Tips van de Vakman en Vakvrouw Contact uw TIP toevoegen Google zoeken Sitemap

www.Ludoclaes.be

HOME

Woning

Kleding Party Auto Reizen Elektro Magazijn Verkoop
  Tuin Beauty Hobby Dieren Culinair Kantoor Reclame
U bent hier: HOME > Woninggids > Metselwerken
 

Woning

  TIPS metselen metser en metselwerken - voegwerken
Een muur metselen is geen akkefietje. Een muurtje metselen, een tuinhek bijvoorbeeld, zou voor de amateur misschien nog weggelegd zijn, maar een gehele muur, van een woning bijvoorbeeld, optrekken vereist de juiste vakman op de juiste plaats Onderstaand vindt u TIPS en ADVIES over metselen met een overzicht van professionele metselwerken, zij informeren u graag over prijs en mogelijkheden.

TIPS van de Vakman-Vakvrouw
Praktische TIPS uit BelgiŽ en Nederland
 

1

"Nieuw" Hoe voegen in metselwerk vernieuwen ?

Door verschillende omstandigheden kan voegwerk in een metselwerk slijten. Voorbeelden hiervan zijn isolatie- en vochtproblemen. Men noemt dit fenomeen 'doorslaan'. Met name onderdelen in de muur die kunnen roesten worden hierdoor kwetsbaar. Uiteindelijk leidt dit tot allerhande problemen zoals scheuren en barsten in uw metselwerk.
Hoe vervangt u een voeg? Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten. Vanzelfsprekend dient eerst de oude voeg vervangen te worden, maar hoe u dat doet is van een aantal factoren afhankelijk. Hierbij kunt u denken aan het type van de voeg, de hardheid en de voegbreedte. Na het verwijderen van de voeg dient de muur grondig gereinigd te worden, zodat de nieuwe voegen goed kunnen hechten. Hierna kan de nieuwe voeg geplaatst worden.

. Tip aangeboden door: HGR Gevelrenovatie

ADV

 

2

Hoe meerwaarde geven aan uw woning ?

Een gerenoveerde gevel biedt niet enkel een mooier uitzicht aan uw woning, het geeft een serieuze meerwaarde n voorkomt verwering, ook aan de binnenkant want een goed gerenoveerde gevel zorgt ervoor dat regen en neerslag niet door uw kapotte voegen naar binnen sijpelt.

. Tip aangeboden door: Gevelrenovatie Menge

3

Hoe kan je best je buitenmuur reinigen ?

Let op wanneer u groen bemoste muren gaat reinigen. Dit is prima zelf te doen maar door te lang spuiten op de gevel wordt het voegwerk ook aangetast helemaal wanneer dit jaarlijks gebeurd. Gebruik ruim voor de werkzaamheden een goede professionele algendood (ook op de groene terrassen) En de mossen en algen laten zich met minder inspanning verwijderen en het gevelwerk wordt gespaard en voorkomen dure gevelrenovaties. Regelmatig behandelen met groen en algen verwijderaar op de schone muur en terrassen maken de voorjaars schoonmaak een stuk gemakkelijker en heeft u langer de tijd om te genieten.

. Tip aangeboden door: SRW Gevelrenovatie BV

4

Hoe een muurgevel renoveren?

Gevelrenovatie is een breed begrip, dit kan verwarrend zijn voor mensen die hun gevel willen laten renoveren. Een specialist kan de gevel 3 renovatiebehandelingen geven:
1. De voegen uithakken en opnieuw invoegen;
2. De gevel reinigen met heet water of middels zandstralen;
3. De gevel voorzien van een beschermende filmlaag, hydrofoberen ofwel impregneren. Dit wordt doorgaans gedaan na een of beide van bovenstaande technieken.

. Tip aangeboden door: Gevelprotect BV

5

Hoe een gevel in perfecte staat houden ?

Eens uw gevel klaar is, dan wil u die natuurlijk zo lang mogelijk in perfecte staat houden. Het impregneren van de gevel is hiervoor de ideale oplossen. Bij het impregneren wordt de gevel met een speciale stof behandeld, deze stof zal in de muur trekken en op die manier waterafstotende eigenschappen krijgen. U zal minder mos op de gevel krijgen en ook water kan niet meer in de gevel trekken waardoor vorstschade niet meer kan voorkomen.

. Tip aangeboden door: Gevel gids

6

Waarom nieuwe knipvoegen plaatsen ?

Door het laten plaatsen van een nieuwe knipvoeg heeft u woning weer een perfecte uitstraling. Kwalitatief een perfecte voeg en niet te vergeten het is ook waarde bepalend voor u woning Dus al met al een goede investering

. Tip aangeboden door: Knipvoegbedrijf Schapendonk

7

Nuttige tips voor metselwerken

Gaat u metselen, een muurtje of misschien een gehele woning, dan zijn er tal van elementen die u in acht dient te nemen. Soorten stenen voor te metselen bijvoorbeeld. De markt biedt een brede waaier aan steensoorten om het muurtje of woning te metselen gaande van de eenvoudige steen tot blokelementen of gestructureerde stenen waar bepaalde patronen in te vinden zijn. Zijn de stenen gekozen dan komt het soort cement aan de beurt. Deze moet uiteraard de juiste samenstelling zand-cement-water hebben wil het muurtje er morgen ook nog staan. Het metselen zelf is vakmanschap. Het muurtje moet waterpas en recht staan waarbij u best de nodige tools zoals schietlood, waterpas, metselkoord en zo meer gebruikt. De dag van vandaag kan u zelfs gebruik maken van lasertoestellen om juist en pas te metselen. Is het metselwerk klaar dan kan u gaan voegen waarbij zelfs kleuren kunnen gebruikt worden om de muur een mooie look te geven.

. Tip aangeboden door: Ludo Claes
Nieuwe tips bij een volgende update. Alvast tot dan.

ADV

 
 Informatie
 
1. Metselwerk volgens functionaliteit

Denkt eraan om een muur of gevel te metsen of metselen, dan zijn er twee belangrijke basiselementen zie u benodigd zijnde baksteken en mortelspecie. Een eerste vraag die u dan ook dient te stellen welke soort baksteen u gaat gebruiken om de muur te metselen. De keuze van de geschikte baksteen wordt bepaald door de functionaliteit van de baksteen en muur die u gaat metselen samen met de look van de muur. Als de muur naakt blijft en deze dus niet gaat geschilderd worden bijvoorbeeld, dan is de look van de baksteen voornaam aangezien deze direct in het zichtveld staat. Gaat de muur later geschilderd of bepleisterd worden, dan is de look van de baksteen minder van belang. Naast de uitstraling van de baksteen is ook de functionaliteit van belang inzake de keuze van de baksteen. Naargelang de bakwijze en samenstelling van de baksteen krijgt deze een bepaald karakteristiek die dan weer een meerwaarde biedt aan de specifieke functionaliteit van de individuele baksteen of de muur die gemetst worden.

Bij het metselen van een woning bijvoorbeeld is de baksteen van de buitenmuur geheel anders dan de binnenmuur van de woning en dit omdat elke muur een andere functie draagt. De mortelspecie die gebruikt wordt om te metselen bestaat uit drie componenten zijnde: zand, water en cement dewelke in een bepaalde samenstelling gecombineerd wordt wat leidt tot een vast geheel eens deze uitgedroogd is. De kunst bestaat er dan ook in de dichtheid of samenstelling van de mortelspecie dermate te bepalen opdat deze niet te droog of te nat is opdat gestructureerd kan gemetseld worden. Bij het metselen wordt namelijk mortelspecie tussen twee bakstenen aangebracht waardoor een voeg ontstaat. Deze voeg mag niet te klein, door te platte mortel, of te groot, door droge mortel zijn. Om de mortelspecie goed te krijgen is het vaak even testen en proberen met al dan niet extra toevoeging van een bepaald component tot de samenstelling goed is. Om te controleren of de mortelspecie goed is kan een hechtingstest ondernomen worden. Schep mortelspecie op een baksteen en druk er een andere baksteen op. Laat dit een minuut liggen en trek de beide stenen weer uit elkaar. Als er op beide stenen een goede verdeling is van de mortelspecie, dan is deze goed en kunnen de metselwerken gestart worden.

2. Metselwerk verbanden

Elk metselwerk gebeurt volgens een bepaald verband ofwel een bepaalde plaatsing of patroon van de stenen ten aanzien van elkaar waarbij het verband de sterkte van de muur en de uitstraling of het zicht ervan bepaald. Architecten bedenken dan ook vaak speciale verbanden bij de bouwwijze van het metselwerk om de gevel of muur een speciale look te geven. Het meest gebruikt verband bij metselwerken is het halfsteenverband waarbij de voeg van de bovengelegen bakstenen in het midden van de ondergelegen bakstenen ligt. Dit verband biedt het grote voordeel dat weinig slijp of kapwerk vereist is in de hoeken van de muur als rondom gemetseld wordt aangezien twee op elkaar aansluitende muren als het ware in elkaar geweven worden. Aleen bij een muurbeŽindiging zullen steeds stenen uitsteken en dient derhalve slijpwerk of kapwerk te gebeuren. Een volgend verband is het kruisverband. Hierbij wordt per rij de baksteen 90į gedraaid. De onderste laag bakstenen wordt op de langszijde naast elkaar gemetseld waarboven een rij bakstenen wordt gelegd met de kortzijde op kopzijde naast elkaar. Dit resulteert wederom in een bepaalde uitstraling van de muur of gevel. Zo zijn er nog tal van soorten verbanden die kunnen gebruikt worden om een bepaalde look of uitstraling aan de muur te geven. Zo bestaat bijvoorbeeld nog een kettingverband, een koppenverband, een engelsverband, een klezoorverband, een staandverband, een vlaamsverband, een fransverband, een tuinmuurverband, een dearneverband en zo meer. Elk verband heeft een specifieke bouwmethode waardoor een bepaalde look of uitstraling aan de muur wordt gegeven.

3. Bogen metselwerk

Naast het metselen van muren en gevels wordt metselwerk tevens gebruikt voor het maken van bogen waarbij de bakstenen in een bepaalde radius worden gemetseld. Denk hierbij aan een garagepoort of een buitendeur  bijvoorbeeld waardoor een speciale look en uitstraling ontstaat. Het metselen van bogen is weliswaar geen akkefietje en is ook onderhevig aan bepaalde richtlijnen inzake krachtopvang en krachtverdeling. Als u een boog gaat metselen die tevens een dragende functie heeft, dan is het zeker aan te raden een architect te raadplegen die u berekent wat de radius van de boog dient te zijn en hoe deze gemetseld dient te worden wil de boog stevig genoeg zijn om de bovengelegen gewichten en krachten te dragen. Ook de praktijk van het metselen van bogen is geen akkefietje en vergt vakmanschap. Kortom, wilt u een toegangspoort of deur extra verfraaien door een boog, laat u dan zeker bijstaan door een vakman om de klus te klaren.

4. Sier metselwerk

Naast de functionele metselwerken zoals muren gevels, bogen en zo meer kan metselwerk tevens goed gebruikt worden als sier metselwerk waarbij de mooiste en fraaiste kunstwerken getoverd kunnen worden dewelke uiteraard afhankelijk zijn van het vakmanschap van de metser. Kolommen, spiralen, vlechtingen, siermetselwerken in muren en gevels, kleurcombinaties, en zo meer zijn maar enkele mooi metselwerken die kunnen opgetrokken worden waardoor de woning of het bouwwerk een mooie vertoning krijgt. Wilt u uw woning verfraaien, denk dan zeker eens aan de mogelijkheden van metselwerk en informeer even bij uw metser naar de mogelijkheden. U zou wel eens verbaasd kunnen zijn van de mogelijkheden en het resultaat.

5. Voegen en voegwerken

Is een muur eenmaal gemetseld, dan dienen de voegen, die gevormd zijn door de mortelspecie tussen de bakstenen, extra afgewerkt te worden. Dit om de muur of gevel een mooi geheel te geven. Voornaam bij het voegen is dat dit niet te snel na het metselen gebeurd en de mortelspecie tussen de bakstenen goed droog is. Bij de voegspecie die bij het voegen gebruikt wordt, kan tevens een kleur vermengd worden waardoor de combinatie van de voegspecie en de kleur van de gebruikte bakstenen ideaal op elkaar kunnen afgesteld worden opdat een mooi geheel ontstaat. Bij het voegen kunnen tevens meerdere soorten voegen gebruikt worden die elk garant staan voor een unieke uitstraling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een platvolvoeg die volledig vlak is en volledig tegen de bakstenen aansluit, een knipvoeg die lichtjes uitsteekt, een schaduwvoeg waarbij de voeg schuin aangebracht wordt opdat een schaduw van de baksteen op de voeg valt, een snijvoeg die aan twee zijden afgeschuind is, een terugliggende voeg of een verdiepte voeg die beiden dieper ligt tussen de bakstenen. Kortom, net als bij het metselen zijn er meerdere voegtechnieken die kunnen toegepast worden en elk een unieke look en uitstraling geven aan de muur of gevel.

6. Spouwmuur isoleren

Als u een huis of woning gaat bouwen, dan dient u even stil te staan bij het isoleren van de muren en gevels. Hiervoor worden isolatiematerialen in de spouw van de muren geplaatst. Een spouw wordt gecreŽerd doordat twee muren, buitenmuur of buitenblad en binnenmuur of binnenblad niet tegen elkaar maar van elkaar worden opgetrokken. Deze spouw bedraagt ca 6 cm en heeft als doel te voorkomen dat water, dat doorsijpelt door de buitenmuur, toegang vindt naar de binnenmuur. Deze doorsijpeling gebeurt veelal door diffusie doorheen de bakstenen. Bij het isoleren van de gevels en muren, wordt zoals aangegeven een isolatiemateriaal in deze spouw aangebracht. Hierbij worden de spouwankers en rozetten gebruikt om de isolatie te verankeren. De isolatie dient steeds tegen de binnenmuur aangebracht te worden waarbij het noodzakelijk is dat tussen de buitenmuur en de isolatie een bepaalde ruimte open blijft opdat geventileerd kan worden waardoor de door de isolatie doordringende warmte kan afgevoerd worden. Om dit mogelijk te maken dienen in de buitenmuren stootvoegen (gaten in de muur) aangebracht te worden op verschillende hoogtes opdat een convectiestroom ofwel een luchtstroom in de spouw kan plaatsvinden.

 

 
Meer informatie
Wat is metselen: Wikipedia

Uw TIP - LINK of LINKS - website GRATIS op deze website?

Zie pagina: uw Website en TIP toevoegen

 
 Producten zoeken
 Klik "volgende" of "2" voor meer producten. Ander product zoeken "zoeken"

 Muziek - Film - Boeken - Games - Elektro - Wonen - Tuin - Beauty - Koken -...

 Website of personen zoeken met FOTO
Aangepast zoeken
  Kopieer hier het
bedrijf dat u zoekt
  Baens Metselwerken

Wij staan klaar voor al u metselwerken, zowel woningbouw als kleinere werken zoals tuinmuurtjes, brievenbus, garage, carport,... Ook voor uw renovatieprojecten, een nieuwe achterbouw, een raam dat moet worden dichtgemetseld of uitgeslepen, ... bent u bij ons aan het juiste adres.

3950 Bocholt
www.baens.be/
  Schaap Metselwerken

Schaap Metselwerken is een bedrijf dat zich bezig houdt met alle voorkomende bouwwerkzaamheden. Wij zijn gespecialiseerd in metselwerk/voegwerk. Tevens kunt u bij ons terecht voor oa stucwerk, tegelwerk, tuinaanleg, bestrating enz.

3755 GH Eemnes
www.schaapmetselwerken.nl/
  Gevelrenovatie Menge
Gevelrenovatie en restauratie, antigrafitti en vochtwerende behandeling van gevels.
9000 Gent
www.menge.be
  Gevelrenovatie Menge De Braekeleir

Pleisterwerk bijwerken of vernieuwen, de gevel afwerken met schilderwerk, vochtwerende behandelingen aanbrengen, vervangen of aanpassen van metselwerk en gevelmetselwerk. Renovatie van u de gevel van uw woning tot in de puntjes. Gaande van zandstralen van de gevel, de voegen vervangen en/of reinigen tot een volledige gevelreiniging. Daarnaast ook pleisterwerk bijwerken of vernieuwen, de gevel afwerken met schilderwerk, vochtwerende behandelingen aanbrengen, vervangen of aanpassen van metselwerken en gevelmetselwerk. Uw woning krijgt meteen een heel andere uitstraling na zon gevelrenovatie.

9000 Gent
www.menge.be
  Bouwwerken Dierickx

Renovatie van gevels met diverse materialen is een specialiteit van Bouwwereken Dierickx. Voor alle vochtproblemen kan u ook bij ons terecht. Wij injecteren uw muur zodat opstijgend vocht geen kans meer krijgt.

9032 Wondelgem
www.bouwwerken-dierickx.be/
  Knipvoegbedrijf Schapendonk
Het plaatsen van knipvoegen
5262 DD Vught
www.knipvoegbedrijf-schapendonk.nl
  Gevel gids
Gevel gids bevat alle informatie over gevels. Naast een pak nuttige tips en artikels voor het bouwen, restaureren en renoveren van uw gevel vindt u ook praktische info bij het kiezen van de juiste gevel stenen en kleuren.
www.gevel-gids.be
  SRW Gevelrenovatie BV
SRW gevelrenovatie BV Sterk Renovatie Werk! Gevelrenovatie, gevelreiniging, Voegwerken, Impregneren en eerlijk geveladvies! Een mooi huis hoeft niet duur te zijn!
Werkhoven
www.srw-gevelrenovatie.com
  Gevelprotect BV
Gevelrenovatie, gevelreiniging.
Breda
www.gevelprotect.nl/gevelrenovatie
  HGR Gevelrenovatie
Bij HGR Gevelrenovatie kunt u terecht voor al het onderhoud aan uw gevel: van renovatie en restauratie tot reiniging.
Rijswijk
www.hgrgevelrenovatie.nl

Uw TIP - LINK of LINKS - website GRATIS op deze website?

Zie pagina: uw Website en TIP toevoegen

  Top
Gerelateerd: Plamuren bezetten Schilderen - verf Behangen Bouwmaterialen Ramen en Deuren Aannemers Isolatiematerialen Industriebouw  
 

 Dank voor uw bezoek aan deze website

 Meer tips en advies bij een volgende update