Tips van de Vakman en Vakvrouw Contact uw TIP toevoegen Google zoeken Sitemap

www.Ludoclaes.be

HOME

Woning

Kleding Party Auto Reizen Elektro Magazijn Verkoop
  Tuin Beauty Hobby Dieren Culinair Kantoor Reclame
U bent hier: HOME > Woninggids > Veranda
 

Woning

  TIPS veranda en verandabouw - veranda's
De veranda is de tussenschakel tussen woning en tuin. Veranda's zijn er in alle maten, vormen en materialen zoals hout, aluminium of PVC wat maakt dat een brede waaier kan aangeboden worden. Zie ook verandameubelen, rotanmeubelen. Onderstaand vindt u TIPS en ADVIES over veranda's met een overzicht van professionele verandabouw, zij informeren u graag over prijs en modellen.

TIPS van de Vakman-Vakvrouw
Praktische TIPS uit BelgiŽ en Nederland
 

1

"Nieuw" Hoe uw toekomstige veranda beter visualiseren?

Om uw toekomstige veranda visueel beter voor te stellen kan je grote koorden spannen waar je gewenste veranda zal komen. Zo kan je nagaan of de gewonnen binnenruimte groot genoeg is, nakijken hoe de lichtinval zijn en beter bepalen waar je de deuren naar buiten wil zetten.

. Tip aangeboden door: Veranda-info

ADV

 

2

Veranda isoleren? Denk ook aan de profielen!

Belangrijk bij het plaatsen van een veranda is het isoleren van de veranda. Sinds kort kunnen ook de aluminium profielen worden geÔsoleerd. Vraag dus zeker na bij uw verandabouwer.

. Tip aangeboden door: Pauwels Verandas

3

Vermijd hoge hitte in uw veranda door goede glasisolatie

Veranda's die gesitueerd zijn op het zuiden, lopen sterk het risico dat de zonnewarmte op een hete zomerdag het geheel omvormt tot een bloedhete serre waar het helemaal niet meer aangenaam vertoeven is. Om dit zogeheten serre-effect te voorkomen, hebben deze veranda's nood aan een systeem dat de zonnewarmte tegenhoudt. Zonwering is een optie, maar ook zonwerende beglazing kan een interessant alternatief vormen. Deze beglazing wordt aan de buitenzijde voorzien van een zonwerende folie die de inkomende zonnewarmte grotendeels tegen zal houden. Helaas zal de folie de zonnewarmte ook tijdens de winterperiode tegenhouden, wanneer deze warmte juist wel gewenst is

. Tip aangeboden door: Laenen veranda's

4

Veranda en serre in ťťn? Het kan!

Wist je dat een veranda snel kan opgebouwd worden tot een hobby serre en omgekeerd ? Zo is uw veranda 2 in 1.

. Tip aangeboden door: Veranda's Waver Construct  
Nieuwe tips bij een volgende update. Alvast tot dan.

ADV

 
 Informatie
 
1. Verandaís een wereld aan keuzes

Een veranda is als het ware een bijgebouw van de woning. Het is een tussenruimte tussen de woning en de tuin en heeft als functie van de tuin te kunnen genieten vanuit de woonruimte. Een veranda kan dan ook als een volwaardige woonruimte aanzien worden. Denkt eraan om een veranda te plaatsen dan heeft u een brede keuze aan mogelijkheden, uitvoeringen, modellen, materialen en zo meer. Een veranda die bijgebouwd wordt, wordt veelal uit hout, PVC of aluminium geproduceerd, al is in maatwerk nog een bredere waaier aan materialen mogelijk. Bij de materiaalkeuze is tevens de constructie, grootte en stabiliteit van de veranda van belang. Een veranda kan geheel uit bakstenen gemetseld worden of kan uit kozijnen opgebouwd zijn. Voornaam is dat u goed weet wat u wenst en welke look of stijl u graag verkiest. Vervolgens kan u uw wensen uit aan een verandabouw specialist die samen met u het ontwerp en de mogelijkheden zal bespreken. Teken dus zelf eerst even het grondplan van uw ideale veranda uit, bij voorkeur in een drie dimensionaal beeld, van hoe u de veranda graag zou willen zien. Vervolgens kan u uw plan doorgeven aan uw verandabouw die uw wensen volgens hun mogelijkheden en de normen in kaart zullen brengen.

2. Veranda glas ramen en vensters HR, HR+, HR++, zonwerend glas

Het doel van een veranda is dat u via de veranda een woonruimte creŽert die u toelaat of het gevoel geeft deels in de tuin te zitten. Om dit gevoel mogelijk te maken is visualiteit en zichtbaarheid naar de tuin uiteraard voornaam. Om dit te realiseren zijn ramen en vensters  de kern van de veranda. Doch brengt al dit glaswerk extra aandachtspunten met zich mee die u even in geachte dient te houden. Zo dient u even stil te staan bij de isolatiekwaliteit van het glas. In een veranda wordt veelal een verwarming geplaatst waardoor wat kan betekenen dat via de ramen en vensters warmteverlies kan optreden. Een goede isolatiekwaliteit van het glas is dan ook voornaam. Een ander punt is de stralingswarmte van de zon in de zomer. De warmte kan wel fors oplopen in de zomer waardoor het zelfs te heet kan worden in de veranda. Daarom is het aan te raden voor ramen en vensters te opteren die voorzien zijn van zonwerend glas zoals HR of HR+ of HR++ glas.

Dit is een glas waarin een reflectiefolie voorzien is die de warme zonnestralen reflecteert. Is dit onvoldoende kan zou u tevens gebruik kunnen maken van een zonwering  die extra weerstand bieden tegen een overvloed aan warmte door zonnestralen. Bij dergelijke zonwering kan gekozen worden voor een binnen of buiten zonwering al dient men hierbij tevens rekening te houden met weersomstandigheden als een buitenzonwering in aanmerking zou komen. Als laatste kan u uiteraard steeds opteren om extra koeling te genereren door een airconditioning  in uw veranda te plaatsen die de temperatuur lekker koel houdt. Hiervoor zou een mobiele airconditioning reeds veel van het temperatuureuvel kunnen oplossen.

3. Veranda daken glas of dicht dak ?

Denkt u eraan een veranda te plaatsen dan heeft u de keuze tussen een glasdak of een dicht dak. Het voordeel van een glasdak is dat u steeds een optimale lichtinval krijgt in de veranda en deze steeds leuk verlicht is waardoor het gevoel van in de tuin te zitten meer wordt benadrukt. Thans heeft een glazen dak het nadeel dat de warmte in de verande via zonnestraling fors kan oplopen en dient in het dak zeker zonwerend glas genomen te worden. Wilt u de warmte vermijden, dan kan u opteren om het dak dicht te maken waardoor als het ware een volwaardige dakconstructie met ontstaat. Het spreekt voor zich dat het aan te raden is het dak goed te isoleren met een hoogwaardig isolatiemateriaal opdat de warmtetransmissie geminimaliseerd wordt. Wilt een combinatie van beiden, dus toch een dak dat dicht zit en goed geÔsoleerd is met toch een lichtinval, dan kan u opteren om een lichtkoepel in het dak te voorzien. Kortom, lichtinval is een belangrijk gegeven wil men het goed gevoel en tuingevoel ervaren als men in de veranda zit, doch dient men rekening te houden met de hoge temperaturen als enkel glasramen worden voorzien.

4. Veranda en vergunning

Volgens de nieuwe normen en wetten van december 2010 heeft u geen vergunning nodig voor de bouw van een veranda als de veranda niet groter is dan 40m≤. Voor verandaís kleiner dan 40m≤ geldt enkel een meldingsplicht bij de gemeente. Let wel dat dit geldt voor alle bestaande aangebouwde bijgebouwen zoals een bijkeuken, een garage, carport en dergelijke meer. Tevens mag de veranda niet hoger zijn dan 4 meter en mag de veranda de wettelijke bouwbepalingen niet overtreden zijnde drie meter afstand van de perceelgrens en twee meter van de perceelgrens in de achtertuin. Indien de woning of hoofdgebouw reeds tot tegen de perceelgrens gebouwd is, mag de veranda thans eveneens tot tegen de perceelgrens gebouwd worden als de scheidingsmuur niet wordt gewijzigd. Advies, breng even een bezoekje aan uw gemeente en informeer u naar de mogelijkheden. Teken een plannetje uit hoe u de veranda wenst te bouwen en informeer u goed vooraleer u de bouwwerken aanvat.

5. Veranda en architect

Als u een veranda wenst te bouwen dan rijst vaak de vraag of een architect vereist is. Dit is enkel een vereiste als de veranda groter is dan 40m≤, de kroonlijsthoogte niet hoger is dan drie meter, de nokhoogte niet hoger is dan 4,5 meter en de werken voor het bouwen van de veranda geen problemen kunnen geven aan de stabiliteit van de aanpalende gebouwen en de woning of het hoofdgebouw. Mocht u twijfel hebben, teken dan ook nu uw veranda even uit en toon dit aan de gemeente om na te gaan of al dan niet een architect aangewezen is. Tevens zal diegene die u de veranda zal bouwen, de verandabouw, u kunnen informeren of het al dan niet aangewezen is een architect te raadplegen. Naast de architect kan u zich tevens laten adviseren door uw bouwonderneming of aannemer die uw woning gebouwd heeft om een analyseren uit te voeren als de aanbouw van de veranda ingrijpende constructiewijzingen met zich mee zou brengen. De aannemer kan u in deze adviseren welke eventuele constructiewijzigingen aan de woning dienen aangebracht te worden wil de stabiliteit niet in gevaar komen.

6. Veranda en oriŽntatie ten aanzien van de zon

Bij het plaatsen van een veranda is het tevens raadzaam de oriŽntatie ten aanzien van de zon nader te analyseren. Het spreekt voor zich dat de veranda achteraan of zijdelinks aan de woning wordt gebouwd in aansluiting met de tuin om vanuit de veranda het heerlijke tuingevoel te kunnen ervaren. Dit betekent dat eigenlijk weinig mogelijkheden voorhanden zijn om de veranda te oriŽnteren volgens eigen keuze. Doch kan de bouw van de veranda in functie van het zonlicht bestudeerd worden opdat een maximaal aan uren zonlicht in de veranda kan bewerkstelligd worden al dient hierbij ook rekening gehouden te worden met koeling en verwarming. Een zuidelijk georiŽnteerde veranda zal warmer zijn dan een noordelijk georiŽnteerde veranda waardoor koeling zich eerder zal opdringen dan verwarming. Omgekeerd net hetzelfde verhaal. Heeft u een noordelijk georiŽnteerde veranda dan zal verwarming eerder noodzakelijk zijn dan koeling. Als u met andere woorden eraan denkt een veranda te bouwen of te laten plaatsen, sta dan even stil bij de oriŽntatie ten aanzien van de zon opdat u het meest van uw veranda kan genieten, en dit in alle seizoenen: het voorjaar, zomer, najaar en winter.

7. Tijdsverblijf in de veranda in functie van de oriŽntatie

Bij het bepalen van de ligging of oriŽntatie kan tevens het tijdsverblijf in de veranda in rekening gebracht worden. Bent u voornamelijk in de avonduren in de veranda terug te vinden, dan is het aan te raden de veranda zodanig te bouwen dat het zonlicht in de avonduren in de veranda valt. Bent u daarentegen een ochtendmens en denkt in de ochtenduren in de veranda te verblijven, dan is zonlicht in de ochtenduren uiteraard wenselijk in de veranda. Kortom, analyseer even het tijdsverblijf. Wanneer spendeer je het meeste tijd in de veranda en bepaal hiermee tevens de meest ideale oriŽntatie van de veranda in functie van het zonlicht.

8. Veranda, creŽren van het gewenste doel

Een veranda kan vele vormen aannemen gaande van een terras dat via palen van een dak is voorzien en waarbij de zijden van de veranda dus open zijn tot een heuse verlengde van de woning waarbij de veranda geheel via ramen wordt afgesloten. Bij dit laatste kan de veranda omgetoverd worden tot een voltijdse leefruimte met alle bouwvoorzieningen zoals een vloer die aansluit tegen de bestaande vloeren van de woning, een volwaardige dakconstructie al dan niet in het verlengde van de bestaande dakbedekking van de woning en zo meer. Een belangrijk aspect van een veranda is licht en dus ook verlichting. De veranda biedt een verademing en uitstraling van rust en ontspanning. Een goede verlichting biedt aan dit gevoel een grote bijdrage. Sfeerverlichting of in sterkte regelbare inbouwspots in het plafond kunnen bijdragen tot een gevoel van rust en ontspanning in de veranda. Als daarbij een tuinverlichting in de tuin aanwezig is worden ook de avonduren omgetoverd tot een oord van rust en gezelligheid in de veranda. Kortom, een veranda biedt inzake opbouw en constructie vele mogelijkheden, voornaam hierbij is dat het doel van de veranda wordt gerealiseerd zijnde een oord van rust en ontspanning.

9. Veranda meubelen voor de gepaste sfeer

Is de veranda eenmaal klaar, dan komt de inrichting van de veranda in vraag. Ook hierbij dient het doel van de veranda in acht genomen te worden bij de keuze van de inrichting en meubelen. Veelal worden in verandaís andere type meubelen geplaatst dan in de andere leefruimtes.

Veel gebruikte meubelen in veranda's zijn teakmeubelen en rotanmeubelen die ook als algemene tuinmeubelen worden gebruikt. Beide meubelsoorten, teakmeubelen en rotanmeubelen, worden vaak aan een tuin geassocieerd waardoor ze ideaal als verandameubelen fungeren aangezien de veranda een verlengstuk van de tuin hoort te zijn. Uiteraard is de inrichting en de meubelen een kwestie van smaak en staat het u uiteraard vrij om andere soorten meubelen te gebruiken, doch is het voornaam dat het doel van de veranda, zijnde: een oord van rust en ontspanning, wordt gerealiseerd. Als de meubelen dit gevoel niet tot zijn recht brengen, dan kan het doel van de veranda gemist worden waardoor het tijdverblijf in de veranda minimaal wordt wat uiteraard jammer is. Om ook in de avonduren te kunnen genieten van de veranda, kan het aangewezen zijn om gordijnen aan de ramen van de veranda te voorzien. Gordijnen brengen niet alleen een warme sfeer in de veranda maar bieden ook de mogelijkheid enige privacy te creŽren in de avonduren als de inkijk van buitenaf vergroot. Kortom, als de veranda klaar is en het interieur aangekleed wordt, sta dan even stil bij het gevoel dat je wenst te ervaren in de veranda en stem het interieur en de verandameubelen op dit gevoel af. Hierdoor zal je ten volle kunnen genieten van de veranda en zal de veranda niet wegebben tot wederom een gewone leefruimte.

10. Buitendeur of schuifraam aan de veranda?

In vorige punten hebben we al aangegeven dat de veranda het koppelstuk is tussen de tuin en de woning en de veranda als het ware een verlengstuk is van de woning waarin het tuingevoel gecreŽerd dient te worden. Om dit gevoel maximaal te maken is het tevens de vraag of de buitendeur van de veranda niet beter tot zijn recht zou komen mocht dit een schuifraam zijn. Schuiframen zijn veelal breder dan buitendeuren, zelfs tot enkele meters breedte, waardoor deze een gigantische opening bieden vanuit de veranda naar de tuin. Door deze brede opening wordt het tuingevoel vanuit de veranda extra versterkt. Denkt u er dus aan een veranda te plaatsen, sta dan even stil bij de buitendeur en de optie om in plaats van een buitendeur een schuifraam in uw veranda te plaatsen opdat het gewenste gevoel extra tot zijn recht komt waardoor het tijdverblijf in de veranda toeneemt.

 

 
Meer informatie
Wat is een veranda: Wikipedia

Uw TIP - LINK of LINKS - website GRATIS op deze website?

Zie pagina: uw Website en TIP toevoegen

 
 Producten zoeken
 Klik "volgende" of "2" voor meer producten. Ander product zoeken "zoeken"

 Muziek - Film - Boeken - Games - Elektro - Wonen - Tuin - Beauty - Koken -...

 Website of personen zoeken met FOTO
Aangepast zoeken
  Kopieer hier het
bedrijf dat u zoekt
  Verandavillage
Verandavillage biedt kwalitatief hoogstaande en betaalbare veranda's aan van bekende merken. Daarnaast bieden wij ook op maat oplossingen om uw veranda naar uw wens aan te leggen.
2160 Wommelgem
www.verandavillage.be
  Veranclassic Veranda's

Sinds 1992 is Veranclassic gespecialiseerd in de verkoop, productie, levering en plaatsing van tuinhuizen, carports, cottages, houten garages, blokhutten, chalets, poolhouses, veranda's en pergola's van hoge kwaliteit.

7711 Dottenijs
www.veranclassic.be
  Aphrodite veranda
Uniek en Nieuw veranda/overkapping in mediterrane stijl, deze veranda is multifunctioneel denk aan rookruimte's/terras horeca,interieurverfraaiing bij sauna's,kapsalons.  Ons dak begint met een geprofileerde stalen dakplaat zodat u uw stroomvoorziening/bedrading uit het zicht kan laten.
7471 BV Goor
www.aphroditeveranda.com
  Bruynseels Vochten

Ramen en deuren plaatsen? Bruvo is de specialist in aluminium en pvc ramen en deuren, en veranda's. Ontdek ons aanbod. Veranda plaatsen? Vraag zeker voor het plaatsen van uw veranda een bouwvergunning aan. Wij kunnen uw aanvraag niet versnellen, maar er wel voor zorgen dat we geen vertraging oplopen.

Kalmthout
www.bruvo.be
  Waver Construct

wilt u uw huis een nieuw cachet geven met een exclusieve veranda, woonserre of wintertuin? Dan bent u bij Waver Construct aan het juiste adres. Waver Construct is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in maatwerk.

2861 Onze-Lieve-Vrouw-Waver
www.waver-construct.be
  Verabo Veranda's

VE-RA-BO is gespecialiseerd in duurzame constructies. Om dit te kunnen garanderen werkt VE-RA-BO met de beste materialen en wordt iedere veranda voor plaatsing eerst nauwgezet in onze eigen productiehal opgebouwd.

3200 Aarschot
www.verabo.be
  Pauwels Verandas
Pauwels veranda's is een deskundige partner voor wie droomt van een prachtige veranda die uw huis bekroont. We hebben 50 jaar.
9400 Ninove
www.pauwelsverandas.be/nl/
  Van Der Bauwhede Veranda's

De opgedane ervaring en het onophoudelijk zoeken naar nieuwe en betere technieken lieten Van Der Bauwhede uitgroeien tot ťťn van de meest moderne bedrijven in haar branche.

8790 Waregem
www.vdb-veranda.be
  AEV

Aanbouw & Exclusieve Veranda's. Maatwerk voor elk budget. Totaalprojecten.

2547 Lint
www.aevbvba.be
  ADR Construct

Een aluminium veranda, met het uitzicht van een stalen veranda, nu geen droom meer !!! Deskundig advies & begeleiding van ontwerp tot afwerking

2160 Wommelgem
www.adrconstruct.be
  Miniflat Veranda's

Al meer dan vijfendertig jaar vervaardigt Miniflat de meest diverse tuinkamers veranda's op maat, van klassiek tot hedendaags. Voor elk budget en elke situatie heeft Miniflat dť oplossing. Zodat ook u uit elk seizoen het maximum weet te halen. Elke dag weer.

3581 Beverlo - Beringen
www.miniflat.com
  Aldera verandas

Aldera veranda's de referentie voor kwalitatieve wintertuinen in hout, aluminium of staal. Bekijk nu onze honderden foto's!

2960 Sint-Job-in't-Goor
www.aldera.be
  Van Den Berghe Consultancy
Advies en bouwen van fundering tot oplevering van veranda's, pergola's en zwembadoverdekkingen. U wenst een nieuwe veranda, pergola, zwembadoverdekking of oranjerie? Bij ons kan krijgt u professioneel advies, van fundering tot oplevering. We helpen u tevens met alle administratieve en wettelijke bepalingen. Welke (eventuele) vergunning heeft u nodig bij de bouw van een veranda? We informeren over stedenbouwkundige vergunningen, zo voorkom je een eventuele burenruzie.
Roeselare
www.vdbconsultancy.be
  Laenen veranda's

Jarenlange ervaring en vakmanschap, dat is wat Poorten Laenen typeert. Al generaties lang maken de zonen Laenen veranda's, poorten en orangeries op maat. Onze specialisatie is het creren van metalen poorten die het uitzicht hebben van houten poorten. Zo combineren we de look en stijk van een houten poort met de degelijkheid die eigen is aan metaal. Ook metalen veranda's en orangeries in klassieke stijl behoren tot onze mogelijkheden. Ons vakmanschap werd al vier generaties lang van vader op zoon overgedragen.

2400 Mol
www.hetportaal.be/pages/toon_vakman.php?id=511
  Decoranda Veranda

Reeds 20 jaar staat Decoranda borg voor eigentijdse veranda's.
Door die jarenlange ervaring en de zoektocht naar een steeds betere kwaliteit, heeft Decoranda een plaats verworven binnen de top op het vlak van verandabouw.

9990 Maldegem
www.decoranda.be
  Verandastunter

Leveren van doe/het/zelf pakketen of door ons gemonteerde terrasoverkappingen/verandaīs tegen zeer aantrekkelijke prijzen voor een uitstekende kwaliteit

3620 neerharen - lanaken
www.verandastunter.be
  Gesbo Veranda's

Veranda's, Serres, orangeries, enz... De naam GESBO staat voor jarenlange ervaring, gedegen vakkennis, degelijke materialen, de modernste fabricagetechnieken en bouwmethoden.

2490 Balen
www.gesbo.be
  Veranda Willems
Veranda's Willems, meester in verandabouw: 30 jaar ervaring, eigen ontwerpteam en toegewijde vaklui. Alles naar uw wens en budget, een plek voor uzelf!
www.verandaswillems.be
  Veranda-info
Kom alles te weten over de soorten veranda's, de vereiste vergunningen van een veranda, voor- en nadelen, gebruikte materialen en veel meer.
www.veranda-info.be

Uw TIP - LINK of LINKS - website GRATIS op deze website?

Zie pagina: uw Website en TIP toevoegen

  Top
Gerelateerd: Teakmeubelen Meubelwinkels Ramen en Deuren Zonwering Gordijnen Tuinserres - oranjerie      
 

 Dank voor uw bezoek aan deze website

 Meer tips en advies bij een volgende update