetjes feiten en studies over mens en dier
Eigen zaak TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Werk TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Elektro TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Reizen en vakantie TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Honden katten paarden TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Part en feestjes TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Beauty make-up verzorging TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Dameskleding en herenkleding TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Tuin TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Bouwen verbouwen en interieur TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Auto fietsen bestelwagens TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Gezondheid TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken
Humor TIPS advies en weetjes met studies en onderzoeken

Advertentie